Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polarizare VAS etaj intrare simetric cu oglinzi de curent

Postări Recomandate

Acum 1 oră, Akos a spus:

D-le @sk24bpo, nu-mi dau seama ce vreti sa spuneti. In montaj am folosit perechea 1381/3505 dar in simulator nu este in biblioteca. M-am gandit ca daca merge in simulare cu mj-uri va fi ok.

Vreau sa spun exact ceea ce s-a inteles, anume ca fenomenul la care faceti referire nu este deranjant cate vreme se aleg componentele optime. Deci nu sunt necesare artificii tehnice care te pot arunca in alte probleme. Graficul pe care l-am pus este fix de la perechea folosita de dvsa. Dar l-am luat la intamplare, ma rog, aceeasi pereche o folosesc si eu din comoditate. Daca doriti sa fiti mai catolic decat Papa, puteti apela la BF423/422 iar variatia capacitatii e undeva in jurul a 1pF :)

cap2.jpg

Link spre comentariu

D-le @sk24bpo, prea recent am avut de-a face cu acest tip de circuit ca sa vorbesc din amintiri sau mai rau din presupuneri. Este o schema relativ simpla, simulati-o si atunci veti trage concluziile. In prima varianta cu schema lui E. Stuart imi este foarte simplu sa verific pentru ca daca blochez bootstrapul distorsiunile cresc cu ordine de marime. Iar in linkul pe care vi l-am dat scrie negru pe alb. Cititi comentariul lui E. Stuart la ultima schema in care combina etajul lui de intrare cu CE Hawskford sau chiar la inceput cand descrie circuitul. Asta in cazul in care nu aveti timp, chef pentru o simulare care sa va convinga (sau nu (hi)). Circuitul lui Mihai este foarte performant, performante care scad considerabil daca nu se face o adaptare optima la etajul urmator. E atit de performanta ca merge foarte bine si asa.

Link spre comentariu

Degradarea performantelor odata cu renuntarea la bootstrap poate fi din utilizarea in simulare a unui tranzistor nepotrivit sau pur si simplu din cauza altor fenomene implicate acolo. Daca ne referim strict la capacitatea parazita variabila cu tensiunea, eu unul zic ca nu merita a fi luata in seama daca alegem componenta care trebuie. Sincer n-am timp si nici chef sa construiesc acel amplificator stufos in simulator. Incercati si LTSpice, aveti modele foarte bune pentru perechea 1381/3505. Este interesant daca se mentin aceleasi rezultate. 

Link spre comentariu

Da, bine, cum ziceti dv-stra. Nu mai doresc inca o dezbatere interminabila pe aceasta tema . Oricum e oftopic. Ma intereseaza in continuare de ce nu este egalitate intre rampele crescatoare si descrescatoare la structura asimetrica. D-l @Marian ne-a aratat niste simulari frumoase dar nu ne-a spus valoarea pantelor si cum le-a obtinut. Sau poate simulatorul meu este de vina.

Link spre comentariu

D-le @franzm, sunteti un erudit. Cand ati avut timp pentru atita studiu ? Referitor la tranzistoarele de care pomeniti, mai sunt la mouser dar scrie acolo ca "end of life". La fel este si cu bf4xx pentru ca astea au fost concepute pentru finalii video la televizoarele cu ecran clasic.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Dupa cum a spus d-l @franzm, in cartea lui Douglas Self a cincea editie la pagina 257 descrie cu lux de amanunte cauzele inegalitatii dintre rampa ascendenta si descendenta al iesirii la aplicarea unui semnal patrat la intrare. Si da si solutii pentru asta. Daca cineva nu gaseste pe net cartea si o doreste, pot s-o trimit pe email, are 4Mb. Va doresc un weekend linistit.

Link spre comentariu
On 2/22/2019 at 3:14 PM, DjLeco said:

sint doar curios de comportament real life,

Am mai pus poza asta mai demult pe undeva, o mai pun si aici ca sa nu existe semne de indoiala.

003.jpg

Dreptunghi 10khz in sarcina de 4 Ohm pe iesirea unui modul MP100.V3 la care asa cum am spus arhitectura este cvasi-simetrica, problema asimetriei pantelor nu exista, overshoot nu exista... Compensarea este TMC si mi-a luat ceva pana am gasit combinatia optima, finalul triplet, iar rezultatul se poate simplu observa.

Deci stiu ce zic atunci cand spun ca si in realitate este la fel de ok ca si in simulator.

Ceea ce vroiam sa spun atunci cand am amintit de modulele mele este ca si configuratia asta clasica are potential daca este tratata cu atentie.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări