Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

conversie semnale de la un LCD la LED

Enigma86d

Postări Recomandate

dupa ce ca e o aplicatie auto, te incapatanezi sa cauti piese incat sa nu mai termini montajul... daca te uiti si in aparatul ala de masura o sa vezi ca tot referinta interna foloseste pentru ca-i destul de precisa...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Enigma86d

20

• niq_ro

12

• Yo4You

5

• zal

3

Top autori în acest subiect

Prima schema care mi-ai aratat-o nu avea reglaj, asta intradevar are potentiometru de 10K pentru calibrarea voltmetrului. La schema asta daca se modifica cu 1% tensiunea de alimentare, se modifica cu 1% tensiunea de referinta, deci se modifica cu 1% valoarea masurata. Ma rog, adaptez schema si sper sa tina bine lm7805-ul care o sa fie pe alimentarea montajului.

Link spre comentariu

niq_ro, tensiunea aia de referinta e reglata cu ajutorul semireglabilului de 10K. Deci, ea va depinde de potentiometrul ala si de tensiunea de alimentare, parerea mea...

Daca cresc tensiunea de alimentare la 5.5V, tensiunea aia nu va mai fi 1V, ci va fi 1,1V. Asta va determina ca valoarea masurata sa fie cu 10% mai mare. In loc sa vad 12,5V pe baterie o sa vad 13.75.

PS. Nu vreau sa ma cert cu nimeni, asa vad eu ca functioneaza schema...

Link spre comentariu

pai si daca tu ai V+ stabilizat care-i problema? un amarat de LM7805 nu e suficient? te-as intelege daca ai face un aparat de masura superprecis, dar asa... crede-ma ca e arhisuficient...

daca iti place tie sa te complici, poti folosi schema de la pagina 7 din datasheet, cea de la http://www.ortodoxism.ro/datasheets/intersil/fn3082.pdf

PS: construieste-l tu in varianta standard si verifici in toate cazurile tale extreme si o sa constati ca "teoria ca teoria, da' practica ne omoara"

Link spre comentariu

O sa fac schema cu zenner normal, sau fara zenner. dar cei de la conex club nu degeaba au pus zenner super precis. Schema oferea stabilitate foarte buna.La bateria de la masina cand am motoru stins, la 12,7V pot sa zic ca am bateria incarcata, la 12,4V pot sa zic ca trebuie incarcata, de asta mie se pare important sa nu se abata de la o masuratoare la alta.

Link spre comentariu

Vad ca functioneaza. N-am incercat sa fac experimente sa fac cum masoara cu zenner si fara zenner ca is obosit si maine ma duc la lucru. Daca chiar ma pun mai mult ca sigur il alimentez invers din greseala cum am mai patit-o cu alte montaje.

Link spre comentariu

Am facut montajul cu dioda zenner obisnuita si l-am alimentat la 3 tensiuni diferite:4,75V - mi-a masurat 12,30V5V - mi-a masurat 12,00V5,25V - mi-a masurat 11,75VImpediment care la mine se poate rezolva cu lm7805 care daca il alimentez intre 10V si 15V, la iesire pastreaza fix 5,10V si valoarea masurata ramane aceasi. Nu am incercat sa vad daca astia 5,10V stabilizati de lm7805 raman intre limite stranse in cazul in care creste temperatura. Va trebui sa-i dau un pic foc si sa vad daca pastreaza 5,10V (nu de alta, dar in masina temperatura poate varia foarte mult, iarna cand urci in masina 0 grade iar vara daca nu bagi aer poti ajunge la 40 de grade)Apropo nu ma mai certati cu dioda sau puntea :goodman: ca am mai pus din astea pe montaje, dar acuma n-am facut eu cablajul, l-am luat direct din revista.

Link spre comentariu
Am facut montajul cu dioda zenner obisnuita si l-am alimentat la 3 tensiuni diferite:

4,75V - mi-a masurat 12,30V

5V - mi-a masurat 12,00V

5,25V - mi-a masurat 11,75V

la 4,75V (deci eroare de -5%) ai o diferenta de +0,3V deci +2,5% eroare, iar la 5,25V (+5%) ai o diferenta de -0,25V si o eroare de -2,08%

daca te uiti in schema ta, vei observa ca -5V (de fapt un -3,5V) tii genereaza ICL7107 de la pinul 3 prin inversoarele integratului 4049, dar V- ala nu-i extraordinar de stabil.... asta daca ai pus zennerul de 6,8V intre V+ si V-, daca l-ai pus in schema cum era ICL8069 care e o referinta de 1,2V.. nu ai facut nimic, diaoda zenner nu ar avea rol...

Impediment care la mine se poate rezolva cu lm7805 care daca il alimentez intre 10V si 15V, la iesire pastreaza fix 5,10V si valoarea masurata ramane aceasi.

nu stiu daca in textul din revista nu scria EXPLICIT sa pui un stabilizator performant cum e 7805, dar tare m-as mira...da' scrie prin datasheet

Nu am incercat sa vad daca astia 5,10V stabilizati de lm7805 raman intre limite stranse in cazul in care creste temperatura. Va trebui sa-i dau un pic foc si sa vad daca pastreaza 5,10V (nu de alta, dar in masina temperatura poate varia foarte mult, iarna cand urci in masina 0 grade iar vara daca nu bagi aer poti ajunge la 40 de grade)

daca varianta simpla cu LM7805 nu te satisface ca eroare de masura, pentru variatiile de temperatura, pune-i varianta cu zenner, dar "complic-o" cu inserierea unei diode redresoare obisnuite, care anuleaza dispersia termica .... asta daca reusesti sa stabilizezi V-

in concluzie, treci la varianta cu luarea referintei de pe V+ si masa ... macar poti da vina pe 7805 asa sunt prea multi factori...

Apropo nu ma mai certati cu dioda sau puntea :goodman: ca am mai pus din astea pe montaje, dar acuma n-am facut eu cablajul, l-am luat direct din revista.

si e greu sa pui o dioda sau o punte inainte de montaj, pe firul de plus?!?!

doar tu ai cerut solutie sa nu-l arzi :partyman:

Link spre comentariu
niq_ro nu am cerut nici unde solutie sa nu ard montajul. Nu sunt inapoiat, am auzit de diode si redresoare. In post-ul respectiv am zis ca is obosit si mai mult ca sigur fac greseli, chiar sa il alimentez invers. Decat sa fac greseli si sa lucrez dupaia in plus mai bine ma abtin sa lucrez cand is obosit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări