Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fumatul sau bateria ne omoara?

Postări Recomandate

Nu am inteles ca s - ar schimba  ADN - ul . E un studiu ... termenul este metilarea ADN - ului . Si ca se pot dezvolta anumite feluri de cancer . Ma rog , fiecare poate intelege ce doreste . Ar fi fost bine mai concret . Fumatul modifica gena X , si altele . Inteleg ca acum 30 de ani  cineva ( care si - a propus un studiu ) avea referire la gena X de la o persoana fumatoare ,  si dupa 30 de ani a constatat o schimbare ? ... suna cam ciudat , studiu intins pe 30 de ani , la aceeasi persoana .  Nu stiu cat de dezvoltata era genetica acum 30 de ani , si ce metode de studiu avea . Harta genomului uman a fost definitivata acum cativa ani ... si va fi disponibila comercial ( practic ) de anul acesta . 

https://www.descopera.ro/dnews/3884949-harta-completa-a-genomului-uman-disponibila-la-scara-larga-din-2019

Editat de gauss
Link spre comentariu

D-le valivoi, daca lasa urme sau nu, cine sa stie. Insa ce importanta are ca cineva va descoperi ca am fost fumator, prin analiza ADN-ului, atata vreme cat asta pot sa i-o spun eu, fara nici un deranj ? Cat despre faptul ca poti contracta un cancer si dupa 30 ani de la lasatul fumatului, asta chiar ca e o gluma buna. Pai cine e ferit garantat de asta? Nici macar nefumatorii, asa ca studiile astea probabil daca au fost facute, au fost doar pt amuzament...cu alte cuvinte, nimic nou pe frontul din est.

Link spre comentariu

Am niste prieteni care acum fumeaza din tranzistoare (tigare electronica), dar nu fumeaza ca sa se lase, ci ca e mai ieftina aia electronica decat alea normale ca sa economiseasca bani. Acum, cat de sanatoase or fi si alea electronice, drecu mai stie.

Oricum, ca sa te lasi de tigari, pur si simplu trebuie sa te opresti brusc.

Fazele alea cu guma de mestecat, plasture, tigare electronica si altele, e doar o prostie, nu te ajuta cu nimic. Asta o spun asa dupa parerera mea de nefumator.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Ispravi noi cu "tigari electronice":

Imi dati voie sa nu cerd??? (NU, nu sunt fumator!!!!!) Astea sunt stiri dincategoria  "s-au aprins hainele pe el, din cauza formaldehidei cu care le-au tchinezii"!!! Sau, daca vreti, gaina care a nascut pui vii. Adica, hai sa radem concurenta!  Din pacate, tigarile electronice, desi nu aduc un aport de gudroane, funingini si alte gunoaie, nu sunt deloc in regula. Pe timpul fumatului, glicerina inhalata, blocheaza alveolele pulmonare, cu tot ce urmeaza de aici. E drept, la citeva zeci de minute dupa ce nu mai fumezi, treaba se rezolva, in sensul ca glicerina este eliminata. Una peste alta, fumatul este extrem de daunator pentru fumator si, mai ales, pentru cei din jurul lui. Si, normal....pagubos! Nu de putine ori, la medic fiind, pentru diverse controale, am fost intrebat daca fumez. Normal, raspunsul a fost: niciodata! Numai ca...vrind, nevrind, prin bunavointa colegilor, am fost fumator pasiv! Veneam acasa si trebuia sa scot hainele de pe mine in balcon, ca sa se aeriseasca! Si toti medicii au avut aceeasi reactie: SE VEDE!!

In privinta costurilor, pecuniare directe, nu alea rezultate din ingrijirea sanatatii, treaba sta cam asa. Sa zicem, minim un pachet de tigari pe zi, asta facind 19/zi x 30 zile = 570 lei pe luna, adica 570 x 12 = 6840 lei pe an!!!! E putin???? Legat de asta, eu propuneam o metoda de a renunta la fumat: sa nu poti cumpara decit un cartus de tigari. Adica 19 x 12 = 228 lei, dati odata. Desi ti-ar ajunge, teoretic, aproape doua saptamini, parca nu-ti vine sa dai 200 de lei, ce ziceti?

Oricum, renuntarea la fumat cu ajutorul tigarii electronice (defapt electrice!), este o frectie la picior de lemn! Ori te lasi, ori nu! Stiu, e greu, dar Doamne feri cind ajunge cutitul la os!

Link spre comentariu

Fumatul la modul "amatoricesc" (4-6 tigari/zi)-adica un soi de "semifumator"- ar avea teoretic chiar un rol benefic asupra sanatatii, daca ne gandim ca celulele tumorale sunt mai sensibile la agresiuni chimice si radiatii decat celulele obisnuite(pe asta se si bazeaza radioterapia), practic, fumand foarte putin, nitrozaminele si gudroanele patrunse in plamani distrug mai intai celulele tumorale, iar persoana are sanse mai mici(!) sa dezvolte un cancer pulmonar decat un nefumator. Insa la fumat de peste un pachet pe zi, insasi toxinele din fumul de tigara pot fi cauza aparitiei celulelor tumorale...

Apoi, cam degeaba te lasi de fumat daca inhalezi zilnic gaze de esapament, pulberi periculoase(gen azbest), stai in incaperi prafuite(cei din constructii, ateliere auto, depozite, anumite activitati industriale, etc.

Sanatatea aparatului respirator nu poate fi mai buna decat sanatatea mediului in care traieste omul.

Cat despre costurile fumatului, mai bine de jumatate din pretul unui pachet de tigari(43 bani/tigare) reprezinta acciza pusa de Ministerul finantelor, la care se adauga TVA, etc.

Practic, daca nu ar exista statul cu interventiile lui nefaste in economie, daca am trai intr-un stat ultraminimalist cu zero taxe, British American Tobacco, Philip Morris, JTI, etc si-ar permite sa vanda cu 3lei, maxim 4 lei un pachet de tigari, deci fumatul n-ar mai fi vreo mare povara la veniturile actuale...

Link spre comentariu

Tutunul ( in toate formele ) e o sursa majora de venituri pentru stat . Oricare ar fi ... exceptand unde nu e voie cu acest produs . In USA , exista o agentie militarizata care are in atentie tot ce tine de ... , alaturi de alcool , arme de foc etc . In caz de razboi , intra la produse strategice categoria I .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 48 minute, Spitfire a spus:

Fumatul la modul "amatoricesc" (4-6 tigari/zi)-adica un soi de "semifumator"

Esti, sau ai fost vreodata fumator? Daca ai fi fost, ai fi stiut ca nu exista asa ceva.Poate ce spui tu sa fie o faza de inceput de fumat, dar nu tine mult...repede se ajunge la statutul de fumator serios, sau nefumator.Depinde de la individ, la individ.Eu n-am auzit fumator cu acte in regula care sa fumeze 4 tigari pe zi, decat poate cei care fumau din pachetul altora.

Link spre comentariu

Fumul de tigara are multe componente periculoase, multe dintre acestea recunoscute cancerigene, dincolo de nicotina care in principiu nu ar fi atat de rea.

Teoretic fumul tigarilor electronice ar fi mai putin periculos dar lichidul acestora contine nu numai nicotina ci si arome.

Da, toate substantele cancerigene modifica ADN-ul. Numai anumitor celule caci le afecteaza diviziunea. In mod normal, celulele anormale sunt neutralizate si distruse de catre sistemul imunitar, dar este posibil ca unele sa nu fie recunoscute si sa inceapa sa se multiplice, ducand la cancer.

Spre deosebire de alte substante toxice, care au o curba de pericolozitate care creste cu cantitatea, substantele cancerigene nu au o curba a probabilitatii de actiune proportionala cu cantitatea, de aceea este posibil ca o persoana expusa mult timp sa nu dezvolte cancer, in timp ce o persoana care vine in contact periodic sa dezvolte, de aceea exista cazuri de bunici care au fumat toata viata si nu au murit de cancer, si fumatori pasivi care au dezvoltat afectiuni.

Trebuie tinut cont ca anumite forme de cancer se dezvolta lent si se moare mai devreme de batranete.

Cancerul nu este singura problema pe care o poate genera fumatul, dar fumatul este doar unul dintre obiceiurile care pot crea probleme de sanatate. Eu spun mereu in gluma ca sportul e periculos. Am un coleg care joaca fotbal si altul care participa la concursuri de mountain-bike si cam des au accidente.

Nu fumez, daca intereseaza pe cineva, dar la serviciu am facut niste cursuri de risc chimic caci avem la laborator niste substante considerate cancerigene.

Editat de one
Link spre comentariu
2 hours ago, doru3160 said:

Esti, sau ai fost vreodata fumator? Daca ai fi fost, ai fi stiut ca nu exista asa ceva.Poate ce spui tu sa fie o faza de inceput de fumat, dar nu tine mult...repede se ajunge la statutul de fumator serios, sau nefumator.Depinde de la individ, la individ.Eu n-am auzit fumator cu acte in regula care sa fumeze 4 tigari pe zi, decat poate cei care fumau din pachetul altora.

Eu sunt fumator propriu-zis 15-20 tigari pe zi, dar cunosc cel putin doua persoane care fumeaza maxim 4 tigari/zi, doar una dupa masa...exista, deci si asa ceva!

Link spre comentariu

Spitfire, cred ca esti un fumator inrait, care cauta scuze pentru afumatul celor din jur. Da stiu, si alcoolul face bine la inima si tensiune, si cafeaua este excelenta pentru hipertensivi si bolnavii de ulcer gastric si ciroza. Demonstrat de cercetatorii britanici, desigur. Ma intreb cum gudroanele pot distruge celula canceroasa!

Da, ai dreptate, teava de esapament, centrala termoelectrica, fumul de la cosurile caselor, de la incendii, de la soba cu care te incalzesti, praful de cauciuc de pe strazi, sunt generatoare de boli. Dar, una e sa tragi fum cu o concentratie mare de aerosoli nocivi, si alta e sa respiri un aer in care sunt concentratii mici sau foarte mici de astfel de substante.

...de aceea exista cazuri de bunici care au fumat toata viata si nu au murit de cancer, si fumatori pasivi care au dezvoltat afectiuni.

Oane, ai oarecum dreptate, dar mai trebuie luat in calcul inca ceva. Bunicul, a fumat mahorca ordinara, invelita in ziar, bagau, cum ii zice pe aici, si...cam atit! Adica, aerul era curat, mincarea din cotet, fara E-uri, nu se enerva ca nu venea tramvaiul tocmai cind se grabea, nu avea un sef care sa-l aia la cap, cit despre nevasta...ii arata doar palma si discutia se termina! Adica, era lipsit de stres. Corect, exista ris in orice intreprindere a omului. Muuuult mai multi oameni mor in accidente de masina sau accidente casnice decit din cauza radiatiilor nucleare, si totusi, toala lumea este ingrozita cind aude de radioactivitate, dar nu se teme sa intre in masina sau propria gospodarie! Cancerul, de cele mai mute ori, nu este o boala determinista, ci una stocastica, aici intrind si cel la plamini. Nu toti care fumeaza, mor de cancer la plamini si nu toti care mor de cancer la plamini au fumat, fie si pasiv. Dar asta nu este o scuza sa pufai ca o locomotiva, facindu-ti tie si celor din jur rau! Ce vina are copilul ca mama nu concepe sa nu traga dintr-o tigara la o cafeluta  si tatal sa pufaie ca o locomotiva sub nasul lui? La ce foloseste tutunul in afara de a te da smecher?

deci fumatul n-ar mai fi vreo mare povara la veniturile actuale...

Mda, ce ziceam mai sus... Dar cam cit costa tratarea si ameliorarea sanatatii unui fumator? Ce bine ar fi daca si-ar plati singur toate tratamentele si spitalizarile, atunci nu s-ar mai gindi ca fumatul n-ar mai fi vreo mare povara la veniturile actuale...

Fumatul la modul "amatoricesc" (4-6 tigari/zi)-adica un soi de "semifumator"

.....................................................................................

Daca ai fi fost, ai fi stiut ca nu exista asa ceva

Asa incep toti cu fumatul, "iaca, fumez si eu trei, patru tigari pe zi" , nu mai mult. Trei patru care, in curind, se fac 30 -40!!! Ar fi totusi o exceptie, pe care o cunosc eu. Un bun prieten, cind s-a apucat de fumat, de smecher, pe la 15 ani, a spus ca doar se prosteste acum, si ca oricind se va lasa de fumat. Pe la 25 de ani, s-a convins ca nu e nici o smecherie in a fuma si s-a lasat de fumat. Fratele meu, care fuma si el de pe la 15 ani, si care ajunsese sa fumeze, cind avea nervi, si doua pachete pe zi, e drept nu prea des, s-a lasat brusc de fumat dupa ce i-a fost foarte rau intr-o zi. Acum, din pacate, trage ponoasele.

dar cunosc cel putin doua persoane care fumeaza maxim 4 tigari/zi,

Bun, si la ce-i foloseste? Curind va ajunge la pachetul pe zi.

Acum discutam de tutun, dar, e drept, sunt si o multime de alte "tigari" care ne fac rau: sedentarismul, alcoolul, mincarea plina de E-uri, poluarea de tot felul, stresul. Toate duc la strea de degradare a sanatatii. Daca tutunul, alcoolul, depind direct de actiunile noastre, celelelalte nu prea avem cum le ocolii. Asa ca ar fi bine sa renuntam la ce putem renunta, pentru a ramine cu celelalte pe cap, mai putnie la numar.

Link spre comentariu

Apropo de lasatul de fumat....prin '85 am facut o petrecere la un prieten al carui tata fuma...bineinteles si noi gasca tanara fumam!...toti cei care ati fumat stiti ca atunci cand bei creste si pofta de tutun!...e,acel parinte al prietenului meu, a baut cot la cot cu noi cei tineri dar n-a avut nimic!...noi cei tineri...manga!...dar ,atat timp cat a baut, domnul respectiv nu a fumat!...radea de noi si ne spunea:-nu e suficient ca bag in mine un factor de stres?...trebuie sa-l bag si pe al 2-lea?....daca te apuci de baut nu mai fumezi domnule!

Avea dreptate ,normal!...da' noi , draci de copii, de unde sa ascultam!...oricum, am 28 de ani de cand m-am lasat de fumat...si ce bine e!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări