Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatoare AF vechi romanesti.-remedieri

Vizitator niki37

Postări Recomandate

Vizitator niki37

Exista amplificatoare produse de elecrtonicaindustriala Bucuresti sau de Targu Mures care au fost foarte bune latimpul lor care s-au defectat dar pot fri remediate ! Trebuie data o mana de ajutor celor care vor sa le remedieze, ca ar fi pacat sa fie aruncate la tomberon !

Link spre comentariu

Toti care au ajuns in faza de depanare si s-au impotmolit, au intrebat concret aici(pe forum) si au primit sfaturi si indrumari.Tu ce propui prin acest topic?Concret.

Link spre comentariu

Amplificatorul in suferinta trebuie mai intai diagnosticat de un meserias. Daca se inlocuiesc componentele arse sau uzate cu altele la fel sau mai bune, este OK. Remedierea trebuie evaluata in prealabil, uneori nu merita.

Link spre comentariu
Vizitator niki37

Este diagnosticat !Finali in scurt ! am gasit inlocuitori dar cu socluri diferite. Urmeaza sa ma decid asupra modului in care sa-i prind pe radiator ! Soclu vechi TO-3 , soclul nou TO-220 . Nu cred ca e mare problema ! Apoi  acest lucru e o provocare si nu conteaza cat costa ,chiar daca dupa ce il recupereez il pun la naftalina !

Link spre comentariu

Exista inca multe tipuri de tranzistori in capsula TO-3.

Nu cred ca nu gasesti unii care sa poata sa-i inlocuiasca pe cei vechi.

Pe linga schimbarea finalilor mai trebuie verificate multe alte componente si apoi mai trebuie si reglate punctele de functionare, citeodata prin schimbarea valorii unor rezistoare chiar neexistind semireglabili destinati acelor reglaje.

Deci nu-i o treaba chiar asa de simpla pt orice incepator. Daca nu se refac reglajele in cel mai fericit caz nu va mai suna asa de bine dar se poate ajunge chiar la o noua defectare prematura.

Link spre comentariu

Din cate am inteles, omul doar ne informeaza, nu cere ajutor. Altfel ne spunea si noua despre ce e vorba, punea cateva poze...stii tu, cum se face de regula, pt ca ajutorul sa fie cat mai la obiect.

Link spre comentariu
Vizitator niki37

Buna ziua,

Amplificatorul este produs de Electronica Industriala Bucuresti,2x60W.  Tip AHF-P121.

Simptomele defectiunii:   La schimbarea programuluila tuner a inceput un brum puternic de 50 Hz.,wu-metrul indcand pe ambele canale maximum,iar brumul nu putea fi oprit cu volumul.

Nefolosindul,a stat asa vreo 5 ani. Anul asta m-am hotarat sa-l repar.Eu find doar amator,desi am construit zeci de amplificatoare AF de pana la 350W,m-am hotarat sa-l duc la un profesionist.

La toti <profesionistii> din V aslui si Iasi  (cam vreo 10) mi-au spus ca nu repara asa ceva,ca nu se mai gasesc piese pentru ele. Dor unul din Iasi mi-a spus ca mi-l repara contra 1500 RON ! Ori eu cu banii astia cumpar peste 3 amplifica toare de firma mai performante.

Daca am vazut,l.am desfacut, (avea sigiliul original) si am inceput sa-l investighez.Aminceput  cu elco,gandind ca au peste30 ani : erau  OK ! Am profitat de faptul mca intrarea de la preamplificator este prin niste mufe,le-am deconectat :acelas brum,mai putin wu-metrul care s-a deconecrat odata cu preamplificarea !

Am demontat un modul final,cam greu ca e cam ingramadit si am reusit sa demontez  o pereche din cele doua de tranzistori complementari si masurand-ui am constatat ca  E-K este in scurt ( 3 ohmi in ambele sensuri),deci trebuie inlocuiti !Nu mai caut celalalt modul,deoarece daca schimb la unul si nu sunt de acelas fel , trebuie sa-i schimb pe toti (4+4 ).                   Tranzistoree originali sunt perechea      βTD-647/648

Inlocuitori aproape perfecti am gasit   BD-651//652 soclu TO-220 siS-1904??1905 soclu TO-3 (prea mari ca volum)

Mam decis la  primii montati pe partea exterioara a radiatoarelor cu terminalele trecute prin gaurile vechi,bineinteles cu izolatie cu varnish din fire de azbest ! 

Bineinteles ca va fi mult de treaba,dar o voi face la vara , cand va fi cald in atelierasul meu din mansarda !

V-as fi trimis si poze cu detalii,dar nu am aparat pentru poze mai mici de 19MB.

Multumesc faptului ca m-ati ascultat ! Ramane sa-mi urez singur  <SPOR LA TREABA >

Cu deosebita stima,

L     N      Vs

Link spre comentariu

TD-urile alea cred ca sint darlington si intradevar sint mai putine optiuni dar tot ai de unde alege.

Nu pot decit sa-ti urez succes dar iti recomand sa nu utilizezi pt izolare izolatori pe baza de azbest ci poti utiliza mica care se gaseste si gata decupata pt capsula utilizata. 

Azbestul este foarte periculos si, daca asta nu conteaza pt tine, poate conteaza ca este si izolator termic nu conductor termic cum ar trebui tu sa utilizezi acolo.

PS: nu uita sa folosesti si pasta termica intre izolatori si tranzistori si izolatori si radiator. 

PS2: nu am verificat capsula la cei alesi de tine dar exista tranzistori intr-o capsula denumita parca tot TO-3 dar plata (similara cu TO220 dar mai mare) si cu aripioara metalica de racire si care au pinii exact potriviti pt a fi trecuti prin gaurile de la radiatoarele pt TO-3.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator niki37

Salut !   Tranzistorii am mai spus,am gasit(cei vechi am gresit cand am spus  TO-3 ,sunt un pic mai mari decat 2N 3054,dar mai mici decat TO-3.In ceiace priveste  izolatia tranzistorilor,va fi cu mica,cu pasta de rigoare,iar firele trecute prin gaurile de la vechii tranzistori ,deoarece terminalele vor fi in partea exterioara prin montatea tranzistorilor cu soclu TO-220 pe exteriorul radiatoarlor care au aripioarele spre interior,vor fi clasice,cablu litat cu invelis dinplastic,trecut prin varnish de azbest,ca izolatie termica.

Si tranzistoarele vechi sunt momtate pe exteriorul radiatoarelor,cuterminalele spre aripioare

Toate cele bune ,

L     N     Vs.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, niki37 a spus:

Dor unul din Iasi mi-a spus ca mi-l repara contra 1500 RON ! Ori eu cu banii astia cumpar peste 3 amplifica toare de firma mai performante.

Ala n-avea nici un gand sa ti-l repare, dar a fost mai usor sa scape de tine asa, decat sa motiveze de ce nu vrea sa se bage.Nu avea grija, stia el foarte bine ce poti face cu banii astia, in domeniu.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator niki37

AM MAI RASPUNS O DATA : <NU> ! E O RELICVA DRAGA,CARE NU MERITA VANDUTA , INDIFERENT CAT S-AR OFERI PE EA ! Poate am sa reusesc sa o repar !

Imi pare rau ca nu va pot ajuta !

L    N    Vs

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări