Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polarizare VAS etaj intrare simetric cu oglinzi de curent

Postări Recomandate

@Sharky explica tu, daca Marian nu vrea, cum se calculeaza curentul prin VAS.

Marian face o presupunere pe baza la care calculeaza curentul prin VAS DAR asta este numai o presupunere, iar faptul ca-i ramine stabil si inrealitate este din cauza reactiei negative totale puternice.

Eu nu prea mi-am batut capul cu aceste calcule pt ca nu este domeniul meu de lucru si nici foarte de interes nu prea este ca sa ma apuc sa citesc prin carti, deci m-ar ajuta si pe mine sa inteleg cum se fac aceste calcule.

Este clar ca nimeni nu vrea sa creeze dezechilibre in oglinzile de curent sau in diferentiale dar din pacate traim intr-o lume ce foloseste componente reale nu ideale iar tolerantele exista chiar daca nu vrem.

S-au facut tot felul de simulari de distorsiuni si banda de frecventa DAR nu am vazut si nici nu am auzit pe nimeni pe aici sa faca vreo analiza MonteCarlo.

Am tot amintit pe aici ca nu se fac calcule si teste complete dar toata lumea sarea in sus ca sint eu timpit ca nu trebuie asa ceva, ca merge si fara. Da, merge si fara, dar cum merge?

Sa luam numai un exemplu: la surse, pt ca acolo sint mult mai multi cei care posteaza si realizeaza si practic, cite teste cu load step ai vazut postate pe forum sau macar amintit de ele? Eu nu stiu decit de o postare de-a mea de acum citiva ani.

Sau la cite surse ai vazut sa fie calculata sau masurata rezistenta de iesire? Asta este ceva banal de masurat si nu trebuie decit un multimetru (deci ceva ce are oricine se apuca de o sursa) si facut un calcul simplu.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai crezi ca stiu concret? DE cand nu m-am ocupat serios de electronica au trecut ani buni.

O sa ma uit maine, de am chef.

Greiarasu, rusinos e sa arunci aiurea acuze ca nu merge sau ca e prost cand vezi bine ca in realitate merge.

AStea is module care se verifica, nu care se fac la norma cu miile de catre chinezi in fabrici.

Link spre comentariu

Ma bag si eu putin off-topic.

Cand te apuci sa realizezi un astfel de amplificator cu siguranta nu cumperi 2 tranzistori si 2 rezistente(aici ma refer doar la cele dezbatute de voi) ci cumperi mai multe pentru o imperechere. Cred ca toti masuram componentele inainte de a le lipii, sau gresesc? 

Nu cred ca va monta nimeni 2 rezistente cu abateri asa mari mai ales in zonele critice. De tranzistori nici nu mai vorbesc.

Link spre comentariu
Acum 39 minute, Sharky a spus:

Greiarasu, rusinos e sa arunci aiurea acuze ca nu merge sau ca e prost cand vezi bine ca in realitate merge.

AStea is module care se verifica, nu care se fac la norma cu miile de catre chinezi in fabrici.

Rechinasule, unde am zis eu nu-i merge lui Marian ? Ma confunzi cu Akon. Eu am zis ca este o solutie cu riscuri care necesita atentie. Nu e chiar pentru orice incepator. 

Miticamy nitzel mai sus a aratat in simulare ca daca oglinda e perfecta pericolul tot exista si poate veni de la tranzistoarele diferentialului. Ma rog, ca sa fim corecti trebuie sa puna si rezistenta de 100k ohm.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Ma scuzati domnilor dar mi se pare ca toste interventiile voastre sunt rautati. Ce cauta in diferential 2 tranzistori diferiti? Cine ar face asa ceva? In schema prezentata de @Marian nu exista asa ceva.
Colegul @DjLeco in amplificatoarele realizate a montat componente atent selectionate, daca nu gresesc la un momentdat chiar a atras atentia la selectionarea rezistentelor din GCC-uri. Cred ca si @sk24bpo a facut acelasi lucru.
Restul e can can.

Link spre comentariu

@vijelie02 ai pierdut din vedere chiar esentialul: aici nu s-a discutat ca nu merge, nimeni nu a spus ca nu merge, ci s-au cerut lamuriri despre felul cum trebuie facute calculele.

Aici este problema de care se discuta si voi nu vreti sa o intelegeti pt ca nu sinteti obisnuiti sa proiectati scheme pt productie.

Niciodata la productie nu se va face sortare de componente. Asta fac numai amatorii si entuziastii care asambleaza citeva module maxim pe zi.

Link spre comentariu

Corect ssb!

Mai greieras, ca doar asta era porecla ta, tu ti ai ales o. Ai scris negru pe alb ca a gresit.

Nu e ok. Ca e risc e una ca a gresit si ca n ar merge e alta.

Ce sa invete daca deja a merge ok in practica?

Daca e problema cresti rez la 330r si gata.

Daca fura chinezu schema si nu ii merge asta e. Sa se invete minte si el si aia care cumpara marfa chinezeasca. Hai. Relax ca e vineri seara.

Link spre comentariu
2 hours ago, vijelie02 said:

Colegul @DjLeco in amplificatoarele realizate a montat componente atent selectionate, daca nu gresesc la un momentdat chiar a atras atentia la selectionarea rezistentelor din GCC-uri. Cred ca si @sk24bpo a facut acelasi lucru.

Treaba este ca nu numai rezistentele le imperecheam atent ci si tranzistorii cit de mult puteam.

Insa am avut si niste module cu destinatie "mai speciala", la care cu toate imperecherile "la singe", tot trebuiau ajustari.

Bine, asta dupa ce am inceput sa masor raspunsul armonic cu Quantasylum.

O sa va mire poate, dar dupa reglajul pentru un raspuns armonic "cit mai spre perfect", daca inseriam rezistenta ce dadea curentul prin GCC cu 2-3 ohmi la oricare din ramurile GCC-ului, raspunsul armonic, se modifica si el VIZIBIL.

In final asa au masurat modulele respective la 10W la iesire:

10W.png

Omul care le-a luat (si nu e lauda), a spus ca nu a mai auzit asa sunet pe boxele lui, erau ceva destul de scumpute...

Initial, cind am mai discutat cu Victor despre treaba asta cu raspunsul armonic si era atit de ferm in ceea ce spunea, ziceam ca ma abureste.

Cind am pus aparatul pe  V2 mini si am inceput sa deprind mai bine ce si cum, am realizat "spilul".

Din fericire, mi-am pastrat si pentru mine 2 module V2 mini, cind oi avea timp si chef (mi s-a cam luat cheful din pacate de vreo juma de an, chiar mai bine), o sa finalizez amplificatorul si poate reusim sa ne intilnim pe undeva, sa facem auditii si masuratori.

Pina atunci, succese tuturor colegilor!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări