Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina electronica programabila pt. masurat capacitatea la acumulatoare/baterii

informer

Postări Recomandate

Am avut de mult intentia sa "fac o scula" pt. testat / determinat curba de descarcare pt. baterii/acumulatoare mici si cred ca a sosit momentul... :)

Specificatii propuse:

- tensiune maxima baterie/acumulator: 5V;

- curent prin sarcina: 10mA - 1A, pas 10mA;

- descarcare in regim curent/putere/rezistenta constanta;

- functionare independenta: afisaj/taste pt. alegere parametri descarcare (regim, tensiune minima etc.) , stocare locala date pe SD ca fisier CSV.

- trimite datele serial cu un convertor integrat UART/USB;

- auxiliar, posibilitate masurare tensiune (0 - 10V) pe 4 canale cu stocare locala (am avut nevoie de asa ceva si nu-i mare lucru de adaugat).  

Intentia initiala era limitata la baterii AA/AAA, si celule singulare NiMH/LiIon... dar cred ca marind putin capacitatea de disipare ar merge testate acumulatoare pana la 3S pastrand curentul maxim de 1A.

Schema PRELIMINARA / GROSIERA / NECORECTATA este atasata doar ca idee de blocuri functionale... am sa postez pe masura ce corectez, fac legaturile necritice functie de amplasarea pe PCB etc. Valorile componentelor sunt orientative, vor fi modificate multe (OpAmp-uri mai precise dar in aceeasi capsula etc.).

Daca exista colegi ce ar dori sa participe activ la un asemenea proiect astept orice idei sau critici constructive ... poate facem si un topic separat daca sunt doritori.

As vrea daca se poate sa nu postam "rautati", stiu ca exista "electronic loads" mai destepte... :)

35Seqq6.png

Link spre comentariu

pe mine mă interesează subiectul, îl voi urmări. Nu ar strica un alt topic și postat unde trebuie nu la diverse.

Și eu lucrez la un încărcător/descărcător pentru NiMH/LiIon, în special pentrul NiMH, dar pentru elemenți independenți. Eu voi face pentru 2 elemenți. Mă interesează în special un încărcător care să specifice clar la finalul încărcării ce anume a determinat oprirea încărcării. Observ că acest aspect nu menționează nici un încărcător, chiar dacă se laudă cu Delta V, delta T etc, la sfârșit doar se oprește încărcarea, însă dacă motivul a fost overtime, e nasol. Dacă reușesc să ajung la un final, îl voi prezenta, de mult timp am acest subiect nelămurit dar nu prea am trecut la fapte. Acum de plictiseală  i-a cam venit rândul.

Editat de x_dadu
Link spre comentariu
26 minutes ago, x_dadu said:

IC9 ce face? 

- auxiliar, posibilitate masurare tensiune (0 - 10V) pe 4 canale cu stocare locala (am avut nevoie de asa ceva si nu-i mare lucru de adaugat).  

De regula mai pun una alta pe placi, mai ales daca am loc, ca poate folosesc PCB-ul si-n alte scopuri... apropo de ce faci daca ai comandat din China 10 bucati si-ti trebuie 1 sau 2... :) 

Evident ca nu tre` plantate componentele neaparat daca nu-i nevoie.

L.E. Schema curenta... nu-i mare diferenta... doar conexiunile la uC cum au fost comod de facut pe PCB (alea necritice).

(nu va uitati la valorile componentelor... n-am ajuns inca acolo si unele sunt gresite)

QYC2Hr4.png

Editat de informer
Link spre comentariu

No cam asta este.

Cablajul are 86x82mm si atat o sa aibe si radiatorul MOS-ului. Constructia o sa fie asemanatore cu sarcina asta mai veche, tranzistorul o sa fie de fapt pus orizontal, sub placa.

O sa mai verific una alta pana se termina revelionu` la chinezi si probabil luni am sa comand pcb-urile.

Valorile componentelor probabil au sa se mai schimbe mai ales daca modific specificatiile (daca puterea disipata o sa permita), alte operationale etc.

O sa mai postez cu placa asamblata dupa care vine randu` soft-ului

RYwsam3.jpg 

cqIl3ej.png

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La ce curent vei descărca acumulatorii cînd vei măsura capacitatea? Ce regulă folosești? 

Mi-am făcut și eu montajul de teste. Eu am sarcina pentru descărcare un mosfet N cu un AO model MCP6022 comandat cu PWM de la AVR (modul arduino nano). Sarcina asta merge perfect, curentul este stabil, am început să fac teste de discharge cu măsurare în mA. Eu trimit momentan pe serial și fac chart în excel. Pe discharge mă rog, nu e prea util chartul, pe charge însă da.

Pe partea de charge am ceva probleme. Aici am un dc-dc comandat cu pwm-ul din AVR. Cu un pwm oarecare fix am un curent care crește ușor, necesitînd ulterior o scădere a valorii pwm. Pe charge nu am un AO extern pentru stabilizare și asta se simte, avantajul este că e în comutație și nu am pierderi mari.

Am ceva probleme/dubii cu ADC dar eu am AVR tu văd că folosești PIC. Abia aștept să-mi vină modulul ADS1115 să văd ce diferențe ar fi cu ADC extern. ADC-ul din AVR îmi face tot felu de ciudățenii care nu am înțeles de ce.

Un exemplu de chart la încărcare acumulator R3 de 800-900mA GP, cu măsurarea tensiunii la 30 secunde:

Capture.jpg

Fac aceste charturi acum pentru evidențierea -DV. Oscilația totuși a ADC pe măsurarea tensiunii dată de zgomotul din montaj probabil e cam mare. În chart sunt măsurări și făcută media a 10 valori.

Oricum, pe descărcare situația stă mult mai bine, valoarea este stabilă, curentul la fel mai stabil datorită AO-ului etc.

Link spre comentariu
Just now, celtik said:

Raspunsul corect era: "cu penseta deocamdata" :bataie...sa inteleg ca nu prea merge profitul...?

Pai depinde ce intelegi prin profit... :) 

Daca prin profit se intelege c-am scos contravaloarea tuturor sculelor din atelier si deja sunt mult in castig... atunci sunt departe de asta.

Daca in schimb se intelege ca-mi petrec luni de zile intr-un mod care-mi face deosebita placere egal cati bani ies, atunci profitul este deja substantial. ;)

Ce sa zic, mai iese "de-o bere" si de-o amortizare de "scula" numa` ca sunt atatea chestii noi de cumparat ca nu cred ca n-o sa am vreodata ce face cu incoming-u` ... e bine cum e.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări