roadrunner Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 (editat) Acum 18 minute, merck a spus: Oare chiar aia sunt dementi de se duc in directia asta? nu sunt de loc dementi, am vazut case care stocheaza pe timpul zilei 10KW (nu e mult dar ajuta) sau daca ai masina acasa pe timpul zilei poti s-o incarci sau s-o folosesti ca storage. Nu se potriveste la toti dar la unii vine manusa. Eu am facut calcule sa pun pe acoperisul halei solar dar pattern-ul de consum la mine nu se potriveste si daca pun storage ma costa enorm (/kw) iar bateriile imi ridica enorm costul asigurarii la cladire (ca-s periculoase) asa ca iau din grid ca e mult mai ieftina decat as face-o eu cu panourile (cand aduni toate cheltuielile) - nu mai zic ca pozitia geografica si clima (nori) nu ma ajuta in mod special. Am facut chiar calcule sa trag din retea noaptea ca-i 30% din pret s-o bag in baterii ca s-o folosesc la productie ziua si tot nu merita din cauza pericolului dat de baterii costuri suplimentare etc. Si productia s-o mut noaptea e o tampenie ca-ti strica viata (si am avem numai una de persoana) am facut pace cu factura de electricitate si ma concentrez la altele unde chiar pot sa fac diferenta. RR Editat Aprilie 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
amudsen Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Nu cred că sunt demenți, pur și simplu au energia subvenționată, energie ieftină nucleară, alt venit, etc. Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 (editat) Acum 28 minute, roadrunner a spus: mai mult ca sigur ca se va investii ca nu exista alta cale. Pai si atunci? Stiu, toata lumea de la un anumit nivel in jos doreste sa nu prinda evenimentul si viseaza sa se produca trecerea in viitor dar brusc instantaneu si deodata numai ca nu astia de jos (desi reprezinta majoritatea) decid ce si cum. Deciziile se iau in liga superioara. Tranzitia deja a inceput, apar probleme, se corecteaza/adapteaza din mers, se fac progrese pe toate planurile si totul merge inainte (fie ca vrem noi sau nu). Ca si la AI, cei bogati decid viteza de tranzitie (este direct proportionala cu masa monetara investita in aceasta mega afacere). Noi doar incercam sa facem calcule ca sa scoatem maximul din maxim si sa nu ne trezim cu o "placinta" in mana. Editat Aprilie 29, 2024 de merck Link spre comentariu
roadrunner Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 (editat) Datele la ora actuala arata nu prea bine pentru masinile pur electrice. Vanzarile au scazut, fabricantii cam pun frana (mai putin China) - porturile mari europene sunt blocate cu masini chinezesti. Firme chinezesti mari dau faliment (ca-s toate pe subventii si pe credit) Cum a zis orbul ...sa vedem. https://www.dw.com/en/european-ports-swamped-with-cars-amid-china-ev-offensive/a-68912413#:~:text=Some European ports are struggling,lots causing congestion and delays. RR Editat Aprilie 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 (editat) 22 minutes ago, roadrunner said: bateriile imi ridica enorm costul asigurarii la cladire (ca-s periculoase) Interesant asta cu pretul asigurării. În Romania sunt persoane care și-au pus zeci de kW pe case și baterii no-name de pe la chinezi sau făcute manual din celule de prin acumulatorii de laptop sau biciclete electrice aruncate pe la gunoi. Există prin Vest ceva reguli la instalare fotovoltaice sau se face tot ca prin România ? Editat Aprilie 29, 2024 de cloudy Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Acum 1 minut, roadrunner a spus: Datele la ora actuala arata nu prea bine pentru masinile pur electrice. Vanzarile au scazut, fabricantii cam pun frana (mai putin China) - porturile mari europene sunt blocate cu masini chinezesti. Hai ca doar nu pui lacatul pe usa si inchizi afacerea la primul obstacol. Tu si altii puteti striga victorie, eu stiu insa bine ca sumele investite sunt foarte mari si ca se va merge inainte. Vor aparea tehnologii noi (Tesla nu facea presa pentru sasiu daca nu era muscata de cur de concurenta) ca acum sunt ceva banuti bagati in bransa asta si se poate face cercetare. Link spre comentariu
roadrunner Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 (editat) Citat Există prin Vest ceva reguli la instalare fotovoltaice sau se face tot ca prin România ? Nu post sa vorbesc de tot west-ul - dar in IRL numai cu firme autorizate si cu lucruri conform standardelor. De exemplu eu mi-am facut toata instalatia electrica industriala la firma dar a trebuit sa vina o firma autorizata si sa certifice tot ce am facut (si sa emita un certificat) altfel risti ca in caz de "bubu" asigurarea sa nu-ti plateasca banii. Citat Tu si altii puteti striga victorie nu inteleg despre ce victorie vorbesti ca eu sunt pentru reducerea emisiilor dar o fac prin cu totul alte metode (mult mai simple) RR Editat Aprilie 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Acum 23 minute, roadrunner a spus: Am facut chiar calcule sa trag din retea noaptea ca-i 30% din pret s-o bag in baterii ca s-o folosesc la productie ziua si tot nu merita din cauza pericolului dat de baterii costuri suplimentare etc. Si productia s-o mut noaptea e o tampenie ca-ti strica viata (si am avem numai una de persoana) am facut pace cu factura de electricitate si ma concentrez la altele unde chiar pot sa fac diferenta. Pai mai sus spuneai ca noaptea se consuma in draci si acum te plangi ca nu poti sa muti productia pe timpul noptii. Da cei care lucreaza in ture cum pot sa lucreze noaptea? De aia sunt concedii, te refaci si apoi iar bagi ghebu' la impins caruta. Daca erai tanar mai ziceam, dar de la o varsta chiar trebuie sa te apuci sa strangi bani albi pentru zile negre, ca astea iti garantez 1000% ca vin (chiar mai repede decat banuim). Daca iti gasesti om/oameni nu iese banutzii pentru salar din economia de 70% la factura de electricitate? Link spre comentariu
roadrunner Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 (editat) Acum 5 minute, merck a spus: Pai mai sus spuneai ca noaptea se consuma in draci pai cand omul vine de la munca cu masina o pune la incarcat noaptea ca e elctricitatea cel mai ieftina si nu are nevoie de incarcare rapida (si nici nu are acasa brasament de incarcare rapida oricum) - asta e pattern-ul de consum cel mai comun. (nu ca asa vrea el ci pentru ca nu are alta alternativa) Tu daca ai avea o masina (sau poate ai deja) cand o incarci? Citat Da cei care lucreaza in ture cum pot sa lucreze noaptea? afacere de familie + 1 +2 angajati de ce sa lucram noaptea pentru niste bani in plus? crezi ca am inebunit? RR Editat Aprilie 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Acum 28 minute, amudsen a spus: Nu cred că sunt demenți, pur și simplu au energia subvenționată, energie ieftină nucleară, alt venit, etc. Wrong! Ei fata de noi stiu ca nu pot sa o arda cu subventii/plafonari ca banii nu pica din cer! La ei se merge pe principiul din legiunea straina: Mergi sau crapa! Cum avem doar o singura viata de persoana (cum zicea colegul mai sus) ai sa te miri ce poate face din om teama/frica de a crapa. Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Acum 5 minute, roadrunner a spus: pai can omul vine de la munca cu masina o pune la incarcat noaptea ca e lectricitatea cel mai iesftina si nu are nevoie de incarcare rapida (si nici nu are acasa brasament de rapid oricum) - asta e pattern-ul de consum cel mai comun. RR Daca energia este ieftina noaptea, eu zic ca este un consum mic si se incurajeaza consumatorul sa consume. Nu cred ca noaptea incarcarea masinii la 230V AC depaseste consumul casei pe timp de zi. Maxim poti seta 10A la 230V AC (daca incarci la priza obisnuita), deci poti trage maxim 2300W. Daca stau si ma uit doar prin bucatarie, imi sare in ochi plita cu inductie care este limitata la 5.4kW (ea parca stie de 7kW), deci raman la opinia ca ziua e greu voinicului si deci pretul redus pe perioada noptii sigur se mananca cu un consum redus in retea. Voi sunteti in coasta UK-ului si aia (ca si altii de pe balta aia) din ce am citit o ard pe eoliene de nu-i adevarat (inainte faceau slalom barcile printre eoliene, acum deja au interzis ca prea s-au indesit moristile) deci cred ca si pe la voi bate vantu' si daca tot se invarte morisca mai bine dai cu 30% din pret decat sa pui morisca in vant si sa nu produci nimic. Morisca ca orice obiect are o durata de viata fie ca este folosit sau nu deci e bine de tras maximul din maxim. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Acum 3 ore, merck a spus: Zice aiurea! Te-ai dus dupa fenta! Aici poti consulta real ce si cum: https://www.sistemulenergetic.ro/ Productia este mai mare decat consumul! Vedeti ziua articolului si apoi cea mai apropiata zi de luni...22.04.2024. Nu-i asa bine ca azi da nici catastrofal. Link spre comentariu
cloudy Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 (editat) Până nu se va face o revoluție de genul bec incandescență -> bec LED, randamente de genul 20% ,cât au panourile fotovoltaice acum, sunt glume. Consumăm resurse , poluăm și umbrim pământul aiurea. Editat Aprilie 29, 2024 de cloudy Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Acum 31 minute, cloudy a spus: Interesant asta cu pretul asigurării. În Romania sunt persoane care și-au pus zeci de kW pe case și baterii no-name de pe la chinezi sau făcute manual din celule de prin acumulatorii de laptop sau biciclete electrice aruncate pe la gunoi. Există prin Vest ceva reguli la instalare fotovoltaice sau se face tot ca prin România ? Tu cred ca esti interesat in special de partea de stocare. Prin vest nu prea se face stocare ci se injecteaza in retea ca ei nu au savanti care sa ii atentioneze ca li se dezechilibreaza SEN-ul. Asa cum a zis si colegul mai sus, partea de cablaraie o poti face singur si la urma chemi pe unul cu patalama la mana sa verifice si sa puna parafa sau faci din prima cu persoana care are parafa. Daca pleci de la ipoteza ca marea majoritate a acoperisurilor sunt in panta ajungi repede la concluzia ca niste cabluri mai poti inadi dar sa o arzi pe acoperis in panta nu prea poti (ai sanse sa zbori fara sa vrei de pe acoperis) deci obligat apelezi la cei care se ocupa cu asa ceva (chiar sunt si femei care monteaza panouri pe acoperis in panta si se descurca la fel de bine ca si barbatii desi un panou din asta mare nu-i asa de usor, dar au tehnica si le iese treaba). Link spre comentariu
ionut120v Postat Aprilie 29, 2024 Partajează Postat Aprilie 29, 2024 Acum 56 minute, roadrunner a spus: nu sunt de loc dementi, am vazut case care stocheaza pe timpul zilei 10KW (nu e mult dar ajuta) sau daca ai masina acasa pe timpul zilei poti s-o incarci sau s-o folosesti ca storage. Nu se potriveste la toti dar la unii vine manusa. Eu am facut calcule sa pun pe acoperisul halei solar dar pattern-ul de consum la mine nu se potriveste si daca pun storage ma costa enorm (/kw) iar bateriile imi ridica enorm costul asigurarii la cladire (ca-s periculoase) asa ca iau din grid ca e mult mai ieftina decat as face-o eu cu panourile (cand aduni toate cheltuielile) - nu mai zic ca pozitia geografica si clima (nori) nu ma ajuta in mod special. Am facut chiar calcule sa trag din retea noaptea ca-i 30% din pret s-o bag in baterii ca s-o folosesc la productie ziua si tot nu merita din cauza pericolului dat de baterii costuri suplimentare etc. Si productia s-o mut noaptea e o tampenie ca-ti strica viata (si am avem numai una de persoana) am facut pace cu factura de electricitate si ma concentrez la altele unde chiar pot sa fac diferenta. RR Schimbarea locatiei nu ajuta? undeva unde e resursa primara din plin, soare sau vant sau ambele si unde asigurararea nu costa atit, poate si forta de munca e mai ieftina. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum