Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat de sudura rusesc in cc cu Atmega8

Postări Recomandate

Exemplul dat mai sus pentru bobinarea transformatorului asigura usurarea muncii 
Corect transformatorul ar trebui bobinat cum a spus nel65, dar pentru curenti mai mici se poate folosi si metoda specificata mai sus.

Valoarea inductantei nu este relevanta, dar este utila pentru cineva care nu stie cat trebuie sa fie. Am pus valoarea despre care se discuta in topicul rusilor.  
Totusi rusul (de fapt mai multi) si chiar firme care fac invertoare au transformatoarele bobinate cu conductor gros.
Curentul poate trece doar printr-o suprafata mica din conductor, dar avand suprafata mare de racire, suporta o densitate de curent mai mare, deci curentul nu este limitat la valoarea calculata de nel65.

Poze cu un transformator bobinat astfel luate din alt topic:
http://www.mediafire.com/file/pmkr4l3dpan3xwk/poze-transformator.zip/file

Adaug niste comentarii copiate din topicul original:

(autor yjriy) Power trans 14/5 on one set of E70, a gap of 0.1 mm in the central core (made on a grinding machine with subsequent control of the Quality Control Department). 1 layer - 14 turns of the primary with an enameled wire 1.96, the second layer 5 turns of a copper bus 0.5 * 40 doubled; 3rd layer 14 turns of the primary with an enamel 1.96mm. The primary inductance is about 900 μH, the leakage inductance is 5-6 μH (more precisely, I will not say, the device is at the bottom of the measurement)

(mei) Assembled power board Ole1ma. Transformer on E65, ferite N87, 17: 6, primary 2x1.5 mm2, secondary 8x1.5mm2, insulation varnished cloth, office paper gap - all 3 cores are smeared with Moment glue, assemble the halves and re-load them for a day, then clamped with a plastic clip to the board. The current transformer is approximately 80vit, with a diameter of 0.3 on the 2000NM ring, the load is (5.1 ohm x 3) + 22 ohm. The keys to start on the 17A field.
Immediately, he blew the lower key because he did not notice that the demagnetizing diode of this key should stand on mica. It was not a very pleasant task to rent a card with keys  ??: !!! 
The new keys were set by the IRGP50B60PD - at 100 degrees, it produces up to 42A, 140ns shutdown. 
I turn on the device under load, everything seems to be OK..... I try 100-A 10 minutes, everything is OK.
I look for hot components with my finger: 
1) Transformer windings, according to degrees 70, ferit is cold; 
2) Rectifier bridge 60 degrees approximately; 
3) The output diode receiver is 50, and there is a thermistor on it, as many throttles; 
4) Radio key keepers well, a maximum of 35 degrees
https://imgur.com/a/gzK1seI

Link spre comentariu

Luati prea mot-a-mot efectul pelicular.

Efectul pelicular nu se manifersta prin circulatia curentului numai prin exteriorul sirmei pe o grosime determinata de frecventa de lucru. Nu, curentul scade treptat pe masura ce te indepartezi de exterior si te aproprii de centru iar aduncimea de patrundele calculata cu diferite formule se refera la adincimea la care valoarea curentului scade la un anumit procent din valoarea DC. Deci daca din calcul rezulta ca trebuie sa folosesti sirma de maxim 0.4mm iar tu folosesti de 0.6mm pierderile pe Cu tot vor scadea fata de varianta cu 0.4mm pt ca tot va mai circula ceva curent si prin centrul sirmei. 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Salutare ,stie cineva daca pentru acest invertor exista vreo varianta de soft ,astfel incat pinul 25 sa fie inactiv ? Vreau sa folosesc partea de comanda ca sa inlocuiesc potentiometrul de la comanda cu CD4093.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
On 10/10/2019 at 5:36 PM, cristi7521 said:

[...] Bobinajul ar fi cam asa:

- primul strat - primar  16 (sau 15) spire;
- al doilea strat - primar, acelasi numar de spire, capetele puse in paralel cu cealalta infasurare;
- izolatie primar - secundar;
- al treilea strat secundar 15 spire (3 fire bobinate simultan  x 5 spire)
- al patrulea strat - secundar 15 spire (3 fire bobinate simultan  x 5 spire)
Se obtine un transformator cu 2 fire de 2mm in primar si in secundar cu 6 fire de 2mm. Am dat doar un exemplu de bobinare, se poate folosi si sarma de alt diametru sau tabla de Cupru.
Inductanta transformatorului trebuie sa fie in domeniul 600uH-1.2mH. Inductanta de scapari ar fi bine sa fie de maxim 5uH (rusii zic maxim 10uH).
Aceasta se masoara scurtcircuitand secundarul si masurand inductanta primarului. 

[...]

In filmuletul de la rusi am vazut ca il fac alternat: un primar, un secundar, alt primar, alt secundar.

Cum e mai bine? Metoda ta  simplifica treaba nitel.

A lor face cuplajul mai strins.

Link spre comentariu

Personal am desfacut cateva invertoare de firma si nu am vazut bobinare intretesuta, cum au facut rusii.

Daca bobinezi ca ei ai inductanta de scapari mai mica, pe paginile anterioare s-a discutat putin despre inductanta de scapari. Mai pun inca o data poze cu transformatoare de firma realizate cu conductor solid ce lucreaza la peste 50khz:

http://www.eps-inverter.com/wp-content/uploads/2014/03/DSC_9044b-1024x10081.jpg

http://www.eps-inverter.com/wp-content/uploads/2014/03/DSC_9024b.jpg

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salutare,pentru cine mai vrea sa bricoleze ,pun schema acestui invertor ,insa adaptata la ce mi-am dorit eu (chiar mult modificata).

N-am folosit acelasi tip de driver si nici acel tip de sursa auxiliara si totodata am folosit trei IRG4PC50W pe ramura,deci sase  bucati.Redresoare finale am pus 150EBU04.Ca transformator final am folosit unul dintr-un invertor dezmembrat, T56x28x28 cumparat de pe forum ,cu 19 spire primar si 6 spire secundar,deci raport de 19/6=3.17

Cu R107 din 3x2R2 in paralel,curentul de sudare e prea mare ,cu electrod de 3.2 mm ,pentru sudare convenabila (adica asa cum trebuie incat sa nu simt nevoia sa dau amperajul nici mai mare ,nici mai mic),trebuie sa reglez pe afisaj la o indicatie de 85-90A.Am corectat asta formand R107 din 4R7 paralel cu 2R2 paralel cu 2R2,dupa cum se vede din schema.Acum ,indicatia este 120A.Softul este de 180A,la maxim mi-ar trebui electrod de 4mm .N-o sa am nevoie,nu o sa sudez cale ferata!

La afisaj nu am mai folosit driverul ULN2803 pentru asta a trebuit sa schimb afisajul cu unul cu catod comun.

Initial ,pentru acest invertor ,am bobinat un traf E70 (simplu,cu doua E-uri) dupa indicatiile din lincul pus de @cristi7521 , https://www.mediafire.com/file/pmkr4l3dpan3xwk/poze-transformator.zip/file,dar am tot amanat sa fac si invertorul mai bine de un an ,asa ca traful a ajuns intr-un invertor cu 4093 ,unde merge impecabil ,dat curentul la maxim ,tot electrod de 4 mm ar trebui.Ideea este ca functioneaza bine si trafurile bobinate cu sarma groasa (am folosit sarma de 2mm si nu au incaput 18 spire pe strat ci doar vreo 15 sau 16).Frecventa am ridicat-o pe la vreo 70KHz.

SCHEMA atmega8_v3.pdf

Editat de nel65
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări