Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plita + cuptor electric + prize

Vizitator Crystyan01

Postări Recomandate

Vizitator Crystyan01
Just now, informer said:

Ar fi bine... :) 

Am mai pus o poza in postarea anterioara.

:56

aia da .... noah asta nu inteleg nici eu - cum la unii se poate sa functioneze asa ...si cred ca nu ai avut niciodata probleme ...altii zic ca trebuie chestii foarte exagerate (sigurante de 40A pentru plita cu fir de 6mm ) + schimbarea firelor de catre electrica ...din panoul de pe scara pana la apartament.... in fine ..se pare ca cu mine e problema , si nu prea inteleg cum fucntioneaza treaba asta cu curentul electric...

noah dar e ok ca aven astfel de forumuri si ca mai pot sa aflu detalii , opinii si de la altii...

mersi mult inca odata.! 

Link spre comentariu

Nu mi-a decuplat niciodata vreo siguranta din cauza folosirii aparatelor din casa.

In schimb mi-a decuplat aia exterioara in locul celei interioare cand a folosit un tamplar o masinarie de-a lui cu cablul defect (masinarie "de meserias", dupa cum zicea el... :) )

Posibil sa ma insel dar se poate ca plitele astea sunt proiectate "mai destept" si de fapt niciodata nu consuma acea putere de 6,6kW, indiferent cum le folosesti.

Cand am conectat plita si cuptorul, am facut niste teste sa vad daca ceva (cablul, conexiuni etc.) nu se incalzeste cumva semnificativ.

Stiu ca se schimba foarte mult ritmul de cuplare decuplare cand treci de la 2 ochiuri la 3 sau 4... poate poti confirma odata ca n-am avut "auzenii"... :) 

Link spre comentariu
Vizitator Crystyan01
3 minutes ago, informer said:

Nu mi-a decuplat niciodata vreo siguranta din cauza folosirii aparatelor din casa.

In schimb mi-a decuplat aia exterioara in locul celei interioare cand a folosit un tamplar o masinarie de-a lui cu cablul defect (masinarie "de meserias", dupa cum zicea el... :) )

Posibil sa ma insel dar se poate ca plitele astea sunt proiectate "mai destept" si de fapt niciodata nu consuma acea putere de 6,6kW, indiferent cum le folosesti.

Cand am conectat plita si cuptorul, am facut niste teste sa vad daca ceva (cablul, conexiuni etc.) nu se incalzeste cumva semnificativ.

Stiu ca se schimba foarte mult ritmul de cuplare decuplare cand treci de la 2 ochiuri la 3 sau 4... poate poti confirma odata ca n-am avut "auzenii"... :) 

s-ar putea sa ai dreptate ca am citit un review pe emag legat de aceasta plita Electrolux ...ISK615 pe care o am .... Un review de nota 3 ... 
zicea ceva de genul :

"Plita incalzeste repede apa, arata bine, dar NU poti folosi 3-4 ochiuri deodata (numai 2) la mai mult de 2 ochiuri se reduce foarte mult puterea si releele se tot deconecteaza si se conecteaza, ......"

..sau poate ca e in modul incalzire ...la fel ca si cuptoarele pana se incalzesc consuma maxim dupa aceea .... mult mai putin.... 

de asemenea si firele de la plita sunt de 2.5 mm grosime producatoruld e ce nu le-a achipat cu fir de 6mm ? 

...

Link spre comentariu
45 minutes ago, informer said:

Ar fi bine... :) 

Am mai pus o poza in postarea anterioara.

Cu o siguranta de numai 16A in tabloul blocului si sigurante de 20-25A pentru fiecare camera/consumator in tabloul din apartament, risti ca la o eventuala problema sa decupleze taman cea de 16A din tabloul blocului lasandu-te fara curent in toata locuinta.

Problema cu gazul uitat deschis nu prea mai exista de vreme ce majoritatea plitelor cu gaz sunt dotate cu protectii la lipsa flacarii.

Sunt comode plitele cu inductie, cuptoare electrice, incalziri electrice, etc... cu conditia ca retelele din Ro sa le poata suporta; daca fiecare locuinta ar avea cate o plita de 7kW, un cuptor de 3-4 kW, etc. (ca de incalzire electrica n-are rost sa zic), ar trebui schimbate cam toate retelele de distributie catre casnic...

Cand pentru casa noua am solicitat -oficial- bransament de 35 kW, mi-au spus ca peste 12kW se poate numai cu conectare separata direct de la [...] si cu costuri cam cat m-ar fi costat gazul pe urmatorii 10 ani... retelele din Ro nu sunt pregatite pentru "electrificarea" locuintelor si renuntarea la gaz.

Asa ca m-am linistit si numai cuptorul este electric (iar plita cu gaz), si cu distributia atenta catre consumatori (cuptorul si MS pe faze separate). Bineinteles  cu circuit separat 5 x 2,5 mm2 pentru cuptor (5 x ca sa fiu sigur ca mai tarziu in caz de cuptor trifazic...), ca sa constat apoi ca insasi cuptorul (3kW) a sosit dotat cu cablu de alimentare de 3x1,5 mm2 si stecker obisnuit de 16A... deci chiar daca vrem noi mai bine, nu vor ei!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator Crystyan01
42 minutes ago, Traian B said:

Cu o siguranta de numai 16A in tabloul blocului si sigurante de 20-25A pentru fiecare camera/consumator in tabloul din apartament, risti ca la o eventuala problema sa decupleze taman cea de 16A din tabloul blocului lasandu-te fara curent in toata locuinta.

Problema cu gazul uitat deschis nu prea mai exista de vreme ce majoritatea plitelor cu gaz sunt dotate cu protectii la lipsa flacarii.

Sunt comode plitele cu inductie, cuptoare electrice, incalziri electrice, etc... cu conditia ca retelele din Ro sa le poata suporta; daca fiecare locuinta ar avea cate o plita de 7kW, un cuptor de 3-4 kW, etc. (ca de incalzire electrica n-are rost sa zic), ar trebui schimbate cam toate retelele de distributie catre casnic...

Cand pentru casa noua am solicitat -oficial- bransament de 35 kW, mi-au spus ca peste 12kW se poate numai cu conectare separata direct de la [...] si cu costuri cam cat m-ar fi costat gazul pe urmatorii 10 ani... retelele din Ro nu sunt pregatite pentru "electrificarea" locuintelor si renuntarea la gaz.

Asa ca m-am linistit si numai cuptorul este electric (iar plita cu gaz), si cu distributia atenta catre consumatori (cuptorul si MS pe faze separate). Bineinteles  cu circuit separat 5 x 2,5 mm2 pentru cuptor (5 x ca sa fiu sigur ca mai tarziu in caz de cuptor trifazic...), ca sa constat apoi ca insasi cuptorul (3kW) a sosit dotat cu cablu de alimentare de 3x1,5 mm2 si stecker obisnuit de 16A... deci chiar daca vrem noi mai bine, nu vor ei!

Buna, 

Intradevar s-ar putea sa aveti dreptate . Cu siguranta ca Electrica de buna voie nu o sa vina sa schimbe firele (ca asa e la noi) ..Ei nu calculeaza ca acum 20 de ani omul avea 2 prize si un bec in fiecare camera... un frigider si un bec in bucatarie etc.

Odata cu renovarea apartamentelor , techologizarea lor astfel inca sa creeze conditii maxime de confort consumatorii s-au inmultit ..tensiunea a crescut .... dar reteaua e veche ...neschimbata de pe vremea comunismului ...

pacat ca platim asa mult ..si eu nu fac nimic in privinta asta.... 

Link spre comentariu
2 hours ago, Traian B said:

Sigurantele pt. prize sunt de 25 sau 16A. Cele pt. iluminare sunt de 6A.

Cat priveste decuplatul celei exterioare, asa cum zici exact asa s-a intamplat (am povestit mai sus). :) 

1 hour ago, Crystyan01 said:

pacat ca platim asa mult ..si eu nu fac nimic in privinta asta.... 

Ca sa-ti spun sincer, mie nu mi se pare ca e chiar asa scump, cu toate ca nu-s vreunu` care intoarce banii cu lopata.

Personal, cu toate electrocasnicele, cu MULTI consumatori mici dar care merg tot timpu`, fara sa fac nici o economie fata de o folosire normala platesc intre 80 si 120 RON pe luna... ii asa mult?

Chiar cochetam cu ideea sa pun niste panouri solare (deasupra mea e acoperisul) insa unele pe care sa le chiar folosesc la alimentarea casei nu s-ar amortiza nici in 15 ani, doar din consumul meu... a ramas sa pun unul mic + o mica turbina eoliana (100W) cu ax vertical, insa numai ca "proof of concept"... :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Daca cereti schimbare la Electrica a firelor va vor intreba motivul si conform celor spuse de dumneavoastra de veti cere si suplimentare de putere peste cel standard de 6,5 kw casnic va vor oferi pe monofazat cel mult 10kw,de vreti mai mult va vor trece pe trifazat.

Link spre comentariu
7 minutes ago, valivoi said:

Daca cereti schimbare la Electrica a firelor va vor intreba motivul si conform celor spuse de dumneavoastra de veti cere si suplimentare de putere peste cel standard de 6,5 kw casnic va vor oferi pe monofazat cel mult 10kw,de vreti mai mult va vor trece pe trifazat.

Aveti cumva idee ce costuri aproximative implica o astfel de suplimentare daca instalatia existenta ar suporta-o (ca si sectiune a firelor) fara modificari (in afara de siguranta generala, desigur)?

Editat de informer
Link spre comentariu
Vizitator Crystyan01
12 hours ago, valivoi said:

Bine de stiut ...mersi ...

Dar sper ca nu se va ajunge acolo... :)

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Crystyan01 a spus:

Bine de stiut ...mersi 

E bine de stiut si ca aceste ''treceri'' impun costuri. La o casa (caz pe care il cunosc), trecerea de la mono la trifazat, a costat 3600 lei.

Link spre comentariu
Vizitator Crystyan01
On 2/7/2019 at 10:23 AM, doru3160 said:

E bine de stiut si ca aceste ''treceri'' impun costuri. La o casa (caz pe care il cunosc), trecerea de la mono la trifazat, a costat 3600 lei.

:84 3600 ....pentru atatea bani raman pe gaz.... si la plita si la cuptor....  oricum deja incep sa ma satur sa dau bani ..pentru "modernisme din astea" ..... luam un aragaz si aveam si pita si cuptor ..chiar si fara curent :)

Link spre comentariu
2 hours ago, Crystyan01 said:

luam un aragaz si aveam si pita si cuptor ..chiar si fara curent

Gresesc daca presupun ca nu tu cureti plita dupa o repriza de facut mancare? :)

Link spre comentariu
Vizitator Crystyan01
1 hour ago, informer said:

Gresesc daca presupun ca nu tu cureti plita dupa o repriza de facut mancare:)

Nu gresesti ...
Dar acum asta pe inductie ..din moment ce nu se incalzeste (in asa masura sa arda alimentele pe ea) presupun ca va fi mai usor de curatat ....  :) 

Link spre comentariu
11 minutes ago, Crystyan01 said:

Dar acum asta pe inductie ..din moment ce nu se incalzeste (in asa masura sa arda alimentele pe ea) presupun ca va fi mai usor de curatat ....

Si asta dar si pt. ca e perfect plana si "dintr-o bucata"... ;) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări