Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

antena verticala

Vizitator

Postări Recomandate

In principiu orice cablu poate fi innadit. In cazul tau adaugi la pierderi cate 0.1dB la fiecare jonctiune 

Daca mufele sunt de buna calitate si corect facute.

Trebuie bine protejate la patrunderea  umezelii.

La lungimi asa mari ar trebui sa folosesti cablu purtator, pentru rezistenta mecanica.

Cabluri tip RG213 fac multi si se gasesc foarte multe de prosta calitate.

Foloseste mufe N de la un producator consacrat. 

Mufele tip239 nu sunt grozave.

Editat de yo7lhe
completare
Link spre comentariu

Conteaza si vechimea (daca a fost recuperat ) si starea ... , desi nu pare , si coaxialul se poate deprecia . Cele ieftine chiar surprinzator ... pretul cam spune totul . Asociat cu calitatea , poate fi " game changer " . Sau chiar a fi , sau a nu fi ... , de aceea vorbeam ( si ) de ceva masuratori .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Domnilor....haideti sa nu fim rai cu acest coleg.

Banuiesc ca este la inceput de drum in materie de RF. Initial a spus ca vrea ceva receptie  si ..dupa...daca este posibil si ceva emisie...

Omul are niste cablu in dotare si ar vrea sa il foloseasca. De ce il indrumam catre diverse firme ...cu xx pret pe metru sau il descurajam ca  ..nus,ce nada are o pierderede x db. 

Daca nu experimenteaza nu invata. 

Ionel

Cauta dupa ..fish pole antenna... Dintr- undita de pescuit de 7 metri  vei face minuni. 

Cu toata stima pentru ce care au postat in acest topic. Nu am vrut sa supar pe nimeni.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Eu m - am exprimat la modul general . Nu stiu nimic despre ce cablu are colegul . Daca e vechi ( cu probleme ) , sau slab calitativ ... va munci degeaba . Cu un  pic de efort , se poate evalua cablul , inainte de montare . Chiar empiric , atat la receptie cat si la emisie . Dar relevant . Atat si nimic mai mult . Poate " experimenta " succesul , ceea ce - i doresc . Sau esecul .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ai dreptate, o antena "undita" de 7 m, pe marginea balconului, se face rapid, e ieftina si poate da rezultate chiar mai bune ca o verticala de banda larga fara plan bun de pamant cu 50 m de cablu la coborare.

La emisie merge cu un tuner simplu.

Nu face minuni dar merge.

Link spre comentariu

Mai sus s-a amintit de pierderea prin mufe; aici e un material interesant http://www.iz2uuf.net/wp/index.php/2016/01/15/pl-259-vs-n-round-2-hard-testing/

Nu-mi pot imagina o antena verticala fara radiale. Exista cu radiale scurtate (ex. DX 77) cu randament acceptabil, dar cu avantajul unei amprente reduse la sol.

O verticala cu trapuri care include si banda de 80 m (mai exact o portiune foarte redusa a acestei benzi) este un compromis total cu rezultate pe masura.

Iar pretul este invers proportional cu performantele!

50 m de cablu nu e mult daca e de calitate (personal folosesc 100 m CNT400 in 7 MHZ si e ok), problema serioasa ar fi fixarea acestuia pe laterala blocului.

Rezultate la fel de modeste (daca nu chiar mai bune) se pot obtine cu un simplu long wire. Daca se foloseste un tuner automat de exterior rezultatele se amelioreaza spectaculos. In fine, e o idee in afara topicului.

Link spre comentariu

In dotare este un TS450s care are AT de la parintii lui . Problema cu balconul, este ca deschiderea la receptie/emisie ar fi cam de 90 grade, blocul avind

si altul in laterala, tot bine crescut.

Si am sa citesc si capitolul de sirme din arrl ,ca sa vad cum   pot masura pierderile (db) a priori.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 19 minute, johnelforum a spus:

Problema cu balconul, este ca deschiderea la receptie/emisie ar fi cam de 90 grade, blocul avind

si altul in laterala, tot bine crescut.

Acuma undele se mai si reflecta asa ca daca vreti sa iesiti in banda si aveti un pic de spatiu merita sa experimentati. In definitiv, testarea antenelor poate fi mai placuta decat traficul propriu zis.

Adaptarea unui long wire e bine sa se faca in afara locuintei din acest motiv m-am referit la un tuner exterior. Poate fi si manual, nu neaparat automat. Desigur, tunerul intern se dezactiveaza in acest caz.

Link spre comentariu

Pai atunci daca poti face o ancorare de la ultimul etaj pana jos la tine,pui un fir si faci un longwire vertical, iar jos faci adaptarea;ai si antena si pierderi mici.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In conditiile date e oricum greu cu antena...eventual incearca si antena magnetica.E mai incomod de lucrat cu ea,dar are castig bun daca este bine acordata.Am auzit pe multi in trafic cu antene magnetice la nivelul solului si erau destul de ok ca nivel de semnal.

Link spre comentariu

Aducerea la rezonanta a unei antene FD4 pentru lucrul multiband nu e un lucru chiar asa de simplu. In plus veti avea o lupta de dus si cu curentii de mod comun.

Dar, cum ziceam, orice experiment poate aduce satisfactii sau un indemn de a continua.

Antena magnetica nu este chiar o antena minune (nici una nu e), dar merita testata. Necazul e ca chiar pentru 100 W cere niste componente scumpe, greu de gasit si foarte greu de protejat contra intemperiilor.

Pentru mine, ordinea preferintelor ar fi dipol, verticala full size, long wire. Alimentarea dipolului cu scarita ar fi compromisul rezonabil.

Link spre comentariu

Mai sunt ceva blocuri cu aceeasi înaltime pe-aproape? Poate va întelegeti cu oamenii de acolo si puneti de-un long wire sau chiar unul sau mai multe Yagi. Sa moara dujmanii ;-)

Eu stau într-un bloc lung de vreo suta de metri si am un bloc paralel identic la vreo cincizeci de metri, dar am niste vecini de ma rog zilnic la mama natura sa nu ma lase sa fac vreo prostie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări