Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablu coaxial UHF

informer

Postări Recomandate

V-as ruga sa-mi recomandati o varianta de cablu coaxial de 50 ohmi pt. scopul descris aici
Vreau sa cumpar 15m, care cred ca sunt un pic mai mult decat am nevoie dar nu vreau sa ma trezesc ca n-ajunge.
Banda folosita probabil 70cm dar daca atenuarea/pierderile ar fi convenabile si pt. 23cm, as plati "un ban in plus".
Ca si doleante, evident, diametrul cat mai mic si flexibilitate cat mai mare.. :)
Dar ce cred ca-i mai important ar fi ca m-am gandit la un pret de 200 spre maxim 300 ron (pt. 15m), inclusiv transport daca-i de pe dincolo.
Va multumesc pt. orice sugestie.

Editat de informer
Link spre comentariu

Pentru ce doresti probabil un cablu de la Andrew ar fi perfect, LDF4-50A.

Ar iesi probabil un pic mai scump dar probabil ar fi OK

https://www.thedxshop.com/andrew-heliax/ldf4-50a-cables-connectors.html

Ca idee, esti timisorean, mergi pe la Kathrein si intreaba acolo ce gasesti si la ce pret in zona aia, cablu de 1/2"

Mai comestibil ca pret ar fi in zona LMR 400 sau CNT 400, feeder de 10mm.

Putere la jumatate si atenuare dubla fata de Heliax, conectica mai accesibila.

Nici nu te gindi la R213.

Link spre comentariu

Heliax 1/2" (LDF 4-50) e mai recomandat, proiectul fiind destul de ambitios, unde fiecare dB conteaza.

Se gaseste uneori si de okazie.

Mufele N sunt cele mai mici care se gasesc pentru el, tot de okazie sau ebay, depinde cat esti de grabit si ce noroc ai.

Exista cabluri gata mufate(jumperi) folositi in radiocomunicatiile profesionale, de diverse lungimi. 

Link spre comentariu

Acum stiu ce sa caut si chiar asta am sa fac! Multumesc!

O sa incerc, daca iau "la metru" de la vreo firma locala, poate pot ei sa sertizeze mufele la capete intr-un mod mai "profi" decat as reusi eu. :)   

Oare mufele N ce se gasesc la chinezi sunt nesatisfacatoare ca si calitate? (exemplu)

Editat de informer
Link spre comentariu

Eu zic ca pana la mufe mai sunt o gramada de probleme care trebuiesc rezolvate. Alea ar fi pe ultimul plan , desi :

1- Cablul heliax este foarte bun , trebuie sa tii cont ca :

- nu il gasesti in Romania la vanzare ,poate pe la firmele care se ocupa de instalare site-uri GSM

- conectica pentru el este foarte scumpa

- ai nevoie de truse speciale pentru mufare . Toate astea o sa vezi ca te costa cat nu face . Pentru conectare la instalatie o sa ai nevoie de jumperi . Alti bani ..alte pierderi in sistem.

Un conector sertizat prost poate sa introduca pierderi foarte mari .Oricum se socoteste real cam 0.5db pierdere pe fiecare conector. Este pierderea pe zona de contact al pinilor din conector .

2- Ai facut o schema bloc a instalatiei ? Ce frecventa o sa folosesti ?

3- PA-ul este proiectat ? Intreb pentru ca este oricum mai mare ca dimensiuni decat LNA-ul si consuma mai mult.

4- Ce tip de antene vrei sa folosesti ? Vad ca se discuta de 1/2 dB pierderi in sistem .!! Ce castig al antenei preconizezi ca ar trebui ?

In functie de tipul de antena folosit , cred ca este mai rentabil sa folosesti doua , una pr Rx si una pe Tx . In felul asta elimini releul ala .  LNA-ul si PA-ul se monteaza direct pe antene , elimini cablul lung , scump si cu pierderi inerente .

Eu folosesc cablu LMR 400, LMR 600 sau LMR 1000 la frecvente de 5-6 Ghz cu conectori N si nu am avut probleme , dar trebuie tinut cont de bugetul de pierderi in sistem .

PS. -La  Kathrein ,gaseti componente de calitate  dar asteapta-te la preturi de 3-4x mai mari decat in mod normal.

Intr-un timp comandam si eu conectori de la ei , dar preturile nu se justificau fata de alti vanzatori .

_ ca idee , la cabluri coaxiale pierderea este invers proportionala cu diametrul . De aici rezulta si flexibilitatea.

Editat de ndor
Link spre comentariu

Domnule, cablu tip Heliax gasesti la Kathrein Romania.

La marea viteza se foloseste o scula de taiere pentru mufare, daca nu o ai subler, cutter, bomfaier.

Mufele se string cu cheie mecanica.

Pina la 1KW merg mufele N, peste cele 7/16, acolo deja e mai complicat, sint scumpute.

Heliax 1/2" este chiar cablu folosit ca jumper in comunicatiile profesionale.

Atenuari conector N:

https://www.amphenolrf.com/connectors/n-type.html

De aia sint scumpe cele de la Kathrein.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Ion_Bumbu a spus:

Domnule, cablu tip Heliax gasesti la Kathrein Romania.

Initiatorul ne da link cu mufe de pe Alibaba si noi ii recomandam Amphenol si Khatrein !!?

Vrei sa faca infarct ? :)

Link spre comentariu

Pt. @ndor - intai multumesc!

1. Nu trebuie sa fie neaparat cumparat din RO daca se justifica transportul din alta parte... nu-i nici prima nici ultima oara cand o sa cumpar de afara ceva, n-am nici o oroare pt. asa ceva. :)

2. Am scris mai devreme in topicul referitor la "versiunea mea de EME". Am sa emit 2 sau 3 pulsuri de purtatoare nemodulata si am sa incerc sa receptionez ecoul de ex. pe un analizor de spectru. Cam la asta se va reduce "comunicatia" mea... cel putin in prima faza. Probabilitate maxima 70cm.

3. Da, 99% va fi asta: https://www.w6pql.com/70cm/500wassembly.htm

4. N-am ales inca tipul de antena, probabil vor fi 2 Yagi pe un sistem orientabil. Prefer varianta cu aceeasi antena TX/RX.

5. Va asigur ca stau bine cu inima si intrebarea despre conectorii chinezesti era strict practica, nu vreau sa cumpar ce-am nevoie la pret de seminte... dar nici n-am nimic impotriva sa dau mai putin unde pot... :) 

Pt. @d2134- multumesc pt. precizare!

Si ce-i de facut in cazul asta, cum procedeaza EME-isti? :)

Pt. @Ion_Bumbu - multumesc si poate ne intalnim vreodata la o bere daca veniti prin TM... v-as intreba multe :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Ce parere aveti despre Ecoflex 10 sau 15? (am tot scormonit pe net... :) )

http://www.paratronic.fi/dokumentit/DB-Ecoflex10-UK-SF.pdf

http://www.paratronic.fi/dokumentit/DB-Ecoflex15Plus-UK-SF.pdf

Pare mai flexibil si cu diametrul mai mic iar pierderile nu cresc substantial... ma insel?

Iar pretul chiar nu mi se pare mare:

https://www.thedxshop.com/ecoflex-10.html

Link spre comentariu
Acum 1 oră, informer a spus:

Ce parere aveti despre Ecoflex 10 sau 15? (am tot scormonit pe net... :) )

15 e mai bun decat 10 dar :

- ai facut un calcul de buget al puterilor ? ca sa vezi cum stai la capitolul receptie si ce anume se potriveste mai bine . Cu ce putere emiti cu cat amplifica antena, cat pierde pe drum catre luna , cat absoarbe luna , cat pierde pe drum catre pamant , cat amplifica antena si ce-i mai ramane LNA-ului sa amplifice .

- 2 yagi ...!! multa bafta . Iei in considerare ca un yagi nu e tocmai antena minune . E departe de a fi una foarte eficienta . Daca pentru  parabola care e data ca o antena cu o eficienta ridicata randamentu lei este in cel mai bun caz pe la 0.55 , cam cat crezi ca vei obtine cu antene yagi ? Chiar si 2 fiind. Ce castig estimezi per bucata , ca adaugind-o pe a doua sa mai cresti (poate) cu 1-2 dB? Asta daca nu gresesti la sinfazarea si se duce dracu tot castigul .

- vad ca toata lumea pe topicul celalalt recomanda un mimim de 1Kw putere in emisie cu 4 yagi ..Or fi stiind ei ceva .Tu ai ales un amplificator 500W cu 2 yagi .

Daca treci in banda superioara,1296, ai de partea ta avantajul castigului in antena . Antena va fi o parabola . Parabole de 2.5 - 3 m, SH gasesti sigur  in TM . Numai eu am trimis vreo 4 buc acolo cu ani in urma :). Acum in era "cablului" poate multi vor sa scape de ele de pe blocuri. E o oportunitate .

La parabola se foloseste feeder-ul , ghid de unda .(a nu se confunda denumirea cu cablul coaxial). Te pot ajuta la confectionarea si masurarea lui  .Am ceva experienta cu ele si cateva zeci ...la activ.

Alt avantaj la acest feeder ar fi ca se poate monta atat  PA-ul cat si LNA-ul direct pe el.

Asa ca dupa cum vezi cablul ala coaxial cu pierderi infime nu stiu cat de util ar fi in faza asta .

Link spre comentariu

Mda... situatia nu e roz.

Insa astea sunt resursele: 70cm,  PA 500W, LNA cat ma descurc mai bine, fara pretentie de comunicatie doar un ecou pe un ecran, 2 antene poate 4 functie de capabilitatile mecanicii, cablul probabil Ecoflex 15. Nu reusesc, asta e... ce-o sa asimilez in tot procesul o sa merite banii, banuiesc... si asta e de fapt la fel de important ca si reusita... chit ca era bine sa mearga :) 

@ndor, apreciez intentia de ajutor insa daca jumatate dintre scule le cumpar si cealalta jumatate o regleaza altcineva, nu prea vad care parte o sa fie reusita (sau esecul) meu?!? :rade:

Iar despre antene, departe de mine sa insinuez ca macar stiu ce si cum dar ma mai descurc sa citesc ce zic unii altii ... si de ex. daca citesc asa ceva:

" build up a single EF7015 ( Fig. 2) and could measure a sun noise of 4 dB @ SFI 70 with the same preamp I used before (DJ9BV MGF1302, 0.5 dB NF @ 19 dB gain). After that, I was listening to OH2PO via the moon and did get a very nice CW audio copy with very low audio noise and much lower QRM from cable TV than anytime before."

de aici: http://www.ok2kkw.com/next/dj3jj_70cm2010.htm

parca nu mi se pare dracu` asa negru.

Iar aici era vb despre un "CW audio copy" nu de un spike de pe un ecran... zic si io.

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări