Vizitator Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 (editat) 1. Nu vei gasi nicaieri pattern-ul de radiatie al unui loop orizontal aflat la 3m de planseul de beton al unui bloc. Sau eu cel putin pana acum nu am gasit. 2. Loop-urile nu merg trase in jos, deci aia cu 3,5 MHz e necastigatoare. Faptul ca un SWR-metru zice 1:1 si 50 ohmi nu inseamna ca acea antena si RADIAZA ceva. El zice SWR 1:1 si 50 Ohmi si la o amarata de sarcina fictiva, asta nu inseamna ca vei lucra JA cu ea... 3. Am evitat intentionat si evit sa intru in detalii a propos de cum se comporta/radiaza "ansamblul cablu 50 Ohmi, cablu 75 ohmi, antena" Cu siguranta sunt frecvente unde radiaza doar coaxul de 50 ohmi, frecvente un de radiaza doar coaxul de 75 ohmi, O SINGURA FRECVENTA in care radiaza antena, adica aceea pentru care a fost construita fizic (inteleg 7 MHz) si unele frecvente in care radiaza cate putin din fiecare element component. 4. Motivul pentru care as alege un cablu bun ESTE IN PRIMUL RAND RECEPTIA, nu emisia. Ca pierd eu 300W pe cablu din cei 1000, nu ma intereseaza. Dar cand antena mea are un castig de 1dB, maxim 2 dB (fata de dipol), iar cablul RG-58 are pierdere 4,6 dB/100m ( https://www.pasternack.com/images/ProductPDF/RG58C-U.pdf ), e clar ca iesi pe minus! Si aici vorbim de cablu Pasternack, nu de chinezariile cu 3 peri de aluminiu cuprat in loc de tresa. La RG-213 se schimba deja radical treaba, pierderile la cel mai prost RG-213 sunt de 2dB/100m, (http://www.wimo.de/download/RG-213U-milc17.PDF ), deci nu pierzi/nu castigi. Daca sunt posibilitati de un cablu mai "spalat", poti sa te trezesti chiar cu o balanta usor pozitiva castig antena-pierdere coax. 5. Faptul ca o statie X se aude mai tare sau mai slab decat altele este total irelevant, in timpul noptii in 14MHz poti sa nu auzi deloc Europa si sa mearga de bubuie Americile, pentru simplul fapt ca primul salt de propagare este peste Europa. In 7MHz, ziua vei auzi YO relativ ok, dar statii aflate mai departe de tine, undeva la 400-500Km, ceilalti se aud mai slab. Noaptea in 7MHz skip-ul este peste YO si nu se mai pot face legaturi cu statii YO... Editat August 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
GriRo Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 1. înțeleg că distanța la care este ridicată antena este f. mica și afectează randamentul acesteia, dar alte posibilități nu am, fără sa aduc modificări constructive pe bloc; 2. Ai dreptate, am “lucrat” Americile, N și Sud, +JA, dar în 40m și în 20m. În 80m, nu prea am ieșit din EU. Ca să nu mai vorbesc de 160m, care-i sublimă, dar îmi lipsește cu desăvârșire la receptie; 3. Antena am alimentat-o într-un corner, iar la coborâre nu am nevoie de mai mult de 10m. Sunt deschis la orice recomandare, pentru a crește randamentul recepției; 4. Propagarea, bat-o vina! Link spre comentariu
ndor Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 In situatia data nu ai prea multe optiuni. 1- Schimbi antena cu una cu un castig mai mare . Una directionala , un Yagi multiband pentru frecventele de sus si un Moxon multiband pentru gama de jos. 2- Lasi antena asta asa cum e si pui un preselector cu un LNA intercalat intre antena si receptor. Alte solutii la situatia data poate au si alti useri , mie nu-mi vin acum in minte. In legatura cu punctul 4 la ce spune dyogenes mai sus, teoretic asa o fi , dar in practica valorile sunt altele. Castigul de 1db sau 2db fata de un dipol, depinde la care se face referire si la ce lungime este calculat (2.15 dB este cel mai uzual) rezulta de fapt 3dB sau 4dB in plus. La 10m, RG58 , care si asta poate fi low loss sau ieftin pierderea e undeva la 1db cu tot cu conectori. Eu stiam ca un cablu de calitate se foloseste in special la emisie . Tocmai ca sa radieze cat mai putin din sutele alea de wati care trec prin el si altele, nu stau se le insir acum. Am lucrat cu RG58 low loss si la 2.5 ghz si nu a cazut nimeni pe spate .Bineinteles ca nu am folosit zeci de metri. In alta ordine de idei la frecventa aia pentru receptie in HF poti folosi foarte bine si H155 sau CFD200 . Paternul unei antene dispuse intr-o situatie data se poate simula .Cel mai bun pentru antene wire este 4NEC2 sau MMANA-GAL, mult mai usor de folosit. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 (editat) Acuma, dupa stiinta mea, deltaloop-ul are castig vreo 0.6 dBd, quad-ul patrat are cam 1 dBd, dreptunghiul ajunge la marea performanta de 2,3 dBd ( https://pa0fri.home.xs4all.nl/Ant/Quad/quadeng.htm ). De unde or iesi la unii 4 dB (si ce inseamna 4dB neraportat la nimic?) nu stiu. A... daca raportam la radiantul izotrop, ies muuuuulti dBi, cu astia se lauda toti vanzatorii de antene de ajunge o sarma de CB de 50cm sa aiba castig mai mare decat un yagi cu 7 elementi, da asta tine doar la camionagii... Nu de alta, dar radiantul izotrop (punctiform) nu stiu sa fie folosit in practica de catre cineva cu exceptia unora de pe aici, care folosesc pioneza ca antena. Aia da, e radiant izotrop, fata de antena pioneza vei avea intr-adevar 4-5 dBi castig. In lumea reala, maxim 1dBd si asta daca antena e construita perfect (inaltime fata de sol mai mare de lambda/2, laturi perfect egale, fara inci un fel de obstacole in apropiere, etc... ceea ce nu e cazul aici. Deci nu vei avea nic macar decibelul ala unu, daca il mai si pierzi pe cablu, asta e. In ceea ce priveste cablurile, eu nu comentez pe experiente personale ci pe atenuari date de producator. Si mai stiu ca nu am vazut RG-58 folosit NICAIERI, nici la telefonie mobila, nici la echipamente WiFi. Sincer, eu cablurile mi le procur din "cazaturi" de la o companie de telefonie mobila si incep de la LMR-400 in sus, nu exista acolo nici RG-58, nici H155, etc. Acuma sigur, la 10m pierderile nu sunt mari in HF la RG-58, dar la 25m deja se simt. Si e pacat sa dai banii pe un cablu prost, cand poti gasi la cei ce lucreaza la astfel de firme de telefonie cabluri calumea la jumate pret. LMR-400 se vinde la 2,5 -3 lei/m... In ceea ce priveste utilizarea de preselectoare si alte nazbatii, e inutila practic. Poti creste oricat amplificarea jos, daca antena nu capteaza semnal util, ve amplifica zgomotul si nu obtii nimic. Trebuie inteles ca nu exista antena universala. Daca o antena are ELEMENTUL RADIANT taiat FIZIC pentru banda de 20m, EA VA REZONA DOAR PE ACEA BANDA, restul, cu coaxiale de 75 ohmi, balunuri, antena tunere, sunt doar jucari pentru a pacali transceiverul sa livreze putere intr-o antena proasta. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar NU EXISTA ANTENA MULTIBAND, rezonanta e data de dimensiunea fizica a elementului radiant si aia e una singura. Ca o poti modifica, da, exista antene (SteppIR) care au elementi telescopici care se lungesc sau scurteaza in functie de banda, (dovada ca nu merge simplu cu un coax de televizor), dar acelea costa mii de euro. In afara lor, fie lucrezi pe banda pe care a fost conceputa, fie accepti compromisuri si minusuri in radiatie. Nu cunosc softurile de simulat antene, dar m-as mira sa poata simula o antena pusa intoarsa (loop orizontal), cu un perete de beton armat sub ea (cat or fi ochiurile retelei de fier beton?) si dou blocuri plus un paratraznet in vecinatate... Plus un parapet metalic la 1m sub ea, cu diametru mai mare cu 10 m fata de antena. As fi curios sa vad si eu o simulare in astfel de conditii... Revenind la ideea de a face DX in 80m si mai ales 160m.... uuuuuuu... cam repede vrei sa ajungi la stele. Cele mai grele DX-uri sunt cele din banda de 160m, propagare intercontinentala in banda de 160m se prinde rar, cu antene mari si uneori puteri semnificative. In banda de 80m se mai aud uneori DX-uri, dar NU VARA!!!!! Vara in 80m skip-ul e scurt si nu prea este posibil trafic DX, decat rareori, dupa miezul noptii. Iarna da, banda de 80m se deschide pentru trafic intercontinental. (Daca te consoleaza cu ceva, desi n-ar trebui, eu nu am niciun DX in 160m si doar ceva JA si Maroc in 80m...) Editat August 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
ndor Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 (editat) Pai la unii le ies aia 4 dB in plus exact din ce ai spus tu mai sus Acum 14 ore, dyogenes a spus: ... Dar cand antena mea are un castig de 1dB, maxim 2 dB (fata de dipol), iar cablul RG-58 are pierdere 4,6 dB/100m... Banuiesc ca era vorba de un dipol inchis de 0.5 lambda. Ca la alte lungimi ale dipolului obtinem alte castiguri ...e altceva . Banuiesc ca stiati asta . O antena multiband este o antena care poate rezona la mai multe frecvente cu castiguri diferite. Exemple de antena multiband gasite la plesneala pe net https://www.antennerna.se/HF-multi-band-Yagi-XR4 Sau antene logaritmice Normal ca la companiile de telefonie mobila nu se lucreaza cu RG58 sau H155 , pentru ca acolo vorbim de alta liga. Desi nu as baga mana in foc pana la capat pe afirmatia asta . De la aia orice cazatura de cablu se comporta bine in HF. Dar nu e cazul pentru o receptie home user in HF . Eu cred ca se fac comparatii mult prea academice pentru nevoile unui home user de receptii Dx. Trebuie inteles ce anume face si cum se comporta un preselector . Pentru anumite cazuri , tocmai asta ar fi rolul lui sa creasca raportul S/N. Pana la urma orice receptor are la intrare tot un preselector . Mai bun sau mai prost, functie de cat ai dat pe el . Si apropo de loop-ul orizontal din cazul de fata . Care e diferenta de castig dintre un loop orizontal si unul vertical in receptie ? La ce se raporteaza ? PS. O antena multiband nu e tot una cu o antena universala . Nici nu stiu sa exiate asa ceva . Editat August 25, 2019 de ndor Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 (editat) Ndor, trisezi! Logaritmica e antena compusa! De-astea nu se pun! Asa exista si cubical quad multiband, 4 quad-uri de dimensiuni diferite legate la acelasi cablu de coborare, dar rezoneaza fiecare pe banda lui si numai pe ea. A propos de Yagi-urile multiband, grija maaaaaaaare, ca uneori cand cumperi asa ceva poti lua teapa de teapa (ca cea din link-ul tau). Antena are 8 elementi si de fapt pe fiecare banda sunt activi cate 2!!!! adica un amarat de dipol cu un reflector in spate.... Singurul lor merit e ca stau calare pe acelasi boom, ca sa le numeasca vanzatorii "multiband". Si daca tot ai deschis discutia cu yagi-urile, eu mai degraba as recomanda colegului un cubical quad. Castigul unui quad cu 2 elementi este mai mare decat al unui yagi cu 3 elementi. Quad-ul se face usor in regim de amator, la un moment dat vindea Wimo o "maciuca" metalica in care se fixau 8 vregele de fibra de sticla (merge si cu undite de pescuit fara carbon) iar pe aceste undite se faceau patrate de sarma. Iesea un cubical beton! In ceea ce priveste cablurile, da, e o companie mare. Nu dau nume sa nu fac omului necazuri. Da, am si recunoscut ca la 10m nu se simt pierderile nici la rg-58. In ceea ce priveste intrebarea cu afectarea receptiei la culcarea antenei... nu stiu tocmai pentru ca nimeni nu a putut caracteriza pana acum o antena pusa invers, la x metri de planseul de beton cu armatura de fier, etc. Dar diferente sunt, cu certitudine, fata de loop-ul normal, atat la polarizare (desi la DX nu mai conteaza, ca oricum dupa reflexia ionosferica apare o polarizare mixta) cat si, mai ales la unghiul de plecare. Nu imi mai amintesc acum exact, dar un delta loop executat corect avea un unghi de plecare de vreo 20-25 de grade parca. Daca-l pui invers... ai sanse serioase sa vorbesti cu Dumnezeu... La unghiuri de plecare de 50-60 grade, te duci drept in sus, te reflecti si cazi... tot in YO. Adio DX! Ideal e sa te duci la un unghi de plecare pe la 15 grade, sa nu dai nici in dealul din fata, dar prima reflexie sa-ti cada deja pe Atlantic!. Acuma asta e la emisie, dar banuiesc ca o fi valabil si la receptie... Editat August 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
ndor Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 Nu trisez . Logaritmica este o antena multiband. Aaa, daca e sa discutam din ce clasa fac parte antenele logaritmice....e altceva. M-am referit strict la termenul "multiband" Nu cumpar asa ceva . N-am de ce. In cel mai bun caz , le fac singur. Dar ala a fost primul exemplu intors de Gogu pentru cautare de yagi multiband.Eu am dat exemplu si de Moxon cu care se poate obtine pana in 6dBi. Se poate monta si pe orizontala . Link spre comentariu
gauss Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 (editat) Un cubical Quad ( rotativ ) as face si eu , daca as avea unde sa - l amplasez . Fara nici o legatura ... , prima antena " de radioamator " pe care o tin minte a fost tocmai un cubical Quad , intr - o curte din Ploiesti . Pilonul era inalt , baza antenei depasea coama acoperisului . Nu stiu cine era radioamatorul ... , antena a fost acolo zeci de ani . Dupa Revolutie , parea a fi abandonata ... , se vedeau conductorii atarnand , se rupsesera " patratele " . Prin 2000 , a disparut de tot . Cred ca nu mai avea pe cine sa deserveasca . Ca idee , era construita din undite de bambus . Ma rog , ce se vedea din strada . Editat August 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 (editat) Da, cubical quad e o antena grozava, dar intr-adevar necesita spatiu mai mare si inaltime mai mare, boom-ul e la mijlocul patratelor de obicei, si din aceasta cauza practic pierzi lambda/8 din inaltime. Castigul e cu vreo 2dBd peste un Yagi. Mie nu-mi place sa vorbesc in dBi, rezulta valori pompos de mari daca ne raportam la radiant punctiform izotrop. In plus, in practica, nimeni nu emite cu coaxialul taiat, ca sa emita punctiform din firul central al coaxului. Sigur ca fata de un coax taiat, si o furculita are castig! Probabil chiar si pioneza are un 0,5 dBi! Eu, ca si multi alti radioamatori, prefer sa iau ca referinta dipolul in semiunda, cred ca e cea mai comuna, cunoascuta si experimentata antena. Daca poti face ceva mai bun decat un dipol, e un castig! Sa faci ceva un dram mai bun decat o pioneza... sorry! Revenind la quad-uri, e super cand poti face quad. Ca sa nu pierzi inaltime, se poate face deltaloop cu varful in jos, alimentat cu traf de banda larga 4:1 la varful de jos (ar fi mai rentabil la un varf de sus, ar fi unghi de plecare de vreo 20 grade, dar nu ai cum sa cocotezi ditai torul acolo sus, se rupe batul de pescuit), castigul va fi vreo 0.6 - 0,7 dB peste un dipol (si ar fi bine ca cei 0,6 sa nu se piarda pana in casa), unghiul de plecare la vreo 30 grade. Este ceea ce folosesc eu actualmente si am folosit ani la rand, cu rezultate bunicele, zic eu... Antena mea REZONEAZA in banda de 20 m si merge binisor si in 10m (DAR NU REZONEAZA ACOLO). Cu un antena tuner (sau din filtrul pi al amplificatorului) se poate folosi antena si in 18, 21, 24, 27 MHz, cu SWR-uri native sub 1:2. Delta loop-ul (si probabil la fel si quad-ul) NU MERGE SUB FRECVENTA DE REZONANTA, cel putin la mine tentativele de a o folosi sub 14MHz au fost absolut dezastruoase. Pe net am gasit asta a propos de quad-uri... Pare interesant... http://ttars.net/wp-content/uploads/2017/03/Images.pdf Editat August 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
grosu99 Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 Eu as mai salta vreo 2 metri antenuta (quad-ul pe care il aveti montat) si as incerca pentru multibanda alimentarea cu linie paralela si transmatch . Din cate tin minte,daca se scurtcircuiteaza capatul de jos al liniei paralele se poate lucra si banda de 7 MHz (daca antena este taiata pentru 14 MHz). Cu impamintare corespunzatoare,desigur. Cit despre teoriile cu antene pioneza si alte "minunatii " RST te rog sa vinzi castraveti in alta piatza ca ne-am cam saturat de teoriile tale. 1 Link spre comentariu
ndor Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 @dyogenes, nu are importanta la ce se face referire , ca e dBi sau dbm , valoarea intrinseca a elementului radiant e aceasi . Totusi nu degeaba in 90% din cazuri se ia ca referinta dBi. Radiatorul isotropic are o radiatie omnidirectionala perfect sferica pe cand un dipol este o antena directionala . Din cauza asta devine putin mai complicata raportarea universala a doua sisteme radiante Ca adaugi 2,15 sau scazi 2,15 antena va functiona exact la fel in ambele cazuri. Eu nu inteleg de ce vi s-a pus pata pe quad , acum . Sunt o gramada de alte modele de antene care se pot pune in practica. RST , pune mana si mai invata cum e cu zgomotul si cu antenele ,nu mai bate campii pe aici cu tot felul de aberatii. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 RST? E si pe aici? Ca la mine e setat pe "ignore user", nu mai vad ce scrie... Nu ni s-a pus pata pe quad, dar daca omul si-a facut quad (si bine a facut), noi trebuia musai sa-l punem s-o strice si sa-si faca long wire? Omul a spus foarte clar ca antena actuala (quad-ul) ii merge mult mai bine decat antena deschisa (dipol parca? ) le care o avea inainte, nu mai are zgomot asa mare, a reusit sa si auda niste DX-uri cinstite, toate astea sunt calitati ale antenelor bucla inchisa. Ca exista si alte antene, da, sigur, dar nu toate sunt demne de a fi luate in seama. Eu unul, nu pierd timp sa comentez pe topicuri de long wire, dipoli, corcodusi, jet de apa sarata (pipi) si alte nazbatii, am delucru destul pe-acasa... Link spre comentariu
gauss Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 (editat) Mie mi s - a pus pata pe cubical quad acu' vreo 40 de ani . Nu stiam ca va apare internetul si Elf . Mi s - a pus pata fiindca intelegeam ceva din functionarea si performantele ei , si mi s - a parut printre cele mai profitabile antene de unde scurte la nivel de amator . Nu e chiar simplu de facut , dar poate fi usor facuta directiva , ocupa spatiu volumic redus , si are si ceva performante . Costul nu e prohibitiv . Nu stiu cum o pot concura alte antene , la performante si conditii ( spatiu ocupat ) identice . Mai exact n - am gasit un concurent . Am vazut - o si la lucru , patru implementari , la colegi de hobby . Adica radioamatori , desi erau cu radio si la job . In benzile clasice superioare mai folosite ale vremii lucrau cam tot , cu puterile vremii ( sute de wati , cateva zeci in acte ) , dar mai ales " auzeau " cam tot . Ma rog , parerile pot fi subiective . Rezultatele , mai putin . Mai ales comparative . Editat August 26, 2019 de gauss Link spre comentariu
yo2mhj Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 Pentru cine are rabdare,talent si spatiu,este o antena excelenta...hmm,acum cativa ani,facem CQ in 28 MHz,SSB...si m-a chemat un VK...bubuia la mine...eu foloseam un dipol rotativ de la raposata ECO...si 100 W...il intreb de echipamente...FT 897 ,100 W si un Quad cu sase elemente..m-am sufocat...practic el m-a lucrat pe mine...vorba lui Morel-daca antena nu e,,,nimic nu este. Link spre comentariu
gauss Postat August 27, 2019 Partajează Postat August 27, 2019 (editat) O pun si eu aici ( cartea ) ... , poate nu se supara nimeni : Amateur Radio Transceiver Performance Testing rar Editat August 27, 2019 de gauss 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum