Kostas1 Postat Februarie 17, 2019 Partajează Postat Februarie 17, 2019 Buna ziua! Am achizitionat din targul de vechituri un aparat de radio canadian Galcom, cu frecventa fixa Fm 101.7 MHz. Spre placuta mea surpriza, aparatul este functional, celula solara are 3.3V la lumina puternica. Aparatul este facut cu circuitul CXA1619BM. Problema mea este urmatoarea: locuiesc in Ploiesti, iar pe respectiva frecventa se aude postul de radio cu profil religios (pocaiti) denumit SOS Radio. As vrea sa il modific ca sa prinda RR Actualitati, cu frecventa 102,2 MHz. Nu am schema, nu stiu cum sa procedez. Am incercat sa regle cu surubelnita miezurile bobinei L2 (de langa comutator), dar nu este posibil, nu se invarte deloc, ca si cum s-ar fi introdius lipici si ar fi fost lasata asa. Acolo trebuie sa umblu?sau cum ? Multumesc anticipat! Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 17, 2019 Partajează Postat Februarie 17, 2019 (editat) Tot din miezul bobinei de O.L. Am si eu unul ( pe unde - o mai fi ) , au fost aduse in anii '90 , unele erau acordate pe frecventa unui post religios neoprotestant . Exact cum spuneti , aceea este frecventa ... , 101 , 7 . Radioul este foarte sensibil , are un integrat SONY , CXA 1019 (sau 1191 ) , au fost ambele variante . Antena este sarma ce tine loc de cordea de agatat sau purtat ... Editat Februarie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2019 (editat) Multumesc! Tocmai asta am facut: am dat jos de tot bobina aceea si am inlocuit-o cu una cu 4 spire ''home made''. Apoi am departat spirele cu un betisor de lemn si, avand un aparatd e radio langa mine care era acordat pe RRActualitati, am miscat de spire pana s-a acordat pe RRA. Multumesc! Editat Februarie 17, 2019 de Kostas1 Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 17, 2019 Partajează Postat Februarie 17, 2019 Chiar n - aveti pentru ce . Ma bucur ca a prins glas pe postul dorit ! Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 17, 2019 Partajează Postat Februarie 17, 2019 Aparatele astea au fost distribuite gratuit de "investitori" fiind acordate definitiv (comanda speciala) pe frecventa de interes din zona respectiva. Bobna OL poate fi acordata si pe alte posturi cu un miez din alama cu filet rotit din exterior. In carcasa este loc pentru doua acumulatoare Cd-Ni ce se pot incarca de la soare. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 17, 2019 Partajează Postat Februarie 17, 2019 Am unul exact la fel, l-am prezentat pe forum acum cativa ani. Cu o surubelnita din material plastic poti reface acordul pe alt post, din condensatorul variabil, ala mic si albastru de langa bobine. Daca vrei sa-i pui acumulatori sa fie ceva de capacitate foarte mica. Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 17, 2019 Partajează Postat Februarie 17, 2019 Lampile de gradina, etc. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 17, 2019 Partajează Postat Februarie 17, 2019 Eu am " folosit " miezurile bobinelor . Sant din alama , si manevrate cu atentie duc la un acord corect . Am constatat ca fusese reglat superficial ... tatonand am refacut acordul pe 101,7 ... se auzea mult mai clar si puternic . In fine ... sant 20 de ani de - atunci . Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 18, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2019 V amultumesc pentru comentarii! Doua chestiuni: - miezul ala metalic nu l-am putut roti sub nici o forma. Dupa ce am dezlipit bobina de pe placa am incercat cu o surubelnita ca sa il rotesc, dupa ce, in prealabil nu reusisem cu el montat pe placa. Nici nu s-a clintit. L-am prins cu un patent si am repetat operatia. Aatat de tare era prins/lipit, nu stiu cum sa zic, ca s-a rupt din marginea de alama cand am bagat surubelnita in locas. In fine, duca-se, probabil asta a si fost ideea alora care l-au facut, ca sa nu se poata modifica frecventa. - apropos de condensatorul trimer, cel albastru, sa inteleg ca pot pune in locul lui un condensator variabil si sa receptionez toata gama 88-108MHz? Ar fi o chestie interesanta... Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 18, 2019 Partajează Postat Februarie 18, 2019 (editat) Miezul de alama a fost blocat cu ceva adeziv . Acordul e destul de critic , au vrut sa se asigure ca vocea Domnului ajunge nedistorsionata . Despre condensator , nu stiu ce sa zic . Ar trebui sa ma uit pe schema . Ma rog , cea de aplicatie . Sigur se poate , circuitul oscilant este LC . Daca unul din elemente e variabil , devine un radio " normal " . Nu ramane decat sa experimentati . Nu stiu daca trimerul albastru trebuie inlocuit , schema " vorbeste ". Eventual va trebui urmarit cablajul etc . Si tatonat la celalalt LC , eventual acordat in mijlocul benzii . Eventual vazut si circuitul de CAF , micsorata plaja de captura ... poate ingreuna acordul . Oricum , spor ... nu e chiar asa de greu . Mai ramane de rezolvat locul in carcasa pentru un variabil , eventual fanta de actionare etc . Editat Februarie 18, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum