Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acumulatori lanterna

Stavarache.i

Postări Recomandate

Acum 8 ore, validae a spus:

Ca să știi la ce să te aștepți de la un element, trebuie să știi ce curent consuma laptopul atunci când acumulatorii țineau 20 de minute.Așa ai putea estima corect.Dar presupunând că ledul de 1W va fi folosit la un curent de maximum 300mA și acumulatorul mai are o capacitate reală de circa 1200mAh, ar rezulta o autonomie de circa 4 ore. Poate fi mai mult sau mai puțin, dar e suficient oricum...pentru o lanternă.

Iti dai seama ca nu stiu ce consum are laptopul. Cat despre folosirea ledului, il folosesc direct, fara limitare de curent. I-am si desfacut, cam asa arata. Acumulatorii sunt Sanyo.

4QEMdHO.jpg

NbKMZBt.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stavarache.i

13

• validae

5

• kinderu56

3

• manolo

3

Top autori în acest subiect

incarcat full trebuie sa aiba 4.1v iar decarcat nu trebuie sa scada sub 3v iar 3.7v in principiu ar fi tensiune de depozitare  

ar trebui sa cumperi asa ceva sa ai protectie 

https://www.optimusdigital.ro/ro/baterii-si-acumulatori/3744-placa-de-protecie-la-supracurent-supraincarcare-i-supradescarcare-pt-acumulatori-lipo-i-li-ion-cu-3-celule.html?search_query=protectie&results=299

Editat de kinderu56
Link spre comentariu

Circuitul de protecție asigură decuplarea încărcării la tensiunea de 4,2V și totodată asigură întreruperea alimentării sarcinii atunci când tensiunea pe element ajunge la circa 3V.Sub această tensiune, e periculos pentru viața acumulatorului să-l folosiți.....deci un circuit dedicat de protecție e vital pentru Li-Ion.

Dacă aparatul de ras utiliza tot acumulator Li-Ion, se poate folosi circuitul de protecție și încărcare al aceluia, dar dacă mașina utiliza acumulator(i) Ni-Cd sau Ni-Mh, atunci nu se poate utiliza un element de laptop fără un circuit de protecție dedicat.Se găsesc la chinezi cu 1-2$...doar să aveți răbdare.

Editat de validae
Link spre comentariu

Cel de pe aparatul de ras este tot pe litiu. Tot asa are 3,7v  masurat. Problema se pune, ca cei din laptop  sunt destul de uzati de vreme ce nu mai tin. De aici am si ales sa-i folosesc in alt scop.

Editat de Stavarache.i
Link spre comentariu
On 2/2/2019 at 10:15 PM, Stavarache.i said:

Buna ziua. Am acumulatori recuperati de la diverse elctronice. Am doi acumulatori recuperati de la masina de tuns si aparat de ras, si vreau sa-i folosesc la lanterne, dar nu prea au pe ei inscriptii. Pe unul scrie 4600v dar masurat era undeva la  3,7-4 volti, iar un altul pare sa fie tipic normal unui acumulator R6 din comert. Am vorbit cu un depanator, care mi-a zis ca un asa zis acumulator de 18600 sau cat se spune ca au, sunt defapt de 1800 mah. Ce parere aveti. Am un acumulator de laptop care nu prea mai tine decat maxim 30 de minute, si nu il mai folosesc de ceva vreme. Credeti ca pot sa il desfac sa folosesc acumulatorii ca o sursa de energie pentru o latenna? fie ele cu unu sau doua bucati. Multumesc.

18650 este denumirea tipului de acumulator LI-Po/LI-Ion si se refera la dimensiune nu la capacitate. Capacitatea este de obicei inscriptionata pe acumulator si exprimata in Ah (cuprinsa intre 1500Ah si 3500Ah). Din punctul meu de vedere fara un circuit inteligent pentru protectie la starea de incarcare/descarcare si limitare curent, nu poti folosi asemenea acumulatori in marjele de siguranta. Sunt destul de pretentioase (fata de cele cu tehnologie NiMh/NiCd). Poti insa sa cumperi un circuit dedicat (https://www.optimusdigital.ro/ro/electronica-de-putere-incarcatoare/1713-incarcator-tp4056-cu-micro-usb-pt-baterie-lipo-1a-cu-protectie-pentru-circuite.html?search_query=TP4056&results=3) care le face pe toate fara sa te doara capul. Mai ramane sa vezi ce tensiune de alimentare si curent suporta led-ul lanternei fara sa se arda...implementezi circuitul si te-ai scos. O cale simpla nu exista cu tipul asta de baterii.

P.S.-daca vreuna (Li-po) iti arata 0V, arunc-o ca n-ai ce sa mai faci cu ea (are siguranta activata cand se umfla in interior). E o intreaga stiinta cu bateriile astea. Spor.

Link spre comentariu

Topicul asta a fost inceput pe rubrica LED si l-am mutat aici.

Este clar ca avem de a face cu un incepator, dispus sa-si ia riscuri... mari.

Va rog sa-l avertizati corect asupra a ce face... sunteti colegi cu experienta. Ganditi-va ca ceea ce puteti voi sa controlati, pentru ca cunoasteti, devine periculos in mana cuiva care merge pe ghicite si face "rationamente" fara sa aiba nimic la baza.

Din punctul meu de vedere, pentru cineva care pare sa nu inteleaga deloc rostul protectiilor - ESTE INTERZIS SA SE JOACE CU LI-ION.

Nici nu mai vorbesc de afirmatii pe care nimeni nu le-a corectat de genul "am conectat direct ledul la baterie..."

Link spre comentariu
47 minutes ago, Dxxx said:

Topicul asta a fost inceput pe rubrica LED si l-am mutat aici.

Este clar ca avem de a face cu un incepator, dispus sa-si ia riscuri... mari.

Va rog sa-l avertizati corect asupra a ce face... sunteti colegi cu experienta. Ganditi-va ca ceea ce puteti voi sa controlati, pentru ca cunoasteti, devine periculos in mana cuiva care merge pe ghicite si face "rationamente" fara sa aiba nimic la baza.

Din punctul meu de vedere, pentru cineva care pare sa nu inteleaga deloc rostul protectiilor - ESTE INTERZIS SA SE JOACE CU LI-ION.

Nici nu mai vorbesc de afirmatii pe care nimeni nu le-a corectat de genul "am conectat direct ledul la baterie..."

Daca era minor mai ziceam, dar omul daca are aparat de barbierit, presupun ca are deja buletin, e vaccinat si are si cap pe umeri sa inteleaga ce ii explicam noi aici...daca nu..."ata ete", forumul nu asigura protectia muncii ci doar un feedback de informatii. :dffe

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări