Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plita + cuptor electric + prize

Vizitator Crystyan01

Postări Recomandate

Presupun ca plita lucreaza pe un sistem monofazat, 3 fire=F+N+PE.

Maxim 3,7kW inseamna un curent un pic peste 16A (presupunand un factor de putere =1, ceea ce este cazul ideal). Chiar si pentru o priza de calitate este un pic prea mult. Daca veti constientiza asta si nu veti forta plita, este ok si cu priza+stecher. Subliniez! Este un risc pe care vi-l asumati!

Ceea ce ma intriga insa este siguranta de 30 (32?)A.

Daca sarma este de 2,5 mmp, asta e nebunie curata. Cf. I7 anexa 5.10, curentul maxim admisibil prin sarma de 2,5 mmp, prin tub tras in perete este de 24A. O solutie ideala, in situatia in care sarma este de 2,5 mmp ar fi o siguranta de 20A, cu plita legata in doza. Asta daca tuburile prin care sunt trase firele sunt ingropate in beton (caramida). Daca sunt trase prin izolatia termica a peretelui (daca exista) se scade siguranta la 16A.

Daca sarma este insa de 4mmp, atunci curentul maxim admisibil este de 32A. Pentru tub ingropat in beton. Prin izolatia termica, curentul este de 26A.

Consideratiile de mai sus se aplica in cazul in care prin tub este tras un singur circuit. Daca electricianul a grupat mai multe circuite in acelasi tub (caz probabil), atunci mai intervine si un coeficient de reducere de grup (0,8, de exemplu pentru 2 circuite prin tub), iar curentul maxim admisibil scade.

Totusi, producatorul n-a pus papucii aia de pomana. Stia el ceva, iar pentru siguranta Dvs. ar fi bine sa-i dati crezare.

Daca pe acel circuit mai sunt legate si alte prize atunci 110% contructorul bate campii. In mod normal se proiecteaza circuite pentru prize de uz general, iar separat, circuite pentru consumatori mari. Pe astea nu se leaga nimic altceva.

Consideratiile de mai sus sunt bazate pe presupunerea ca in casa (apartament) nu va fi o temperatura mai mare de 30 grdC. Daca temperatura ambianta va fi mai mare, mai scade un pic (un factor de 0,94 la 35grdC). Pentru o temperatura de 25grdC, factorul este de 1,04, dar acestea sunt valori marginale si se pot oarecum ignora.

Pentru un raspuns complet/corect, trebuie sa specificati:

- sectiunea firelor care alimenteaza consumatorul (am acoperit oarecum treaba asta cu explicatii).

- cate circuite sunt trase prin tubul ala (se verifica in plecarea din tablou).

- daca mai sunt si alte prize legate la acel circuit.

- daca instalatia este executata cu sarma sau cablu. Pentru cablu valorile curentului mai scad. 

Nelamurire finala: siguranta aia e sigur de 30A, sau este de 32A? Nu ca ar mai conta, doar asa, pentru mine...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salutare,

Mi-am luat si eu plita electrica (cu inductie) si de cand am legat-o a inceput sa pice siguranta cea mare, de la intrarea in tablou. Aceasta este de 25A, dar are si protectie pentru curentii diferentiali de 30mA. Siguranta pica de 4-5 ori pe zi, cand nu este folosita plita. Am scos plita (legata prin traseu separat in panoul de sigurante, si avand o siguranta separata de 16A) si nu a mai picat siguranta generala. Deduc ca plita are ceva scurgeri pe impamantare. Cum rezolv aceasta problema?

Link spre comentariu

Izolezi circuitul prizei de la circuitul general (ce trece prin diferenţiala de 30mA)şi o alimentezi printr-o siguranţă diferenţială proprie cu prag mai mare, ori printr-o siguranţă simplă.E relativ simplu.

Eu aş pune un miliampermetru de curent alternativ (multimetru) între împământarea prizei şi firul de împământare al plitei, să văd ce curent rezidual trece pe acolo.Nu de alta, dar e posibil ca acel curent al plitei să fie unul foarte mic, dar însumat cu alţi curenţi de pierderi de la alte aparate (maşina de spălat, frigider, boiler) să ajungă sau să depăşească cei 30 mA ce declanşează protecţia...

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări