Marian Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) Foarte bine, clipping extrem, 10Vv@40khz intrare, 4R iesire, problema aia tot nu exista: Nu degeaba le-am numit module de inalta performanta, sunt rezultatul unei lungi documentari si serii de teste practice. Editat Februarie 23, 2019 de Marian Bolduit conditiile de simulare pentru Akos care pare sa aiba probleme de vedere! Link spre comentariu
Akos Postat Februarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2019 Care sunt pantele ? Si daca sunt egale la mine de ce nu sunt ? Ce imi scapa ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) Parerea mea este sa finalizati fiecare montajele construite si sa faceti teste reale pe sarcina echivalenta a incintei (pusese Victor o schema echivalenta pe undeva, componente RLC) si sa vedeti pe osciloscop semnalul REAL reprodus de etajul final. Vor fi diferente serioase. Sa nu uitam ca simularea nu stie ce fel de PCB ai realizat (trasee, inductante ale lor, rezistivitati, etc) si incearca sa faca treaba in conditii ideale de lucru. Cind am facut V2 mini, cineva a simulat schema si a scos niste rezultate. Realitatea (initial) era diferita fata de simulare, evident in PROST desi simularea arata foarte bine pentru simplitatea schemei. Apoi am adus-o la maximul posibil stors din schema dupa "bibiliri" ici colo. Hai, spor la lipit si bagati-le pe osciloscoape nu pe simulatoare. EDIT: Prin amabilitatea lui Victor: Editat Februarie 22, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) Daca se doreste semnal dreptunghiular cu pante cat mai apropiate una de alta la topologia cvasisimetrica, atunci trebuie asigurata o impedanta scazuta in baza tranzistorului sursei de curent constant a VAS-ului. Schema lui Mihai Rauta chiar daca impedanta de iesirea din VAS mare, trebuie sa observam ca are etaj de iesire triplu care asigura o impedanta de intrare mare. La frecvente foarte mari exista niste condensatoare de 15pF care dau la masa, acestea asigurand scaderea impedantei de iesire a VAS-ului. Editat Februarie 22, 2019 de sk24bpo Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 4 hours ago, Marian said: Modulele mele MP100.V3 ..... ( arata la fel si masurat practic ): Pentru Leco, vezi in paranteza... Link spre comentariu
Akos Postat Februarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2019 1 hour ago, sk24bpo said: Daca se doreste semnal dreptunghiular cu pante cat mai apropiate una de alta la topologia cvasisimetrica, atunci trebuie asigurata o impedanta scazuta in baza tranzistorului sursei de curent constant a VAS-ului. Nu detaliati un pic ? 1 hour ago, sk24bpo said: Schema lui Mihai Rauta chiar daca impedanta de iesirea din VAS mare, trebuie sa observam ca are etaj de iesire triplu care asigura o impedanta de intrare mare. La frecvente foarte mari exista niste condensatoare de 15pF care dau la masa, acestea asigurand scaderea impedantei de iesire a VAS-ului. Etajul triplu are impedenta mare dar e neliniar din cauza Cob al primului tranzistor. Pentru a evita incarcarea neliniara a vas-ului se bootstrapeaza colectorul primului tranzistor sau se foloseste un etaj tampon baxandal. Asupra acestui fenomen a atras atentia si E. Stuart dar se vede bine si pe simulari. Link spre comentariu
Akos Postat Februarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2019 D-le @DjLeco, chestia cu simularile este ca daca pe simulator nu merge atunci in realitate sigur nu va merge. Daca pe simulator merge atunci este o oarescare probabilitate ca in realitate va merge. Daca merge pe simulator si merge si-n realitate inseamna ca numarul greselilor este par si se anuleaza reciproc. Din legile lui Murphy adaptat la aplificatoare cu fel de fel de mos-uri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) 1 hour ago, Marian said: Pentru Leco, vezi in paranteza... Marian, imi place ce vad in simulare, totusi as vrea sa vad o filmare, gen asta (de la minutul 3:30), masurat catre P-max in dreptunghiular, multu! Apropos, eu folosesc triplet deep darlington la aceasta realizare. Editat Februarie 22, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) Acum 52 minute, Akos a spus: Nu detaliati un pic ? Etajul triplu are impedenta mare dar e neliniar din cauza Cob al primului tranzistor. Pentru a evita incarcarea neliniara a vas-ului se bootstrapeaza colectorul primului tranzistor sau se foloseste un etaj tampon baxandal. Asupra acestui fenomen a atras atentia si E. Stuart dar se vede bine si pe simulari. Mai pe scurt, curentul circuitului care polarizeaza baza tranzistorului ce formeaza sursa de curent constant a VAS-ului trebuie sa fie suficient de mare. Primul tranzistor al etajului de iesire triplu este un tranzistor de putere relativ mica, cu un Cob mic si el, de pana in 10pF , deci influenta sa este nesemnificativa. Apoi de multe ori pentru o stabilitate sporita se pune in paralel un condensator mult mai mare, de zeci, poate chiar si un pic peste 100pF, condensator de calitate. Prin urmare cei 10pF devin si mai nesemnificativi in economia schemei. Mai departe nu uita ca Mihai a pus capacitati de la iesirea VAS-ului la masa care au si rolul de a cobori impedanta de iesire a VAS-ului. Poti sa te complici cu tot felul de tehnici pentru a anula acea capacitate parazita dar nu stiu cat de indicat este sa faci treaba asta. Totul devine un butoi cu pulbere format din impedante mari si lipsa unui pol dominant local in speranta unui slew-rate foarte mare si distorsiuni mici pana in zona megahertzilor. Sunt sanse foarte mari de oscilatii locale. In fine, eu personal niciodata n-am castigat ceva bun din impingerea schemei cat mai sus in frecventa in diverse experimente personale pe care le-am facut. Probabil ca trebuie lucrat in tehnologie smd cu impachetari mici, de genul 0603. Editat Februarie 22, 2019 de sk24bpo Link spre comentariu
Akos Postat Februarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) D-l @sk24bpo despre ce vorbesc gasiti aici[http://www.data-odyssey.nl/Super_TIS.html]. Nu eu am inventat roata. Am citit, am luat aminte, am verificat pe simulator. Capacitatea Cob creste substantial cand Uce scade, adica la nivel mare de semnal. Solutia cu bootstrap este una foarte simpla si foarte, foarte eficienta.Altfel imi place mult schema lui Mihai. Poate odata am sa-l experimentez practic. Si apropo de "Sunt sanse foarte mari de oscilatii locale" este motivul pentru care am pus deoparte schema lui E. Stuart pentru finalii cu laterale. Cele bune. Editat Februarie 22, 2019 de Akos Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 Leco stii bine ca nu fac filmari sa pun pe forum nici daca mi le-ar cere Vasile, n-am nimic de demonstrat si nici motiv sa mint. PS: M-a rugat Victor sa postez asta pentru Akos: Quote Te rog să-i explici lui Akos că la 20 Khz impedanța de intrare pentru IRFP240 / 9240 scade la 25Kohmi ... De aia are nevoie de curent mare ( 15 mA pentru fiecare pereche complementară de FET-uri ) în etajul VAS sau de etaj Darlington pentru a izola etajul final de VAS ! Si o imagine ilustrativa tot de la el si tot pentru Akos pentru felul cum se monteaza corect perlele de ferita la tipul de FET folosit de el: Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) Marian, nu e vb de a minti, nu la asta ma refer, sint doar curios de comportament real life, sa fac comparatii, atit. Misto poza de la Vic! Comanda este cu "stingere fortata", individuala, ca la comutatie. Editat Februarie 22, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 22, 2019 Partajează Postat Februarie 22, 2019 Acum 49 minute, Akos a spus: D-l @sk24bpo despre ce vorbesc gasiti aici[http://www.data-odyssey.nl/Super_TIS.html]. Nu eu am inventat roata. Am citit, am luat aminte, am verificat pe simulator. Capacitatea Cob creste substantial cand Uce scade, adica la nivel mare de semnal. Solutia cu bootstrap este una foarte simpla si foarte, foarte eficienta.Altfel imi place mult schema lui Mihai. Poate odata am sa-l experimentez practic. Si apropo de "Sunt sanse foarte mari de oscilatii locale" este motivul pentru care am pus deoparte schema lui E. Stuart pentru finalii cu laterale. Cele bune. Pune tu un tranzistor decent si nu vei avea probleme care sa fie de luat in seama. Daca insisti cu MJE340/350 atunci e alta discutie. Link spre comentariu
Akos Postat Februarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2019 (editat) D-le @sk24bpo, nu-mi dau seama ce vreti sa spuneti. In montaj am folosit perechea 1381/3505 dar in simulator nu este in biblioteca. M-am gandit ca daca merge in simulare cu mj-uri va fi ok. D-l @Marian, apreciez gestul. M-as bucura daca d-l Victor mi-ar scrie in pm sau pe email daca nu doreste sa posteze pe forum. As dori sa-l intreb mai multe lucruri. De exemplu de ce scade impedanta de intrare in verticale la 25kohmi, ea lucrand ca repetor. Pe urma am vazut ca foloseste 10/np/20. Este posibil ca sa-mi oscileze din cauza ca am folosit 20/np/20 ? Poate ma sfatuieste ce sa fac, ca eu nu mai am idei. Multumesc si cele bune. Editat Februarie 22, 2019 de Akos Link spre comentariu
Akos Postat Februarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2019 Nu stiu daca am vazut bine, dar mi s-a parut ca nici d-l Victor nu a izolat exicoanele de radiator. Si poate ne arata si o schema. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum