Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automobile electrice

maxente

Postări Recomandate

Acum 44 minute, roadrunner a spus:

......

In orasele mari o casa costa 300K euro aceasi casa in afara oraselor mari costa 180K Euro. Foarte multa lume face naveta. Chiria in orasele mari e intre 1200 si 2000 de euro /luna cati crezi ca-si permit sa traiasca in orasele mari cu chiriile astea? isi cumpara masini si fac naveta nu au alta solutie.

......... 

Pai rezulta o diferență de 120K Euro. 30K-40K Euro dai pe mașină și din restul pui combustibil. Pe termen lung cit de cistigat ești? Tine cont și de poluarea produsa de zecile-sutele de tone de combustibil arse zilnic de navetiști din suburbii. 

Iar dacă ești șomer nu-ți mai trebuie mașină ca să mergi la servici așa ca totul se leagă. 

Exista și transport în comun pt mers la servici. Tu ar trebui sa știi ca prin tarile cu apa calda chiar te poți baza pe el și este și la un nivel de confort decent. 

Acum citiva ani eram în Germania și într-o zi au făcut greva cei de la transportul în comun. Pur și simplu s-a blocat orașul de la mașini în condițiile în care în rest era foarte lejer traficul. Singura concluzie este ca lumea chiar folosește transportul în comun pt mers la servici iar cind acesta nu funcționează mașina personală tot nu reprezinta o soluție viabila. 

Imi place ca mai toți care postați pe aici nu puteți sau nu vreți sa vedeți mai departe de lungul nasului, nu vedeți (sau nu vreți sa vedeți) situația de ansamblu și nu va interesează decit luxul personal deși nu vreți sa admiteti ca acesta este un lux. 

Da, și mie îmi place sa ma plimb cu mașina personala dar nu ma pling ca-i scumpa deși nu cistig mii de euro pe luna ca alții ce postează pe forum. 

Ne îndreptăm cu pași repezi spre fabricile complet automatizate bazate pe roboti și AI, deci spre un șomaj generalizat. Dacă ești șomer nu-ți trebuie mașina ca să mergi la servici deci faptul ca-s scumpe nu mai contează. 

Link spre comentariu
Acum 13 minute, merck a spus:

salarul minim net este de 2100 euro => ar trebui sa vad numai masini de 40k pe strazile din IRL. 

faptul ca ai bani nu insemana automat ca-i dai aiurea pe prostii doar pentru ca-i ai.

Citat

Ne îndreptăm cu pași repezi spre fabricile complet automatizate bazate pe roboti și AI, deci spre un șomaj generalizat.

nu e chiar asa, si asta ti-o spun ca unul care are o fabrica. Nu poti automatiza totul si automatizarea costa de multe ori mai mult decat forta de munca la anumite task-uri. Tu te referi la fabrici foarte mari care fac un set produse fixe in cantiati mari (auto e un bun exemplu) dar sunt fabrici care schimba productia foarte frecvent in fiecare zi si fac cantitati mici (contract manufacturing in electronica e un exemplu) si astia sunt multi.

AI e bun la unele chestii dar in fabrici mai e care lunga. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 2 minute, roadrunner a spus:

faptul ca ai bani nu insemana automat ca-i dai aiurea pe prostii. 

RR

Masina nu este o prostie! It's a tool that helps you make money! Si asta ai zis-o inclusiv tu mai sus cand ai mentionat cat costa o casa in oras si o casa in zona rurala => ai nevoie sa ajungi la job.

Link spre comentariu

@merck nu ma refeream neparat la masini la tot felul de cheltuieli legate de ego in loc de necesitati. O toyota rupta-n gura te duce la servici 60km dus intors la fel cum te duce si un Benz, dar asteas preferinte personale n-au treaba cu masinile ci cu persoanele.

Pointul meu era ca in preturile din ziua de azi nu se reflecta utilitatea cat se reflecta altele. (nu le numesc ca sa nu ma faca lumea sarantoc - ca eu stiu ca sunt)

Faptul ca stai la oras nu insemana neparat ca ai serviciul aproape de unde stai si ca exista transport in comun pana la servici. In tech de exemplu cam totul e in parcuri industriale unde nu merge nici un autobuz decat tangent si autobuzul ala nu pleaca neparat de la tine din cartier. (deci schimbi doua autobuze) 

Citat

mi place ca mai toți care postați pe aici nu puteți sau nu vreți sa vedeți mai departe de lungul nasului, nu vedeți (sau nu vreți sa vedeți) situația de ansamblu și nu va interesează decit luxul personal deși nu vreți sa admiteti ca acesta este un lux. 

Eu am rezolvat problema asta cu poluarea/luxul/castigarea a mii de euro foarte simplu.

Am cumparat o hala industriala la 10min pe jos (2 min cu masina) de casa. Nu poluez, nu am nevoie de super masina pentru 1.5km dus la servici si am ramas si cu o gramada de bani in banca necheltuind pe comustibil. Am o dacie faina de tot pe care o folosesc sporadic. (si cateva motociclete)

pointul meu e ca exista solutii la toate.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

Asta daca vorbim de o masina ieftina din clasa budget. La una de 55.000 euro nu ai inca 27.000 euro de optiuni pe care le poti adauga in configurare. 

Astazi nu se considera de exemplu optiune farurile led, clima automata, cruise control sau navigatia. 

:85

la a mai ieftina ai optiunile alea deci despre ce vorbim? ai nevoie de servofrina cu ABS, servodirectie, clima si cam atit pentru a circula comod cu o masina, restul...bani dati degeaba constructorului.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, Ion_Bumbu a spus:

la a mai ieftina ai optiunile alea deci despre ce vorbim? ai nevoie de servofrina cu ABS, servodirectie, clima si cam atit pentru a circula comod cu o masina, restul...bani dati degeaba constructorului.

Și o sticla de suc pt pus la volan, dar aia e ieftina. 

Link spre comentariu

sa nu uitam de lane assist care te cearta daca schimbi benzile si nu semnalizezi sau cand se confuzeaza ele asa ca prostu ca nu recunoste linia mai stearsa. 

Sau radarul din fata care opreste brusc can esti cu ochii pe telefon si era sa te lovesti de ala din fata ca sa poata sa vina unul cu o toyota de 500 eur din spate si sa-ti faca spatele praf (ca el n-are break assist) - sau sa parchezi masina aia de 40K la care ai rate la supermarket si sa vina o tanti de 80 de ani cu caruciorul plin de cumparaturi sa ti-l izbeasca de usa dupa care iti zice "sorry love..."

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 7 minute, roadrunner a spus:

.......... si sa vina o tanti de 80 de ani cu caruciorul plin de cumparaturi sa ti-l izbeasca de usa dupa care iti zice "sorry love..."

RR

Pățit asta dar nu știu dacă era de 80 de ani sau de 20 de ani pt ca supermarketul n-avea camere în toată parcarea și bineînțeles ca eu am nimerit tocmai un loc de ala, deci fără "sorry love...". 

Link spre comentariu

ce importanta are ca are camere sau nu? ca tanti aia nu conduce (decat cosul de cumparaturi) ce faci alergi dupa bunicute prin parcare? si daca avea camere si era cazul tau ce faci alergi sa-l gasesti pe respectivul? ce faci daca-l gasesti? te certi cu el si pana la urma tot aia e.

Revenind la masini electrice, dintre toti cunoscutii mei de aici (IRL) cunosc o singura persoana cu masina electrica (mai putin  de 1%) si e un caz total atipic de persoana/masina (a primit masina ca bonus de la firma, un Porshe nu stiu de care foarte sport la cum arata) in rest nu cunosc pe nimeni sa-si fi luat una asa intrand pe usa la deleaship cu convingere. Pe strada mai vezi cate una (si prin cartier) 

RR 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 55 minute, Ion_Bumbu a spus:

Daca ai fi condus noaptea destul de mult cred ca nu ai mai fi considerat o aroganta farurile LED. 

Pe autostrada, la fel, cruise control it's a must! Am avut masina care nu avea cruise control si i-am pus eu si iti zic ca nu din aroganta. 

Navigatia este de prisos? 

1 oră în urmă, roadrunner a spus:

si am ramas si cu o gramada de bani in banca necheltuind pe comustibil.

Tare asta! Dar ai motor V8 sau V12 la masina de ai facut o asemenea economie? 😂

Link spre comentariu
Acum 9 minute, merck a spus:

Navigatia este de prisos? 

Adica sa renunt la oaze si sa fac o ora in plus pe drum fiindca pe navigatia proprietary a masinii nu apare ca e drumul in lucru?

E buna o navigatie de fabrica cu ecran mare fiindca e o suprafata plata suficienta sa pun o tableta deasupra pe care rulez ce vreau cand vreau...

Daca ai fi condus noaptea destul de mult cred ca nu ai mai fi considerat o aroganta farurile LED. 

Daca Ion Bumbu facea ce cred eu ca facea, adica munca de teren,  si spun pt ca am facut si eu asta ani la rand, nu cred ca ai sa circuli restul vietii cat a mers el in interventii si cutovere de noapte. Si nu pe autostrada, cel mult pe drumurile de munte unde se va face autostrada peste zeci de ani.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Tare asta! Dar ai motor V8 sau V12 la masina de ai facut o asemenea economie? 😂

pana sa fac miscarea de mai sus cheltuiam lunar 600 euro pe benzina (mergeam la Dublin zilinic  180Km)  nu mai zic de timp. Nu mai zic de cauciucuri curele de distributie etc. si riscul de accident.

(ah mai era o taxa de autstrada - toll de 3 euro pe sens)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 8 minute, bolek a spus:

Adica sa renunt la oaze si sa fac o ora in plus pe drum fiindca pe navigatia proprietary a masinii nu apare ca e drumul in lucru?

Navigatia masini are un abonament pentru trafic info care te ajuta sa eviti ambuteiajele. O spun ca posesor de asa ceva si ar fi pacat sa bag strambe ca nu-si face treaba. 

Link spre comentariu
Acum 22 minute, merck a spus:

Navigatia masini are un abonament pentru trafic info care te ajuta sa eviti ambuteiajele

pai asta are google maps free (si asta ti-o spun ca posesor de google maps)

aplicatiile astea de-ti spun unde e o problema in trafic sunt foarte bune daca-ti spun numai tie, din pacate le spun la toti.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 16 minute, roadrunner a spus:

pana sa fac miscarea de mai sus cheltuiam lunar 600 euro pe benzina (mergeam la Dublin zilinic  180Km)  nu mai zic de timp. Nu mai zic de cauciucuri curele de distributie etc. si riscul de accident.

(ah mai era o taxa de autstrada - toll de 3 euro pe sens)

Imi este lene sa caut cele doua pdf-uri dar imi aduc bine aminte ca firma ta nu era in Dublin si o ai de cativa ani, deci naveta la Dublin nu o faceai in 2023 sau in 2022. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări