Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce inseamna edge LED

sesebe

Postări Recomandate

Dupa o discutie cu un prieten am ramas cu o intrebare.

Cica mai nou, chiar la paneluri imense de 140cm diagonala, a reinceput sa se utilizeze plasarea LED-urilor de backlight pe marginea panelurilor. Este adevarat asta? Sau "edge LED" nu este altceva decit o chichita comerciala noua?

Majoritatea TV-urilor noi mai "sofisticate" sint cu "edge LED". Are cineva cunostinte in directia asta?

Link spre comentariu

Asa este. Iluminarea ecranului nu se mai face din spatele panelului ci din lateral: stanga, sau dreapta sau stanga si dreapta, sus, jos sau sus si jos, printr-un plastic de grosime mai mare.  Asta duce la o grosime mai mica a televizorului.

Link spre comentariu

Pai dupa mine asta nu inmseamna decit o involutie.

La primele paneluri iluminarea era laterala (sus/jos sau ambele) si apoi s-a trecut la iluminare din spate din cauza ca apareau probleme de uniformitate a iluminarii la ecranele mari iar acum se trece iar la iluminare laterala. O consider o involutie nu din cauza ca ar putea fi probleme cu uniformitatea iluminarii (au rezolvat ei cumva pt ca altfel nu o scoteau pe piata)ci din cauza ca sursa de lumina trebuie sa fie mult mai puternic concentrata ceea ce duce la probleme de disipatie termica la LED-uri implicit viata mult mai scurta. Macar daca s-ar schimba mult mai usor LED-urile dar ma indoiesc.

Cine dracu a mai scos si moda asta cu panelurile de 0.5-1.5 cm grosime? Eu m-as multumi oricind cu un TV cu 3-5cm grosime si as fi mult mai fericit cu el daca as sti ca are si racire corecta la LED-uri.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Se schimbă foarte ușor ledurile plasate pe margine, sunt incluse într-o șină de aluminiu care iese ușor.Sper să se ieftinească mai repede tehnologia O-Led, că nu mai are nevoie de iluminare tip ,,backlight,,.....și ecranele pot fi doar de câțiva milimetri grosime.Practic la O-Led, e mai gros suportul decât ecranul..

Link spre comentariu

Fac ce fac si scot mai gunoaie de tv-uri din ce sunt acum pe piata din ce in ce mai proaste , au scos plasmele si dupa au scos LCD dupa LED SI gunoaie peste gunoaie de stau la mine in atelier unulpeste altul :d mai bun este un CRT de o mie de ori

Link spre comentariu

Televizoarele cu ,,plasmă,, au fost niște monstruozități, grele scumpe și cu probleme, CRT-urile au avut și ele vremea lor dar nu aș mai ține așa ceva acum.Nu din cauza consumului sau mărimii, ci a rezoluției slabe.Nu poți compara un CRT ca rezoluție cu un LCD cu ecran HD, nu mai zic de 4k...

Cum am scris mai sus, sper să fie mai accesibile cele O-Led, care sunt cred cea mai eficientă soluție de până acum...

Link spre comentariu

Si ca sa fie completa informatia , ledurile ( la unele paneluri ) au lumina albastra -spre UV si o folie alba transforma radiatia albastra in una alba .

Ceva similar cu tuburile cu vapori de mercur (neoanele clasice de iluminat  ), care au de mult timp toate culorile posibile .

Link spre comentariu

Eu lam sfatuit pe un prieten sa nu cumpere LED si el a cumparat un LG si in 3 ani baiatul lui acum poarta ochelari :reytre acum sa intors inapoi la crt ca le avea in pod :d

Editat de Florinel TV
Link spre comentariu

Validae, problema mare cu O-LED-urile nu o constituie pretul (desi este cam mare) ci faptul ca se uzeaza foarte repede si apare "impresionare" a ecranului. Asta se poate verifica usor studiind telefoanele O-LED expuse prin show-room-uri unde se poate vedea impresionarea foarte usor.

Link spre comentariu

Câte OLeduri proaste ai reparat, ca să zici asta ?  La display-urile Oled de la telefoanele mobile și tablete nu am sesizat probleme, în afară de o imagine excelentă....

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu am reparat dar este logic daca are leduri incorporate in display la ce sa te astepti , cel putin la plasme erau cu cristal lichid mai tineau dar ledurile cad imediat mai ales ca nu au racire corecta in sticla

Acum 2 minute, Florinel TV a spus:

Nu am reparat dar este logic daca are leduri incorporate in display 

Eu cel putin asa am inteles cas facute , sau ma insel eu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări