norad Postat Mai 12, 2020 Partajează Postat Mai 12, 2020 In China se pare ca se vinde Renault k-ze electric la sub 10 mii de euro, dupa aplicarea unei subventii. Unii zic ca bateria tine 200km, altii 150km. Sa zicem ca tine 150km. La 10 mii de euro, evident, dupa aplicarea subventiei, va avea ceva succes in Europa. Nissan Leaf e vreo 20 mii de euro si are autonomie 250-300 km. Si se vand mii de bucati in vest. Sau zeci de mii. Link spre comentariu
vioara Postat Mai 22, 2020 Partajează Postat Mai 22, 2020 Se face o mare greseala ca se dau bani pe subventii de masini electrice inainte sa pregateasca reteaua electrica. Inca mai producem curent din carbune, aproape 30% din necesarul de energie si dam subventii pentru o tehnologie neperformanta (cea a bateriei pentru ca acolo se duc banii) care va atrage cresterea consumului de electricitate si in cele din urma va atrage arderea unei cantitati mai mari de hidrocarburi in termocentrale. Cu rezervele cunoscute de litiu la nivel global se pot fabrica baterii pentru aproximativ 500 milioane turisme dar cererea de baterii este in crestere si pentru energy storage, datacentere (modelele noi de UPS au baterii cu litiu), autobuze electrice, drone, telefoane, roboti. Cu siguranta nu avem suficienta capacitate de productie de baterii ca sa punem motoare electrice si pe camioane, masini agricole, vapoare si avioane. Este destul de clar ca bateria cu litiu este un drum infundat. Deci este nevoie de o alta tehnologie. Industria pe hidrogen poate fi scalata la acest nivel insa in prezent este mult mai scumpa. Hidrogenul se potriveste cu masinile grele care stau in spatii deschise iar bateriile se potrivesc mai degraba cu turismele. Banii de subventii, daca nu ii baga intr-o tehnologie care sa aiba viitor, macar sa ii bage pentru modernizarea retelei electrice, acela e primul pas care trebuie facut. 1 Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 22, 2020 Partajează Postat Mai 22, 2020 Masinile sunt consumabile. Ce vezi azi peste 10-15 ani nu va mai exista. Infrastructura e cu bataie mai lunga. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 22, 2020 Administratori Partajează Postat Mai 22, 2020 Masinile electrice inca nu sunt sustenabile, sunt doar un moft dar daca lumea are bani de mofturi dece nu... Link spre comentariu
daniels Postat Mai 23, 2020 Partajează Postat Mai 23, 2020 Acum 9 ore, Sharky a spus: Infrastructura e cu bataie mai lunga. Probabil nici distribuitorii de energie nu vad in roz automobilul electric. Mai fac cate o statie pe ici pe colo pe unde se poate ca e la moda tema asta eco. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 23, 2020 Partajează Postat Mai 23, 2020 Oare popimea nu s-a specializat înca pe inaugurarea statiilor de încarcare? La câte ar fi necesare, ar fi o afacere bomba. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 23, 2020 Partajează Postat Mai 23, 2020 SA mearga sa stropeasca cu agheasma la medie si inalta tensiune. Cred ca se pogoara instant duhul sfant... Link spre comentariu
andu2008 Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 Din ce am citit se pare ca vor introduce in legislatia USA accize pentru energia electrica utilizata la transport, ca sa nu discrimineze pe cei care platesc accize la combustibilul conventional. Si ca sa duca chestiunea la capat, vor modifica softul inclus in incarcatoare ( chargere) incit sa-i comunice contorului inteligent ca ai pus la incarcat un automobil electric. Nu spun aste pentru ca strugurii sunt acri, deoarece si eu am analizat daca ar fi eficienta pentru familia mea un hibrid si mi-a trecut. Dublu complicatii tehnice, service si mecanici/electronisti care aproape nu exista, si toate astea pentru un consum mai mic doar in urban, ca afara..... Daca reducerea poluarii orasului face sa se mute sursa de poluare in afara lui n-am facut nimic. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 Normal. Sau ati mai vazut vreun stat care sa renunte de buna voie la o sursa de venit (accizele pe produse petroliere) fara sa inventeze alta în loc? Link spre comentariu
un_razesh Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 Acum 16 ore, Sharky a spus: SA mearga sa stropeasca cu agheasma la medie si inalta tensiune. Cred ca se pogoara instant duhul sfant... Like maxim ! Link spre comentariu
norad Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 (editat) Acum 8 ore, andu2008 a spus: Din ce am citit se pare ca vor introduce in ......afara lui n-am facut nimic. Unde scrie prostiile astea? Se poate reduce sau elimina subventia si deja guvernul baga banii respectivi in altceva. Iar referitor la dimensionarea retelei electrice cel putin in mediul urban, sa nu uitam ca inainte de '90, prin (unele) orase erau fabrici/uzine/combinate ce consumau singure electricitate cat jumatate din oras. Acele fabrici au disparut, dar stalpii si conductorii de electricitate inca nu i-au dat la fier vechi (pe toti). In oras, masina electrica o incarci noaptea, de la priza de 230V (tragi vreo 10-15 amperi). Si asta odata la cateva nopti. 95% din cei de la oras nu fac mai mult de 50 Km zilnic. Chiar mai putin. Cat despre acciza pe electricitate pentru transport e un non-sens. Trebuie sa accizezi tot: transport feroviar, metrou, tramvai, troleibuz etc. Nu poti acciza doar electricitatea consumata de autoturisme. Editat Mai 24, 2020 de norad Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 (editat) Ba o poti! Pt ca trenu, tramvaiul e deja subventionat si e transport in comun. E normal sa fie subventionat. Iar despre accize, da, s-a discutat deja, am scris si eu, au scris si altii. Va intra in mod sigur o taxa de poluare si acolo. Pusa pe statiile de incarcare, sau pt consumatorii casnici. Gen depasesti un prag, se schimba tariful, ca e clar ca nu iti papa TV-ul si frigiderul atat si nici nu ai atelier de sudura in casa. Ca e normal, ca nu e normal, taxa se va baga. Dupa ce fenomenul prinde amploare. La gpl nu baga ca e vb de un consum redus si nu s-a intamplat nicidecum o inlocuire. In alta ordine de idei, se mai apuca si altii de baterii, la modul serios si nu pe datorie asa mare ca si tesla. Sa vedem si tesla cum or trece peste pandemia asta si cine ii va scoate din buda si de data asta. https://insideevs.com/news/424378/gm-million-mile-ev-battery-almost-there/ Editat Mai 24, 2020 de Sharky Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 Acum 2 ore, norad a spus: Nu poti acciza doar electricitatea consumata de autoturisme. Ba da! asa cum se accizeaza doar motorina pentru transport auto. Link spre comentariu
norad Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 Acum 54 minute, d2134 a spus: Ba da! asa cum se accizeaza doar motorina pentru transport auto. Cum faci asta dpdv practic? Autoturismul se incarca de la priza. Sau de la celule fotovoltaice. Sau de la o morisca de vant. Hai sa vedem exact cum se face asta la un individ ce sta in oras si se deplaseaza saptamanal 200-300Km. Se deplaseaza la munca si inapoi, la prieteni, magazin etc. Scoatem din ecuatie deplasari in afara orasului, caci 150Km autonomie nu iti sunt suficienti pentru deplasasi interurbane fara angoasa ca faci "pana de combustibil" Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 Acum 20 minute, norad a spus: Cum faci asta dpdv practic? Prin "Internet of Things" Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum