Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acumulatori lanterna

Stavarache.i

Postări Recomandate

Buna ziua. Am acumulatori recuperati de la diverse elctronice. Am doi acumulatori recuperati de la masina de tuns si aparat de ras, si vreau sa-i folosesc la lanterne, dar nu prea au pe ei inscriptii. Pe unul scrie 4600v dar masurat era undeva la  3,7-4 volti, iar un altul pare sa fie tipic normal unui acumulator R6 din comert. Am vorbit cu un depanator, care mi-a zis ca un asa zis acumulator de 18600 sau cat se spune ca au, sunt defapt de 1800 mah. Ce parere aveti. Am un acumulator de laptop care nu prea mai tine decat maxim 30 de minute, si nu il mai folosesc de ceva vreme. Credeti ca pot sa il desfac sa folosesc acumulatorii ca o sursa de energie pentru o latenna? fie ele cu unu sau doua bucati. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stavarache.i

13

• validae

5

• kinderu56

3

• manolo

3

Top autori în acest subiect

Acumulatorii Li-Ion trebuie utilizați numai împreună cu circuitul de protecție dedicat, fiindcă încărcarea lor e critică, iar scurtcircuitarea poate duce la incendii și accidente grave.

La ce lanternă ai vrea să folosești acei acumulatori ? 

Link spre comentariu

Desigur, acumulatorii cu litiu pot fi scosi din baterie si folositi daca sunt buni de ceva. Acumulatorul pentru laptop are mai multe elemente, uneori cate doua in paralel si mai multe grupuri in serie. Indicativul elementelor contine dimensiunile lor, diametrul si lungimea (18650 inseamna D = 18 mm si L = 65 mm). Capacitatea este scrisa uneori in clar (2 Ah, 2200 mAh, etc.) pe fiecare element. Practic niciodata nu se strica toate elementele. Unele au rezistenta interna marita si nu mai pot furniza suficient curent, altele sunt intrerupte de protectia interna, dar multe sunt in stare buna. Daca au functionat putin timp dupa incarcare, elementele bune au tensiunea apropiata de 4 V. Rezistenta interna a unui element se poate verifica la un consum de pana la 1 A timp de cateva secunde, de exemplu un bec de 6V/5 W sau o rezistenta de 4 ohmi paralel cu un voltmetru.

Demontarea bateriei trebuie facuta cu grija, iar elementele scoase se pastreaza, izolate intre ele, intr-o cutie necombustibila (pot sa se aprinda spontan, Doamne fereste!). Si incarcarea trebuie facuta cu grija. Curent limitat, tensiune limitata, eventual si controlul temperaturii elementului. Asemenea acumulatori pot fi folositi la o lanterna ani de zile, conditiile sunt mai usoare decat la laptop.

Link spre comentariu

Problema cu elemenții tip18650 recuperați e că le va trebui un circuit separat de protecție și încărcare, sau circuite cu echilibrare pentru doi sau trei elemenți, în cazul legării lor în serie.Din fericire se găsesc ieftin la chinezi, trebuie doar răbdare până vin.....iar dacă nu e răbdare, au colegi pe la Bazar module TP 4056 sau prin magazine, destul de ieftin https://www.optimusdigital.ro/ro/electronica-de-putere-incarcatoare/80-incarcator-de-baterii-tp4056-1a.html?gclid=Cj0KCQiAnNXiBRCoARIsAJe_1cr5PYyq5puec2f2ZTTbg7Xy_TrB--JvI7CiAfvt6DKa-NW41pS_R48aAlQ0EALw_wcB

Link spre comentariu

Acumulatorul il incarc alaturi de protectia aparatului de ras. Aparatul functioneaza, capetele nu prea mai taie si nu il mai folosesc, si am decis sa il desfac. Am sa revin si cu poze.

Link spre comentariu

Atunci e în regulă, eventual poți monta o mufă pe lanterna utilizată, iar circuitul din aparatul de ras îl bagi într-o carcasă de încărcător de telefon golit de sursa originală, astfel încât să poți să încarci lanterna fără să scoți mereu acumulatorul din ea.Doar cuplezi mufa încărcătorului la lanternă și bagi adaptorul ce conține partea de încărcare în priză....

Link spre comentariu
Acum 9 ore, validae a spus:

Problema cu elemenții tip18650 recuperați e că le va trebui un circuit separat de protecție și încărcare, sau circuite cu echilibrare pentru doi sau trei elemenți, în cazul legării lor în serie.Din fericire se găsesc ieftin la chinezi, trebuie doar răbdare până vin.....iar dacă nu e răbdare, au colegi pe la Bazar module TP 4056 sau prin magazine, destul de ieftin https://www.optimusdigital.ro/ro/electronica-de-putere-incarcatoare/80-incarcator-de-baterii-tp4056-1a.html?gclid=Cj0KCQiAnNXiBRCoARIsAJe_1cr5PYyq5puec2f2ZTTbg7Xy_TrB--JvI7CiAfvt6DKa-NW41pS_R48aAlQ0EALw_wcB

produsul postat e modulul ce oferă doar încărcare, cel cu protecție este https://www.optimusdigital.ro/ro/electronica-de-putere-incarcatoare/1713-incarcator-tp4056-cu-micro-usb-pt-baterie-lipo-1a-cu-protectie-pentru-circuite.html

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara. Revin cu o intrebare.  Cam ce durata, sau mai bine zis cat de eficienti pot sa fie acumulatorii de la o baterie laptop la o lanterna daca ei per total tin 20 de minute ? Am desfacut acumulatorul si sunt 4 bucati, plus doua tuburi de plastic care simuleaza un acumulator. Asa sunt si prin altele, sau acest acumulator poate sa fi fost magarit ? Impreuna au +14 volti, deci cam 3,7 volti bucata si 2000 mah. La ce durata de iluminare sa ma astept de la o bucata pe o lanterna ? Multumesc.

Editat de Stavarache.i
Link spre comentariu

Ca să știi la ce să te aștepți de la un element, trebuie să știi ce curent consuma laptopul atunci când acumulatorii țineau 20 de minute.Așa ai putea estima corect.Dar presupunând că ledul de 1W va fi folosit la un curent de maximum 300mA și acumulatorul mai are o capacitate reală de circa 1200mAh, ar rezulta o autonomie de circa 4 ore. Poate fi mai mult sau mai puțin, dar e suficient oricum...pentru o lanternă.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, validae a spus:

Ca să știi la ce să te aștepți de la un element, trebuie să știi ce curent consuma laptopul atunci când acumulatorii țineau 20 de minute.Așa ai putea estima corect.Dar presupunând că ledul de 1W va fi folosit la un curent de maximum 300mA și acumulatorul mai are o capacitate reală de circa 1200mAh, ar rezulta o autonomie de circa 4 ore. Poate fi mai mult sau mai puțin, dar e suficient oricum...pentru o lanternă.

Iti dai seama ca nu stiu ce consum are laptopul. Cat despre folosirea ledului, il folosesc direct, fara limitare de curent.

Link spre comentariu

Injuries resulting from lithium-ion battery fires or explosions may include:

• First , second and third degree burns
  • Severe pain
  • Injuries to arms, hands, legs, or face
  • Scarring
  • Permanent injuries
  • Death

li-ion e cigarette.jpg

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări