Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconstrucție SE cu EL34

Vizitator viobio

Postări Recomandate

@ Popa Marius are dreptate  , si wiki zice :

"and is also widely used in high-end guitar amplifiers because it is characterized by greater distortion (considered desirable in this application) at lower power than other octal tubes[citation needed] such as 6L6, KT88 or 6550. The EL34 is found in many British guitar amps and is associated with the "British Tone" (Vox (musical equipment), Marshall, Hiwatt, Orange) as compared to the 6L6 which is generally associated with the "American Tone" (Fender/Mesa Boogie, and the earlier classic Marshall "Plexi" amps used the KT 66, a beam tetrode similar to the 6L6, as well).

Deci idea principala este ca  distorsioneaza mai tare , la puteri mai mici , ca alte tuburi ,fapt care da sunet specific la amplifurile de chitara . ( nota mea: muzica rock, etc )

Eu as inlocui EL 34 cu ceva din gama KT88-90-100-120 , care corespunde mai bine puterii si are raport pret /putere convenabil.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, popa marius a spus:

Am construit doua amplificatoare PP cu EL34 pentru instrumente de cantat si unul tot PP stereo acesta din urma prin anii 70'  cu pretentile si posibilitatile de atunci insa niciodata nu am incercat vreun SE cu acest tub, acum insa am facut un test in variantele pentoda, pseudo trioda si UL iar OT setabil pentru 2,5 - 3k - 3,5k -4k si 5k in plus am modificat PSF pentru 2-3 drepte de sarcina pentru fiecare configuratie iar rezultatele sint complet dezamagitoare dar intr-un fel sint de asteptat printr-o simpla privire asupra caracteristicilor foarte neliniare ale tubului, parerea mea este acesta a fost proiectat doar pentru clasa AB sau B si nu are nicio legatura cu inalta fidelitate , chiar in foaia de catlog este specificata putrea de iesire de 8w/10% THD

Nu am mai facut masuratori de THD fiindca simpla vizualizare cu osciloscopul  a fost suficienta oricum dupa ce am consultat mai multe amplificatoare postate pe internet de tip SE cu EL34 am observat ca prezentau de regula puterea la 8-9w iar caracteristicile de frecventa  erau date la 1w. 

Si inca ceva, ca sa scot din discutie driverul am folosit pentru atac un OT comandat in secundar de un amplificator cu FET de 25w situatie in care tensiunea maxima poate fi de 300V/0,1 % thd

Uite asa se elucideaza aura de pe ,,Regina Tuburilor" dovedit prin masuratori concrete cu aparate. Totusi cei inpatimati, care zic ca asculta muzica cu urechile, nu cu osciloscopul, tot sustin ca ,,Se aude incredibil de bine". Pai amaratul de GU50 in single ended este net superior  atat ca pentoda cat si pseudotrioda.

Este clar de ce comerciantii dau caracteristicile amplifului SE la1W...nici macar la 50% din puterea maxima.Ridicol, jenant...alo Protectia Consumatorilor!

Link spre comentariu
Vizitator cablaje pcb
Acum 51 minute, simson a spus:

Este clar de ce comerciantii dau caracteristicile amplifului SE la1W...nici macar la 50% din puterea maxima.Ridicol, jenant...alo Protectia Consumatorilor

In cazul de față, simulare, la cine sunam? :rade:

Link spre comentariu

Un lucru pe care am uitat sa-l mentionez este faptul ca tensiunile si curentii amplificatorului  simulat corespund 100% cu masuratorile deci punctul static de functionare este in regula chiar si impendanta transformatorului este optima insa eu nu am aplicat nicio reactie locala, am sa refac masuratorile inca o data cu un KFB si reactie SCHADE fiindca am banuiala ca distorsiunile vor scadea mult  cu aceste reactii inclusiv una NFB

Link spre comentariu

Orice amplificator final buclă deschisă sau fără reacții negative distorsionează semnificativ semnalul amplificat aproape de puterea utilă nominală în sarcină. Electroniștii de bun simț cunosc acest aspect.

"Puriștii caută/găsesc Sfântului Graal " în bucla deschisă (în amplificatoarele audio fără reacție negativă).

LE Nu uitați tubul final este un element activ neliniar.

Ce amplificator cfg. push-pull consacrat ființează fără reacție negativă ?!, nu cumva  fără reacție negativă avem thd etaj final specificat în foaia de catalog ?

(same for EL34-SE)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 4 ore, valderama a spus:

Orice amplificator final buclă deschisă sau fără reacții negative distorsionează semnificativ semnalul amplificat aproape de puterea utilă nominală în sarcină. Electroniștii de bun simț cunosc acest aspect.

"Puriștii caută/găsesc Sfântului Graal " în bucla deschisă (în amplificatoarele audio fără reacție negativă).

LE Nu uitați tubul final este un element activ neliniar.

Ce amplificator cfg. push-pull consacrat ființează fără reacție negativă ?!, nu cumva  fără reacție negativă avem thd etaj final specificat în foaia de catalog ?

(same for EL34-SE)

Priveste niste amplificatoare SE facute de niste electronisti fara bun simt si care au alte pareri despre bucla deschisa

komuro_300B1.jpg

2A3 amp 6K5 driver stereo (1).jpg

Link spre comentariu
Acum 9 ore, simson a spus:

Uite asa se elucideaza aura de pe ,,Regina Tuburilor" dovedit prin masuratori concrete cu aparate. Totusi cei inpatimati, care zic ca asculta muzica cu urechile, nu cu osciloscopul, tot sustin ca ,,Se aude incredibil de bine". Pai amaratul de GU50 in single ended este net superior  atat ca pentoda cat si pseudotrioda.

Este clar de ce comerciantii dau caracteristicile amplifului SE la1W...nici macar la 50% din puterea maxima.Ridicol, jenant...alo Protectia Consumatorilor!

Fii serios, draga Bela, masuratorile au fost facute pe un tub defect! (sau facut de cehii de la JJ) putem aduce multe argumente!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, popa marius a spus:

Priveste niste amplificatoare SE facute de niste electronisti fara bun simt si care au alte pareri despre bucla deschisa

valderama a scris corect ceea ce a scris:

Citat

Orice amplificator final buclă deschisă sau fără reacții negative distorsionează semnificativ semnalul amplificat aproape de puterea utilă nominală în sarcină.

Am pus in rosu ceea ce face ca afirmatia sa fie corecta. 

Chiar si 300B la puterea nominala are distorsiuni mari desi este cea mai putin neliniara lampa. Ea este liniara dar nu spre capetele. 

La multe tuburi apare in pdf si un grafic in functie de putere si distorsiuni. Puterea la care distorsiunile sunt mai mici este mai mica decat puterea nominala in sarcina. 

Totusi nu-i asa grav pentru ca in muzica ponderea cea mai mare de putere o are bass-ul. Mediile si inaltele raman in zona unde tubul este mai liniar. 

Trebuie insa sa recunoastem ca la un SE pe tub nu avem basul ala scurt si percutant ci un bass .... mai pufos. Cine nu cauta sa dea jos varul de pe pereti se va multumi si cu un SE pe tub. 

Este adevarat ca pe un SE cu tub nu pui orice fel de muzica, cand sunt mai multe instrumente .... se mai amesteca intre ele :rade: dar pe anumite genuri de muzica ai cu ce sa impresionezi audienta. 

La amplificatorul lui toader as scoate Zenner-ul ala si as pune un RC clasic. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 2 ore, popa marius a spus:

komuro_300B1.jpg

Ce distorsiuni armonice generează/introduce acest amplificator ? 0.3%@1W și probabil/posibil peste 5%@8W

(unde apare specificat procentajul thd komuro 300b ?)

referințe POWER OUTPUT AND DISTORTION 300B Western Electric  https://www.westernelectric.com/products/300b.html

(lizibil în tabel 2nd Harmonic 3rd Harmonic pentru diferite regimuri de lucru etaj final evident fără reacție negativă) 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, matropower a spus:

Fii serios, draga Bela, masuratorile au fost facute pe un tub defect! (sau facut de cehii de la JJ) putem aduce multe argumente!

Gresit, tubul folosit in test este EL34 TESLA NOS scos din cutie si nefolosit niciodata iar tuburile JJ sint fabricate in Slovacia nu in Cehia apoi amplificatorul d-lui Toader a avut ambele tuburi noi iar rezultatele masuratorilor placa de test vs amplificator au fost asemanatoare

Link spre comentariu
Acum 15 minute, valderama a spus:

Ce distorsiuni armonice generează/introduce acest amplificator ? 0.3%@1W și probabil/posibil peste 5%@8W

(unde apare specificat procentajul thd komuro 300b ?)

referințe POWER OUTPUT AND DISTORTION 300B Western Electric  https://www.westernelectric.com/products/300b.html

(lizibil în tabel 2nd Harmonic 3rd Harmonic pentru diferite regimuri de lucru etaj final evident fără reacție negativă) 

Schemele sint de pe un site Audio Note si cam asa apreciez si eu distorsiunile  thd din tabelul prezentat oricum EL 34 este intr-o alta nisa si este imposibil de facut ceva cu el fara NFB atat in SE cat si in PP

Link spre comentariu

Il rog pe domnul Popa Marius, in masura timpului disponibil, daca poate sa ma primeasca si pe mine la niste masuratori, am aceeasi varianta de schema ca cea a lui Daniel. Deocamdata ampliful e in Arad si nu il folosesc, ascult la unul din PP-uri. Trafurile de iesire au fost realizate de domnul Lazaroiu, traful de alimentare e de la Indel; as vrea sa stiu cum sta la capitolul distorsiuni, multumesc anticipat.

20180831_222614.jpg

Editat de Adrian Biruescu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări