Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despicator lemne cu CREMALIERA


bulba grig

Postări Recomandate

Buna ziua . Am urmarit forumul si as dorii sa confectionez si eu un despicator de lemne cu cremaliera .Am un motor de 2.2 kw la 220v de care as putea sa ma folosesc in proiectul meu .As dorii ceva sfaturi ! oare are putere acest motor ? Daca dispuneam de sursa de curent de 380 v , ca motor am altul , era usor . 

 

Editat de bulba grig
Link spre comentariu

Lemn de brad să tot spargi cu jucărica aia, să-l văd cum s-ar descurca cu ceva stejar sau fag cu ceva noduri.....eu aș recomanda un dispozitiv cu șurub conic, e mai simplu.

Editat de validae
Link spre comentariu

Lemnul pare a fi de frasin, ma rog, nu`i brad dar nici stejar...

Cremaliera aia rezista, e ca la rusi!

Pina la urma acolo conteaza cit de demultiplicarea.

Cu cit mai mare cu atit mai incet se misca pistonul.

Pare simpla insa ... nu`i chiar asa.

Link spre comentariu

Dar de cumparat unul electric , ce parere aveti  , ar renta ? Pentru anula acesta am cca 10 mc de fag de spart , care la noi in zona ma costa un om cca 300 ron si masa si beutura !!! Am gasit sh la cca 100e cu deschiderea de 500 mm intre piston si cutit .

 

Editat de bulba grig
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Si eu sunt interesat de un astfel de spargator de lemne,bazat pe energia cinetica.Practic,motorul poate avea orice valoare,insa timpul in care volanta fixata per axul cu pinionul de [ atac ]  ajunge la turatia de regim,trebuie sa fie cat mai mic.

Turatia volantei in cazul spargatoarelor comerciale este intre 320rot/min si 500rot/min,iar greutatea in jur de 25-30kg.

Cu cat turatia volantei este mai mare cu atat [ puterea ] de spargere este mai mare,si,... cu atat este si uzura angrenajului pinion/cremaliera mai mare...Oricum,alternativa cinetica pare ceva mai simpla decat cea hidraulica.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

La aproape 1 an de la postarea mea revin cu primele impresii dupa realizarea spargatorului de lemne cu cremaliera si volante.

L-am folosit doar 1 ora pt a crapa cca 2000kg lemne;salcie uscata,cires,mar si prun.

Ca si motor de actionare am folosit 2.2kw/1460rot/min trifazic,ce invarte axul cu volantele la ~370rot/min.Diametrul pinionului de pe axul volantelor,este cam mare(9cm diametru)ceea ce duce la o viteza de rulare a cremalierei destul de mare.A durat ceva pana m-am obisnuit cu ritmul/viteza de lovire.

Pt ca nu am gasit un arc de revenire suficient de lung (ca si cursa),am folosit ceva ce arata ca un arc pt ceas mecanic,numai ca banuiesc ca provine de fapt din dezmembrarea unor trafo de curent;cred ca este miezul de fier.Are dimensiuni de 1,2-1,4mlungime,latime de 4cm si grosimea de ~0.5mm,rulat pe un diametru de 25-30mm.

Intentionez sa modific partea de revenire ,folosind un arc cu cursa scurta 2-3cm si f puternic si o parghie cu un cablu si un scripete care sa asigure revenirea din cursa de 55cm a cremalierei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări