Vizitator Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 va salut, am nevoie de un sfat; o antena verticala care sa indeplineasca 2 conditii : 1. sa nu aiba elemente radiante 2. sa includa daca se poate si receptia benzii de 80m sau macar (plus/minus 80 m) Astept sfaturi de la utilizatori. Multumesc. PS Nu conteaza puterea la emisie. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) Daca nu emiteti , ar fi buna o " activa " . Numai la receptie ... Daca credeti ca e solutia corecta , va pot ajuta cu ceva materiale ( documentatie ) . Editat Februarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) si si adica PS ul semnifica si Tx Editat Februarie 15, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) Atunci pas ... , poate alti colegi va vor indruma . N - as vrea sa recomand solutii netestate . Mai ales fara elemente " radiante " ... poate radiale . Spor ! ... Editat Februarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 Antena fara elemente radiante...aa...nu cred sa existe. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 radiale, scuze un exemplu la intimplare de fara radiale : http://www.cushcraftamateur.com/Product.php?productid=R-9 Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) https://en.classicinternational.eu/antennas-assembly/antennas/portable-antennas/mfj-1899t/ Am vorbit de ea in topicul Sigur functioneaza ... , are un prieten , lucreaza (si) din portabil . Performantele sant pe masura dimensiunilor . Adica mici ... , nu intotdeauna , dar merge si din casa ! Editat Februarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 Cei de la Coadan fac antene f.bune ori o cumperi,ori poate reusesti sa faci o copie dupa ea. Codan_12-20341-EN-9_9300-Automatic-Tuning-Whip-Antenna.pdf Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) Si portofelu' ? ... P.s. - inteleg ca la receptie devine activa ... Editat Februarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) portofelul il las acasa... locuiesc la etajul 1 din 10 , nu vad alta solutie decit o antena verticala si 50m de cablu... Editat Februarie 15, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
ndor Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) 1 oră în urmă, johnelforum a spus: va salut, am nevoie de un sfat; o antena verticala care sa indeplineasca 2 conditii : Nu se intelege foarte bine din postare, vreti sa o cumparati , sau sa o construiti ? Sa acopere si banda de 80 m ....de la cat ? Cate benzi trebuie sa acopere ? Ce castig sa aiba ? Fara radiale...banuiesc din lipsa de spatiu , ar fi ceva cu antene E-H , dar nu au un randament stralucit . Merg si in Tx dar compromisul ar fi marimea vs randament . Acum am vazut si editarea postului anterior. La 50 M cablu ....ar trebui sa fie ceva castig in antena aia sa poata compensa pierderea . Editat Februarie 15, 2019 de ndor Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 (editat) 19 minutes ago, johnelforum said: portofelul il las acasa... locuiesc la etajul 1 din 10 , nu vad alta solutie decit o antena verticala si 50m de cablu... Problematic . Prea multe solutii nu sant ... receptia va fi dificila , adaptarea la emisie la fel . Deja lungimea cablului cam " mananca " din rezultate . Mai ales in benzile joase . Trebuie si ceva masuratori cu aparate , sau probe de multe ori descurajante . Ma rog , pareri personale ... P.S. - intrebarea cu portofelul era pentru dl . WINNER 777 Editat Februarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 1 hour ago, johnelforum said: locuiesc la etajul 1 din 10 , nu vad alta solutie decit o antena verticala si 50m de cablu... Sa incerc sa te incurajez putin Conform foii de catalog pentru coax Belden RG213 50 ohm, cod 8267 : https://catalog.belden.com/techdata/EN/8267_techdata.pdf rezulta o atenuare la 1 MHz = 0.27 dB/100ft , iar la 10 MHz = 0.55 dB/100ft (100ft = 30.48m). La 10MHz ar avea 0.9dB ptr un tronson de 50m si cu siguranta atenuarea ar scadea la 3.5 MHz. Cat ar insemna ca pierzi pe tronsonul de 50m, daca lucrezi adaptat si la capatul din casa aplici 100W ? Pai, Pout=Pinitial * 10^(att/10) , deci ar rezulta vreo 81W . Sa luam Belden RG213 de la Mondoplast: http://www.mondoplast.ro/Cablu-Coaxial-50ohm-Belden-RG213-pg_ft-241 Are 2dB/100m la 10MHz. Adica 1dB/50m la aceasi frecventa. Deci, se verifica socotelile de ma sus. In plus, se gaseste vad, la 9 lei/m cu TVA inclus. Adica, 450 lei pe tronsonul tau de 50m. Aici, tu esti singurul care vei decide daca merita sau nu. S-o luam si mai rau acum. Presupunand ca ai avea un RG213 de slaba calitate si care ar tripla atenuarea (sa zicem, 3dB/50m), ai pierde jumatate din puterea aplicata. Sa zicem ca mai pierzi inca 10% si datorita insertiei unui balun sau alt dispozitiv de adaptare/simetrizare (daca e cazul, dar tu vrei o verticala). Pana la urma, tot iti ajung 30-40W in antena, daca impingi de jos 100W. Iar la receptie... asta e... mai bine 1 pana la 3dB atenuati de sus in jos, decat deloc ! Hi. Asa, ca distractie - daca vrei coaxial Heliax, cu atenuari sub 0.0xy dB/m, te poti astepta la vreo 500-700 USD pentru aceiasi 50m ! In concluzie, tot la capitolul "alegere antena" ramai ! Din pacate, eu nu-ti pot recomanda un model anume. Bafta maxima ! Cezar Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 Cateva articole legate de subiect : http://www.arrl.org/no-free-lunch http://www.w0btu.com/Optimum_number_of_ground_radials_vs_radial_length.html (interesanta e nota de la final - "Verticals without grounds?" ) 20 Meter "Vertical Zepp Dipole" Antenna (no radials) by Carl H. Dahlberg N7AGK Ai mai putea incerca niste cautari dupa " no radials vertical antenna", eu cam pe aici m-am oprit. Bafta ! Cezar Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 15, 2019 Partajează Postat Februarie 15, 2019 multumesc pentru completari Cablul Rg213 am in dotare (nu cunosc producatorul) aici ar fi o intrebare suplimentara; merge din doua bucati si daca da legarea prin mufe specifice pl239 so239 ? Verticala ar fi de dorit fara radiale pentru o montura pe o teava/balustrada, acoperisul nepermitind "extensii" mai mult datorita securitatii antipluviale ale locatarilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum