Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptia emisiunilor DRM (Digital Radio Mondiale) in unde scurte

yo3fhm

Postări Recomandate

31 minutes ago, Marele Savant said:

multa lume da de ex. anumite tari din vest. e adevarat, sint tari unde a prins dar numai din cauza ca s-a facut la timpul potrivit, nu ca la noi unde stam cu fibra optica in casa iar cineva ar mai vrea sa umplem iar terasele blocurilor cu antene!

Dupa cum spuneam ... trebuia o promovare in momentul oportun. Nu trebuie umplute terasele blocurilor cu antene. E suficient un pilon care sa contina antenele necesare receptionarii semnalelor din diverse directii. Culmea e ca la posibilitatile de astazi, costul unei astfel de instalatii (mai putin pilonul, fiderii de distributie si sistemul de impamantare) nu trece de suma de 1000RON. Adica antene, preamplificatoare, bride de prindere, distribuitoare, amplificator de trunchi, etc ...E greu sa promovezi tot sistemul in Romania,  pentru 40-50 de canale TV, pentru care ar mai trebui sa si platesti. Nu s-ar incumeta nimeni la asa ceva, cu atat mai mult cu cat fibra optica intra pana in casa. 

Momentan din cele 5 MUX-uri nationale, Romania a pierdut unul in urma ultimelor conventii (implementarea LTE, reduce numarul canalelor utilizabile) si mai e pe cale sa mai piarda in viitor inca unul, daca nu se misca nimeni. Acum sunt diponibile 3 MUX-uri in UHF (din care 2 castigate, cum altfel decat de SNR, care a reusit cu chiu si vai sa implementeze pe cel national) si unul in VHF. Despre implementarea celui din VHF putem sa vorbim peste vreo 20 ani, si pun pariu ca vom fi in aceeasi situatie. 

Similara este si avansarea la DAB. Experimentul DAB din Bucuresti este cvasi mort, si nu stiu daca macar 0,01 din populatia orasului stie de ce se poate receptiona in  canalul 12A. 

Despre DRM, numai de bine. Dupa umila mea parere, este ca un "copil" asteptat cu mare nerabdare dar care s-a nascut mort. In afara de India, unde intr-adevar a prins foarte bine (si nu numai in scurte), mai peste tot in lume este inca la nivel experimental. Culmea e, ca aici suntem printre premianti, avand 3 emitatoare  care utilizeaza sistemul respectiv. 

Ca si performante, il gasesc mediocru... exceptand momentele de fading si interferentele de tot felul, gasesc ca analogicul are un sunet mai bun. DRM-ul suna plastic, iar cand apare fading-ul auditia de opreste de tot, facand insuportabila experienta ascultarii. Ma rog.. doar parere personale... Din calatoriile mele, atat la vest cat si cele din est (chiar extremul est), cand mi-era dor de casa, ascultam tot transmisiile analogice ale SNR-ului din unde scurte. DRM-ul nu are acelasi farmec...

Pe de alta parte, ca si provocare tehnica la receptie, este alta mancare de peste. Si nu ma refer doar la receiver, convertor, soft, etc, cat mai ales sa prinzi momentul receptiei. Chiar si folosind SW schedule, tot te provoaca sa stii cand si cum poti receptiona semnalele... evident pentru un amator, care apreciaza farmecul acestor receptii. 

Editat de globaldj
Link spre comentariu

Dupa cum am scris mai sus , am facut ( cu mult timp in urma ) receptii DRM . Nu e o chestie de care sa te apuci intr - o dimineata , trebuie ceva " infrastructura " . Si documentare si competenta , softuri , PC , plus partea " clasica " ... receptor ( bun ) , antena etc . Un radioamatorism aproape complet  ( fara emisie ) . Nici nu stiu , or fi receptoare comerciale de fabrica ? ...  Altfel , interesant ca rezolvare conceptuala , tehnic vorbind . Numai ca a aparut cam tarziu , si nu e o alternativa dezirabila la nimic ... Doar obiect de distractie pentru entuziasti cu pregatire radio peste medie ...  In India , e altceva . La ei , totul ( orice ) e altceva ... Ma rog ... ca intotdeauna , pareri personale . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
3 minutes ago, gauss said:

Sant indiene ... ,  or canta si in romana ? ...

In engleza canta sigur :)  ...  

Frequency Station name Language Starts at Ends at MTWTFSS  Spacer Transmitter namePowerDistance
17790 BBC (DRM) English 07:59 09:00 TTTTTTT                           250KW/ Kranji

Link spre comentariu

Aha ... m - am mai linistit ! ...

P.S. - as fi curios sa vad unul in interior ... ca lucratura , si eventual solutiile tehnice . Ca are cate ceva de " rezolvat " ... Probabil ceva cipuri dedicate .

Dupa ce am vazut " cu ce se mananca " , interesul meu pentru DRM a scazut dramatic . Preferam sa ascult traficul de radioamatori , sau semnale mai exotice . Exista softuri ( unele foarte performante ) de decodare ... se gasesc greu , dar cine cauta ... Oricum , a disparut si aceasta ocupatie . La mine cel putin , coplesit de cele de zi cu zi ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

DAB, DAB+, DVB-T, DVB-T2. Standarde care s-au succedat foarte repede. Eu sunt descurajat in a achzitiona vreo scula DRM sau DRM+ caci nu stiu daca peste doi ani va aparea un standard DRM++ ce va face vetust aparatul cumparat. Ma aflu in situatia in care am televizoare DVB-T si nu pot receptiona digital pentru ca s-a trecut la alt standard.

Link spre comentariu
13 minutes ago, gauss said:

P.S. - as fi curios sa vad unul in interior ... ca lucratura , si eventual solutiile tehnice . Ca are cate ceva de " rezolvat " ... Probabil ceva cipuri dedicate .

Repet, eu unul nu m-am jucat cu vreo unul desi in perioada petrecuta in "tara hindusa" am avut aceasta ocazie. Printre altele, atunci am vazut si pentru prima oara un receiver pentru satellite radio - gen Sirius ...Dar asta e alta discutie... poate intr-un alt topic...

Inapoi la DRM, vorbind doar din experientele altora am inteles ca chip-ul are tendinta sa se incalzeasca ca naiba dupa ceva timp de utilizare de ti-e frica sa mai pui mana pe receiver. Asta m-a si facut la momentul respectiv sa ezit in a cumpara un receiver de fabrica... 

@ndor , in curand nici T2-ul nu va ramane asa cum este implementat astazi : https://www.dvb.org/news/new-dvb-t2-profile-t2-lite

Editat de globaldj
Link spre comentariu

N - am " apucat " India ... Din ce vad pe la TV , si mai citesc ... alaturi de net ... , am si regrete , dar si " mai bine fara " ! 

P.S. - cam ce pret are un DRM mai de varf ? 

Link spre comentariu
11 minutes ago, gauss said:

N - am " apucat " India ... Din ce vad pe la TV , si mai citesc ... alaturi de net ... , am si regrete , dar si " mai bine fara " ! 

P.S. - cam ce pret are un DRM mai de varf ? 

OFF topic Dupa cele cateva  luni petrecute acolo, pentru mine personal,  clar ca e "mai bine fara" ...

Unul de genul GR-216 DRM receiver, se invarte in jurul valorii de 200 US. Daca il aduci cu DHL-ul mai pui inca 100 US. Uneori sunt facute si pt 110V... deci trebuie putina atentie la achizitie. 

Editat de globaldj
Link spre comentariu

Multumesc de info . Inseamna ca nici in India nu are tot poporul ... , mai ales cel " muncitor " ! Acela era sensul intrebarii mele ( am inteles ca multi sant saracuti rau ... ) , nu intentionez sa achizitionez vreun DRM . Desi , cine stie ... am dat banii pe tot felul de ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
18 minutes ago, gauss said:

Multumesc de info . Inseamna ca nici in India nu are tot poporul ... , mai ales cel " muncitor " ! 

"Miliardul" cu siguranta nu... ce trece peste, mai are posibilitati dar mare majoritate are alte prioritati. Din restul populatiei ramase (adica sufucient sa echivaleze vreo 40 % din populatia Europei) , se gasesc destui sa achizitioneze receivere de genul. 

De fapt cred ca asta si este una din problemele DRM-ului. Receiverele excesiv de scumpe , un  entry-level e pe la 50 de Euro, pe cand un receiver clasic AM incepe sa fie decent in performante la pretul asta. Probabil si asta a contribuit la "insuccesul" actual al sistemului. Pe viitor... cine stie ?

Editat de globaldj
Link spre comentariu

Emitatorul DAB din Bucuresti e lesinat rau ... la 250W putere de emisie, sunt slabe sanse sa fie receptionat in afara Bucurestiului. Fara o antena buna cu atat mai putine sunt sansele la o receptie la mare distanta.

Despre calitate... No comment.. Antena Satelor de exemplu, la 32kb/s asa cum este el transmis, se aude mai prost calitativ decat ceea ce se receptioneza pe unde lungi sau pe localul 603 KHz. Restul din grila la fel ... emisia in FM este net superioara, ca si acoperire si calitate audio fata de cea in DAB. Evident ca si puterile sunt cu totul altele.... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări