Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automobile electrice

maxente

Postări Recomandate

tire.png

So how large will the contact patch be?

If you had jacked the car, and then lowered this corner of the vehicle so that the tire came in contact with the road, you will see that the tire would continue to flatten out (forming the contact patch) until the tire can support the weight-on-wheel. In other words there is an equalisation of forces/pressure where the tire and the road meet.

Subtracting the weight supported by the sidewalls, the remaining weight is supported over the contact patch. Pressures at the road tire interface MUST equal the pressures inside the tire over the region of the contact patch. If they didn’t equalise, the tire would continue to deform until such time as they did (Newton’s Laws would dictate that there will be movement if there is a force gradient or differential).

Hence, the area of contact patch will be no larger or no smaller than required to distribute the remaining Force (as a Pressure = Force divided by Area) to the road surface. Therefore the Area of the contact patch will be equal to the remaining weight-on-wheel (after subtracting the sidewall component) divided by the internal Pressure of the tire. I am assuming that correct inflation pressure is being used so that the tire makes even contact over the area of the patch (if you under inflate more weight will be carried by the sidewalls and outer areas of the tire….over inflation will cause the load to be carried by the centre of the tread).

Therefore changing the width of the tire, and hence the width of the contact patch, will result is an adjustment of the length of the contact patch so that the area remains more or less the same. This probably will not be entirely linear as the sidewall contribution may vary. As the patch shortens there is less flattening of the tire at the road surface and less sidewall carrying the load.

So one might might say that it is complicated, but to a first order the advantages of wider tires come less (and maybe not at all) from the area of the contact patch and more from other factors such as tire distortion (flattening) resulting in heating, lower profiles, softer compounds, wall stiffness, contact patch shape, etc.

So will I be throwing out my 235/35R–19 wheels? No way!

Acum 33 minute, dany_cta a spus:

Ciudat cum si la motocicleta, roata care face toata munca, spatele, e de doua ori mai lata decat fata, 195x50 in timp ce fata este 120x70.

Treaba cea mai importanta la o motocicleta o face fata! Cand franezi!!! 

Orice vehicul cu motor nu este caracterizat doar prin capacitatea de a accelera ci si prin capacitatea de a frana. 

Tu franezi cu roata spate la motocicleta????

In cati metri accelerezi tu pana la 100km/h si in cati metri franezi tu de la 100km/h pana te opresti efectiv?

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 44 minute, dany_cta a spus:

Dupa logica ta iti dai seama ce super aderenta ar fi avut asta daca punea 185x65x15 ? Dar a fost prost.

ceb98935ca383658d832f3fa95ba4cf4.jpg

Forta de frecare depinde de suprafata de contact????:rade:

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 23 minute, adrian_pic a spus:

Treaba cea mai importanta la o motocicleta o face fata! Cand franezi!!! 

Orice vehicul cu motor nu este caracterizat doar prin capacitatea de a accelera ci si prin capacitatea de a frana. 

Tu franezi cu roata spate la motocicleta????

In cati metri accelerezi tu pana la 100km/h si in cati metri franezi tu de la 100km/h pana te opresti efectiv?

Ca banuiesc ca limitarea la acceelerare este doar aderenta, nu necesarul de a produce si pompa energie, pe cand la franare de fapt doar scapi de energia pompata. Oricum logica asta prinde la prosti.

Repet intrebarea: daca roata mai ingusta are aderenta mai mare asa cum ABERANT susti tu,  de ce orice vehicul, cu cat este mai puternic, cu atat are nevoie de gume mai late ? De ce la formula 1 nu mai merg cu roti inguste de caruta daca tot ofera cea mai buna aderenta ? Te-ai uitat cam cat de late sunt gumele alea ? De ce toate masinile de drag au gume foarte late ? La ei nu se aplica logica ca o guma ingusta are amprenta mai mare ?

Si legat de a doua intrebare: forta de frecare NU depinde de suprafata de contact ???????????? 

ce naiba ai fumat azi adriane ? legal sigur nu este.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Depinde și de asta. 

Imaginează-ți ca ești pe un patinuar. Îți faci vint pe gheata. Cum vei merge mai mult? Cu patine (suprafață mica) sau fără patine (suprafață mare) ? 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Amprenta la sol e f discutabila.

Slickurile consuma in draci. Din cauza ca se lipesc de sol.

Unu lat in general are mai mult material in contact si se agata mai bine de sol.

Presiunea iar nu inseamna ca de pui mai lata guma pui mai putin in ea. Depinde de multi factori, dar daca e pana acolo 3bari poti baga in toate sa consume mai putin, nu te opreste nimeni.

Plus mai e masa ce trebuie rotita si oprita, energie pierduta. Si aici mai lat inseamna mai greu. La trafic de oras se simte, probabil la drum lung mai putin.

Pana la urma toate aceste aspecte conteaza, ideea e sa vezi care e pragul sub care nu merita sa cobori ca mare lucru nu mai obtii.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Conform Wiki puterea instalata in Romania in 2006 era de aprox 17GW, asta inseamna o capabilitate de 148920GWh anual, la nivelul anului 2006, asta am gasit acuma si este cel mai usor asa calculul.

Productia a fost de 62TWh = 62000GWh, deci sectorul ar mai putea livra la modul ideal 86920 GWh sau 86920000MWh.

Un auto consuma aprox 17KWh/100Km, la 10000Km vom avea 1700Kwh sau 1,7MWh, rotunjit 2MWh.

La o masina care merge o medie de 15Kkm/an consumul ar fi de aprox 3MWh energie electrica.

Denumim acesta vehicolul unitar.

Asta inseamna ca din capabilitatea de 86920000MWh se poate asigura consumul anual al unui numar de 2897333 vehicole unitare.

Va rog verificati eventual calculele, de`, anii se aduna si cam "ruginesc" si eu,

Link spre comentariu
Acum 9 minute, dany_cta a spus:

De ce la formula 1 nu mai merg cu roti inguste de caruta daca tot ofera cea mai buna aderenta ?

S-or toci mai repede?

Acum 10 minute, dany_cta a spus:

Si legat de a doua intrebare: forta de frecare NU depinde de suprafata de contact ???????????? 

ce naiba ai fumat azi adriane ? legal sigur nu este.

F = uN. Deci da, nu depinde de suprafata (in m^2), depinde de prelucrarea ei.

PS N-am nici o parere legata de "mai bune mai late/inguste", doar bag si eu batul prin gard.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, dany_cta a spus:

Repet intrebarea: daca roata mai ingusta are aderenta mai mare asa cum ABERANT susti tu,  de ce orice vehicul, cu cat este mai puternic, cu atat are nevoie de gume mai late ? De ce la formula 1 nu mai merg cu roti inguste de caruta daca tot ofera cea mai buna aderenta ? Te-ai uitat cam cat de late sunt gumele alea ? De ce toate masinile de drag au gume foarte late ? La ei nu se aplica logica ca o guma ingusta are amprenta mai mare ?

Bre arata-mi si mie te rog unde in formula fortei de frecare intervine suprafata de contact.

Tot dupa logica ta daca o masina de 100cp are pneuri de 195mm latime una de 200cp ar trebui sa aiba 2x195mm latime si tot asa, nu?

Bugatti chiron are 1500cp si are la pneuri:

Citat

Michelin therefore created completely new tires to handle the Veyron's unique requirements. In the rear, the tires are 14.4 inches (36.6 cm) wide. Specifically, the tires measure 245/690 R 520 A front and 365/710 R 540 A rear, where 245 and 365 are the width in millimeters (9.5 and 14.4 inches respectively). The rims are 520 mm and 540 mm in diameter (approximately 20 inches).

o berlina amarata de 150cp are totusi 225mm pneurile stock deci cum sta treaba?

Este scris in engleza ce atuuri au pneurile mai late si chiar  uzura fiind unul din motivele pentru care masinile mai puternice au pneurile mai late. Stai linistit ca merg foarte bine si cu pneuri pline de latime 165cm. Ti-am si spus de ce: forta de frecare nu depinde de suprafata de contact!

P.S. Vezi ca nu numai eu am fost pe la scoala ci si Liviu M. Si el ti-a aratat ca forta de frecare nu depinde de suprafata de contact. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 9 minute, Ion_Bumbu a spus:

Conform Wiki puterea instalata

Uneori puterea instalata nu e totul, mai trebuie sa si ajunga curentul unde ai nevoie de el.

Din cate stiu eu, nemtii produc eolian excedentar in Marea Nordului (parca), da' n-au cum sa foloseasca curentul asta in sud, ca nu-l pot transporta, se freaca acum printre proteste sa faca o magistrala nord-sud.

Link spre comentariu

Aderenta depinde de suprafara petei de contact, exact datorita "prelucrarii" ei, suprafata mare de contact coeficient de frecare mare.

Si mai depinde de putere, una e sa pui 100Cp pe o suprafata mica si alta sa pui 400 tot pe suprafata aia.

Nu mai rezista guma la efortul acela.

Asta o iau in calcul proiectantii de vehicole.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, sesebe a spus:

Depinde și de asta. 

Imaginează-ți ca ești pe un patinuar. Îți faci vint pe gheata. Cum vei merge mai mult? Cu patine (suprafață mica) sau fără patine (suprafață mare) ? 

Ai incercat cu pantofi cu talpa din acelasi material ca patinele si la fel de lustruite?

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Liviu M a spus:

Uneori puterea instalata nu e totul, mai trebuie sa si ajunga curentul unde ai nevoie de el.

Din cate stiu eu, nemtii produc eolian excedentar in Marea Nordului (parca), da' n-au cum sa foloseasca curentul asta in sud, ca nu-l pot transporta, se freaca acum printre proteste sa faca o magistrala nord-sud.

Domnule, eu am facut un exercitiu si atit.

Ideea era daca se poate sau nu, nu si cit de eficient este, concluzia este ca se poate acoperi necesarul de energie, macar teoretic din puterea instalata in Romania.

Va garantez ca daca mergeti pe un patinoar cu pantofi metalici lustruiti si cu patinele cel cu patinele merge mult mai departe!

De ce ... asta este alta intrebare!

:d

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 4 minute, Ion_Bumbu a spus:

Nu mai rezista guma la efortul acela.

Asta e singurul motiv. La aceeasi prelucrare, (teoretic) frecarea ar fi aceeasi si pe un varf de ac, si pe gumele de 225, da' (practic) varful de ac se rupe instantaneu.

Nu mai stiu unde am citit ca la gumele de iarna se recomanda sa fie mai inguste decat mai late.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 21 minute, Sharky a spus:

Presiunea iar nu inseamna ca de pui mai lata guma pui mai putin in ea.

Tu tii cu ursul, de faci combinatia pneuri late + presiune mai mica ? :rade:

Eu cu Dani ma lupt exact cu combinatia inversa: guma mai lata = presiune mai mare (pentru ca are balonul mai ingust ca sa nu creasc diametrul rotii).

Char in cartea masinii apare un 0.3 bari in plus de la jantele pe 17 la cele pe 18.

Presiunea mai mare = suprafata de contact scade.

tyre-footprint.jpg

In viata reala am vazut ca baietii cu talonul ingust (mai ales aia care au pneurile stretch) baga presiune CHIAR peste presiunea maxima scria pe anvelope. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări