Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum sa calculez frecventa maxima a unor miezuri de ferita (folosite in surse de comutatie)

Postări Recomandate

Salut,

Am cateva bobine/miezuri de ferita si ma intrebam cum le determin frecventa maxima
de folosit in surse in comutatie:

737298314_Fata1.thumb.jpg.e64c9dae7e4bf8b219132bc0b995dec9.jpg

510310600_Fata2.thumb.jpg.cab9797333235106a069a502e5921bf0.jpg

Bobina cea mai din dreapta are cea mai mica rezistenta raportata la inductanta:
2 infasurari de 13 mH si 210 mOhmi.
Presupun ca permeabilitatea la miez e foarte mare dar suspectez ca nu are frecventa prea mare.
Am gasit-o in prima parte din etajul de alimentare al unui monitor LCD (pentru filtrarea tensiunii de la retea).
Scrie pe ea 73G 174-65-H.

A doua din dreapta face parte din un driver de LED miniaturizat.
Asa mic cum il vedeti poate fi conectat la retea.
E de fapt un transformator - primarul are 6 ohmi si 1500 uH, secundarul are 0.1..0.2 ohmi si 100 uH.

Poate scoate 300 mA si 4..7 W.

Cel din mijloc l-am gasit intr-o sursa de calculator stricata.
Mai era acolo unul identic pe care am bobinat sarma de 0.95 mm si a iesit o bobina de 290 uH si 0.08 Ohmi.

Cele 3 din stanga le-am gasit pe placi video respectiv pe placi de de baza.

Ideea e ca n-am osciloscop si nici nu o sa am probabil in viitorul apropiat.

Vreo idee?

Multumesc anticipat.

Editat de Cosmin3
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu exista o frecventa maxima, doar una optima pentru un anumit scop. Este cam aceeasi frecventa la care miezul a fost folosit de fabricant in acelasi scop.

Intr-o sursa in comutatie impulsurile pot avea un spectru de frecventa larg, mult peste 100 kHz. Trebuie ferite cu pierderi mici la aceste frecvente. Acestea au permeabilitate mai mica si mai putin variabila cu frecventa. Pentru filtrare (miezul din extrema dreapta) se folosesc ferite cu permeabilitate foarte mare la frecvente joase (sub 1 kHz) si cu permeabilitate mica si pierderi mari la frecventele mari pe care trebuie sa le opreasca.

Permeabilitatea magnetica a unui miez inchis se determina usor cunoscand lungimea circuitului magnetic, inductanta si numarul de spire. Inductanta la o anumita frecventa se masoara cu curent sinusoidal, nu cu jucarii ce folosesc impulsuri. Daca inductanta la 100 Hz nu scade la mai putin de jumatate la frecventa f, miezul poate fi folosit in regim de comutatie la aceasta frecventa.

Link spre comentariu
19 minutes ago, puriu said:

Este cam aceeasi frecventa la care miezul a fost folosit de fabricant in acelasi scop.

Simplifici prea mult lucrurile.

Doar pentru ca o anumita sursa functioneaza la o anume frecventa, nu inseamna ca aia e frecventa optima a torului din secundar, din contra ai sa gasesti diferente mari la diferite tipuri de surse. 

18 minutes ago, puriu said:

Pentru filtrare (miezul din extrema dreapta) se folosesc ferite cu permeabilitate foarte mare la frecvente joase (sub 1 kHz) si cu permeabilitate mica si pierderi mari la frecventele mari

E tocmai pe dos.

Acela este filtrul pentru retea ( EMI ), se ocupa cu filtrarea zgomotului generat de sursa in comutatie, prevenind astfel poluarea retelei.

Ori zgomotul de comutatie este fix la frecvente mari, si se atenueaza tocmai prin caracteristica inductiva a acelei bobine, care face un filtru LC cu condul asociat.

Daca permeabilitatea ar fi mica tocmai la frecvente mari atunci inductanta ar fi mica, si deci filtrul EMI ar deveni o banala sarma infasurata pe un suport inert.

________________________________________________________________________________________________

Cosmin, in dreapta ai un filtru EMI ( citeste despre el ).

Dupa el ai o sursa driver pentru leduri cu un traf de ferita ( citeste despre ea ).

Celelalte par a fi toruri din pulbere de ferita, mix -52 ( verde cu albastru ), de dimensiuni diferite.

Se folosesc de regula la inductante pentru diverse scopuri ( ala mai mare de regula il gasesti pe post de inductanta serie-citeste aici pe forum despre ea ).

Uite un pdf cu specificatii tehnice, citeste-l:

http://www.mediafire.com/file/dda6nd2phyxy8qn/Toruri_cu_pulbere_de_fier.pdf/file

Link spre comentariu

Daca tot avem subiectul asta, vreau sa folosesc torul de la DMT1-7-10L la un trafo de RF intre 1 si 30MHz. Il bobinez eu cat sa-i aplic 5V in primar si sa ies cu cativa zeci de mV in secundar. 

Este verde/galben deci un -40.

Este fezabil ce vreau sa fac cu el? 

https://www.coilcraft.com/dmt.cfm

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
1 hour ago, Thunderer2018 said:

Daca tot avem subiectul asta, vreau sa folosesc torul de la DMT1-7-10L la un trafo de RF intre 1 si 30MHz. Il bobinez eu cat sa-i aplic 5V in primar si sa ies cu cativa zeci de mV in secundar. 

Este verde/galben deci un -40.

Este fezabil ce vreau sa fac cu el? 

https://www.coilcraft.com/dmt.cfm

Am si verde/rosu de la SPH44H  de aici https://www.coilcraft.com/spt.cfm.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări