Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiouri vechi, interceptări și ,,Europa Liberă,,....pentru cunoscători

Postări Recomandate

La 27.01.2019 la 12:14, Untold a spus:

Nts...pentru Tehnoton, cuiele era potrivite. Aaaa..izolate cu izolirband...:rade:

Ai fi surprins sa afli ca si cele de Tehnoton si cele de Electronica acelasi tip de claviatura, de acelasi producator  fabricate, foloseau.Cuiele erau doar in mentalitatea unora.

La 27.01.2019 la 12:17, gauss a spus:

Albatrosul trebuia dezvoltat ... daca primea si ultrascurte , ar fi fost un radio mediu de calitate

Pai a avut UUS, in carcasele pe care scrie Mamaia.

La 27.01.2019 la 13:48, +_Florin_+ a spus:

De remarcat stabilitatea acelui radio. Câteodată nici nu umblam la butonul de "acord" de la o zi la alta.

Asa era si la Gloria.Daca il lasam azi pe un post, a doua zi tot acolo era, nu trebuia sa umblu la acord. Ma refer la US, binenteles.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Da ...  stiu de Mamaia . Ma rog , ar trebui sa stie oricine a trait in epoca si era electronist . Mai degraba s -a luat blocul de UKW de la Mamaia , si a rezultat Albatros . Am avut un Mamaia cu ( ceva ) piese japoneze , mergea rezonabil .  Ma rog , in epoca toate radiourile functionau multumitor . Pretentiile nu erau mari , propagarea buna , interferente lipsa ... mi -as dori si acum asa ceva !

P.S. - nu cred ca noul Europa Libera va emite pe unde scurte . Va avea doar ceva panouri in fata guvernului  ( in piata ) ,  ca acolo se naste democratia  ... si probabil un studiou local la Sibiu ... unde vor oficia Kovesi si  Lazar  . Sau invers ( mai degraba ) ... sediul la Sibiu .

Editat de gauss
Link spre comentariu
La 27.01.2019 la 17:20, gauss a spus:

Mai degraba s -a luat blocul de UKW de la Mamaia , si a rezultat Albatros

Cam asa ceva, deci nu avea rost sa-l mai bage inca odata, ca sa obtina din nou un radio mediu de calitate.Au optat pt varianta low cost, si oricum, pe vremea Albatrosului nu prea era mare lucru de ascultat pt UUS.

P.S. - nu cred ca noul Europa Libera va emite pe unde scurte

Cine sa mai aiba si grija lor...

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Intr - adevar . Spilul UKW a fost cand s - a deschis programul 3 ... Mi - aduc si acum aminte  prima zi dimineata ... a fost un interviu cu Nadia Comaneci  si o dedicatie  muzicala pentru ea , Fernando ... de la ABBA . In ultimii ani inainte de '89 , era cam tot UL si UM . Ca si continut ...

34 minutes ago, doru3160 said:

Cine sa mai aiba si grija lor...

Nu ziceti ... pe bani buni , se gasesc amatori  . Cred ca  deja ordonanta de urgenta e la " pritocit " ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
On 1/26/2019 at 2:02 PM, gauss said:

... in afara de condensatorii multistrat albastru - inchis , cu minipunct rosu . 0,1 microfarazi ... si 47 nF , fugeau groaznic cu temperatura  

Erau strict pentru cuplare/decuplare, cu titanat de bariu. Dielectricul respectiv este piezoelectric si condensatoarele tiuiau daca le alimentatai in ac de frecventa audio.

On 1/27/2019 at 5:22 PM, doru3160 said:

Cam asa ceva, deci nu avea rost sa-l mai bage inca odata, ca sa obtina din nou un radio mediu de calitate.Au optat pt varianta low cost, si oricum, pe vremea Albatrosului nu prea era mare lucru de ascultat pt UUS.

Albatrosul mergea mai bine ca Mamaia in benzile AM. Am avut Albatros si l-am comparat cu mai multe Mamaia.

Link spre comentariu
4 minutes ago, doru3160 said:

Da, am auzit si eu de efectul placebo.

La Albatros oscilatorul este separat si comanda RAA se aplica si la tranzistorul din mixer, nu numai la primul etaj AFI. Asta conteaza. Mamaia are mixer autooscilant (convertor) si RAA doar in AFI. Nu am schema lui Mamaia in fata, dar asa imi amintesc. Si le-am ascultat. 

Link spre comentariu
Citat

La Albatros oscilatorul este separat si comanda RAA se aplica si la tranzistorul din mixer

Da, asa e, dar diferente palpabile la sensibilitate eu n-am remarcat. Ambele erau la fel pe US, adica puse alaturi si acordate pe Europa Libera...nici o diferenta.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Vad ca a deviat ... cu Europa Libera , e o psihoza . Eu ( cel putin ) am scris foarte clar . Nu era interzisa ascultarea ( tacit ) , nu era nimic interzis legat de ea . Doar ca comentarea in public ( dezbateri ) a celor afirmate acolo nu era de bun augur . Era considerata ( cf . articol de lege ) " propaganda dusmanoasa " , si sanctionata ca atare ... perfect legal . Dupa ce au disparut detinutii politici ( natural ) sau prin eliberare , parnaia celor care comentau se facea prin pedepse pentru infractiuni de drept comun , inventate ... ilicitul era unul din ele . Sau o treapta superioara , uneltire contra oranduirii de stat . Cine nu crede , inainte sa nege ... se poate informa . Exista Codul Penal din acel timp , si exemple destule pe net . Un cunoscut de - al meu , din copilarie , mai slobod la gura ( inclusiv ce afla de la Europa Libera )  ... dat in gat de inevitabilii informatori , a fost potcovit pentru detinere ilegala de valuta ... , la perchezitia domiciliara ( cautau ceva jurnal , insemnari , manifeste )  au gasit o moneda de 50 de centi , cu care se juca copilul minor , de gradinita ... o gasise pe drum . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
La 28.01.2019 la 18:57, gauss a spus:

... cu Europa Libera , e o psihoza .

Nu e deloc psihoza...altfel ce puteam receptiona de interes pe US ca sa verific un aparat? Scule de masura la vrema aia inca nu aveam, deci era singura posibilitate de a compara si evalua un aparat.

Link spre comentariu

Ati inteles la ce m - am referit . Posturi in limba romana erau destule ... Radio Moscova , Radio Beijing , BBC , Deutsche Welle , Radio Vatican etc .  Ba mi - amintesc si de Radio Tirana ... , erau comici . Atacau imperialismul sovietic ... Ma rog , parere personala . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai n-am spus ca numai aia era, insa fiind ascultat des, stiam frecventele unde se poate receptiona, stiam orele de emisie, cand era de o proba imi era mai usor sa caut deja in loc cunoscut, si stiut cam in ce conditii se putea receptiona zilnic cu un aparat bun, ca sa pot face comparatia.Chiar daca ascultam si altele, le ascultam ocazional, nu le nimeream la orice ora.

Link spre comentariu

Eu ma refeream la obstinatia cu care colegii sustineau ca nu era interzis sa asculti ... , ceea ce eu n - am spus ( contrazis ) niciodata . Postarile sant la vedere , se poate verifica . Unii mai cu mot au gasit si prilej de mistocareala " spirituala " ... in loc de efortul de a citi corect , desi e scris in romana . Probabil e greu . La unii , nu ma mira .

P.S. Europa Libera n - avea program dimineata , in zilele de lucru . Doar sambata si duminica . Incepea dupa - amiaza , la ora 17 , cu intonarea rapsodiei de Enescu . Stiu si acum programele pe de rost . Si unele din frecvente ... se schimbau la anumite ore , si anotimpuri ... functie de propagare . In fine ... Cand am facut prima dubla conversie , pe tuburi ( eram in liceu ) ascultarea mai multor frecvente a fost verdictul final ca era O.K. radioul ... , comparat cu un Stassfurt , apoi cu un Darclee . Pot spune cu mana pe inima ca se auzea mai bine ( mai sensibil ) , ascultam la casti . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
La 28.01.2019 la 20:11, gauss a spus:

P.S. Europa Libera n - avea program dimineata , in zilele de lucru .

Pai in zilele de lucru, dimineata ori eram la scoala ori la lucru, depinde de perioada. Nu aveam treaba cu ei decat seara sau noaptea.

La 28.01.2019 la 20:11, gauss a spus:

ascultarea mai multor frecvente a fost verdictul final ca era O.K. radioul ... , comparat cu un Stassfurt , apoi cu un Darclee

Cam asta era ideea, dar de cele mai multe ori, ma multumeam doar cu Europa Libera, daca era ceva interesant de ascultat.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări