Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificarea si masurarea componentelor


zvonacfirst

Postări Recomandate

Am citit pe undeva pe acest forum ca este bine ca inainte de plantarea componentelor si cositorirea lor este bine ca acestea sa fie verificate si eventual masurate, in special cele din recuperari dar si cele noi.

Eu nu posed decat doua multimetre, unul dintre ele capabil sa masoare si condensatori. Nu am alt dispozitiv de testare.

Am constatat ca tolerantele, in special la condensatoare, sunt foarte mari. La rezistentele pe care le am, cel mai bine se comporta niste rezistente cu pelicula metalica pe care le am de ani de zile si ma feream sa le utilizez gandindu-ma ca cele mai noi, moderne, cu tehnologie mai din zilele noastre, sunt mai ok.

Revin la condensatori, si in special cei electrolitici, din care am vreo 200 de bucati intr-o cutie, recuperati in decursul vremii. Cautam un condensator de 470uF si niciunul nu era nici macar pe aproape de valoarea inscriptionata. Am intalnit si niste situatii care m-au pus pe ganduri, si anume cele din pozele urmatoare.

 

20190127_100214.thumb.jpg.446ca41f7b6fd7de987465ec08252cfe.jpg20190127_100326.thumb.jpg.13fb381c8554708e32cb5fb4a146bf10.jpg

 

Am avut si o situatie si mai ciudata.

 

20190127_095953.thumb.jpg.cc3b2f0478749122f2779af21d315c69.jpg

 

Nu stiu ce sa fac, mai pot fi utilizati cei doi condensatori? Oare multimetrul meu masoara corect?

Voi cum procedati?

Link spre comentariu

Păi toleranțele la electrolitici sunt foarte mari, spre maxim 20% dar diferențe așa mari la componente noi nu prea am găsit.Poți găsi electrolitic marcat 2200uF la o valoare de 2000 sau chiar 2400uF.Cel din ultima poză s-ar încadra în abaterile maxime tolerate, dar primii doi nu prea.....dar ar fi util să verificați aparatul cu valori testate recent pe alte aparate. Se poate face un montaj util dintr-un simplu transformator de rețea, al cărui secundar să aibă fix 3,18V sau foarte aproape.Se pot prevede prize dese de reglaj, pentru a-l aduce la această tensiune.Cu un ampermetru de alternativ înseriat cu condensatorul de testat și cu secundarul trafului, se poate măsura capacitatea condensatorului, prin convertirea miliAmper/microFarad.Deci un curent de 100mA pe ampermetru va da o capacitate de circa 100uF, cu o precizie comparabilă cu a capacimetrelor de duzină.Cu cât traful are un secundar mai ,,potent,, (sârmă groasă) și putere mai mare, se pot măsura condensatori până la câteva mii de microFarazi.Am testat practic asta atunci când nu aveam la îndemână decât un multimetru capabil de doar 20uF la cap de scală.....metoda are avantajul că ține cont și de ESR-ul condensatorilor, deci cu cât ESR-ul lor e mai mare, cu atât va indica o capacitate mai mică, lucru util celor ce încă nu și-au procurat un ESR-capacimetru...

Editat de validae
Link spre comentariu

Pai cand condensatorul e din fabricatie dat cu -20 + 80%, in unele cazuri, cred ca unii sunt in plaja fabricantului. Sau pe aproape.

 

In general, nu ai de ce sa masori condensatoare noi daca nu le folosesti la oscilatoare sau filtre, unde ar conta valoarea lor exacta.

 

Pentru surse in comutatie se masoara ESR. Rezistenta serie. Nu stiu daca e interesul tau.

 

La piesele recuperate problema este in felul cum le-ai recuperat si cat de calde au lucrat. 

Link spre comentariu

Poate nici aparatul de masura nu te ajuta. Inceaca 2-3 condenastori cu el, noteaza valorile si mai masoara-i cu alt aparat, fie el si din raftul magazinului. Condensatorul se masoara descarcat.

Link spre comentariu
18 minutes ago, validae said:

Păi toleranțele la electrolitici sunt foarte mari, spre maxim 20% dar diferențe așa mari la componente noi nu prea am găsit.

Am verifcat ce am scris, ma gandeam ca am neclar, dar cei din poze sunt recuperati.

 

20 minutes ago, Thunderer2018 said:

In general, nu ai de ce sa masori condensatoare noi

Eu incerc sa respect schema, de aceea cand am nevoie de un condensator cumpar doi sau trei si il utilizez pe cel cu valoarea cat mai apropiata de valoarea din schema.

Acum, nu stiu si nu prea inteleg: la condensatoare valoarea din schema este una recomandata sau trebuie respectata? Adica daca nu am 470uF pot folosi unul mai mare sau unul un pic mai mic? La rezistoare ma gandesc ca altfel sta problema pentru ca am constatat ca se cam incadreaza in tolerantele fabricantului. Dar am si unele rezistoare, cred ca sunt fabricate la IPRS, cu valori un pic cam depasite fata de valoarea inscriptionata. De fapt daca masor 10 buc, gasesc una pe aproape.

20190127_114823.thumb.jpg.bd2fcaaf04496621bd36680345512f1c.jpg

 

Cu condensatoarele recuperate la care constat diferente asa de mari ce sa fac, sa le pastrez sau sa le arunc? Ma gandesc ca daca or fi degradate intr-o oarecare masura, durata lor de viata poate fi scurta si ulterior sa-mi faca probleme pe care imi va fi greu sa le diagnostichez.

Link spre comentariu

Mai s-a ivit cineva care ne da de lucru .

 

Lucrati , sa dovedim ca cunoastem mai mult decit initiatorul topicului ,care e logat  pe forum din 2015 si cu 81 de postari .

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
39 minutes ago, Director said:

Poate nici aparatul de masura nu te ajuta. Inceaca 2-3 condenastori cu el, noteaza valorile si mai masoara-i cu alt aparat, fie el si din raftul magazinului. Condensatorul se masoara descarcat.

Am sa incerc sa masor si cu alt aparat aceleasi condensatoare, dar dintre amicii mei nu stiu sa aiba vreunul un multimetru mai performant ca al meu. Nu ca al meu ar fi performant, dar am vazut si mai fara pretentii.

Da, descarc condensatoarele pentru ca m-a piscat odata unul de 100V de am zis ca-mi crapa inima de spaima. De atunci ii tin descarcati.

 

Sa nu radeti va rog, dar as vrea sa intreb, voi cum folositi pluralul: condensatoare sau condensatori?

Am gasit pe net si asa si asa.

https://dexonline.ro/definitie/condensator

 

5 minutes ago, Nostalgic said:

Mai s-a ivit cineva care ne da de lucru .

 

 

Iar am gresit cu ceva? :26

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Mie imi place ID-ul. Trebuie sa ai ceva imaginatie, sau ceva preconceput ca sa te inscrii cu  un asemenea nume.

Dar lasand asta la o parte, eu zic s-o iei usurel. Vezi in primul rand cum stai cu aparatele tale, si cata baza poti pune pe indicatia lor. Altfel spus, cumpara/imprumuta niste piese cu toleranta mica si verifica indicatia. Daca piesele pe care le masori au toleranta cat casa, sunt imbatranite sau naiba stie in ce conditii au fost depozitate 40 ani cat are de ex acea rezistenta IPRS, n-o sa mai stii niciodata de unde ti se trage. Dupa ce afli ca ai aparate bune, mai vezi ce faci si cu restul pieselor de masurat. 

Link spre comentariu

Pai depinde ce construiesti. Pot fi montaje simple unde toleranta pieselor nu-ti afecteaza rezultatul final prea mult, sau nu in masura sa te deranjeze pe tine, dar pot fi de asemenea montaje complexe (RF sau regimuri de oscilatie cu etaje de filtrare) unde anumite tolerante nu trebuie depasite pentru un rezultat optim. Poate ne spui si cam ce vrei sa construiesti, cu o schema de rigoare desigur.

P.S.-in principiu eu folosesc piese cu tolerante cat mai mici 2%,5% sau 10% maximum in montaje electronice cu senzoristica si microcontrollere, iar cele cu tolerante "nesimtite", le folosesc la experimente de electrotehnica unde de obicei am nevoie de valori grosiere si de care ma pot debarasa fara sa ma doara capul ca am pierdut cine stie ce piese de calitate. De la IPRS folosesc multe chestiuni, mai putin condensatoare si rezistoare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

OK, daca tot ne conversam off topic, hai sa dau in vileag "secretul" acelui ID: Acum vreo 25 de ani am vandut Kashtanul familiei si am luat un PC, primul meu PC, un 286. Pentru ca habar nu aveam cu ce se mananca, l-am chemat pe cel de la IT de la serviciu si, la un pahar sau nu mai stiu cate de bere, mi-a facut si cont de messenger. Acest ID a fost inspiratia suprema, bilingva cumva :rade:, pe care am avut-o in acel moment si, pentru ca sunt consecvent, am continuat sa-l utilizez. Asa ca daca sunteti obisnuiti si ai altor forumuri, cu alte tematici, s-ar putea sa ma mai intalniti. Ulterior am imperecheat ID-ul cu avatarul pe care il am si aici si este o legatura subtila intre ele. :scarpin

Link spre comentariu

Ok, multumim de lamuriri, dar cu partea cealalta de care vorbeam, de verificare a aparatelor cum ramane?Esti sigur ca aparatele sunt de incredere? Asta ca sa nu batem campii pe aici  cu tolerante si alte alea, si sa ne spui in final ca de fapt aparatele sunt deocheate.

Link spre comentariu

Cei de 200v de obicei sunt intalniti prin atx-uri sau tv-uri si mai mult ca sigur au lucrat in caldura muuult si bine.

Daca stii ca sunt scosi din echipamente care nu au functionat... era o treaba dar nu ai fi gasit o diferenta asa mare de capacitate asa ca solutia e relativ simpla, la cos cu ei.

Link spre comentariu
53 minutes ago, zvonacfirst said:

La rezistoare ma gandesc ca altfel sta problema pentru ca am constatat ca se cam incadreaza in tolerantele fabricantului. Dar am si unele rezistoare, cred ca sunt fabricate la IPRS, cu valori un pic cam depasite fata de valoarea inscriptionata. De fapt daca masor 10 buc, gasesc una pe aproape.

In anul 2019, dar si in ultimii 5 ani si +, accesul la rezistente de 1% este atat de facil, incat nu merita sa mai cumperi 5-10-20% etc. Pretul nu difera mult.

 

238k in loc de 220k este bine pentru toleranta acelei rezistente. Colegii mai experimentati ne pot lamuri ce toleranta semnifica acel verde de pe rezistenta socialista.

 

In legatura cu pluralul: eu votez pentru genul neutru (-oare).

Link spre comentariu

@doru3160 am venit cu acele lamuriri intr-un spirit de gluma generat de postarea ta oarecum interogativa.

 

Ca sa revin on topic, nu am cum sa imi verific in acest moment aparatul, dar am scris mai sus ce verificare intentionez sa fac:

 

52 minutes ago, zvonacfirst said:

Am sa incerc sa masor si cu alt aparat aceleasi condensatoare, dar dintre amicii mei nu stiu sa aiba vreunul un multimetru mai performant ca al meu. Nu ca al meu ar fi performant, dar am vazut si mai fara pretentii.

 

Pe de alta parte, ma interesa sa aflu si am si aflat multe chestii utile de la niste profesionisti in legatura cu necesitatea masurarii componentelor si cat de sticta trebuie sa fie valoarea acestora dar si verificarea lor si depistarea celor bushite inainte de al le cositori.

 

Foarte interesant linkul @d2134, multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări