Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automobile electrice

maxente

Postări Recomandate

Acum 51 minute, Sharky a spus:

Ai cam ratat esenta.

Cred ca tu ai ratat esenta...nu toti avem amplasament favorabil, sa ne incalzeasca vecinii moka.

Si din '99 de cand o am in perete, chiar nu i-am dus grija.Ce spui tu, e echivalentul situatiei ca nu-mi iau masina ca trebuie sa platesc ITP si mai bine merg cu tramvaiul.N-ai decat, fiecare are socotelile lui.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 19 minute, doru3160 a spus:

Cred ca tu ai ratat esenta...nu toti avem amplasament favorabil, sa ne incalzeasca vecinii moka.

Si daca mai ai si norocul ca ei sa aiba bebelusi..

Link spre comentariu
11 hours ago, mac01 said:

Tabelul ala este pentru apa calda si aragaz...in niciun un caz pentru o centrala care functioneaza pe caldura. Nu am treaba cu capra vecinului...dar este imposibil sa te incalzesti cu o centrala la sumele astea lunare. Oare cat or fi cele pamantene? La mine la 80mp a venit gazele cam 360 lei lunar, cateodata chiar mai mult ...in conditiile in care izolatia este facuta cu poliester de 5cm iar centrala este in condensatie si are doar doua ierni.

Ma opresc aici ca s-a facut deja mult offtopic....bravo lor, fiecare cum se descurca.

Centrala termica incalzeste si apa calda si caloriferele, 4 dusuri pe zi, aragazul e de decor, doar cuptorul lui face pizza in week-end, plita de inductie e baza, iar la curent platesc cam 80-100 lei/luna(iarna, ca vara numai aerele conditionate consuma 200 lei/luna), mai mult deci decat gazele, iluminat 100% LED, aparate electrocasnice noi, clasa A++.Izolatia este cu polistiren extrudat albastru de 20cm, termopane Rehau euro 70.

Ce spui tu, e echivalentul situatiei ca nu-mi iau masina ca trebuie sa platesc ITP si mai bine merg cu tramvaiul.N-ai decat, fiecare are socotelile lui.

Corect, cu masina as face dimineata pana la job minim 45 minute, cu troleibuzul fac 25 de minute. Fara nici un alt dezavantaj, si costa doar 50 de lei/luna.Cum iti asterni, asa dormi.Fudulia, lacomia si prostia nu sunt gratuite."Simply is the best"(Tina Turner) vorba unui amic inginer electronist, care a investit ~2000$ intr-o statie de amplificare pe tuburi, trafuri de iesire Made in Canada, o mica uzina, suna mai prost decat un amplificator cu TDA de 5$.:ras: Ghinion!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Spitfire a spus:

Corect, cu masina as face dimineata pana la job minim 45 minute, cu troleibuzul fac 25 de minute.

Ei vezi, de  asta ma feresc eu sa fac pe atotstiutorul, si sa dau retete pt toata lumea...la mine e taman pe dos. Cu orice mijloc de transport in comun as pleca de acasa, si am de ales intre autobuz si tramvai, nu fac mai putin de 45 min. Cu masina, daca am trafic ajung in max 20 min si daca e liber, in 7 min. Si nu stau in frig sau ploaie.Daca tu esti masochist, e treaba ta.Plecam 4 persoane dimineata, deci e mai rentabil decat iti poti tu imagina.

1 oră în urmă, Spitfire a spus:

Fudulia, lacomia si prostia nu sunt gratuite

Mai bine vezi grinda din ochiul tau.

Citat

Centrala termica incalzeste si apa calda si caloriferele, 4 dusuri pe zi

Mai taie din ele,  ca bate la ochi. 4 dusuri pe zi inseamna 2 mc de gaz, asta doar daca nu te stropesti  cu apa si ai si iesit.Daca te duci mai departe, o sa vezi ca in 30 zile consumi 60 mc de gaz, care il calculezi cu 4,7 lei/mc, si ajungi la 282 lei. Tariful e luat de aici, pt ca recunosc, habar nu aveam (platesc cu cardul, si nu prea controlez decat cand bate la ochi),  https://www.moldovagaz.md/rom/consumatori/tarifele si e varianta convenabila, pt ca se poate si la 4,8 lei/mc. Nu mai pun la socoteala caloriferele...

Sa zicem ca doar la dus, consumi la jumate (adica nu te speli chiar asa pe cat pretinzi), si tot iesi mai mult decat in tabelul tau, asa ca las-o asa cum a cazut.Daca e sa calculam invers, luand de bun pretul platit dupa tabel, nu prea iese nici de un dus pe zi. N-am vrut sa comentez, pt ca am zis ca nu-ti dai seama ce spui, dar vad ca faci si bravada din asta.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
38 minutes ago, Spitfire said:

Centrala termica incalzeste si apa calda si caloriferele, 4 dusuri pe zi, aragazul e de decor, doar cuptorul lui face pizza in week-end, plita de inductie e baza, iar la curent platesc cam 80-100 lei/luna(iarna, ca vara numai aerele conditionate consuma 200 lei/luna), mai mult deci decat gazele, iluminat 100% LED, aparate electrocasnice noi, clasa A++.Izolatia este cu polistiren extrudat albastru de 20cm, termopane Rehau euro 70.

Corect, cu masina as face dimineata pana la job minim 45 minute, cu troleibuzul fac 25 de minute. Fara nici un alt dezavantaj, si costa doar 50 de lei/luna.Cum iti asterni, asa dormi.Fudulia, lacomia si prostia nu sunt gratuite."Simply is the best"(Tina Turner) vorba unui amic inginer electronist, care a investit ~2000$ intr-o statie de amplificare pe tuburi, trafuri de iesire Made in Canada, o mica uzina, suna mai prost decat un amplificator cu TDA de 5$.:ras: Ghinion!

Tot n - am inteles de ce n - am eu 25 grade in casa , peste tot . Ma rog , unde masoara termometrele . De fapt n - as avea nici 24 , daca mai citesc odata . Daca puteti fi mai explicit ... Temperatura e tot aia , eram interesat doar de rationamentul prin care ati ajuns la aceasta concluzie . 

P.S. - cat e abonamentul la troleibuz , in Bucuresti ? ... Sau circulati cu bilete ? Ce valoare nominala are unul ? Chiar nu stiu ( sincer ) , de - aia intreb .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Izolatie termica slaba, pierderi majore prin punti termice(ferestre, usi),  convectie defectuoasa(incapaeri prea inalte sau convectie obturata de obstacole).Problema incalzitului iluminatului unei cladiri nu poate fi abordata decat stiintific, chiar si in tara lui "las` ca merge si asa" trebuie vazut punctual ce si cum, si eliminate cauzele pierderilor.

Cunosc multi posesori de case marisoare la curte, cca. 100-120mp, care cheltuiesc lunar pe gaze intre 500 si chiar 800 lei(!), ceea ce-mi pare criminal, practic unii au cu 40% mai mult spatiu decat mine, dar platesc ca Berila de 10-12 ori la gaze.Altii dau 2500 lei/iarna, pe lemne la casa, si stau in frig si fum, dar sunt mandrii de cum ard lemnele in soba.:nebunrau:

Link spre comentariu
Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Era vorba de apa calda, care tu spuneai ca de ce sa o platesti calda cand vine rece. Restul ce am scris era legat de incalzirea din vecini.

Pe de alta parte din cate stiu regiile de termoficare sunt subventionate, la pretul real ar fi mult mai scumpa treaba. asa ca nu e corect sa le compari chiar 1:1 cu o centrala unde totul e pe barba ta.

Link spre comentariu

La Bucuresti , lucrurile sant relativ simple . Si cunoscute ... ma rog , documentate . 

https://www.economica.net/subventia-pentru-radet-creste-cu-73prc-facturile-mici-ale-populatiei-toaca-830-de-milioane-de-lei-din-bugetul-bucurestiului-doar-in-2018_159770.html

La Ploiesti , lucrurile stau altfel . De aceea am scris ca nu - mi plateste Firea incalzirea si apa calda . Ma rog , nu mai intervin pe tema ... nu reusesc sa  - mi asigur confortul cu 30 lei pe luna . Sau cu o treime din suma . Care confort ? ... acela pe care si - l defineste fiecare . Si pe care - l plateste , daca doreste sa si beneficieze de el in termenii definitiei . Nu cred ca e de lauda , sau de oprobiu . E o chestiune privata ... , comparatiile nu - si au rostul . Ma rog , eu nu tin cont de ele . Nu - mi foloseste la nimic . Doar pareri ( personale ) . 

P.S. - am o cunostiinta ( un fost client ) care si - a construit ( nu el , doar a dat banii ) o locuinta " pasiva ", autosustenabila . Nu cheltuieste decat 1RON ( cateodata mai putin ) pe luna , pentru utilitati . Toate , fara exceptie . Suna bine ... , si e chiar adevarat . Numai ca putini isi pot permite costurile locuintei . Alea necesare sa existe ( proiectare , executie , materiale , manopera , dotari etc . ) . M - as bucura sa fie cineva de pe forum cu asemenea potenta financiara . in fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Citat

....................................................

Pe de alta parte din cate stiu regiile de termoficare sunt subventionate, la pretul real ar fi mult mai scumpa treaba. asa ca nu e corect sa le compari chiar 1:1 cu o centrala unde totul e pe barba ta.

Am fost client ''fidel''(cum altfel) timp de 16 ani, al regiei de termoficare. Stiu cita caldura si apa calda ne dadeau! Iarna ne dadeau caldura  doar asa ca sa nu zicem ca ne este frig. Apa calda(doar calduta citeodata) era cum era!  Dimineata asteptam minute intregi pina ajungea apa calda la robinet. In schimb facturile erau babane de tot si nu era de mirare. Prin tot orasul pe unde erau canalele de termoficare asfaltul si betonul, erau curate si uscate,de bine ce erau izolate conductele. Primeam caldura pina in luna mai de multe ori  prelungindu-se pina la jumatatea lunii mai. De! Muntele era aproape  de Bistrita, de multe ori cazind zapada si-n luna mai. Dupa '89, primul lucru pe care l-am facut, a fost achizitionarea  unei centrale murale. Din acel moment facturile s-au apropiat de adevar. Pe conductele de apa rece si calda am montat contoare, ca sa stiu exact cita apa calda si rece sa platesc. Dupa instalarea centralei,m-am debransat de la conducta de apa calda , raminind doar contorul de apa rece.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Prin tot orasul pe unde erau canalele de termoficare asfaltul si betonul, erau curate si uscate,de bine ce erau izolate conductele.

Da...in Bucuresti ne-a costa "deszapezirea cu conductele"  cca. 1 miliard EURO in ultimii 10 ani. Atat inseamna pierderile RADET.

Link spre comentariu

Curioasa treaba cum radetu asta a supravietuit pana acum mereu subventionat de primarie. Daca oamenii nu s-au saturat sa ii subventioneze pierderile, inseamna ca sunt bani, are balta peste.

Ce mi-ar placea si mie sa imi subventioneze primaria/statu caldura de acasa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări