Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automobile electrice

maxente

Postări Recomandate

Acum 21 minute, roadrunner a spus:

fa scroll sa vezi si noaptea ca acolo e horror.

https://www.sistemulenergetic.ro/

2024-04-28 20:55:16 (de exemplu) cand ajunge tot omul acasa dupa servici si vrea sa-si incarce masina.

RR

Sper ca nu vrei ca noaptea sa produca panourile fotovoltaice. 

Masina nu o incarci acasa ci la job. Oricum daca ai curiozitatea poti sa vezi cand in Romania este noaptea ca in Spania si Portugalia inca este lumina. Dimineata este invers, la noi incep sa produca fotovoltaicele si in Portugalia si Spania lumea nici nu s-a ridicat din pat. 

Acum na, daca vrei musai sa mergi pe carbune sa nu te superi cand ai sa vezi si asa ceva (in China):

https://www.facebook.com/reel/948608976804431

si sunt sigur ca la masina ai doar asigurare obligatorie si daca ti-o face grindina zob ai sa fii fericit! 

Editat de merck
Link spre comentariu

problema cu verdele asta de tot vorbim de el e ca la varfurile de consum (seara/noaptea) cand vrei sa-ti incarci masina, solar nu e, vant nu e chiar peste tot si cand vrem noi (nu e foarte predictibil) - noroc cu nuclear si hidro (daca le ai)

Iar ce fac portughezii e irelvant pentru alte tari de la distanta mare ca nu muti energia pe distante asa mari (te mai echilibrezi cu un vecin doi dar cam asta e)

Pe oricine intrebi din industria energetica (care e de meserie) o sa-ti zica ca energia asta care o s-o consume masinile electrice viitoare (proiectii) nu exista de fapt, va trebui sa investim enorm in productie si retele (si vorbim de bani care nu exista)

cand ziceam sa faci scroll nu ma refeream la solar si la sold (excedent/deficit)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Care este "șmecheria" cu bucățile enorme de gheață/grindină din videoclipul anterior? Sunt cumva bucăți de cărbune deghizate în gheață? Sau care este legătura dintre ele și cărbune?

Link spre comentariu

@roadrunner cred ca nu trebuie sa duc munca de lamurire cu tine, stii bine ce si cum cu afacerile si ..... energia verde este o mega afacere. Daca tu crezi ca poti sa faci lobby contra ei nu ma deranjeaza, ca nu-mi consum eu inutil energia (eu tocmai am vazut ce pot face cei de la McKinsey prin Franta si alte tari cand a fost vorba de consultanta). Personal am inteles ca pot/trebuie doar sa fac slalom printre obstacolele care imi vor fi puse in cale, ca nu am putere sa le inlatur. 

Acum 28 minute, Elservius a spus:

Care este "șmecheria" 

Smecheria este ca trebuia sa iti faci o autocritica si ai dat-o pe smecherie (ai dat-o cotita). 

Carbunele prin ardere polueaza, cred ca macar atat stii. Faptul ca nu vrei sa accepti ca poluarea influenteaza fenomele climatice nu pune nici o problema, natura isi vede de drumul ei, tu de drumul tau insa din pacate pentru tine, drumul ei te influenteaza si pe tine. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 3 minute, merck a spus:

Carbunele prin ardere polueaza

Si la nemti, sau numai la noi? Intreb pt un prieten.

Nu mai zic de China ca deja e alta poveste, despre aceeasi poluare. Noi, europenii, poluam cel mai putin, dar ne dam cu curul de asfalt ca salvam planeta. Parca imi vine aceeasi senzatie ca cea de cand il vad pe rolex bogdan.

Link spre comentariu

@merck nu fac nici un lobby doar parerea mea de inginer un domeniul electric, care mi-a fost confirmata si de altii din bransa (productie/transport din mai multe tari) - ca sa ajungem unde ne propunem cu target-urile trebuie investit in productie si grid (masiv) restul cu banii politica asta nu e domeniul meu de expertiza.

sau ca sa zic mai simplu kilowatii astia care trebuie bagati in masinille electrice viitoare nu exista vor trebuii produsi (daca maine si-ar lua 20% din soferi masini electrice peste noapte nu am avea sufficienta energie sa le incarcam) 

fa un calcul simplu tu consumi pe perioada noptii 2-3Kw (pe noapte) daca ai avea o masina la incarcat ai trage 25-50Kw intr-o  noapte (depine cat de mult e descarcata) - multiplica asta cu numarul de masini din cartier si vei ajunge repede in domeniul MWatt (nu ma refer la cost ci la existenta MWatiilor astia)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 7 minute, roadrunner a spus:

@merck nu fac nici un lobby doar parerea mea de inginer un domeniul electric, care mi-a fost confirmata si de altii din bransa (productie/transport din mai multe tari) - ca sa ajungem unde ne propunem cu target-urile trebuie investit in productie si grid (masiv)

Si ce te face sa crezi ca nu se investe si nu se va investi masiv? Si aici la noi pe forum era un savant care spunea ca panourile fotovoltaice o sa dezechilibreze SEN-ul si de cand a facut prorocia .... a trecut cam multisor timp.

Tu si altii din bransa care ti-au confirmat parerea ta, ati facut un calcul sau doar ati ghicit in cafeaua de dimineata? Eu vad clar ca "reteaua" nu rezista, dar apar din ce in ce mai multe borne de incarcare. In eoliene si fotovoltaice au ajuns sa investeasca o gasca de straini si la noi in Romania. Daca tot ziceai tu ca cel mult te echilibrezi cu un vecin doi => ce faci cu energia asta produsa de eoliene si parcuri fotovoltaice? Se da la gunoi sau cum? Crezi ca ala cu energia eco va sta in banca lui si va privi linistit cum merg centralele pe carbune, sau va sari la beregata si va musca ca un caine turbat?

Ok, in fine, cam cand prorocesti ca se va prabusi toata tarasenia asta? 

Eu tot inginereste vad ca dezvoltarea se face progresiv si pe toate planurile deci nu va exista un colaps. Una este sa vorbesti de mici inadvertente (care exista absolut in toate domeniile) si alta este sa pomenesti de colaps sau ceva din zona asta. 

Link spre comentariu
Acum 13 minute, merck a spus:

Si ce te face sa crezi ca nu se investe si nu se va investi masiv?

mai mult ca sigur ca se va investii ca nu exista alta cale. Nu e vorba de nici o predictie sau ghiceala fa si tu niste calcule ca esti inginer si legile fizicii sunt la fel peste tot. Tu crezi ca o benzinarie care e undeva in afara orasului (pe autostrada) care vrea sa monteze 10 incarcatoare rapide (d-alea de Tesla) si face o aplictie de bransament pentru ele (250KVA * 10 = 2.5 MVA) au aia cu grid-ul unde s-o branseze? sau crezi ca o sa traga medie tensiune peste campuri si post de trasformare pentru ei? Crezi ca simplu sa vi cu o linie noua peste terenurile altora? sau cu cabluri subterane?

Intreba si tu pe unul de specialitate si vezi ce-ti zice.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 24 minute, doru3160 a spus:

Si la nemti, sau numai la noi? Intreb pt un prieten.

Nu mai zic de China ca deja e alta poveste, despre aceeasi poluare. Noi, europenii, poluam cel mai putin, dar ne dam cu curul de asfalt ca salvam planeta. Parca imi vine aceeasi senzatie ca cea de cand il vad pe rolex bogdan.

Peste tot, numai ca cel bogat se pisa cu bolta pe cel sarac. Cand cel bogat va avea sacii in caruta si nu va mai avea nevoie de carbune, va bate cu pumnul in masa si va stabili noi reguli. 

Totusi ce nu a remarcat prietenul tau este ca la nemti se fac pasi repezi si de urias pentru a elimina carbunele. Am zis clar ca anul trecut cand am avut ceva drumuri pe la ei m-am ofticat cand am vazut in ce ritm "planteaza" eoliene. Nu mai zic ca nu se mai joaca cu "putzulici" ci baga numai din alea gigantice. Cand am auzit ca la noi infrastructura nu permite transportul de pale foarte mari (tin bine minte ca am citit asta cand s-au adus moristile de la Ruginoasa) ... m-am mai ofticat odata. Noi cu cacaturile astea de drumuri care serpuiesc ca pisatul boului nu vom face in veci din cacat bici (nu mai zic sa si pocneasca). 

De panourile fotovoltaice nici nu mai zic. Vedeam in DE o vechitura de casa sau o sura dar cu acoperisul plin de panouri (al dracu ca au pus pe ambele parti ale acoperisului, deci in doua ape). Toate blocurile noi prin vest au panouri pe acoperis si ... pompe de caldura. Oare chiar aia sunt dementi de se duc in directia asta?

Link spre comentariu

E foarte adevărat ce zice @RR, dacă doar doi din zece șoferi ar trece luna viitoare la electrice, n-ar avea toți unde să incarce acele mașini simultan.Ar trebui reconfigurată masiv cel puțin rețeaua de distribuție, asta nu se face peste noapte si nici ieftin nu-i.....

Referitor la eoliene, stai să vezi ce problemă va fi să scape de palele alea imense din fibra de sticlă, cănd se rup sau le expiră termenul de utilizare.Nu se pot recicla, rășina de impregnare a fibrei e termodură și total nereciclabilă, nu putrezeștè și nici nu o poți transforma in altceva.Am văzut deja câmpii imense unde le ingroapă la peste doi metri, ca să se mai poată face agricultură deasupra.Asta e ecologic ??? 

La fel cu panourile foto, 90% din ele e rășina și/sau sticlă.Cu sticla o mai rezolvi, cu rășina ce faci? Le îngropăm și pe alea.....vai de viitorul copiilor nostri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări