Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiouri vechi, interceptări și ,,Europa Liberă,,....pentru cunoscători

Postări Recomandate

Acum 8 minute, doru3160 a spus:

Albatros, pe cat de modest arata, pe atat de bine mergea, daca nu faceau mofturi comutatoarele de gama.Inainte de Gloria, m-am jucat cu unul, si ma obisnuisem cu acordul fin, de asta la urmatorul imi cam lipsea.Mi se parea mai dificil doar din butonul de acord, dar cu timpul m-am obisnuit. Demultiplicarea era mai mare la Gloria pe butonul de acord.

Da, a mers f bine si dupa mult timp am uzat de bete de chibrit pentru mentinut pe pozitie comutatoarele de game. Acum mi-am amintit si de acordul fin, invarteam si eu de ala, ii prinsesem spilu'. Cred ca avea demultiplicarea mai redusa, de aia ii pusesera si acord fin. Era mai ieftin un trimer decat o rotita dintoasa...:rade: Era facut de Electronica, parca ii vad sigla si acum. Era si de Tehnoton, dar tot ce a produs Tehnoton, au fost niste rebuturi ginecologice, chiar si casetofoanele.

Link spre comentariu
La 27.01.2019 la 11:58, Untold a spus:

Era si de Tehnoton, dar tot ce a produs Tehnoton, au fost niste rebuturi ginecologice, chiar si casetofoanele

Chestiune de gust...eu n-am bagat de seama sa fi fost asa, mai ales in ce priveste aparatele de radio, dar fiecare a perceput lucrurile din punctul propriu de vedere.

Aceleasi bete de chibrit se potriveau si la aparatele facute de Electronica si la cele de Tehnoton.

Link spre comentariu

Eu tin minte ca parca avea si UUS...UL, UM, S1, S2, S3 si UUS...sau Gloria era cu toate gamele...ca am avut si Gloria dupa Albatros..dar a tinut mai mult  Albatrosul.

Oricum, in camera mea ascultam programul 1 la o casca cu o dioda, antena si calorifer. SI asta doar noaptea, pana adormeam cu casca sub perna...

Fac si eu ca-n bancul ala:  Azi am fost la popa si m-am spovedit...cate amintiri frumoase....

Link spre comentariu

Eu ascultam Europa Liberă la un radio pe lămpi, "Ceaika" se numea (ca și celebrul automobil). Un fel de Select/Darclee in varianta sovietică,.

Antena era un cablu de vreo 8 m lungime, întins pe bloc (locuiam "sus" si eram prieteni cu administratorul, n-a fost o problema).

Impamantare la calorifer, așa cum se purta pe atunci.

De regula se auzea bine sau foarte bine. În fine, erau și seri cu receptie proasta (mai un fading enervant, mai o fluieratura) dar nu s-a întâmplat vreodată să nu pot asculta postul ! ... si tare mă mandream cu asta :rade:.

De remarcat stabilitatea acelui radio. Câteodată nici nu umblam la butonul de "acord" de la o zi la alta.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, +_Florin_+ a spus:

.....De remarcat stabilitatea acelui radio. Câteodată nici nu umblam la butonul de "acord" de la o zi la alta.....

Inseamna ca avea deriva termica buna. Cand mi-am facut primul "decodor" HBO (filtru de rejectie, in fapt), am pus polistiren pe cutie si in cutie o rezistenta de vreo 47 ohmi alimentata cu tensiune stabilizata ca sa nu faca dungi din 5 in 5 minute...:rade:

Link spre comentariu
Acum 15 minute, Giorgi tv a spus:

Se prindea vocea americi si cu un amarat de radio RIC,si foarte bine.

Normal ca se prindea, VOA emitea pe unde medii pe la 1100 kHz parcă. Mergea și cu reacție sau amplificare directa home made.

Acum 27 minute, Untold a spus:

Inseamna ca avea deriva termica buna. Cand mi-am facut primul "decodor" HBO (filtru de rejectie, in fapt), am pus polistiren pe cutie si in cutie o rezistenta de vreo 47 ohmi alimentata cu tensiune stabilizata ca sa nu faca dungi din 5 in 5 minute...:rade:

Da, probabil avea schemă de termocompensare bine aleasă. Nu mai retin exact ce piese avea in circuitul OL, au trecut peste 30 de ani de atunci, eram un adolescent pasionat de electronica :rade:.

Din pacate nu gasesc nici aparatul nici schemă pe net, ori nu stiu eu sa caut pe site-urile rusești.

Ca topologie a schemei era precum un Select de-al nostru, semăna și dpdv estetic.

Păcat că l-am defrişat, după '90. Europa Liberă nu mai prezenta interes, așa că a devenit "donator de organe" pentru experimentele mele.

Link spre comentariu

In casa la mine, tatal meu asculta Europa Libera la un VEF206. Se auzea rezonabil, dar, neavand atunci, cunostinte de propagarea undelor electromagnetice, interpretam fadingul drept bruiaj.

Bunicul meu, era dintre cei care i-au asteptat pe americani - el asculta VOA pe un radio Gloria din anii '70.

Link spre comentariu

Buna seara,

Ce ziceti de asta:

https://pressroom.rferl.org/a/rferl-expands-to-romania-bulgaria/29374397.html

http://www.ziare.com/media/radio/ne-intoarcem-in-timp-radio-europa-libera-revine-in-romania-pentru-a-sustine-valorile-democratice-1521992

am crezut ca-i gluma si am cautat pe net

Cu stima,

PS acum e mai greu sa gasim Receptoare pe US nu prea mai fabrica nimeni asa ceva :56

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări