Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiouri vechi, interceptări și ,,Europa Liberă,,....pentru cunoscători

Postări Recomandate

Desigur ... doar am rememorat . La Europa Libera am auzit prima oara ca a cazut Jivkov ... ma rog , s - a retras . Mai destept ca Ceausescu ... , a mai trait destui ani . A fost semnalul ca lucrurile incep sa se schimbe ... pacat ca mai - marii n - au inteles ... , finalul era deja hotarat . Altfel , am fost ascultator constant ... , cu diferite radiouri !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cu Europa Liberă, intr-adevar era o psihoza, căreia personal îi cazusem victima. Atât eu cât și prietenii mei din vremea aceea. Erau mai multe posturi ce transmiteau în lb. Română, însă RFE pārea singurul demn de luat in seamă. Element de referință atât în ce priveste performanța "instalatiilor" noastre de receptie, cat si importanta informațiilor transmise. Așa credeam noi atunci, la vârsta adolescenței (sa zicem 1986 ... 1990). Poate chiar așa era, poate nu. 

După '90 i-am prins cu "mātza-n sac" in ce privește veridicitatea unor informații, ceea ce m-a făcut sā îmi schimb putin părerea referitor la  profesionalismul lor jurnalistic. 

În fine, Radio Europa Liberă (cu bune si cu rele) a fost cea mai importantă călăuza informațională  a românilor intr-o perioada in care tocmai informatia lipsea. Nu-i putin lucru. Măcar pentru asta, sunt demni de respect ...

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
4 hours ago, Dan85 said:

...............

Doar in Coreea de Nord aparatele de radio sunt setate pe anumite frecvente, la noi, ascultai orice frecventa fara nici o interdictie...........

Buna seara,

Pot sa va spun cu mana pe inima ca in 1989 sa preconizat (sau ne-a testat reactia coducerea institutului unde lucram), ca noile serii de televizoare romanesti sa aiba selectorul de canale modificat astfel incat sa se poata receptiona doar 2 programe TVR1 si TVR2. Probabil reglajul s-ar fi facut in fabrica sau la Radio_Progres in functie de orasul unde locuiai. Incepuse o perioada cand aproape in fiecare duminica eram chemati la seviciu sa stam degeaba si sa putem fi supravegheati. Mentionez pentru cei mai tineri ca saptamana de lucru pana in 1990 era de 6 zile.

Ascultam si EL si VoA incercand sa prind programele muzicale. Stirile si comentariile politice erau ascultate de mine cu mare interes. Dezvoltam cele auzite si la serviciu mai in soapta sa nu ne auda sefii. Informatorii dintre noi ne erau erau cunoscuti (probabil nu toti) si n-am avut probleme dar e bine sa se stie ca in perioada stalinista (pana in 1965 cand a venit Ceausecu la putere) a fost cam nasol pe partea asta.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

La 28.01.2019 la 22:17, +_Florin_+ a spus:

După '90 i-am prins cu "mātza-n sac"

Dupa 90 cine sa-i mai asculte? Alte vremuri, alte preocupari...

Citat

La 28.01.2019 la 22:20, AFCtin a spus:

ca noile serii de televizoare romanesti sa aiba selectorul de canale modificat astfel incat sa se poata receptiona doar 2 programe TVR1 si TVR2.

Povesti...nu le-ar fi iesit. Era prea mare deranjul, si efectele nesemnificative. Daca era vorba de stoparea propagandei, radioul era piesa de rezistenta a romanului, nu tv-ul.Ce puteai receptiona?  Rusi la est, bulgari la sud, sarbi si  unguri la vest, si ceva rusi(din nou) la nord. Sa fim seriosi, nu de la astia venea pericolul...

Editat de doru3160
Link spre comentariu
8 minutes ago, informer said:

Bine ca nu se mai poate ca altfel juma` de forum n-ar mai scrie maine... :) 

glumita... sau tentativa...

Buna seara,

Pentru tineri gluma, pentru cei mai in varsta asa ca mine o gluma "de ocna" :rade: pentru generatia parintilor mei un motiv de a face pur si simplu infarct.  :nerv

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
4 minutes ago, AFCtin said:

Buna seara,

Pentru tineri gluma, pentru cei mai in varsta asa ca mine o gluma "de ocna" :rade: pentru generatia parintilor mei un motiv de a face pur si simplu infarct.  :nerv

Cu stima,

Doar o reactie la agresivitatea si aroganta uneori exagerate din mediul on-line mioritic... nimic cu subinteles.

Link spre comentariu
20 minutes ago, doru3160 said:

Povesti...nu le-ar fi iesit. Era prea mare deranjul, si efectele nesemnificative. Daca era vorba de stoparea propagandei, radioul era piesa de rezistenta a romanului, nu tv-ul.Ce puteai receptiona?  Rusi la est, bulgari la sud, sarbi si  unguri la vest, si ceva rusi(din nou) la nord. Sa fim seriosi, nu de la astia venea pericolul...

Buna seara,

..............Bulgari la sud: emisiunea "dracoiaca" de vinerea de la ora 22:00 :). Mai vedeai ceva interesant interzis si cenzurat la noi 

..............Sarbii la vest: n-am prins in Bucuresti dar am auzit ca aveau programe ff atractive: muzica filme dupa ora 22:00

..............Si ungurii aveau programe atractive mai ales dupa ora 22:00.

Vis a vis de propaganda aveti dreptate radioul era de baza

Ne distram si noi cum puteam asta ii cam deranja pe cei din CC al PCR

Cu stima

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
Acum 3 minute, doru3160 a spus:

Nu i-am mai ascultat după '90. 

Ma refer la faptul că după  '90 am aflat cum s-au desfășurat in realitate anumite evenimente din timpul dictaturii, pe care ei le prezentau(tot atunci)  cam ... diferit de realitate.

În fine, în ciuda acestor "neconcordanțe", consider că RFE a fost per ansamblu principala sursa de informare a românilor intr-o perioadă grea.

Link spre comentariu
La 28.01.2019 la 22:33, AFCtin a spus:

Bulgari la sud: emisiunea "dracoiaca" de vinerea de la ora 22:00 :). Mai vedeai ceva interesant si interzis si cenzurat la noi.

..............Sarbii la vest: n-am prins in Bucuresti dar am auzit ca aveau programe ff atractive: muzica filme dupa ora 22:00

..............Si ungurii aveau programe atractive mai ales dupa ora 22:00.

Nu de asta se temeau comunistii vremii...de asta spun, castrarea selectoarelor tv nu le aducea decat bataie de cap.

Link spre comentariu
Just now, doru3160 said:

Nu de asta se temeau comunistii vremii...de asta spun, castrarea selectoarelor tv nu le aducea decat bataie de cap.

Buna seara,

Nu va contrazic, dar incepusera sa o ia pe aratura rau conducerea CC al PCR: 

1. duminici la lucru ca sa nu stai acasa
  2. programe absolut tampite de economie de materiale cupru aluminiu etc care faceau mai multa paguba decat economie,
  3. propaganda non stop la TV si radio
  4. cultul personalitatii celor doi 
  5. lipsuri alimentare din ce in ce mai acute 
  6. pene de curent si de apa calda
  7. etc

Daca "castrau" selectorul TV-urilor noi gaseam imediat solutia de remediere :reytre

Cu stima,

Link spre comentariu
Acum 31 minute, doru3160 a spus:

Bine...  nu-i despre RFE... apăruseră fm-urile...

După '90  îmi plăceau posturile de pe FM cu transmisii de la RFI, cu accentul ăla franţuzit...

Apoi Hurezeanu de la Deutche Welle avea o carismă de neuitat  pentru mine...

Apoi chiar că Europa Liberă şi Vocea Americii parcă erau desuete... nu ştiu de ce...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări