Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce inseamna edge LED

sesebe

Postări Recomandate

12 hours ago, Florinel TV said:

Nici vorba sunt gunoaie la KG , ru folosesc doar CRT si sunt super bune , exact ca becurile normale fata de neoane sunt diferente de la cer la pamint , citeste o carte la un bec de 100W normal si citeste la un tub de neon sau bec led o carte sau macar o ora si atunci sa spui ce diferenta este

Cum se da omul de gol...:rade:Daca ati avea obisnuinta lecturii, sigur ati folosi ceva de genul:

https://www.amazon.com/Hyperikon-Dimmable-Equivalent-Qualified-UL-Listed/dp/B075MVMRCM/ref=sr_1_8?s=hi&ie=UTF8&qid=1549260973&sr=1-8&refinements=p_n_feature_seventeen_browse-bin%3A9692443011

Sau macar:

http://www.lighting.philips.com/main/prof/led-lamps-and-tubes/led-bulbs/corepro-ledbulbs

Pentru citit, e ideala o sursa de lumina cu 3500-4000K, CRI cat mai mare(peste 85) si un spectru maximizat in zona galben-verde, pe undeva pe la 600nm, in nici un caz becuri cu incandescenta(desi "ciupercile" Krypton de 40W au fost foarte bune pe vremuri...).

Indiferent de varsta, nostalgia nejustificata(irationala), spiritul retrograd, denota existenta unor mari frustrari si probleme.

https://www.printrecarti.ro/78098-eugenia-grosu-tainele-creierului-uman.html

Link spre comentariu

Tuburile catodice (CRT) au fost și vor fi într-adevăr mai bune la redarea negrului decât LCD-urile, chiar și la redarea culorilor.Dar consumul foarte mare, volumul imens și nu în ultimul rând posibilitatea emiterii de radiații X nu pot fi trecute cu vederea.Deci nu cred că putem spune că ,,LCD-urile strică vederea,, în niciun caz. Există LCD-uri excepționale ca și calitate, cu iluminat CCFL sau LED, dar nu vă așteptați la calitate ieftină. Așa cum încă există nostalgici ai ,,lămpilor,, așa vor exista nostalgici ai CRT-urilor, indiferent de progresul tehnologiei. Unii fac confuzii grave între principiul de funcționare ale plasmelor, CCFL-urilor și LCD-urilor și tehnologiei Oled și nu-i poți convinge că o tehnologie e depășită nici dacă le demonstrezi cu dovezi că nu au dreptate, dar dacă toți electroniștii din lume ar fi fost ca ei, astăzi nu am fi avut telefonie mobilă....

Din fericire s-a inventat și tehnologia E-Ink, pentru cei care preferă aspectul hârtiei în locul ecranului LCD retroiluminat, sigur vor apărea și tehnologii mult superioare Oled-urilor, tehnologia nu stă pe loc....

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 21 minute, Spitfire a spus:

Cum se da omul de gol...:rade:Daca ati avea obisnuinta lecturii, sigur ati folosi ceva de genul:

https://www.amazon.com/Hyperikon-Dimmable-Equivalent-Qualified-UL-Listed/dp/B075MVMRCM/ref=sr_1_8?s=hi&ie=UTF8&qid=1549260973&sr=1-8&refinements=p_n_feature_seventeen_browse-bin%3A9692443011

Sau macar:

http://www.lighting.philips.com/main/prof/led-lamps-and-tubes/led-bulbs/corepro-ledbulbs

Pentru citit, e ideala o sursa de lumina cu 3500-4000K, CRI cat mai mare(peste 85) si un spectru maximizat in zona galben-verde, pe undeva pe la 600nm, in nici un caz becuri cu incandescenta(desi "ciupercile" Krypton de 40W au fost foarte bune pe vremuri...).

Indiferent de varsta, nostalgia nejustificata(irationala), spiritul retrograd, denota existenta unor mari frustrari si probleme.

https://www.printrecarti.ro/78098-eugenia-grosu-tainele-creierului-uman.html

Eu vorbesc de practica si nu teorie ca nu se pupa una cu alta in veci vecilor

Daca nu ai incercat atunci incearca si ai sa vezi rezultatul , eu am facut experiente si o spun din proprile experiente

Link spre comentariu

Deci formula I=U/R nu se verifică prin zona dumneavoastră, să înțeleg ?  Știu că poți repara un lucru și fără să-i înțelegi complet principiul de funcționare, dar totuși.....nu mai scrieți chestia asta cu ,,teoria nu se pupă cu practica,, fiindcă vă stricați total credibilitatea ca depanator. Dacă ați făcut o experiență și nu v-a ieșit rezultatul calculat, sigur ați făcut o eroare undeva, o componentă nu are valoarea corectă, sau nu ați măsurat corect....dar teoria se verifică întotdeauna în practică.

Editat de validae
Link spre comentariu

La monitoarele cu backlight LED mai apare o problema nasoala: pilpiirea ecranului pt ca la majoritatea (si la TV dealtfel) reglajul intensitatii luminoase se face cu PWM pe LED-uri in loc sa se reduca liniar curentul prin ele. Unele siteuri ce fac review-uri la monitoare masoasa si acest grad de pilpiire.

Acesta este unul din motivele pt care obosesc ochii si chiar nu inteleg dece s-a facut acest pas inapoi.

Link spre comentariu

PWM nu se mai foloseste de ceva timp pentru backlight, cel putin la monitoare, majoritatea sunt "flicker free". La unele tv-uri se foloseste pentru imbunatatirea imaginilor in miscare ( alea cu panou de 50/60Hz reali nu suporta introducerea de black frame in continut cum pot cele cu panouri de 100/120Hz si mult mai scumpe )

Link spre comentariu

Și CRT-urile pâlpâie, refresh-ul fiind de 60-70Hz de obicei.Chestia cu reglajul PWM e că elimină disipația inutilă cauzată de relajul liniar al curentului prin leduri.Poate unii sunt deranjați în mod real de această pâlpâire, dar cred că de multe ori e vorba doar de deranjul privitului îndelungat într-o sursă de lumină, cu o intensitate mult superioară luminii de fond ambiante.Prababil că dacă scrisul ar fi alb pe fond negru și nu invers, lucrurile ar fi mai OK...sau reducerea iluminării backlight, mulți merg cu luminozitatea la maximum din inerție, nu din considerente practice.Poți citi și cu lumina scăzută spre minim, nu trebuie să obosești ochii cu lumină exagerată...

Link spre comentariu

Ca tot se vorbea de monitoare, intr-adevar uzual gasim panouri TN si IPS. 

La TN (twisted nematic) de regula ai unghi de vizualizare prost si...cam atat ca si probleme- la generatiile noi de panouri. 

(vorbesc de panouri de calitate, nu entry level).

La IPS (in plane switching) de regula ai unghi de vizualizare mai bun dar multe panouri sufera de ceva numit "light bleeding" respectiv pe fundal negru ai anumite "pete" sau zone in care backlight-ul este mai vizibil. Intre un TN nou si un IPS nou, e posibil sa vezi mai mult backlight bleed la IPS, chiar daca sunt panouri mai scumpe. 

Toate TV-urile LCD (LED,Q-LED  etc) folosesc panouri IPS. Daca ai folosi TN, unghiul de vizualizare cuplat cu distanta de vizualizare, ar face TV-ul ala oribil de vizualizat in afara axei centrale ce pica perpendicular pe ecran. La fel si la telefoane, orice in afara de ultimele ieftineli chinezesti (si evident panouri OLED)  foloseste panouri IPS. 

IPS permite calibrarea cromatica mult mai precisa din fabrica, la origine (cand erau foarte scumpe) se foloseau pe statii grafice sau alti aplicatii unde reproducerea corecta a unor culori e critica. Ambele tipuri de panouri pot produce imagini colorate/saturate dar la IPS o poti face si corect ca deviatii gamma etc. 

TN-ul nu prea mai este dezvoltat, pentru ca problema unghiului de vizualizare e o limitare inerenta a tehnologiei. Plus ca nu prea ai unde sa vinzi in volume mari TN-uri in afara de monitoare fixe pe segment entry level. Nu merge in telefoane, nu merge la laptop-uri in afara de entry level, nu merge in tv-uri etc 

IPS-urile produse actual depasesc TN-urile la orice altceva decat acel backligh bleed. Am acasa un Microsoft Surface Book, un laptop convertibil ce nou ar fi costat 2500 euro. E varful de gama pe ce face Microsoft actual. Dar.. daca afisez pe ecran un fundal negru, am pete albicioase in anumite regiuni (colturi in special). 

Problema cu palpaitul (flicker cum ii zic pe afara) iarasi e cu atat mai pregnanta pe dispozitivele mobile. De regula la intensitati luminoase mai mici si uneori e de-a dreptul deranjant. Dar aici nu e vina producatorului panoului ci a alora care proiecteaza circuitul de alimintare backlight. Ca vorbeam de Microsoft, Surface Pro 4 (detinut de mine anterior) avea o problema enorma cu chestia asta, am trimis 2 inapoi pe garantie si mi-au fost inlocuite. Am nimerit unul care era mai ok, insa tot era uneori vizibil. Nu stiu la ce frecventa si cum comuta dar noaptea daca il foloseseai la luminozitate scazuta era oribil. 

Editat de matzah
Link spre comentariu
Acum 42 minute, modoran a spus:

PWM nu se mai foloseste de ceva timp pentru backlight, cel putin la monitoare, majoritatea sunt "flicker free". La unele tv-uri se foloseste pentru imbunatatirea imaginilor in miscare ( alea cu panou de 50/60Hz reali nu suporta introducerea de black frame in continut cum pot cele cu panouri de 100/120Hz si mult mai scumpe )

Mai studiaza domnule. Sint foarte multe exemple pe piata.

@matzah O fi teoria asa cum zici dar practica ne omoara ca de obicei.

Am pus pe pagina anterioara doua poze cu monitoarele pe care le folosesc eu (special pozate numai partial pt ca nu vreau sa fac nici un fel de reclama) si acolo se vede clar ca monitorul mai vechi (peste 10 ani si a fost foarte scump atunci) cu tehnologie TN are negrul mult mai bun si un unghi de vizualizare foarte bun pe orizontala (pe verticala e praf). Monitorul din stinga este unul mai nou (2-3 ani dar tot foarte foarte scump) este cu mult laudatul IPS dar are negrul la pamint iar unghiul de vizualizare praf si pe orizontala. Variaza cind te misti pe orizontala mult mai mult decit la cel vechi care ar trebui sa fie mai slab la performante dar se pare ce este exact invers.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai cam asta spuneam si eu, negrul ai sanse sa-l gasesti mai negru la TN-uri decat la IPS-uri dat fiind ca astea din urma au backlight bleed mai mare. 

Referitor la unghiuri de vizualizare, un TN totdeauna sufera mai mult pe o axa fata de cealalta. Panourile sunt fabricate/pozitionate cu variatia mai mare pe verticala deoarece in practica e mai usor sa te pozitionezi corect pe vertical fata de el decat orizontal (te uiti la un film cu cineva, mai multe persoane etc). 

Un IPS in teorie (mdeh.. teorie) trebuie sa aiba aceste unghiuri mai bune pe ambele axe. Eu zic de ce e posibil tehnologic, nu stiu ce implementari si ce panouri se mai folosesc in piata. Sunt IPS-uri care au variatie mare pe orizontala dar doar partial pe anumite culori (exemplu: din laterala se vede mai albastrui/verzui) dar la un IPS mai high end nu se admit decat variatii de contrast si nu distrosiuni cromatice la abaterea de la axa centrala. 

Monitorul de la munca de pe care scriu, un LG IPS 20MP48A e un exemplu tipic de IPS facut la relativa ieftineala. Face de toate din cele nasoale, am si ceva backlight bleed, scadere de contrast si variatie cromatica (destul de usoara totusi) pe ambele axe si nici cea mai reusita reproducere de culori. Un astfel de monitor poate fi oricand batut de un TN mai high end, dar per total nu pot spune ca TN bate IPS in general. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, matzah a spus:

Toate TV-urile LCD (LED,Q-LED  etc) folosesc panouri IPS.

Nu-i adevarat, eu detin printre altele Samsung 32H5500 cu panel VA, negrul e cel mai negru posibil ( contrast foarte bun ) si backlight bleeding foarte putin ( nu inexistent totusi ). Dezavantajul e ca reda slab imaginile in miscare ( are functie in meniu de "clear motion" adica dezactiveaza iluminarea cu frecventa de 50Hz, asta e ce poate fi suparator ochiului ).

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Mai studiaza domnule. Sint foarte multe exemple pe piata.

Sigur ca sunt exemple pe piata cu PWM la backlight, dar tot la fel de multe exemplu sunt fara PWM si cu reducerea luminii albastre ( unii o considera suparatoare ) la preturi foarte variate:

https://www.pcgarage.ro/monitoare-led/filtre/caracteristici-superioare-flicker-free-da/caracteristici-superioare-blue-light-reducer-da/

Fiecare poate cumpara ce doreste, daca nu vrei cu PWN nu cumperi cu asa ceva, ai de unde alege.

Acum 1 oră, matzah a spus:

TN-ul nu prea mai este dezvoltat, pentru ca problema unghiului de vizualizare e o limitare inerenta a tehnologiei. Plus ca nu prea ai unde sa vinzi in volume mari TN-uri in afara de monitoare fixe pe segment entry level. Nu merge in telefoane, nu merge la laptop-uri in afara de entry level, nu merge in tv-uri etc 

Asa o fi, dar TN-ul are ca principal avantaj faptul ca reda cel mai bine imaginile in miscare, majoritatea monitoarelor de 144/165/240Hz sunt TN ( nu toate ). Cei ce vor monitor "de gaming" cumpara TN, cei ce vor filme cumpara VA, iar IPS-ul e pentru orice altceva ( sunt IPS-uri slabe si IPS-uri foarte bune si scumpe )

Editat de modoran
Link spre comentariu
Acum 1 oră, matzah a spus:

Asa o fi, dar TN-ul are ca principal avantaj faptul ca reda cel mai bine imaginile in miscare, majoritatea monitoarelor de 144/165/240Hz sunt TN ( nu toate ). Cei ce vor monitor "de gaming" cumpara TN, cei ce vor filme cumpara VA, iar IPS-ul e pentru orice altceva ( sunt IPS-uri slabe si IPS-uri foarte bune si scumpe )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări