Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre Inceputurile radiocomunicatiilor clasice....sau cum să bătem câmpii în stil românesc

Postări Recomandate

Si apropo de comunicații ... cu colegii/prietenii : facusem două emițatoare. În fine, erau niște oscilatoare simple cu antena pe iesire. Primul era in FM pe 102 MHz  cu un BF200. Ma recepționa perfect colegul ce locuia în blocul alăturat, la vreo 50m. Imediat si-a construit și el unul "tras" pe 103 MHz. I-am dat eu tranzistor, ca nu avea și la magazin costa 61 Lei.

Ca receptoare foloseam radiocasetofoanele din dotare. Nu mergea să comunicăm bilateral pe frecvență unică  datorită microfoniei dintre radiocas și emițător aflate în aceeași cameră. 

Vorbeam până târziu in noapte, uneori ne apuca dimineata. Eram in vacanță și nu prea conta ... 

Apoi (eu) am trecut la "next level". Emițător pe unde lungi cu lampă (EL84). In fapt era schema unui oscilator de ștergere de magnetofon (GDO-bineinteles :reytre) cu circuit oscilant redimensionat pentru UL. In acordasem pe 200 kHz.

Modulatia se făcea cu traf de ieșire audio, inseriat cu alimentarea anodicā a oscilatorului. Un vechi casetofon mono era modulatorul (cam 1 ... 2W scotea).

Am pus o casetă cu CC Catch si am plecat printre blocuri, de-a lungul străzii, cu un radio Iris in mână. Să  vedem "cat bate".  Cam 4 ... 500m era performanța. Slab ! ... consideram eu :rade:.

In fine ... distracții de anii '80 ...

Link spre comentariu
Acum 12 ore, +_Florin_+ a spus:

Apropo ... "Bibliile" mele erau "Caleidoscop de electronica", "Radioreceptia A-Z" și "HI-FI abc".

Off,ce amintiri plăcute..tot așa am inceput și eu...la 14 ani,după ce am incercat câteva din kit-urile IPRS am făcut primul receptor tot după G. D. Oprescu, trei tranzistoare,amplificare directa...bara de ferită și variabil dintr-un defunct Neptun.

Editat de yo2mhj
Link spre comentariu

Sunt mai batran ... la vremea Caleidoscopului eram ( deja ) adult . Cu vechime ... Dar nu schimba cu nimic ( in rau ) epoca si atmosfera . A fost un articol in Tehnium , tot de GDO . Cu receptoare miniatura ... dimensiunea de raportare era cutia de chibrituri . Performantele se atingeau in Bucuresti , unde era semnal consistent . Am luat de baza dimensiunea ... am ajuns la o superheterodina reflex , germaniu subminiatura rusesc  ( tranzistorii o treime dim BC - urile metalice ) , detectie cu dublare ... 4 tranzistori , medii frecvente " mici " japoneze , bobina OL la fel , si alimentare 2 " pastile " de la aparatele auditive ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Citind cele de mai sus, mi-a sarit, nu stiu cum, mintea la o carte a lui G.D.Oprescu, cred ca aia cu radioreceptoare cu tranzistori, in care propunea "miniaturizarea" unor rezistente prin ...ruperea lor in doua! Tot el, intr-o carte in care se facea referire la instrumente muzicale electronice, sugerea crearea de rezistente semivariabile, prin artderea superficiala a placilor de pertinax, apoi ajustarea arsurii functie de necesitati. Condensatoare semivariabile, trimerii, se puteau face prin bobinarea pe o bucata de sirma  de cupru de 0,5 - 0,7 mm a citorva zeci de spire de sirma Cu+matase, de 0,1 mm. Chestia e ca chiar functionau!!!!!

Link spre comentariu

Si eu ... , am si scris in topicul cu trimerii ...

P.S. - cu fum de lumanare , " depus " pe sticlostratitex am realizat rezistente de zeci de megaohmi ... , si mai mari . Nu prea erau stabile , functie de umiditatea din proximitate . Am rezolvat cu ceva lacuire cu lac fixativ . Se mai schimbau valorile ... , dar urma razuirea , pentru calibrare . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

De ce intrebati ? Nu stiti deja ... ( lucru imposibil )  , sau ma verificati ? ... Nu merit efortul , va asigur ...

P.S. - nu stiu ce e bluetooth . Sper ca am scris corect . Nu folosesc ... , sincer !

P.P.S. - telepatia n - are nici o legatura cu tehnica . Desi exista diferite tehnici telepatice . Asemanarea ( si legatura ) sant pur semantice , si la ( modul ) figurat .

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări