gauss Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 (editat) Eeeee ... eu am crezut ca apare " nevoia " dupa ( tratamentul toaletei ) ... , fiind in trecere ! ... Editat Ianuarie 29, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 Trimeri tubulari de aceeasi constructie au existat nu numai ceramici, dar si cu dielectric sticla, in unele blocuri de UUS ale receptoarelor cu tuburi. S-a scris mai sus despre faptul ca acestia s-ar fi obtinut -sau cel putin asa am inteles eu- prin bobinarea conductorului, indepartarea spirelor necesare si apoi cositorirea "bobinei" ramase. Are cineva vreo confirmare sigura ca asa se proceda? Nu de alta, dar pe sticla sau ceramica spirele necositorite deja dinainte una de alta nu prea stau "linistite" cat sa poti trage de capatul lor spre a le regla... Apoi, daca spirele nu fac de la inceput contact electric ferm una de alta si se manifesta acolo fenomenul de... inductanta, reactanta inductiva rezultata la frecventele implicate in blocul de UUS ar putea anula din cea capacitiva urmarita a fi obtinuta, si deci asta inca de dinainte de reglaj(!), si apoi eventual iar modificandu-se brusc dupa reglaj si cositorire(!) cand eventuala reactanta inductiva s-ar fi eliminat. Deci cumva de fapt bobinele de conductor infasurate pe tuburile ceramice sau din sticla erau intai cositorite si de abia apoi reglate prin desfacerea din spirele deja cositorite, stie cineva? Eu imi amintesc ca la cei din sticla pe care i-am avut, spirele cositorite se puteau desface relativ usor si de aceea banuiam ca reglajul era destinat a fi efectiat dupa cositorire... (si clar nu erau cositoriti cu letconul, deci nu dupa reglajul in aparat!) Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 (editat) Trimerele din poza n-au vazut cablajul, deci asa ieseau de pe linia de fabricatie. Am si cu mai putine spire, dar nu stiu daca au fost jumulite intre timp sau asa au iesit din fabrica. La toate, capatul de jos este lipit in spira, e doar pt plantare, iar capatul de sus este deranjant de lung. Banuiesc, si spun asa, pt ca nu sunt sigur, se fabricau diverse valori, se planta valoarea superioara cea mai aproape de necesar, dupa care se ajusta reducand numarul de spire. Se dezlipesc usor, deci asta n-ar fi o problema, fludorul nu are rezistenta mecanica. Editat Ianuarie 29, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 Acum 6 ore, validae a spus: Mi-ați amintit că astfel ,,reglam,, fin frecvența oscilatoarelor cu cuarț din ceasurile de mână ieftine de prin anii 80. Unele ceasuri aveau abatere mare, mult mai mare de 1 secundă pe zi și atunci montam un ,,trimmer,, format din o sârmă de 0,5 - 0,7mm pste care bobinam câteva zeci de spire spire cu 0,1mm, apoi tăiam cu unghiera până ajustam fin precizia.Procedeul era foarte laborios și dura cam o zi, dar atunci nu găseam cuarțuri de 32768 Hz pe toate drumurile.....acum toate plăcile de bază conțin cuarțuri de 32768Hz foarte precise, pentru ceasul BIOS-ului.Am reglat cel mai precis un astfel de ceas până ajunsesem la o abatere de 1 secundă pe lună....nu mai spun cât a durat, dar la ceasul ăla am renunțat doar când s-a rupt cureaua care era ,,dintr-o bucată,, cu carcasa, un Asahi.Acum cumpăr de obicei ceasuri Q&Q sau Casio, care sunt foarte precise și nu necesită reglaje din astea, dar dacă e nevoie.....o fac din nou. Eu am vazut la un ceas de mina (cred ca made in USSR) o metoda de corectie foarte ingenioasa: aveai un meniu in care puteai intra si sa setezi sa se faca automat o corectie de +/-1-10 sec pe zi/saptamina (nu mai retin exact zi/saptamina). Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 (editat) Acum 6 ore, validae a spus: ...astfel ,,reglam,, fin frecvența oscilatoarelor cu cuarț din ceasurile de mână ieftine De unde meniu la alea? Editat Ianuarie 29, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 (editat) Cind am vazut eu asta nu stiam sa existe telefoane cu foto integrat (era mileniul trecut) ca sa fac si poza sa-ti arat tie. Simplu: printr-o combinatie de butoane laterale (erau cel putin 2) ajungeai sa accesezi ceva ca un "meniu" : iti aparea scris pe ecran - sau + si o cifra intre 0 si 9. Dintr-un buton puteai sa modifici acea valoare si salvai / se salva automat asta nu mai stiu dar cam asa era algoritmul de corectie. Editat Ianuarie 29, 2019 de sesebe Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 Eu ti-am spus ca mai am o relicva din asta care comanda niste afisoare cu LED. Tastele sunt accesibile din exterior, se poate proba. Dar variantele care ajungeau la noi, erau cele de duzina, ieftine. Ma indoiesc sa fi avut asemenea facilitate, dar nu e greu sa incerc. Erau 3 taste functionale, a patra era pt lumina. Poate cele mai evoluate, sa fi fost asa cum spui.Tampeniile alea se vindeau ca si covrigii pe sfoara, de la sarbi, nu apucai sa vezi care merge si care nu. La noi ajungeau mai scumpe, dar daca dadeai o fuga in Timisoara, le luai la mai putin de jumate din pretul de la Iasi. Am tras la un motel de la periferia orasului, si seara am ascuns jucariile cumparate intr-un radiocasetofon Sanyo.Dimineata a batut camerista la usa si cand am deschis au intrat doua uniforme albastre care m-au luat la intrebari de scopul si durata vizitei. Dupa ce s-au uitat prin bagaje si prin camera, au plecat, n-au gasit ce credeau ei ca vor gasi, dar imi inchipui ca nu erau straini de bisnita cu produse de la sarbi.A fost prima si ultima data. Beneficiul a fost ca am vazut un oras frumos, si m-am ales cu un ceas cu calculator moca. La 29.01.2019 la 15:50, sesebe a spus: Cind am vazut eu asta nu stiam sa existe telefoane cu foto integrat Ei nu erau...ete colea. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 Ala este cu foto atasat nu integrat. Ceasul acela de mina il vazusem la un ucrainean si sigur nu fusese pe la noi de cumparat (prin orice mod). Mie mi se paruse atunci, si chiar si acum, o ideie foarte buna de corectie, simplu de implementat si simplu de utilizat cu efecte, zic eu, foarte bune in imbunatatirea preciziei unui ceas. Pur si simplu se scadeau/aduau citeva secunde la un anumit interval astfel incit deriva "long term" sa se pastreze in niste limite rezonabil de mici . Este ca si cum ti-au corecta tu ceasul o data pe saptamina (sau la cit o fi fost intervalul). Singura problema ar fi daca variatia / fuga de frecventa era in ambele directii functie de temperatura ...etc. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 (editat) La 29.01.2019 la 16:57, sesebe a spus: Ala este cu foto atasat nu integrat. Da' stii ca esti si pretentios? Da, era o metoda buna de corectie, dar pierdeai distractia reglarii pe timp de mai bine de 2 saptamani prin metoda taierii de moț a trimerului.De frica quarțului naspa, si la cel de care povesteam, am montat capsula pe cablajul mare, nu cel al ''integratului hibrid'' astfel ca trimerul si quarțul erau la indemana, nu pe cablajul fin al ceasului, incapsulat. Cam ce se vede in poza, daca se distinge ceva. Editat Ianuarie 29, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 Partea bobinata se leaga la masa si poti sa pui mana pe sarma fara sa influentezi frecventa de acord. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 29, 2019 Partajează Postat Ianuarie 29, 2019 Da' ce nevoie ai sa pui mana? Link spre comentariu
VAX Postat Februarie 3, 2019 Partajează Postat Februarie 3, 2019 (editat) On 1/29/2019 at 5:30 PM, doru3160 said: Da' ce nevoie ai sa pui mana? Ghiceste. Cum desiri sarma bobinata, nu tragand de ea cu penseta sau chiar cu mana ? De ce sa folosesti penseta din material izolator ? Editat Februarie 3, 2019 de VAX Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 3, 2019 Partajează Postat Februarie 3, 2019 Pt ca poti si pt ca ai. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 3, 2019 Partajează Postat Februarie 3, 2019 (editat) Ca sa aiba unii de ce sa intrebe . Sau , mai tehnic , sa nu stea degeaba penseta ( aia din material izolator ) . Anchilozeaza ... , exista si un reumatism al pensetelor . Pana nu faci , nu te izbesti de probleme . Ma rog ... , alea pentru idioti . Ca mine , eu am recomandat izolatoare . Dar ... , e un mic dar . Sant solidar cu cei care au reglat receptoarele ( unde sant prezenti trimerii respectivi ) . La fabrica , nu la tastatura . Prosti ... nu stiau ca apare genialitatea simplificatoare peste zeci de ani ! Editat Februarie 3, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum