informer Postat Ianuarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Testat... nu merge... trebuie schimbat ceva DAR deoarece este moda concursurilor pe forum, incep si io unu` pt. potentialii curiosi. Deci: ofer o bere virtuala (sau reala in TM ) + (daca vrea) gramajoara de piese din poza pt. primul coleg care demonstraza cat de cat matematic cum ca circuitul din imagine n-are cum sa determine un curent de 10A din bateria BATT de 12V (legata cu + in drena si minusul la masa). Piesele care se vad partial nu-s esentiale... se vede perfect tot ce-i nevoie. Greseala ii si-n fisierul zip atasat ca sa vedem daca am gandit la fel... . greseala.zip Editat Ianuarie 12, 2020 de informer Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Nu am descărcat arhiva și nici nu știu demonstrații matemarice dar nu înțeleg ce e cu R24. Daca ăla e shuntul și l-ai ales de 1ohm clar nu ai cum sa mergi până la 10A. Personal nu aleg o tensiune / putere disipată prea mare pe shunt. Adică la 10A pui maxim 0.1ohmi și sincer tot îmi pare mult 1V la curentul maxim de descărcare. Editat Ianuarie 12, 2020 de Stefan Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Un sunt de 1 ohm in serie cu rezistenta MOS-ului ON POATE determina un curent mai mare de 10A dintr-un acumultor de 12V. N-am mai scris chiar in postarea anterioara dar am scris in cea dinainte ca-i vorba de baterii cu plumb de 12V... adaug acum. Prin "matematica" n-am vrut sa se inteleaga cine stie ce integrale curbilinii... dar cat de cat o formula/relatie cu o scadere, o adunare, ceva... nu doar "poezie". Editat Ianuarie 12, 2020 de informer Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Si cum se obtine tensiunea de poarta necesara cu un operational alimentat la 5V daca tensiunea din sursa este (sau ar trebui sa fie) 10V? Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) @franzm... nu puteai si tu sa mai tragi putin de timp??? Da, asta era, Uoa = Ugs + Usunt si Usunt = 10V pt. 10 A Trimit gramajoara in DE? zip-u` ii cu pass "sarcina" O sa schimb operationalu` cu unu` ce mere alimentat mai sus si-l alimentez dinainte de stabilizatorul de 5V de la cat pot obtine din sursa aia... undeva pe la 13,5V sper. Acu` daca nu ajung la 10A si ajung la 9, tot ii bine... Editat Ianuarie 12, 2020 de informer Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Nu. Ne întâlnim cândva tot acolo la Lidl sau cum i-o spune si ne îndreptam spre primul birt studentesc din zona. Sau, si mai bine, aduc io un mix de sticle. Editat Ianuarie 12, 2020 de franzm Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Acum 1 minut, franzm a spus: Nu. Ne întâlnim cândva tot acolo la Lidl sau cum i-o spune si ne îndreptam spre primul birt studentesc din zona. Ramane stabilit! Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Eu am zis de acum citeva luni ca la load-uri electronice se merge cu disipatie pe tranzistor nu pe rezistori dar....... 1 Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Acum 41 minute, sesebe a spus: Eu am zis de acum citeva luni ca la load-uri electronice se merge cu disipatie pe tranzistor nu pe rezistori dar....... Pai si io am zis tot de pe atunci, daca-ti amintesti, ca atat timp cat faci o sarcina universala nici nu poti altfel. In cazul meu insa, unde-i vorba in particular de testarea bateriilor cu plumb de 12V, pe care nu le descarci sub 10.5V daca vrei sa le mai ai, poti "muta" puterea disipata unde vrei atata timp cat "matematica" iese. Problema de mai sus nu-i din vina rezistentei prea mari ci din vina mea c-am "extins" o schema care nu era facuta pentru asta si n-am fost atent la toate aspectele... dar am sa remediez. Editat Ianuarie 12, 2020 de informer Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Oricum, rezistenta de disipatie trebuia pusa în drena nu în sursa. 1 Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Acum 3 minute, sesebe a spus: Oricum, rezistenta de disipatie trebuia pusa în drena nu în sursa. Adica rezistenta de disipatie in drena si suntu` de masura in sursa... ii cam inaintata ora acu` da` cred ca atunci cand ai dreptate, ai... . Poate-i mai simplu asa decat sa schimb operationalu` si alimentarea lui. Dar... si maine-i o zi... Cheers! Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 17, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Bun... revin aici cu o ultima postare ca sa inchei si acest proiect pana nu devine mai costisitor (d.p.d.v. al (valorii) timpului petrecut...) decat era sa cumpar o sarcina rezonabila gata facuta... Cu toate ca ideea colegului @sesebe cu plasarea rezistentei principale de disipatie in drena mi se pare f. OK, am testat totusi varianta cu marirea tensiunii de alimentare a operationalului care comanda MOS-ul. NU ca-s incapatanat si nu ar fi fost mai elegant cum s-a sugerat dar mi-a fost mai simplu ca si modificari (conexiunile la elementele de putere sunt deja sertizate + cositorite si n-as fi putut sa le desfac "nedistructiv" etc.). Am obtinut un curent maxim de 9.6A insa l-am redus software la 9A din motive de stabilitate... este suficient pt. bateriile cu Pb pe care am sa le testez (12V / 4 - 10Ah in general). Distributia puterii disipate se poate deduce din poza de mai jos. Ca si idei importante ce le-am retinut in caz ca o sa mai fac vreodata sarcini d-astea ar fi sa folosesc mai multe circuite de putere identice + disipatia pe semiconductori si sunturi mici pt. plaja extinsa de tensiuni la intrare... MULTUMESC pt. sfaturi! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum