Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

antena verticala

Vizitator

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

La 26.08.2019 la 8:22, grosu99 a spus:

Eu as mai salta vreo 2 metri antenuta (quad-ul pe care il aveti montat) si as incerca pentru multibanda alimentarea cu linie paralela si transmatch ....

Multumesc pt sfat, dar nu cred ca se merita. Am ales cei trei metri, pentru a nu fi nevoit sa fac ancorari la suporti (desi la un vant puternic sunt constient ca o sa se franga), iar castigul la receptie nu stiu daca justifica inaltarea (adica nu o sa fie spectaculos). Sa nu ma intelegeti gresit, dar nu pot/vreau aduce modificari terasei, ca sa nu intru in conflict cu vecinii. Blocul a fost recent reabilitat si orice probleme or sa apara, vor fi cu siguranta din cauza antenei.

La 26.08.2019 la 11:35, dyogenes a spus:

...

Omul a spus foarte clar  ca antena actuala (quad-ul) ii merge mult mai bine decat antena deschisa (dipol parca? ) le care o avea inainte, nu mai are zgomot asa mare, a reusit sa si auda niste DX-uri cinstite, toate astea sunt calitati ale antenelor bucla inchisa. Ca exista si alte antene, da, sigur, dar nu toate sunt demne de a fi luate in seama. Eu unul, nu pierd timp sa comentez pe topicuri de long wire, dipoli, corcodusi, jet de apa sarata (pipi) si alte nazbatii, am delucru destul pe-acasa... 

Aveti dreptate, este evidenta imbunatatirea fata de long wire (de fapt era mai mult un random wire; de, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ; nu reusisem s-o intind nici pe lungimea si nici pe directia initiala, pe care am dorit-o). Momentan incerc sa-mi dau seama de directia (daca o avea asa ceva) pe care este orientata la receptie.

La 26.08.2019 la 12:06, gauss a spus:

Mie mi s - a pus pata pe cubical quad acu' vreo 40 de ani . Nu stiam ca va apare internetul si Elf . Mi s - a pus pata fiindca  intelegeam ceva din functionarea si performantele ei , si mi s - a parut printre cele mai profitabile antene de unde scurte la nivel de amator . Nu e chiar simplu de facut , dar poate fi usor facuta directiva , ocupa spatiu volumic  redus , si are si ceva performante . Costul nu e prohibitiv . Nu stiu cum o pot concura alte antene , la performante si conditii ( spatiu ocupat ) identice . Mai exact n - am gasit un concurent .

.....

Cum poate fi facuta directiva?

Sau asta se aplica doar la quad-urile verticale?

Va multumesc pentru comentarii, dar cred ca nu se mai poate imbunatatii mare lucru la constructia (antena) actuala si va recomand sa ne intoarcem on-topic, adica la antenele verticale.

Editat de GriRo
Link spre comentariu

Doar la verticale . Se " invarte " tot pilonul , cu un vinci manual sau ceva servomotor electric . 

P.S. - sper ca ati pus conductor serios la constructia antenei , e solicitata si iarna , cand conductorul se contracta , devine rigid si un pic casant , problema fiind ( mai ales ) depunerile de gheata , chiciura , promoroaca ... , sau ce - o fi , duc la ingreunarea segmentelor . Altfel , frumoase receptii , in conditii de oras . Si nu oricare , probabil cel mai zgomotos radioelectric . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 4 ore, gauss a spus:

.....

P.S. - sper ca ati pus conductor serios la constructia antenei , e solicitata si iarna , cand conductorul se contracta , devine rigid si un pic casant , problema fiind ( mai ales ) depunerile de gheata , chiciura , promoroaca ... , sau ce - o fi , duc la ingreunarea segmentelor . Altfel , frumoase receptii , in conditii de oras . Si nu oricare , probabil cel mai zgomotos radioelectric . 

Nu spun ce conductor am pus, ca sa nu mă ironizati.
Ideea de baza a fost ca toată construcția sa fie cât mai light.
vedem la primăvara ce mai rămâne din ea

Link spre comentariu
Acum 17 minute, GriRo a spus:

Nu spun ce conductor am pus, ca sa nu mă ironizati.
Ideea de baza a fost ca toată construcția sa fie cât mai light.
vedem la primăvara ce mai rămâne din ea

Nu - mi permit sa ironizez pe cineva care a facut o antena . Functionala . N - ar fi corect , si nici fair - play . Eu din '96 nu mai am antena de emisie  pe bloc , din cauze obiective si subiective . Ma bizui pe ceva active , si un discon , am mai scris in alte topicuri . Tot ( doar ) receptie , in ultimul timp ( doar ) ocazional . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
La 25 august 2019 la 17:04, dyogenes a spus:

.....

Revenind la ideea de a face DX in 80m si mai ales 160m.... uuuuuuu... cam repede vrei sa ajungi la stele. Cele mai grele DX-uri sunt cele din banda de 160m, propagare intercontinentala in banda de 160m se prinde rar, cu antene mari si uneori puteri semnificative. In banda de 80m se mai aud uneori DX-uri, dar NU VARA!!!!! Vara in 80m skip-ul e scurt si nu prea este posibil trafic DX, decat rareori, dupa miezul noptii. Iarna da, banda de 80m se deschide pentru trafic intercontinental. 

(Daca te consoleaza cu ceva, desi n-ar trebui, eu nu am niciun DX in 160m si doar ceva JA si Maroc in 80m...)

Dupa cum vezi, cei mai experimentati spun ca in 80m nu e propagare in perioada asta.

daca vrei sa facem comparație, trebuie sa te muti in 40 sau 20m

Link spre comentariu

Cineva a dat cu mopu’ p-aici.

La 27.08.2019 la 13:55, GriRo a spus:

....

Momentan incerc sa-mi dau seama de directia (daca o avea asa ceva) pe care este orientata la receptie.

Am alimentat quad-ul într-un colț.

Din câte-am observat de la recepțiile făcute, lobul principal de radiație este în diagonala cu alimentarea. 

Acel colț fiind acum orientat spre S-Vest (cam neinspirată, zic eu).

Mi-am propus în Weekend să-o alimentez în alt colț, pentru o orientare N-Vest (macar sa fie spre Europa).

O fi bine, o fi rău?....

Link spre comentariu

Quad-ul ala asa cum e construit e putin cam atipic . Si ca amplasare si constructia lui .

Ai putea cu un minim de efort sa-l trasformi intr-o antena rombica . Castigul ar trebui sa se dubleze , cel putin.

Plus ca te avantajeaza forma terasei blocului. Trebuie sa-i modifici unghiurile si sa o inchizi la capatul opus liniei de alimentare cu o rezistenta de 400 ohmi.

Castigul ar trebui sa se duca undeva la 12-13 dBi   fiind destul de directionala pe directia opusa capatului cu alimentarea .

Se pot face si ceva simulari pentru situatia data .

Link spre comentariu

Este un pic mai atipic,dar dupa poza se pare ca in jur nu sunt cladiri inalte si asta,as zice eu,constituie un mare avantaj.Parca ma tenteaza sa fac o bucla rotunda...forma ar fi usor de facut dar nu am idee cum as putea sa o ridic de la sol...ideea de aici:  http://www.pa0fri.com/

Link spre comentariu
Acum 9 ore, ndor a spus:

....

Ai putea cu un minim de efort sa-l trasformi intr-o antena rombica . Castigul ar trebui sa se dubleze , cel putin.

Plus ca te avantajeaza forma terasei blocului. Trebuie sa-i modifici unghiurile si sa o inchizi la capatul opus liniei de alimentare cu o rezistenta de 400 ohmi.

Castigul ar trebui sa se duca undeva la 12-13 dBi   fiind destul de directionala pe directia opusa capatului.

... .

Multumesc pentru sfat, câștigul este tentant ca sa merite modificarea.

Am sa studiez pe net despre antena asta.

Cu stimă

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Bună ziua!

Ce antenă verticala recomandați pentru benzile HF (80m-6m)?

O antenă fixă (nu portabilă), ce poate fi montată pe bloc.

Proiectul poate să fie home made, dar de preferat este varianta achiziționării uneia fabricate, de la producători consacrați.

Experientele proprii sunt bine-venite.

tks 73

Link spre comentariu

Am folosit verticale cu elementi rezonanti peste acoperis de tabla, care au mers foarte bine. 

Inainte de 2007-2008 cand zgomotul urban a luat-o razna in zona mea.

Am folosit cu rezultate bunicele un 14AVQ cu contragreutati la inaltime.

Acum e la tara montat in varianta cu radiale ingropate.

Nu ma incanta, comparativ cu dipolii acordati.

Ceva care  merge bine de la 80 la 6m, si de dimensiuni rezonabile, sa nu reactioneze vecinii, exista doar in prospecte.

Parerea mea.

Link spre comentariu

Daca intelegi si accepti compromisul unei verticale cu trapuri e bine sa te orientezi catre o firma care a trecut proba timpului. Am folosit 14AVQ si DX77, dar daca ar fi sa cumpar acum ceva as lua Hustler 6BTV. Reglajul unei verticale multiband cu radiale elevate este migalos si cere multa rabdare si, desigur, un spatiu adecvat. Un analizor este deja un auxiliar implicit fara de care vei pierde timpul. Sfoara de calitate rezistenta la UV si la intindere, suruburi, piulite, coliere doar din inox. Doar asa te vei intalni cu antena pe acoperis mai rar.

Link spre comentariu

Aceasta antena este folosita de un prieten de-al meu de ani buni si nu are nici o problema cu ea. Atata vreme cat o antena este stabila mecanic nu vad de ce ar trebui reajustate trapurile in functie de anotimp. Orice trap isi va modifica, in anumite limite, frecventa de rezonana in functie de conditiile meteo. Imi amintesc ca atunci cand ploua DX77 era praf, in schimb cu 14AVQ se putea lucra acceptabil. La 14AVQ m-a ingrijorat intotdeauna aparenta ei fragilitate, dar dupa multi ani de folosire nu a prezentat nici o slabiciune.

Cine poate ar trebui sa aleaga doar antene monobanda, restul sunt solutii de compromis. Dar cand stai la bloc si ai vecini neintelegatori nu ai multe optiuni. Ar mai fi lucrul remote, dar deja se complica lucrurile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări