Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VCO cu porti inversoare

ndor

Postări Recomandate

Prezint mai jos o schema de VCO mai putin utilizata . Poate nu multi stiu ca se poate obtine un VCO cu un integrat hex inverter.

Lucreaza la frecvente mici . Cu valorile din schema , intre 1 si 30 MHZ . Frecventa depinde de valoarea condesatorilor si se tensiunea de alimentare.

Forma semnalului este dreptunghi . Amplitudinea este de aproximativ 400mV la un consum de 30 mA.

Este util mai ales ca pentru frecventele respective nu prea se gasesc IC-uri , si sunt realitv scumpe .

La 1.5V  alimentare, am obtinut  o frecventa de 0.8Mhz . La 3.6 V am obtinut 32 Mhz .

Stabilitatea in frecventa e direct proportionala cu stabilitatea tensiunii de alimentare.

Integratul care l-am folosit eu este un 74AC04.

VCO.jpg

Editat de ndor
Link spre comentariu

E cam trasa de par metoda asta de modificare a frecventei de oscilatie la un OCT. Ceva cu elemente comandate in tensiune (FET-uri in regim rezistiv, fotorezistoare comandate optic, cu LED, etc) nu ati incercat ?

Eu am folosit modificarea tentiunii de alimentare (+/- 20%) ca sa ajustez frecventa unor oscilatoare cu cuart integrate, fara element de reglare. Acolo nu aveam de ales, daca trebuia sa reglez exact frecventa, de exemplu la bazele de timp de la frecventmetre,

Crystal_Oscillator_DIP_e.jpg.61cc522b6aa1d039f92dc3d22ecd536f.jpg

Link spre comentariu

Cam adica "trasa de par" ?

E o metoda poate mai putin stiuta si utilizata de unii si care permite sa incropim un montaj fara a apela la circuite specializate .

L-am facut fizic , l-am masurat si zic ca pentru simplitatea si costul lui isi face treaba cu brio.

De aia l-am si postat . Nu am avut pretentia ca am descoperit eu apa calda .

Un 74AC04 ti-l da ca rest la paine , pe cand un MC100EL1648 , cu care faci cam aceasi chestie , dai ceva bani pe el .

Cam asta era ideea .

Link spre comentariu

Este ceva pe care nu te  poti baza pentru treburi serioase. Este instabil termic, nu are nivelul oscilatiei constant.

Am vazut scheme de genul asta inca din anii '90, in Electronics Letters. Prefer alte tipuri de OCT.

Link spre comentariu

Nu numai ca schema propusa de @ndor merge de rupe, dar este una dintre cele mai populare si ieftine de implementat pe siliciu. Cu ajutorul acestui tip de oscilator "in inel" se pot realiza PLL-uri "on chip", ale caror performante de zgomot nu sunt foarte pretentioase; de exemplu pentru clockuri de memorii sau procesoare. Circuitele PLL pentru aplicatii radio sau linkuri seriale de mare viteza (JESD204B de ex.) sunt mai pretentioase si necesita oscilatoare cu rezonator LC datorita zg. de faza mai redus.

Iata un exemplu ales la intamplare de pe net: Oscilator in inel pe 45nm

Desi realizarea pe cip permite o mai mare flexibilitate, nu ne opreste nimeni sa folosim niscai inversoare gata incapsulate. Valoarea bruta a gamei de frecventa se determina prin nr de inversoare din inel (nr intotdeauna impar), o a doua ajustare se face prin acei condensatori inserati intre iesiri si masa in schema lui @ndor, iar ajustarea fina si controlul in tensiune al frecventei se face din tensiunea de alimentare a inelului.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări