Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polarizare VAS etaj intrare simetric cu oglinzi de curent

Postări Recomandate

Pai nici eu nu am inteles cum trebuie situatia.

Tensiunea respectiva este setata defapt de diferential nu de  ansamblul respectiv de tranzistori. La un echilibru perfect in diferential (cazul ideal)  intradevar tensiunile sint identice dar daca exista dezechilibru in diferential nici tensiunile nu vor mai fi egale.

Editat de validae
erori de tipar
Link spre comentariu

Simularea trebuie exclusa asa cum este acum pentru ca ea vede totul perfect. Daca dorim ca simularea sa arate adevarul trebuiesc introduse elemente perturbatoare incepand de la R18 si R19 care ar trebui sa aibe intre ele o diferenta de circa 2%-5% ca sa fie realist, apoi oglinda poate fi facuta din tranzistori separati, diferiti usor intre ei, plus ca ar trebui bagat in simulare si o oarecare diferenta de temperatura. 

Marian, VAS-ul nu conteaza, nu el hotaraste unde sta colectorul lui q11. Sincer daca oglinda nu ar fi facuta cu tranzistoarele pe acelasi substrat, cu parametri foarte apropiati si legati bine termic intre ei, nu stiu daca treaba mai era la fel.

Link spre comentariu

Raimond uita-te de 10 ori la pozele alea cu masuratorile mele facute pe modulele MPA300.V2, acolo nu folosesc tranzistori dubli ci MMBT-uri simple, si Rezistente cu 5%, si totusi rezultatul masuratorilor confirma intocmai simularea.

Uneori Victor chiar are dreptate, puneti mana pe carte si nu mai poluati!.

Eu aici pun punct contributiei pe topicul asta, am explicat teoretic si am dovedit si virtual si practic aceleasi lucruri.

UDAR am explicat deja intr-o forma sau alta tot ce ai spus acolo, dar cand te lovesti de urechi care refuza sa auda si ochi care refuza sa vada...

Editat de Marian
Link spre comentariu

Tot pentru UDAR:
Incearca sa simulezi fara cei 2 tranzistori, zi-mi daca reusesti si ce obtii.

Incearca apoi si fara acele rezistentea, apoi reciteste ce am scris.

Am verificat demult tot ce am scris aici, dar nimeni nu ma baga in seama desi toti stiu ca am dreptate...

LE: Da, la helperi m-am referit.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Cand am vazut cat esti agresiv Marian, am simulat acum la repezeala toata jucaria, cu diverse diferente intre componente asa incat sa evit perfectiunea. Ce am gasit ? Vedeti rezultatul in poza. Marian, norocul sau mersul pe sarma este riscant. Este treaba ta daca iti place riscul, dar te rog, nu fi agresiv fata de alti oameni fara un motiv real. Ceea se se scrie in carti nu de putine ori nu are de-a face cu realitatea in 100% din cazuri. Primul care si-a luat-o in freza cu oglinzile de curent la simetrice a fost Randy Sloane. Vad ca un pic a pus boticu si Bob Cordell.

oglinzi.jpg

Link spre comentariu

Daca tot zici ca ai simulat si testat tot ceea ce se discuta acum, spune-mi te rog cit este curentul prin VAS si cum se calculeaza el cu amplificatorul in bucla deschisa si intrarea (intrarile) la masa. Nu ma intereseaza tensiunea de iesire care se va duce naibii fara feedback ci numai curentii prin VAS.

Vad ca sari imediat in sus cind lumea nu-i deacord cu tine, ca nu inetelege subtilitatile si nu stie electronica, dar mai bine explica tu cum sta treaba prin formule matematice sau altfel, dar asa mai babeste sa inteleg si eu ca-s mai greu de cap.

Tu oricum ai experienta la explicatii ca ai si un topic dedicat.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La randy sloane mergea sa ridici rezistentele sau sa cresti curentul prin diferential asa incat caderea de tensiune pe rezistenta sa fie semnificativa.

Din pacate in modul acela oglinda era atat de degenerata incat numai oglinda nu era, dar macar era mai buna ca un etaj diferential dezechilibrat.

Aici is prea obosit dupa lucru sa imi bat capul. astept mura in gura. :)

Link spre comentariu

Sesebe am explicat destul, am scris practic nuvele pe topicul asta, n-am nici un chef sa reiau.

Raimond ce ai facut tu acolo este un haos deliberat si disperat...

Uite ce zice Cordel:
"This happens to be the same voltage drop
from the rail as exists at the input to the Darlington VAS transistor if Vbe drops are the
same and amount of degeneration voltage drop is the same
."

Se subantelege ca pui acelasi tip de tranzistori si aceleasi valori de rezistente.

MPA300.V2 s-au vandut in mai multe exemplare, toate au obtinut acelasi rezultat, unul care nu este noroc ci teorie, dar tu nu o poti accepta pentru ca...oamenii trebui sa ramana prosti, oamenii nepregatiti dau bani pe lucruri scumpe, in timp ce oamenii care invata isi fac lucruri singuri.
Am zis ca nu mai intervin si am de gand sa ma tin de cuvant.

Toate cele bune.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Pai vezi Marian ca ajungi la vorba mea ? Cateva posturi mai sus spusei ca daca piesele nu sunt foarte apropiate echilibrul incepe sa dispara. Ia uita-te tu mai atent si vezi ca n-am facut niciun fel de haos. Poate fi o situatie apropiata de real. Diferenta intre rezistentele oglinzii este de 6...7%, perfect posibila in practica. La tranzistoare am pus cam din aceeasi gama, nimic deosebit. Trebuie specificat, asa cum am mai spus-o si eu cateva randuri mai sus, ca daca vrei sa folosesti aceste oglingi la simetrice, este recomandabil sa se foloseasca capsule cu 2 tranzistori inauntru, capsule special facute pentru oglinzi de curent. La fel si rezistentele e bine sa fie in toleranta de 1%. Dupa cum vezi nu bat campii si nici nu am nimic cu nimeni, invat si eu alaturi de tine. Ce naiba o fi rusinos sa gresesti si sa inveti ? :ewryt45w

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări