Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stepper cu 5 faze

Vizitator kraft123

Postări Recomandate

Vizitator kraft123

Stie cineva o schema mai simpla pentru controlul unui motor cu 5 faze si 5 fire? Vreun circuit sau macar ordinea in care functioneaza fazele? Am mai controlat steppere insa recent am dat peste doua si nu reusesc sa ma descurc! Proprietati:1. VEXTA A3530-9215 2.6A/FAZA; 0.67 Ohmi; 0.72 Grade/Pas2. VEXTA A3295-9215-A4 2A/FAZA; 1.1 Ohmi; 0.72 Grade/PasControlul se face prin paralel! Am gasit ceva scheme insa sunt c-am complexe! Poate cineva a mai lucrat cu asemenea steppere si ma poate ajuta in vreun fel!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanel

5

• tehnicus

1

Am cautat shi eu asha ceva, dar nu am aflat nici un circuit integrat specializat pentru ele. Daca sunt in 5 fire, va fi necesar un numar de 5 jumatati de h bridge, ceea ce e deja mult. Daca vrei sa fie cu feedback in curent, va fi nevoie sa concepi totul de la a la z. Eu am avut un asttfel de driver pe mana, shi era realizat cu 8052, stabiliza curentul prin infashurari in feed-forward.

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Dupa multiple incercari am reusit sa-l fac sa mearga in ambele sensuri! Simplist vorbind dpv electronic ar fi nevoie de un circuit care sa dea odata +-- apoi -++ (avand un fir comun si cate doua fire pentru fiecare sens)! Trebuie tinut cont si de amperajul stepper-ului! Eu am facut testele cu un transformator care da maxim 1.5 A asa ca m-am c-am chinuit pentru ca se inchidea dupa fiecare test (are protectie)! Poate ca acum e mai simplu pentru un electronist sa stie cum l-ar putea stapani! Eu fiind programator cunostintele mele despre electronica sunt elementare.

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

In legatura cu controller-ul din link este interesant insa nu stiu cum l-as putea adapta motoarelor care le am! Alimentarea ar trebui sa fie pe 24V si 2 respectiv 2.6A! As prefera sa am un modul central legat la modulele celor trei motoare! Cu PIC-uri (16F84A) m-am jucat putin insa as prefera circuite in faza asta!

Link spre comentariu

Algoritmii de comanda pentru motoarele 5 faze sunt mult mai complicatzi. De nu crezi, ia la puricat controlere FOC de la mashini asincrone sau sincrone trifazice. De aceea ai nevoie de un uC in comanda, shi inca unul relativ performant. Chiar daca faci comanda de tip on/off, fara aservirea curentului, este ceva de munca. Iar comanda fara aservirea curentului este cea mai idioata forma de comanda, daca nu folosesti rezistori de balast, pe la 5-10Hz pierzi deja jumatate din cuplu. Daca pui rezistori de balast, vei avea un randament mediocru la toata shandramaua.Linkul este cel indicat de vasile, este vorba despre toata electronica necesara unei mashini cnc 4 axe, pentru motoare ordinare, de 1.8grade/pas, ce pot fi legate in unipolar, adica 4+1 fire sau 4+2 fire. Controlerul este cu aservirea curentului, deci performant. De aia spun ca este mai comod de folosit un astfel decat modul decat sa te apuci sa-tzi construiesti unul.

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Nu tin neaparat sa construiesc unul! Cred ca, constructia unui modul de control puternic al unui stepper cu 5 faze e ceva mai complicat decat constructia unuia cu doua faze pe care-l poti controla cu un singur ULN2003! Am citit ceva despre L298N insa si acesta are nevoie de o schema. Schemele pe care le-am vazut pe net ma depasesc dpv electronic. Faptul ca cele doua motoare nu sunt chiar identice ma face sa ma gandesc ca ar trebui module separate. Nu-mi dau seama daca diferenta de amperaj dintre ele imi poate cauza vreo problema in cazul unui singur controller. Electronica mea este de nivelul gradinita/grupa mare asa ca incerc sa pricep ceva macar la nivel teoretic. Oricum mersi pentru lamuriri, s-ar putea sa cumpar un controller pana la urma si vad dupa ce si cum!

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Schema din link se apropie cel mai bine de ceea ce doresc eu! Daca as sti cum sa cresc amperajul si rezistenta m-as incumeta sa o fac. Nu mi se pare prea complicata! Daca mi-ar putea sugera cineva ce diferente trebuiesc facute in schema ca sa se potriveasca stepperelor mele ar fi super! Va fi foarte greu sa gasesc o schema care sa se potriveasca perfect motoarelor pe care le am. Ma lovesc intotdeauna de problema amperajului. Nu stiu cum se poate mari! Raman la ideea de a construi cate un modul pentru fiecare stepper toate fiind controlate printr-un modul central. Mersi pentru link!

Link spre comentariu

Schema este cu performantze mediocre, anume cu rezistori de balast pentru limitarea curentului. O astfel de schema este gen demo, probabil ca vei putea sa invartzi motorul, dar in nici un caz nu il vei putea folosi pentru a antrena o sarcina la mai mult de 100Hz, gen axa ptr CNC. Schema prezentata este pentru 5+1 fire!Daca chiar vrei sa o faci, rezistorul de balast R1 in schema, se calculeaza prin legea lui ohm, shi anume Rtotala=U /Imotor, mai precis Rtotala fiind rezistentza serie formata din rezistentza motorul plus rezistentza de balast, U fiind tensiunea de alimentare minus u saturatzie, adica aprox Ualimentare, I este curentul scris pe motor.O modificare de bun simtz este pusul diodelor de recuperare intre colectorul tranzistorilor shi alimentare, mai castigi 10-20% in viteza.

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Nu sunt la nivelul la care sa pot realiza modificarile ample unei scheme! O rezistenta, un condensator mai merge insa c-am atat! Ce am realizat ca scheme pana acum a avut maxim 15 piese: programatoare PIC, cateva sirene, preamplificator microfon, drivere pt steppere pana in 800 mA si altele de genu' asta! Daca gresesc ceva in schema pt motoare (prin modificari aduse de mine unei scheme) risc c-am mult! Mersi pt lamuriri oricum. Treaba cu marirea amperajului (la orice schema) imi pune reale probleme. S-ar parea ca va trebui (cu toate ca nu tin neaparat) sa studiez ceva tutoriale despre electronica ca sa pot intelege mai clar cum se mareste amperajul! Mai zac pe-aici cateva steppere care au peste 1A si e aiurea!

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Corect! Ai dreptate, n-am de ce sa ma supar decat poate pe mine. Greseala execrabila. Viteza, reformulari ale mesajului, zapaceala! Nu prea am nicio scuza, oricum!

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Chiar asa este de greu de marit un amperaj unei scheme? Schimba schema fundamental sau ce? E asa liniste aici! Mai bagati si voi o idee, un link ceva! E greu de crezut ca pe "Forumul electronistilor" nimeni nu stie mai nimic despre modificari de scheme electronice! Un pic de cooperare nu mi-ar face nici un rau!

Link spre comentariu

Mai omule,Intr-unul din lionkurile postate erau inclusiv exemple de calcule de dimensionare, chiar eu tzi-am pus formula de calcul, conform careia se determina rezistentza de balast, in functzie de curentul nominal. Fiind doar o formula de calcul, deci o procedura ce itz intoarce un parametru, shi anume valoarea rezistentzei, este evident ca schema este acceashi.Sa nu te ashteptzi la raspunsuri, mai ales mura in gura, dupa cum pui intrebarile. Hai, spor la treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări