Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconstrucție SE cu EL34

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Acum 5 ore, Faust2018 a spus:

Acum poate înțeleg și botaniștii care admirau simulări cu THD din altă galaxie că nu bat cu realitatea , poate inteleg și că la 10...12w SE ajungi cu THD la peste 10% , adică wați total inutilizabili .

Transformatoarele de ieșire sunt foarte bune , din ce am văzut pe osciloscop si ce a rezultat din masuratori .

Despre care SE de 10-12W pomeniti a carui simulare s-a facut? Vreu sa cred ca nu EL34!?

THD-ul de 3% apare din cauza driverului sau din reglaj bias nu are treaba cu simularile cum nici un user nu pune vina pe simulari .

Eu as fi verificat si semnalul pe grila de comanda EL34 .

Trafurile de iesire sunt bune dar aici pe forum au fost realizate trafuri de iesire cu o clasa superioara.Uite oscilograme  de 10k luate de pe diferite topicuri cu Ra 4k 6k 5,3k6S19P-10kHz.thumb.jpg.0b51f06183df592a3312c2e641d90942.jpg20190116_100024.thumb.jpg.2a730da032207600680fa7fdfe081202.thumb.jpg.1bda01c2f8036d5a62cde744285314b4.jpg1589822908_10khzRa53k.thumb.jpg.07e9defe15c200ff849c9c6180660e72.thumb.jpg.99bb3c0cd8dbc2909eff0470519d4ec8.jpg

Link spre comentariu
Vizitator viobio

simson 

Iată o schemă care livrează 9w cu THD mai mic de 2% , schema făcută de multi dar fără măsurători ale distorsiunilor armonice la 9w , bineînțeles că absolut toate se aud perfect , mai ales alea care au trafuri de iesire de 6..7 cmp , alea au cel mai cărnos bas .

Schema cu ECC82  nu mai are specificate distorsiunile armonice , că începuseră câțiva să facă valuri când vedeau distorsiuni armonice miraculos de mici , mă număr printre ei .

Dacă o să căutați pe net o să găsiți o mulțime de amplificatoare SE cu EL34 care in specificații au  un 10 ..12w fără să se specifice ce THD au la puterea aia , mă lovesc destul de des de  botaniștii care imi spun că vor SE , că " scoate " 12w  EL34 , că nu au nevoie de mai multă putere , SE fiind moțul .....mai ales cand ai incinte cu SPL  86...89 dB .

Din EL34 nu poți scoate mai mult de 4,5...5w in SE , fără să ajungi la distorsiuni care " nervează" creierul .

SE cu EL34 & ECC85 9W.png

SE cu EL34 si ECC82 pe intrare.png

Editat de viobio
Link spre comentariu

Schema este cinstita. Puterea disipata maxim admisa de EL34 (25W) nu este depasita. Distorsiunile iesite din simulare sunt mici pentru ca in simulare traful de iesire nu tine cont spre exemplu de saturarea miezului. Daca luam chiar 10 trafuri de la o firma vom vedea ca saturarea lor este diferita. In simulare pui o valoare care iti iese din calcule si lucrezi cu ea. Simulatorul permite mai mult dar trebuiesc valori obtinute prin masuratori reale la diferiti curenti, diferite frecvente si nimeni nu este dispus sa faca munca asta de chinez. In plus, determinarile sunt valabile doar pentru acel traf, cum se ia alt traf cum trebuiesc alte masuratori. Nu numai la trafuri este asa ci si la difuzoare. Difuzoare din sarje diferite nu sunt la fel chiar daca sunt acelasi model. 

Daca este sa analizam la sange ne putem lega si de tensiunea anodica care in sumulator o punem din comoditate ca fiind DC insa in realitate tensiune are riplu care la randul lui produce distorsiuni. Se poate pune 4 diode si ceva condensatori pentru a aduce in simulare o tensiune anodica cu riplu dar este mai comod sa bagi o sursa DC care are riplul 0. 

Eu din ce am simulat si ce am masurat pot spune ca simularea bate cu realitatea pana in grila tubului final. De acolo .... traful de iesire este responsabil de diferenta. 

Scheme care declara 10-12W sigur depasesc puterea maxima admisa de EL34 (25W) deci nu sunt scheme cinstite. Schema de mai sus fiind cinstita iti arata ce poti obtine maxim daca ai avea un traf aproape ideal. Peste acest maxim iesit din simulare NU SE POATE TRECE!

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator cablaje pcb

Si nu era mai corect sa se fi mentionat 3W x%THD    -    6W xx%THD   -   9W xxx% aleluia?   Am ascultat si eu una dintre variante.

Cu anumite boxe am reusit sa trec peste micul deranj la ureche, cu ampul la maxim. Cu altele, nu, era acceptabil cu potentiometrul la cca. juma'de cursa.

Editat de cablaje pcb
Link spre comentariu
Acum 15 minute, adrian_pic a spus:

Schema este cinstita. Puterea disipata maxim admisa de EL34 (25W) nu este depasita. Distorsiunile iesite din simulare sunt mici pentru ca in simulare traful de iesire nu tine cont spre exemplu de saturarea miezului. Daca luam chiar 10 trafuri de la o firma vom vedea ca saturarea lor este diferita. In simulare pui o valoare care iti iese din calcule si lucrezi cu ea. Simulatorul permite mai mult dar trebuiesc valori obtinute prin masuratori reale la diferiti curenti, diferite frecvente si nimeni nu este dispus sa faca munca asta de chinez. In plus, determinarile sunt valabile doar pentru acel traf, cum se ia alt traf cum trebuiesc alte masuratori. Nu numai la trafuri este asa ci si la difuzoare. Difuzoare din sarje diferite nu sunt la fel chiar daca sunt acelasi model. 

Daca este sa analizam la sange ne putem lega si de tensiunea anodica care in sumulator o punem din comoditate ca fiind DC insa in realitate tensiune are riplu care la randul lui produce distorsiuni. Se poate pune 4 diode si ceva condensatori pentru a aduce in simulare o tensiune anodica cu riplu dar este mai comod sa bagi o sursa DC care are riplul 0. 

Eu din ce am simulat si ce am masurat pot spune ca simularea bate cu realitatea pana in grila tubului final. De acolo .... traful de iesire este responsabil de diferenta. 

Scheme care declara 10-12W sigur depasesc puterea maxima admisa de EL34 (25W) deci nu sunt scheme cinstite. Schema de mai sus fiind cinstita iti arata ce poti obtine maxim daca ai avea un traf aproape ideal. Peste acest maxim iesit din simulare NU SE POATE TRECE!

Nu stiu ce nu se leaga la aceasta schema  dar cert este ca distorsiunile armonice sint exagerat de mari , am verificat tensiunea anodica  si curentul catodic care corespund  deci si negativarea este corecta, transformatorul are un intrefier pe care i-l apreciez la 0,2mm suficient sa  micsoreze saturatia miezului ramine  de verificat driverul pe o placa de test insa inclin sa cred ca tensiunea de G2 este inadecvata  solutia pe care am propus-o este de pseudotrioda si cum modificarea este minima d-l Toader ne va spune cum suna amplificatorul eventual sa-l aduca inca o data la mine pentru masuratori  oricum la distorsiunile  pe care le are nu a avut rost sa fac alte masuratori fiindca erau inutile

Link spre comentariu
Acum 2 ore, adrian_pic a spus:

Oscilogramele de mai sus nu sunt cumva si cu NFB? Prea arata foarte bine :limb:

Toate sunt in bucla deschisa, in amplifuri prezentate in aceasta sectiune trafuri realizare de colegii nostri.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, cablaje pcb a spus:

Si nu era mai corect sa se fi mentionat 3W x%THD    -    6W xx%THD   -   9W xxx% aleluia?   Am ascultat si eu una dintre variante.

Cu anumite boxe am reusit sa trec peste micul deranj la ureche, cu ampul la maxim. Cu altele, nu, era acceptabil cu potentiometrul la cca. juma'de cursa.

Masuratorile reale se fac pina cind semnalul este sinusoidal deci in situatia avuta de 4,5w peste aceasta putere sinusoida se deformeaza rapid si se stie ca masurarea in regim deformant se face diferit  si nu este relevanta 

Link spre comentariu
Acum 30 minute, popa marius a spus:

Nu stiu ce nu se leaga la aceasta schema  dar cert este ca distorsiunile armonice sint exagerat de mari , am verificat tensiunea anodica  si curentul catodic care corespund  deci si negativarea este corecta, transformatorul are un intrefier pe care i-l apreciez la 0,2mm suficient sa  micsoreze saturatia miezului ramine  de verificat driverul pe o placa de test insa inclin sa cred ca tensiunea de G2 este inadecvata  solutia pe care am propus-o este de pseudotrioda si cum modificarea este minima d-l Toader ne va spune cum suna amplificatorul eventual sa-l aduca inca o data la mine pentru masuratori  oricum la distorsiunile  pe care le are nu a avut rost sa fac alte masuratori fiindca erau inutile

Va multumesc frumos, dl Popa ptr primire si teste.Daca ne permiteti, am vrea sa venim cat de curand cu el modificat.Mai am cred ca cateva saptamani de concediu.Credeti ca are relevanta sa aduc amplificatorul Accuphase E-206 pe care il folosesc curent ptr ca  sa il puteti masura  comparativ cu lampasul?

Link spre comentariu

Doar doresc sa atrag atentia  asupra tuburilor  pe care dorim sa le folosim in configuratie SE . Masurarea tuburilor EL34  cu ajutorul catometrului trebuie facuta cu ceva mai multa atentie .Altfel, puteti avea mari surprize. Din cauza erorilor de masurare cu catometru am ales sa-mi fac un  uTracer. Este adevarat ca nu poti masura chiar orice tub dar EL34,6L6,300B,2A3 si altele care functioneaza cu Ua pana in 450 V se pot ridica familiile  de caracteristici cu mare acuratete.  Cu caracteristicile  tubului in fata stim exact cat trebuie solicitat un tub pt a nu avea probleme de THD .

Din cateva sute de tuburi EL34 reissue care mi-au trecut prin mana, doar cele branduite Mullard si Svetlana Winged C au fost in stare sa duca 100 mA asa cum scrie in foaia de catalog pt regim SE . In rest , toate celelalte, sunt foarte bune de folosit in Push Pull, indiferent de clasa de functionare.

Cine are NOS-uri EL34 sa tina la ele ca la sfintele moaste. Nu mai gasiti pe piata ceva similar.

Editat de gg101
Link spre comentariu

ncinte VTP  cu Ciare HW204 si HT 264.Undeva pe la 91 de db/m.Sunt boxe foarte bune.Asta nu o spun eu.Mai multi care au trecut pe la mine.Oameni care se pricep la construit amplificatoare pe tuburi.Spre exemplu, dl tm07uxo.Chiar si asa, cu distorsiuni, mi se parea ca suna mai bine ca Acccuphase E-206  pe care il folosesc de obicei ......Pai D-le Toader  Tu nu ai ascultat tuburile nici macar la 3W....Ampliful tau conform masuratorii are 3% la 4,5W.....si acum sa ne mai uitam odata la datele tehnice a amplificatorului Ongaku postata aici undeva pe forum cu ce distorsiune  cinta, si sa nu uitam ca Ongaku e pe podium.....

Link spre comentariu
1 oră în urmă, popa marius a spus:

insa inclin sa cred ca tensiunea de G2 este inadecvata

Fata de alte scheme clasice este singura diferenta. Ar merita de testat daca nu merge inlocuit D1 cu un filtru RC clasic unde D1 se inlocuiteste cu un rezistor de 3K la vreo 5W (cred ca merge si de o putere mai mica, dar imi este lene sa calculez), C3 in loc de 2uF as pune 100uF si R10 l-as mari la 1k. Cam asa ar fi intr-o schema clasica. 

Link spre comentariu
Acum 8 minute, tm07uxo a spus:

ncinte VTP  cu Ciare HW204 si HT 264.Undeva pe la 91 de db/m.Sunt boxe foarte bune.Asta nu o spun eu.Mai multi care au trecut pe la mine.Oameni care se pricep la construit amplificatoare pe tuburi.Spre exemplu, dl tm07uxo.Chiar si asa, cu distorsiuni, mi se parea ca suna mai bine ca Acccuphase E-206  pe care il folosesc de obicei ......Pai D-le Toader  Tu nu ai ascultat tuburile nici macar la 3W....Ampliful tau conform masuratorii are 3% la 4,5W.....si acum sa ne mai uitam odata la datele tehnice a amplificatorului Ongaku postata aici undeva pe forum cu ce distorsiune  cinta, si sa nu uitam ca Ongaku e pe podium.....

Deranjant la acest amplificator este faptul ca un tub cu o mare disipatie pe anod nu  trece de aceasta putere modesta in plus distributia armonica este mai mult decat mediocra de acea eu zic ca ceva nu este in regula avind in vedere ca transformatoarele de iesire sint de calitate. Ongaku a fost proiectat si construit diferit de majoritatea amplificatoarelor dar aceasta este o alta discutie

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări