Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconstrucție SE cu EL34

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio
1 oră în urmă, gg101 a spus:

Doar doresc sa atrag atentia  asupra tuburilor  pe care dorim sa le folosim in configuratie SE . Masurarea tuburilor EL34  cu ajutorul catometrului trebuie facuta cu ceva mai multa atentie .Altfel, puteti avea mari surprize. Din cauza erorilor de masurare cu catometru am ales sa-mi fac un  uTracer. Este adevarat ca nu poti masura chiar orice tub dar EL34,6L6,300B,2A3 si altele care functioneaza cu Ua pana in 450 V se pot ridica familiile  de caracteristici cu mare acuratete.  Cu caracteristicile  tubului in fata stim exact cat trebuie solicitat un tub pt a nu avea probleme de THD .

Din cateva sute de tuburi EL34 reissue care mi-au trecut prin mana, doar cele branduite Mullard si Svetlana Winged C au fost in stare sa duca 100 mA asa cum scrie in foaia de catalog pt regim SE . In rest , toate celelalte, sunt foarte bune de folosit in Push Pull, indiferent de clasa de functionare.

Cine are NOS-uri EL34 sa tina la ele ca la sfintele moaste. Nu mai gasiti pe piata ceva similar.

Orice rahat de EL34 duce 100mA la 250V anodică , in SE . Dacă le măsori cu alte tensiuni anodice .... dă cu virgulă , este normal . In foile de catalog sunt specificate clar caracteristicile tuburilor , mură în gură .

Mă repet , nu poți scoate mai mult de 5w din ea , cu distorsiuni acceptabile , de asta consider că un SE este pierdere de timp si de bani , este parerea mea si nu esti cu parul  , in PP cu EL34 si 15 ...20w bat la curul gol orice SE cu EL34 .

Am facut probe si cu trafuri de firmă , tot atât scoti ....ca putere  in SE .

Aș vrea să văd si eu o putere de 9w din EL34 SE cu distorsiuni sub 2,5%  , dacă văd asta ..... mă las ....

Editat de viobio
Link spre comentariu

Sper sa nu va suparati, dar cel mai bun sunet avut pe boxele mele a fost de la un amplificator SE DE 3,5 wat cu un tub echivalent cu 2A3, un tub rusesc destul de rar intalnit  carui denumire imi scapa.Ptr auditii domestice nu cred ca e nevoie de zeci de watt ci de boxe bune si un SE bine gandit.Am avut si PP cu GU19 de cam 27 de watt.Avea putere nu gluma, dar suna clinic, prea a tranzistor.Nu transmitea emotia muzicii data de un SE.Sa va enumar firme care inca produc amplificatoare Single-Ended nu cred ca are rost.Sunt destule si foarte bine cotate.

Editat de Toader
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Faust2018 a spus:

Orice rahat de EL34 duce 100mA la 250V anodică ,

si cu ce tensiune la Ug1  ? :)

Crede-ma !In SE , NU duce 100 mA si la un nivel de distorsiuni rezonabil. De fiecare data cand cumpar tuburi pierd cate 2-3 zile doar cu masuratori si imperecheri dupa familiile de caracteristici .

Editat de gg101
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 6 ore, gg101 a spus:

si cu ce tensiune la Ug1  ? :)

Crede-ma !In SE , NU duce 100 mA si la un nivel de distorsiuni rezonabil. De fiecare data cand cumpar tuburi pierd cate 2-3 zile doar cu masuratori si imperecheri dupa familiile de caracteristici .

"la un nivel de distorsiuni rezonabil" 

Vezi ....ăsta este șpilul cu SE , distorsiunile ! 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 6 ore, Toader a spus:

Știu si eu ce se fabrică in materie de SE , de curiozitate te-ai uitat la puteri si distorsiuni , acolo unde sunt declarate .

Lamm mi-a trecut prin mâna vara trecută , unu cu 6C33C , reparat de mine si apoi vandut de proprietar , cat timp a avut amplificatorul mai mult a schimbat tuburi decât a ascultat muzică .

Am mai spus de n ori pe aici , pentru 2A3  și 300B îți trebuiesc incinte sensibile , tu ai avantajul că ai asa ceva , cu incintele care se fabrică azi mai este o mare problemă variația mare a impedanței , Sâmbătă am verificat un amp Nikko TRM800 , care intra in protecție la putere mai mare , amplificatorul nu avea nimic , il băgau in protecție incintele Focal Aria  ( nu mai rețin terminația numerică ) incinte a căror impedanța coboară la 2,3 ohmi , in plus au si filtre foarte reactive , știi ce se întâmplă cu un SE care are ca  sarcina o asemenea incintă ? Se duce in munți Ra .

Tu probabil  ai incinte cu filtru de ordinul I , care nu dă peste cap grav Ra , deci......trebuie să fii foarte atent la " potriveala " cu incintele . 

Ai observat că in acele link-uri sunt si amplificatoare cu tuburi finale in paralel , de ce ? Păi să se obțină ceva putere .

Cunosc foarte bine purismul audiofil  cu SE , neaparat triodă ca tub final , dar mai cunosc si nemulțumirea multora care au dat o căciulă de bani pe amplificatoare SE dar au fost nemulțumiți de sunet , avand incinte moderne , foarte reactive .

Acum mai este o modă , SE de 3....6w si incinte cu difuzoare de bandă largă , cunosc cativa din Timișoara care au așa ceva , inclusiv cu difuzoare Fostex , Goodmans ,  etc ,

din păcate si difuzoarele de bandă largă au o mare problemă in zona frecvențelor inalte , nu au acea sclipire in sunet , de exemplu fuss-ul si cinelele sunt redate atenuate destul de mult , tu ai făcut bine că la incintele tale ai montat si un difuzor de inalte .

Cam asta este cu SE-ul , cum spunea dl Mateescu , " trebuie să faci un compromis " .

Pe grupul fb unde suntem amandoi au fost discuții despre asa ceva , de acolo a ajuns acel Lamm la mine .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 9 ore, Faust2018 a spus:

Aș vrea să văd si eu o putere de 9w din EL34 SE cu distorsiuni sub 2,5%  , dacă văd asta ..... mă las ....

Ghinion, nu ai sa vezi asa ceva :85, deci mai ai pana te lasi. 

Link spre comentariu

Da foarte bine a punctat Vio  ,  as mai adauga si faptul ca SE au armonici pare ,care la PP nu sunt  , distorsiuni de intermodulatie mai pronuntate . Parerea mea ca  EL 34 e mai indicat pt PP , pentodele genereaza mai multe armonici , si mai indicat ar fi KT min 88 .Un PP bine realizat si reglat  nu cere atata compromisuri ( parerea si d-lui Dyscus ) 

O varianta de scadere a distorsiunilor in  SE fara reactie globala ar fi  constructia  E-linear care la 10W are 1.8%

detalii si explicatii

https://www.audioxpress.com/article/a-single-ended-e-linear-power-amplifier

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Faust2018 a spus:

Acum mai este o modă , SE de 3....6w si incinte cu difuzoare de bandă largă , cunosc cativa din Timișoara care au așa ceva , inclusiv cu difuzoare Fostex , Goodmans ,  etc ,

din păcate si difuzoarele de bandă largă au o mare problemă in zona frecvențelor inalte , nu au acea sclipire in sunet , de exemplu fuss-ul si cinelele sunt redate atenuate destul de mult , tu ai făcut bine că la incintele tale ai montat si un difuzor de inalte .

Pai cam asa incepe balciul. Prima data se cumpara un difuzor fullrange. Se observa ca nici bass nu prea are si nici inalte. Pasul 2 este achizitionarea unui supertweeter (un fostex cu filtru de ordinul I de pe la 9-10k). Cand se observa imbunatatirea sunetului ,chiar se observa o accentuare a bassului desi in fizic nimic nu s-a schimbat nimic pe bass, apare si dorinta unui subwoofer (se fac teste cu un subwoofer si e clar ca trebuiesc si joase pentru spectacol). 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
1 oră în urmă, adrian_pic a spus:

Pai cam asa incepe balciul. Prima data se cumpara un difuzor fullrange. Se observa ca nici bass nu prea are si nici inalte. Pasul 2 este achizitionarea unui supertweeter (un fostex cu filtru de ordinul I de pe la 9-10k). Cand se observa imbunatatirea sunetului ,chiar se observa o accentuare a bassului desi in fizic nimic nu s-a schimbat nimic pe bass, apare si dorinta unui subwoofer (se fac teste cu un subwoofer si e clar ca trebuiesc si joase pentru spectacol). 

Până la urmă ce concluzie tragem ? Merită un SE de 5w cu EL34 sau un PP cu EL34 de 40..50w ? Macar pentru dinamică , parerea mea este că 5w sunt rahitici , anemici , când ai nevoie de dinamica mare .

Este ultima mea postare in acest topic , mă retrag din discuții , până la urmă sunetul este subiectiv si fiecare alege după preferință dar mai ales după buzunar .

Link spre comentariu

Da.Cam asta e situatia cu boxele.E aiurea daca ai 2 ohm la 40 de hz.Cu cele de banda larga e alta poxeste.Am prieten care foloseste pe medii- inalte Sonido iar pe bas arhicunoscutul Eminence Alpha 15 A.In oppen-baffle.Altul are Supravox cu supertweter in VTP cu 96 db/m, dar nu are bas.Totusi, ma mir ca inca SE rezista pe piata, dar la ce preturi, asta e alta poveste.Cum spunea dl.Mateescu - trenuie investit in cea mai slaba componeta a sistemului audio - incintele.Nu vrea sa ma gandesc ce impendata jucausa au boxele Infinity Kappa 9A sau Beta, alea pe cate 5 cai.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 41 minute, Toader a spus:

Da.Cam asta e situatia cu boxele.E aiurea daca ai 2 ohm la 40 de hz.Cu cele de banda larga e alta poxeste.Am prieten care foloseste pe medii- inalte Sonido iar pe bas arhicunoscutul Eminence Alpha 15 A.In oppen-baffle.Altul are Supravox cu supertweter in VTP cu 96 db/m, dar nu are bas.Totusi, ma mir ca inca SE rezista pe piata, dar la ce preturi, asta e alta poveste.Cum spunea dl.Mateescu - trenuie investit in cea mai slaba componeta a sistemului audio - incintele.Nu vrea sa ma gandesc ce impendata jucausa au boxele Infinity Kappa 9A sau Beta, alea pe cate 5 cai.

Alpha 15

Alpha 6 

38kg/buc 

Compresie 

SPL.... mare :secret

IMG_20191118_103017.jpg

Link spre comentariu

Am construit doua amplificatoare PP cu EL34 pentru instrumente de cantat si unul tot PP stereo acesta din urma prin anii 70'  cu pretentile si posibilitatile de atunci insa niciodata nu am incercat vreun SE cu acest tub, acum insa am facut un test in variantele pentoda, pseudo trioda si UL iar OT setabil pentru 2,5 - 3k - 3,5k -4k si 5k in plus am modificat PSF pentru 2-3 drepte de sarcina pentru fiecare configuratie iar rezultatele sint complet dezamagitoare dar intr-un fel sint de asteptat printr-o simpla privire asupra caracteristicilor foarte neliniare ale tubului, parerea mea este acesta a fost proiectat doar pentru clasa AB sau B si nu are nicio legatura cu inalta fidelitate , chiar in foaia de catlog este specificata putrea de iesire de 8w/10% THD

Nu am mai facut masuratori de THD fiindca simpla vizualizare cu osciloscopul  a fost suficienta oricum dupa ce am consultat mai multe amplificatoare postate pe internet de tip SE cu EL34 am observat ca prezentau de regula puterea la 8-9w iar caracteristicile de frecventa  erau date la 1w. 

Si inca ceva, ca sa scot din discutie driverul am folosit pentru atac un OT comandat in secundar de un amplificator cu FET de 25w situatie in care tensiunea maxima poate fi de 300V/0,1 % thd

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări