remus-gabriel Postat Februarie 3, 2019 Partajează Postat Februarie 3, 2019 (editat) Am si eu o nedumerire. Fie se intampla ceva cu placile de laptop mai noi, fie trebuie să-mi modific eu metoda de diagnza. Ma refer la plăcile de tip mai nou, din cele cu procesorul lipit pe placa, la fel ca si placa video(bga). Concret, in ultimul timp mi se intampla sa dau de placi care au scurt pe alimentare, pe traseul de 3v. In prima instanta ma bucur pt ca e usor de reparat. Intrerup circuitul dezlipind o bobina si injectez cativa volti, chiar si trei, sa vad, înspre ce parte de circuit a rămas cu scurt. Ce i drept, am si o sursa care nu e f profesionala si desi se reglează bine voltajul, amperajul nu pot sa l cresc actionand doar reglabilul de amperi. Trebuie sa cresc putin si voltajul. Ma rog, cert este ca observ din ce in ce mai des ca piesa care se încinge, nu mai e ca pana acum un condensator sau mosfet ci...procesorul. Asta inseamna ca cei trei volti ii fac si rau procesorului care funct la o tensiune mai mica.Conform metodelor mai vechi, piesa care se incinge e bolnava si trebuue schimbata. E o ,,boala" de tip nou a plăcile sau gresesc eu in interpretare? Editat Februarie 3, 2019 de remus-gabriel Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 3, 2019 Partajează Postat Februarie 3, 2019 Procesorul ar trebui sa aibă toate tensiunile de alimentare nu numai linia de 3V. În lipsa lor riști sa distrugi procesorul. Cred ca ar trebui sa achiziționezi sau faci o sursa mai calitativa de alimentare. Pe urma creșterea tensiunii de alimentare peste valoarea normala nu te va duce nicăieri pt ca vor exista componente bună care se vor încalzi la tensiunea ușor mărită și ve vei mai ști care este componenta defecta. In cazurile cind la tensiunea nominala nu atingi un curent suficient ca să încălzească piesa defecta (cu o camera de thermoviziune s-ar putea totuși sa o vezi) va trebui sa găsești alta metode de diagnostic. Link spre comentariu
Florinel TV Postat Februarie 3, 2019 Partajează Postat Februarie 3, 2019 (editat) Aceasta metoda cu alimentarea unei componente in scurt se aplica pe placa , nu merge si la procesor , procesoarele de obicei au pe alimentarile lui citiva omi cred ca maxim 20 omi daca nu ma insel chiar si mai putin , tu de unde ai dedus ca este procesorul de vina? ca eu cred ca el nu are nicio vina , mai degraba integratul grafic sau chipsetul dar in nici un caz procesorul Editat Februarie 3, 2019 de Florinel TV Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Februarie 4, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2019 (editat) Nu am cautat sa diagnostichez procesorul. Chiar nu ma asteptam ca procesorul sa fie defect. Eu tocmai asta intreb: daca la placile astea cu proc liptit cedeaza procesoru in caz de scurt sau diagnostichez eu gresit. Asta s.a intamplat de vreo cateva ori, spre frustrarea mea. Eu aplican o metoda oarecum des fokosita. Spre ex: imi arata la testul cu multimetruk ca linia de 3 , 5v, , 1.5v, etc e cu scurt la impamantare (short to ground), dezlipesc o bobina si veridic iar in ce parte a circuitului apare iar la.multimetru ca e scurt. Daca am.schema e mai rapid pt ca vad spre ce parte a ciruitului e. Daca este spre cipul care comanda sau spre un mosfet na bucir. Daca vad ca scurtul ramane spre rest sistemului deja ma ingrijorez pt ca sunt mii de piese si de ka o vreme procesor se incalzeste. Pana acum metoda asta cu introducere curent si palparea piesei care se incalzeste sau turnarea de putin alcool, sa vad unde se evapora repede(nu lucrez mult ca sa investesc in camera termica-nice serviceurile nu au), am folosit.o cu f mare succes. Pana acum se incalzeau si schimbam mosfeti, condensatori, etc. De la o vreme singurul care se incalzeste si pare vinovat este procesorul. Accept cu placere si critici dar cele care ma vor ajuta sunt sfaturile. Eu lucrez numai ca hobby si pt cate un prieten.Din cauza asta, nu mi am luat o sursa profesionistă. Pentru a avea diferite tensiuni si curenți folosesc ca si sursa un modul din acela chinezesc care are două mici reglabile, potentiometre din alea albastre in care bagi capul surbelnitei si rotesti. Il alimentez cu un alimentator de laptop caruia i.am scos mufa si...imi mai fac treaba. Problema e ca amperajul nu se poate regla sa fie mai mare cand ai tensiunea de 1-1,5v, chiar daca las amperajul dat la maxim. De aceea yrebuie sa cresc putin voltajul si astfel creseam ca bagand vreo 2-3 v, afectez procesorul eu si astfel diagnostichez gresit. Multumesc pt raspunsuri! Editat Februarie 4, 2019 de remus-gabriel Link spre comentariu
Pityu Postat Februarie 4, 2019 Partajează Postat Februarie 4, 2019 Subscriu ! Am primit 3 plăci generație nouă cu aceeași problemă. Toate m-au biruit. Metoda cu injecție de curent nu m-a ajutat. Ba s-a încălzit procesorul, ba chipsetul, sau o zonă a plăcii de bază unde nu sunt piese. La toate I/O (KBC) controler a fost dat jos. Deobicei el era vinovatul. 1 Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Februarie 4, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2019 De curiozitate, o sa opresc o placa din asta si am sa.i scot procesorul. Sa vad daca dispare scurtul. Apoi de la alta o sa scot si KBC, dupa cum spune Pityu. Multumesc @Pityu! Link spre comentariu
shark020 Postat Martie 27, 2019 Partajează Postat Martie 27, 2019 decat sa te chinui sa dai jos procesorul nu mai bine ii tai alimentarea? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum