GriRo Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 Buna seara la toata lumea, m-am uitat prin link-urile trimise si-am inteles, cam ce este antena Mini-Whip. Daca antena Mini-Whip este o antena activa, putem spune ca exista deja un topic deschis pe forum de catre YO3FHM. M-am intors la vechea pasiune "RADIO-ul" dupa cateva decenii si fiind o activitate de agrement, non-profit, nici nu sunt dispus sa disponibilizez mare parte din veniturile familiei, asa ca incerc sa ma incadrez, cat se poate, la un low-cost. Din toata teoria despre antene si receptii, stiam ca pentru a capta un semnal RF cat mai bun (mare), ai nevoie de cat mai mult metal (cablu) in care sa se induca multa radiatie. Desigur toate astea fiind la dimensiuni de rezonanta in functie de frecventa. Acum constat ca se poate si fara. Offtopic - oare colegul RST nu metoda asta dorea sa aplice in constructia "receptorului cu tripla conversie + SDR"? Am gasit, candva, un LNA de antena in VF+HF facut de un smart guy de la Cornell University pentru sondele NASA. Era foarte simplu, foarte stabil si foarte ieftin de facut. Avand in vedere ca abia am intrat in posesia unui receptor de US mai performant si ca sunt la inceput cu ridicarea antenelor pe bloc (inca nu am testat vigilenta/amabilitatea vecinilor) am sa incep cu aceste antene active. Daca o sa gasesc acel amplificator am sa-l postez aici. Cred ca cel mai interesant, pentru mine, este moduri/metode de adaptare impedante, aici sufar cel mai tare. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 (editat) Antenele active au iesirea de 50 ohmi ... asa au fost proiectate . Pentru a se adapta la intrarea de antena a receptoarelor serioase . Ma rog , cred ca 99 % . Nu sant chiar " jucarii " , unele se folosesc in tehnica profesionala . Pe forum ( la alte topicuri ) am postat antena activa folosita la receptorul german militar EKD - 3XX , exista si schema antenei active proiectata de romani ( eu am postat si foto ) , tot pentru un receptor militar , de asemenea una din cele mai performante produsa de Rohde & Schwarz , e inclusa intr - o lucrare despre principiile receptoarelor moderne . Daca nu se gasesc ... , le pot reposta . Sant relativ usor de construit , ieftine si nu foarte critice ... ma rog , nu la intamplare , ca orice montaj electronic . P.S. - receptoarele de comunicatii au si o intrare pentru antene cu iesire de mare impedanta , in general filare . Inclusiv Kenwood R-600 , se poate consulta manualul de utilizare . Editat Februarie 27, 2019 de gauss Link spre comentariu
GriRo Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 Da, suna interesant! La Kenwood R-600 exista intrare pentru antena de 50ohm si de 500ohm (la care m-am conectat cu un fir aruncat in copacul din fata geamului). Puteti sa-mi dati niste linkuri sau documentatie pe mail despre amplificatoarele amintite mai sus? Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 (editat) http://www.dk5fa.de/rft-kaa-1000.html Editat Februarie 27, 2019 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 44 minutes ago, grivitarosie said: Da, suna interesant! La Kenwood R-600 exista intrare pentru antena de 50ohm si de 500ohm (la care m-am conectat cu un fir aruncat in copacul din fata geamului). Puteti sa-mi dati niste linkuri sau documentatie pe mail despre amplificatoarele amintite mai sus? V - am postat ceva link - uri . Daca doriti " de - a gata " , cateodata mai apare la vanzare asa ceva : E in constructie outdoor ... partea care vine afara ( se poate monta inclusiv pe tabla de la geam , orientabila ) . Eu am doua bucati , una pe care am folosit - o si una NOS . Foarte multumit de rezultate ... P.S. - mai am de postat link - ul de la lucrarea lui Ulrich Rohde ... , este si ea undeva pe forum . Link spre comentariu
GriRo Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 (editat) 2 hours ago, RST said: ... E bine de stiut ca in cazul in care detinem un receptor suficient de sensibil, iar cablul de coborare e scurt, in majoritatea cazurilor, antena activa nu se justifica, putand strica performantele, in sensul unui raport S/Z mai slab decat cel propriu al transceiverului si/sau risc de intermodulatii. Multumesc pentru atentie și de raspuns. Sa inteleg ca o antena activa nu m-ar ajuta, în cazul meu? Atunci am sa ma orientez catre un “fish pole” 2 hours ago, gauss said: Foarte interesante linkurile trimise, păcat ca n-au scos la vânzare, în momentul schimbării tehnicii, echipamentele utile radioamatorilor. @RST mâine primesc un kit de radio pentru 20m-80m, cu MC3362, pot sa postez pe topicul tau rezultatele? Editat Februarie 27, 2019 de grivitarosie Link spre comentariu
GriRo Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 Nu vreau sa fiu off-topic, dar fiind pe un post de antene, chiar și verticale, am o întrebare: - cum trec cablul de coborâre prin tocul de termopan, într-un mod elegant? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 27, 2019 Partajează Postat Februarie 27, 2019 Există tronsoane de cablu plat de 50 de Ohmi dedicat pentru treceri de genul ăsta.Dar de obicei, la montarea termopanelor se umplu rosturile cu spumă.Căutați să găuriți doar o porțiune cu spumă și treceți cablul printre termopan și zid, prin spațiul cu spumă... Link spre comentariu
yo9hrb Postat Februarie 28, 2019 Partajează Postat Februarie 28, 2019 Cablul plat nu cred ca rezista la emisie. Link spre comentariu
GriRo Postat Februarie 28, 2019 Partajează Postat Februarie 28, 2019 6 hours ago, validae said: ...Căutați să găuriți doar o porțiune cu spumă și treceți cablul printre termopan și zid, prin spațiul cu spumă... Asta v-a fi ultima solutie, nu este nici estetica și nici viabila din punct de vedere al hidroizolației. Dacă stric, cred ca am mari șanse sa ma agate nevasta-mea de antena. 2 hours ago, yo9hrb said: Cablul plat nu cred ca rezista la emisie. Nu este cazul de emisie acum și nici în viitorul apropiat. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 28, 2019 Partajează Postat Februarie 28, 2019 (editat) Greu cu radiofonia ... , probleme insolubile . Chiar si fiderul naste dileme . Vad ca ati aflat ca antenele active fac rau . Nu fac bine ... Si ca va orientati spre " fish pole " . Ce sa zic , spor ! ... P.S. - eu am gaurit tocul geamului , si am prevazut gaurile cu doua garnituri evazate , din cauciuc siliconic , cu orificiu central . Imbraca gaura pe ambele parti ale profilului , si cablul intra relativ fortat . Un pic de vaselina ( siliconica , nu pentru alte alea ... ) face minuni . Lubrefiaza si etanseaza etc . Noroc ca sotia n - are idei preconcepute ( ma rog , (si) inginera electronista ... , am mai scris in alte topicuri ) si a intampinat cu entuziasm perforarea termopanului ... , cu mult timp in urma . Cablul intra intr - o unitate metalica de alimentare si distributie , acolo am conector direct , si un buffer cu transformator pe ferita ... izoleaza si distribuie spre trei iesiri , pentru teste comparative simultane . De asemena , traseul de la discone . Si alte minunatii ... alimentare de la accu ( daca trebuie ) , ceva filtre comutabile etc . In fine ... Editat Februarie 28, 2019 de gauss Link spre comentariu
GriRo Postat Februarie 28, 2019 Partajează Postat Februarie 28, 2019 Acum mi-am amintit de ce am renunțat să mai construiesc montaje homemade, fiindcă le găsești gata facute, de prin Asia. Ăstia mici și multi, au ucis orice placere de a da viață unor proiecte personale. Ce sa te mai complici cu chimicale periculoase, sa găurești, sa tai, le cumperi de-a gata. Asa ca am cumparat MiniWhip Active Antenna, și-am să experimentez cu ea, mai întâi. Privitor la soluția găuririi tocului, ce fel de garnituri ați folosit? de la ce? Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 28, 2019 Partajează Postat Februarie 28, 2019 53 minutes ago, grivitarosie said: Acum mi-am amintit de ce am renunțat să mai construiesc montaje homemade, fiindcă le găsești gata facute, de prin Asia. Ăstia mici și multi, au ucis orice placere de a da viață unor proiecte personale. Ce sa te mai complici cu chimicale periculoase, sa găurești, sa tai, le cumperi de-a gata. Asa ca am cumparat MiniWhip Active Antenna, și-am să experimentez cu ea, mai întâi. Privitor la soluția găuririi tocului, ce fel de garnituri ați folosit? de la ce? Garniturile le - am recuperat de la o aparatura de laborator de chimie , dezafectata . Treceau niste tevusti de sticla prin ele , fixate ( garniturile ) in peretele unui son de bazin miniatura . In fine , la nevoie se pot folosi doua presetupe de cablu ( cele mai mici ... , functie de diametrul cablului ) , daca nu se reuseste gaura astfel incat sa se " infileteze " ( relativ ) , se pot lipi cu ceva adezivi , poate chiar rasina . Cu piulitele exterioare se poate bloca cablul , astfel incat sa nu se zmulga la vreo chestie ... etans si sigur . Link spre comentariu
GriRo Postat Februarie 28, 2019 Partajează Postat Februarie 28, 2019 Moș Bubulac, ești sarea și piperul acestui forum, te rog să nu ne părăsești vreodată! @gauss - nu m-ajuta laboratorul de chimie, nu se potrivește la mine. Si eu m-am tot gândit de la ce sa gasesc niste garnituri de trecere, dar încă n-am identificat o sursa. @RST - gata, ma mut pe topicul tau, mai ales ca am niste nelămuriri/nemulțumiri privitor la schema. Dar astea le discutam de mâine! Privitor la amplificatorul de antena, din câte stiu, al II-lea tranzistor este repetor pe emitor pentru adaptare impedanței. Ai dreptate să construiești în aer, e mai rapid și mai simplu, dar eu nu pot. Când sunt pe placa de textolit, parca am schema în față. De, obiceiurile vechi, se dezvață cel mai greu. Pe mâine! Link spre comentariu
puriu Postat Martie 1, 2019 Partajează Postat Martie 1, 2019 Cine are nevoie de muuult cablu coaxial foarte subtire, 2 mm cu tot cu izolatie, poate sa "adopte" linia de intarziere de la un osciloscop de 25 MHz (casat). Eu asa am facut. Antena electrica activa este necesara la frecvente joase si foarte joase, la care o antena pasiva este miniaturala fata de lungimea de unda. Nu este necesar sa amplifice in tensiune, asta este treaba receptorului, ci sa amplifice foarte mult in curent pentru a obtine impedanta cablului la iesire. Indiferent de inaltimea la care este montata, antena activa "vede" doar campul electric dintre electrodul de intrare si cablul de coborare care are potentialul RF zero. Antena activa este directiva, se monteaza cu electrodul catre valorile mari ale campului electric si cu cablul catre masa. Pe o suprafata orizontala (acoperis, curte) cu electrodul in sus si cablul in jos, pe o suprafata verticala (peretele casei) cu electrodul orizontal si putin in sus si cablul catre perete. Forma si dimensiunile electrodului sunt mai putin importante decat capacitatea proprie a acestuia, care trebuie sa fie cel putin comparabila cu capacitatea de intrare a circuitului, altfel potentialul electrodului scade prea mult. O sfera cu raza de 5 cm are capacitatea proprie de cca. 5 pF, comparabila cu intrarea unui JFET. Pentru cazurile, foarte rare, cand se doreste ca potentialul electrodului sa fie mult mai mare in acelasi camp electric, am imaginat o smecherie. Antena activa se instaleaza mai sus, iar cablul ecranat de coborare se mai ecraneaza o data cu o tresa-bootstrap legata la iesirea repetorului, cu aceeasi amplitudine si faza ca si electrodul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum