Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio defect

robert1000

Postări Recomandate

Salutare! Este vorba de un amplificator foarte vechi, prefinalii si finaliipe un canal sunt arsi. Am ca finali arsi 2sa1490 2sc3854 si nu se gasesc in Bucuresti. Pot pune 2sd1047 si 2sb817? Multumesc!

Link spre comentariu

2SA1490-PNP=120V,8A,80W,20MHZ  2SC3854-NPN=120-160V,8A;80W-20MHZ  2SD1047-NPN=160V,12A;100W,15MHZ  2SB817-PNP=160V,12A,100W,15MHZ,cu alte cuvinte,merge.

Editat de Giorgi tv
Link spre comentariu

Revin. 

Deci..e vorba de un yamaha rx330, prefinali 2sb438 si 2sb560 (2 perechi), finali 2sa1490 si 2sc3854.

Pe unul din canale erau arsi prefinalii si finali si niste rezistente.

Negasind acesti prefinali am gasit tranzistori care sa fie foarte apropiati ca specificatii. Am pus ca prefinali 2sa1013 si 2sc2383 si finali 2sd718 si 2sb688. 

Problema e ca, cand pun difuzor pe canalul reparat (difuzor 6ohms cum e specificat pe amplificator ca trebuie ....scrie 6-12ohms), daca il dau putin mai tare, dupa un minut decupleaza releul intruna, la fiecare secunda si o tine numai in cuplari si decuplari rapide.

Finalii nu se incalzesc decat foarte putin.

Pe placa exista 2 semireglabili, probabil pentru bias, dar vad ca nu se schimba masuratorile daca invart de ei. Nici comportamentul amplificatorului nu se schimba.

Daca pun difuzor doar pe canalul unde-s tranzistorii originali, merge fara probleme.

Ce e de vina aici? De ce decupleaza releul? 

Link spre comentariu

Am reverificat si m-am gandit mai bine. La inceput se incalzeau foarte putin noii finali , vreo 30 grade (chiar fara sarcina) , se auzea bine acel canal...dupa probe de vreo 5-10 min a aparut chestia cu decuplatul releului, iar de atunci finalii s-au racit de tot. S-au defectat? Oare de ce? Daca dau foarte incet volumul, se aude, deci nu-s in scurt...

Pareri?

Link spre comentariu

N-am scapat nimic. Toate piesele au fost inlocuite fiind studiate bine datasheet-urile fiecarei piese.

Problema e ca, neambalandu-se termic finalii, ce au patit oare?

Daca gaseam piesele originale era altceva....dar asa...

Link spre comentariu

Daca era facut totul cum trebuie ar fi mers ok dar cum nu merge sigur ai scapat ceva, nu neaparat o componenta, poate sa fie vorba numai de un reglaj DAR ma indoiesc foarte tare de asta.

Daca decupleaza releul atunci ai INCA probleme grave in etajul final, probleme pe care nu poti sa le rezolvi singur.

Depanarea unui aparat nu inseamna numai schimbarea componentelor arse, inseamna mult mai mult incepind chiar cu identificarea motivului care a dus la arderea acelor componente si continuind cu multe altele.

Link spre comentariu
4 hours ago, robert1000 said:

Pe placa exista 2 semireglabili, probabil pentru bias, dar vad ca nu se schimba masuratorile daca invart de ei. Nici comportamentul amplificatorului nu se schimba.

Ce ai masurat, unde, cum?

Stii cum se regleaza un curent de mers in gol (bias)? E imperativ sa stii cum inainte sa te apuci sa invarti de acei semireglabili. E chestie de viata si moarte pentru amplificator pozitia acelui semireglabil.

Pune intrebari, eventual si cu poze, ca sa nu ramai la capitolul "probabil pentru bias".

Vorba colegului, du-l la un depanator. Daca tu esti depanatorul, poate te reprofilezi. Nu o lua in nume de rau!

Schema o iei de aici: https://elektrotanya.com/yamaha_rx330.pdf/download.html

Ai grija ca semireglabilii au reglajul de zero catre rezistentele de 1k.

8ucT4aH.jpg

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
3 hours ago, robert1000 said:

N-am scapat nimic. Toate piesele au fost inlocuite fiind studiate bine datasheet-urile fiecarei piese.

Problema e ca, neambalandu-se termic finalii, ce au patit oare?

Cu scuzele de rigoare spun,nu mai continua in ideea ca ai sa faci ceva,vorba domnului Sesebe,va duce si mai mult la agravarea situatiei.

Link spre comentariu

Refaceti reglajul de bias la canalul bun (volumul general la minim) conform manualului;daca nu-l aveti o valoare masurata de 10mv intre capetele r381-383 e suficienta; curent minim aveti cu cursorul VR103 (de exemplu ) reglat catre baza lui Q117 (Q117 deschis).

La canalul defect verificati Q127,Q117,R373,VR103,R375,R379,C367, daca VR103 are contact imperfect e posibil sa se fi defectat.

Verificati ca tensiunile din zona finalului sa fie identice canal bun/defect/schema de mai sus.

Procedati cu atentie si cu condensatorii de filtraj descarcati.

Succes.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru implicare. Din pacate nu-mi permit sa-l duc la un depanator priceput la asa ceva. 

Din ce am citit, un reglaj incorect al biasului, poate aduce distorsiuni la volum mic sau un curent de repaos prea mare si incalzirea finalilor... la mine nu distorsioneaza indiferent de pozitia semireglabililor si nu se incing finalii.

Am mai citit de masurarea voltajului intre b-e la finali, la mine e cam 600mv si nu se modifica. Voi mai studia.

Multumesc domnului ex.escu pentru ajutorul dat. Masurarea valorii intre capetele rezistentelor 381-383 se face masurand capetele ce vin in emitatoare sau capetele opuse?

N-am mai facut niciodata un asemenea reglaj, asa ca cine are placerea il rog sa ma ghideze mai detaliat.

Multumesc!

Link spre comentariu

Tensiunea se masoara intre capetele conectate la emitorii finalilor;tensiunile din schema sunt masurate intre masa si locul respectiv.

Tensiunea de 600mv e cam mare,trebuie redusa conform schemei, acolo aveti cam 500mv (0,5v).

Link spre comentariu
Acum 9 ore, robert1000 a spus:

Schimba noi finali si prefinali sau ce tranzistori ce ai schimbat fara rezistente pe canalul bun si asa te dumeresti daca finalii noi sunt buni sau buni de aruncat , daca un canal este bun celalalt este usor de reparat dupa cel bun

Bun sa nu faci invers adica sa pui finalii buni pe canalul defect sa nui arzi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări