Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop HP54501A

csu

Postări Recomandate

Seara bună,

am cumpărat osciloscopul din titlu, ca defect. Afișa cele 4 trase, dar nu reacționa la semnal. La derularea self testului au apărut trei erori:

IMG-20190114-141122.jpg

Cu ceva timp în urmă, m-am mai informat despre acest model (atunci l-am ratat), și știam că  problema tipică pentru HP54501A este RAM-ul nevolatil, 

IMG-20190209-192955a.jpg

Acest RAM are o baterie integrată, care garantează păstrarea datelor pe o perioadă de nealimentare de min 5 ani (în cazul DS1235YW-120). Așa că, nu m-a surprins că a picat la autotest. (Din căte am văzut doar până anii 90 au folosit   DS1235YW-120, ulterior trecănd la DS1230Y-120, la care se garantează o perioadă de nealimentare de min 10 ani de păstrare a datelor). Am găsit  DS1230Y-120 în orient la 3,5$ (se făsește și la 30$, dar la acest preț se găsește și în țară.) A sosit relativ repede la 3 săptămâni:

IMG-20190207-173203a.jpg

e un pic cam bătrânel (din 2005), și a fost frustrant, că vânzătorul a afișat  în poză unul din 2016, dar la acest preț nu am ce să comentez.

Este o reală plăcere să lucrezi la osciloscop, construit ergonomic, ușor de dezasamblat, în cca. 10-15 minute am avut placa de bază în mână.

IMG-20190207-162819.jpg

RAM-ul nou l-am montat pe soclu pentru orice eventualitate. După 10-15 min, era gata de calibrare, proces, ce a durat mai mult decât reparațoa în sine. Rezultatul:

IMG-20190208-192735.jpg

IMG-20190208-232220.jpg

IMG-20190208-233830.jpg

un osciloscop de 100MHz, cu 4 canale, de calitate.

Link spre comentariu
18 minutes ago, sesebe said:

Felicitări! 

Cum ai reușit sa intri în meniurile de calibrare și cum ai reușit în final sa faci calibrarea? 

Mulțumesc.

Este construit și gândit ăn mod ergonomic.

În recțiunea meniu

IMG-20190208-225459a.jpg

accesând meniul utilitar,

IMG-20190209-213505.jpg

în primul pas intrând în ”service menu”, iar deacolo scrierea încărcarea setărilor de fabrică în noul RAM ( trebuie anulată protecția de scriere RAM, din comutatorul din spate)

După asta accesând ”Self cal menu”

IMG-20190209-213533.jpg

Parametrii ieșirilor pentru calibrare sunt în manualul de servici, le-am controlat și sunt în parametri. Calibrarea durează între 7-10 min/canal.

Link spre comentariu

Mi-ar place sa am si eu un astfel de osciloscop.......chiar daca ecranul nu-i color :95 Are si intrari digitale sau este modelul numai cu analogice?

Sa-l stapinesti sanatos.

Link spre comentariu

Felicitari ptre depanare!

Nu as vrea sa arunc o umbra asupra aparatului, dar cei 100MHz declarati sunt o smecherie de marketing. 100MHz este valabil ptr semnale periodice sau asa numitul "Equivalent-Time Sampling". In realitate ADCul merge la 10MS/s, motiv pentru care banda "Real-Time" este de 1MHz. Va inteleg satisfactia de a-l fi depanat, dar daca il folositi la masuratori, cred ca e bine sa aveti in vedere limitarile.

Inca o data, felicitari! Cunosc prin propriile experiente satisfactia depanarii unui instrument de masura. Acum un an mi-am depanat osciloscopul analogic, aparut acum mai bine de 30 de ani si care se afla la mine de 20.

Link spre comentariu

Osciloscopul este reprezentativ pentru o anumita familie de asemenea aparate ale acelor vremuri, cu rate de esantionare scazute si care la un oment dat ma tentau si pe mine.

Felicitari pentru reusita (si sa-l folosesti cu placere si succes!), am avut si eu interventii similare la aparate cu date de calibrare stocate in NVRAM...  Am incercat mereu sa obtin - si din cate imi amintesc, am gasit atunci - memorii cu data de fabricatie recenta (la acea vreme), pentru osciloscoape Tek.

La alte aparate mai frecvent a fost vorba de RAM alimentat din baterii cu Li la care chiar si numai preventiv (pentru a nu pierde datele de calibrare) am inlocuit bateriile.

Chiar si la cele cu EPROM si EEPROM, fiind fabricatii mai vechi (anii '80-90) tot preventiv am facut back-up, iar unele (EEPROM-uri cu date de calibrare si EPROM-uri  din sonde de masura) le-am si reprogramat. Este relativ simplu dar nu pot spune ca nu exista riscuri, continutul memoriilor fiind "unicat" iar pierderea au coruperea continutului insemnand practic ori utilizarea datelor altui produs (cu inerente erori de masura) ori necesitatea recalibrarii care in unele cazuri  nu se putea face decat la producator, necesitand conditii la care nu pot avea acces (sisteme de masura controlate GPIB si inclusiv software-uri speciale de control si generare a continutului memoriilor).

Pana acum am aut un singur esec, cu un multimetru cehoslovac de 6,5 digiti (RAM+baterie Li) care va necesita calibrare.

Link spre comentariu
21 hours ago, cirip said:

Felicitari ptre depanare!

Nu as vrea sa arunc o umbra asupra aparatului, dar cei 100MHz declarati sunt o smecherie de marketing. 100MHz este valabil ptr semnale periodice sau asa numitul "Equivalent-Time Sampling". In realitate ADCul merge la 10MS/s, motiv pentru care banda "Real-Time" este de 1MHz. Va inteleg satisfactia de a-l fi depanat, dar daca il folositi la masuratori, cred ca e bine sa aveti in vedere limitarile.

Inca o data, felicitari! Cunosc prin propriile experiente satisfactia depanarii unui instrument de masura. Acum un an mi-am depanat osciloscopul analogic, aparut acum mai bine de 30 de ani si care se afla la mine de 20.

Pentru moment specificațiile sunt peste nevoile mele. Inltervenția nu prea se poate numii depanare, fiind mai mult o schimbare a unei componente consumabile. Mai multă sadisfacție am avut cu analogicele readuse la viață Unitra OS150, PM3220, sau XJ-4245.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări