Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptia emisiunilor DRM (Digital Radio Mondiale) in unde scurte

yo3fhm

Postări Recomandate

N-am observat vreun topic de genul asta pe ELForum, si ma gandesc ca s-ar putea sa fie amatori. Desi nu reprezinta un subiect legat de radioamatorism, n-am gasit o alta arie mai buna in care sa-l postez. In cazul in care moderatorul considera ca trebuie mutat, il rog s-o faca fara nici o ezitare, cu scuzele de rigoare. 

Pe scurt, exista emisiuni digitale comerciale cu caracter experimental, realizate in  benzile de radiodifuziune de unde scurte. 

Denumirea care a fost aleasa este DRM - Digital Radio Mondiale

Iata cum arata astazi, in jurul orei 13 , spectrul ocupat de emisiunea DRM produsa de Radio Kuwait :

20190124_130108.png

20190124_130138.png

Aveti aici si un scurt filmulet realizat cu telefonul mobil:

Pentru decodare, am folosit aplicatia DREAM, iar semnalul l-am scos din transceiver folosind exportul de IF prin USB. 

Pentru cei care n-au mai incercat, asa arata ecranul de receptie al DREAM :

radio-kuwait-24Jan2019-h1303_dream1.jpg

... si asa arata fereastra de monitorizare :

radio-kuwait-24Jan2019-h1303_dream2.jpg

Aici aveti o poza a intregului ecran (click pentru marire):

radio-kuwait-24Jan2019-h1303_t.jpg

Si in final, am postat aici si inregistrarea audio in format WAV a semnalului decodat, pentru o perioada de 5:15 minute. 

Incepand cu minutul 3:17 aveti o proba audio de muzica (orientala, dar nu suna rau pentru scopuri de evaluare! ). 

La noi in tara, Radio Romania International emite frecvent in DRM. 

Voi reveni cu poze ale antenelor RRI si cu alte observatii si capturi DRM.

73 de Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Nu-mi place cum se aude, fara fading si fara sunetele specifice undelor scurte (fluieraturi, pacaneli de la radarul rusesc, etc). Parca as asculta la difuzorul de radioficare.  E prea sec. Era mai bine cand ascultam Europa Libera la un radio Selena. Era atmosfera de clandestinitate, mai disparea semnalul, mai un bruiaj. 

Astia or emite cu kilowattii, fara numar, de se aude asa.

Link spre comentariu

Receptii DRM am facut si eu ( cu ani in urma ) . Cu ICOM PCR - 1000 , a fost comod sa - l modific . Ma rog , prelevarea semnalului si adaugirile , pentru prelucrare PC . Se pare ca conceptul nu a prins , si e in scadere numarul furnizorilor de emisiuni in acest standard .  Cred  ca a fost si reticenta producatorilor sa lanseze astfel de terminale ... , oricum standardul nu s - a impus . Erau premize si pentru o varianta stereo ... daca am citit si - mi amintesc corect . Expansiunea FM - ului omniprezent  a fost alta din cauze . Astazi , digitalul  si satelitul vor inghiti tot ... , in zona comerciala . 

P.S. - multumim oricum ( personal cel putin ) pentru prezentare , desi succinta ( prim " sezon " ) e ( ca de obicei ) de nivel profesional . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Conform Wikipedia, prima transmisie inaugurala in DRM a fost efectuata pe 16.06.2003, adica acum 16 ani ("The inaugural broadcast took place on June 16, 2003, in Geneva, Switzerland") .
In acest interval, nu s-au inmultit prea tare echipamentele individuale pentru receptii DRM (din ceea ce vad ca echipamente puse in vanzare, preturi si preocupari generale rezultate din tot ceea ce am inventariat pe internet despre DRM pana acum). 
In urma cu ceva timp, chiar eu am postat undeva, propriul meu scepticism referitor la DRM si DAB. Exista o mare inertie, datorata mai multor motive, primul fiind probabil de ordin economic.
Exista foarte putine posturi care isi indreapta emisiunile DRM catre o axa pe care sa se afle si Romania. 

In mod absolut ciudat, constat ca suntem o tara care detine 3 emitatoare DRM de putere medie (50-300 KW!) amplasate in site-uri geografice diferite (Galbeni/BC, Tiganesti si Saftica) si ca emitem programe DRM care sunt adresate celor de peste hotare, dar in nici un caz celor din tara !!

Pe de alta parte, daca ne gandim ca receptoarele dedicate receptiilor DRM sunt inca scumpe, cel mai probabil e ca asta e una dintre cauze. 

Sapand un pic mai mult pe tema DRM-ului, am avut surpriza sa constat ca la conducerea DRM Consortium se afla ... o româncă (!!):

RUXANDRA OBREJA
Conform datelor de pe Linkedin, absolventa a Universitatii din Bucuresti !

RUXANDRA.png

(sursa pozei: drm.org)

Si nu oricum! Ia cititi mai jos:

" Ruxandra Obreja has been the DRM Chairman since 2008 being last re-elected in April 2016. Previously she was the Controller of Business Development for the BBC World Service focusing on building special relationships with the business communities around the globe. Ruxandra first joined the BBC in 1985 as a radio producer and presenter and was appointed Head of the BBC Romanian Service in 1990. [...] In March 2008 Ruxandra was first elected Chairman of the DRM Consortium with the avowed aim of ensuring that the various stakeholders work towards the same goal: the global and mass scale take up of the DRM standard. [...] "

Asadar, a ajuns sa lucreze in BBC din 1985. 
Foarte interesant! Nu era pe atunci, "Iepoca de Aur" ? :d Si mai interesant, e urmatorul aspect, rezultat tot de pe site-ul drm.org , la aceasi sectiune "Management":

RADU OBREJA - DRM MARKETING DIRECTOR

Radu P. Obreja is the Marketing Director of the DRM Consortium. He has extensive experience in Business Development, Marketing and PR having worked in several industries for more than 30 years. Radu Obreja is a member of the DRM Steering Board and is actively promoting the roll-out of the DRM standard in Asian countries, as well as in South Africa.

Potrivirea de nume nu e o coincidenta! Eeeee, devine interesanta afacerea asta, DRM...  :lol: 
Asa se explica probabil si prezenta celor 3 emitatoare DRM in Romania, precum si multitudinea de limbi in care Radio Romania International se straduieste sa asigure emisiuni:
Engleza, Franceza, Chineza, Romana, Ucrainana, Rusa, Sarba, Araba, Spaniola, Italiana, Aromână, Germana si Ebraica . 13 limbi, cocktail Babylon , tare de tot ... !

Dna. Obreja a scos si un interviu prin 2014, referitor la DRM:

Si ca chestie, vad ca la NXP Semiconductors, exista preocupari serioase pentru implementarea DRM pe platforme independente. Asa, doar de prin 2012:
Digital Radio Mondiale reception platform for car entertainment at CES 2012

Si ca incheiere, am descoperit un material publicat pe livemint.com, chiar de Martisor 2014:
Digital broadcasting helped revive UK radio: Ruxandra Obreja

Ah, nene Neculai Constantin-Munteanu, ce rau imi pare ca nu-ti mai aud limba-ti ascutita de la Radio Europa Libera ! Ce comentarii ai mai fi facut dumneata pe tema DRM ! :freaza:

Si-am incalecat pe-o sea, si v-am expus povestea asa... cum se vede de pe Internet. Adica, "politically correct". Dvs. trageti concluziile care se impun! :da

Link spre comentariu

AMPLASAMENTE RRI
Programele de la Radio Romania International sunt emise din trei site-uri radio:
- statia Saftica (jud. Ilfov) : 44°38'06.0"N 26°04'41.0"E
- statia Tiganesti - Ciolpani (jud. Ilfov) : 44°44'56.0"N 26°06'08.6"E
- statia Galbeni - Filipesti (jud. Bacau) : 46°45'04.5"N 26°51'18.9"E

ANTENE
Statia Saftica foloseste antena directiva afisata si pe site-ul RRI :

saftica-antenarotativanoua580.jpg

Statiile de la Tiganesti - Ciolpani si de la Galbeni, folosesc un camp de antene directive clasice pentru unde scurte:

antene-tancabesti.jpg

La statia de la Galbeni, vad ca exista si un pilon vertical care banuiesc ca ar trebui sa fie antena pentru unde medii - vedeti imaginea afisata pe Google Maps in mod Street View , am pus link-ul astfel incat pilonul respectiv (cel mai mic) este in centru.

NOTA: apropos de statia Galbeni, iata aici un articol interesant, publicat pe unul dintre site-urile lui Nini YO3CCC:

Inginerul George Varga si ICRET ( autor: Mia Bucurescu).

Link spre comentariu
7 hours ago, yo3fhm said:

... nu s-au inmultit prea tare echipamentele individuale pentru receptii DRM ...Pe de alta parte, daca ne gandim ca receptoarele dedicate receptiilor DRM sunt inca scumpe, cel mai probabil e ca asta e una dintre cauze.

Cele mai multe receptoare radio se afla montate pe automobile (si mare parte sunt integrate în sistemul electronic al acestora) si prin bucatariile oamenilor. Si nu-i poti convinge sa-si schimbe continuu aparatele pe masura ce se tot schimba standardele de transmisie.

Link spre comentariu

Ca tot veni vorba , d - le Franzm ... mai functioneaza transmisia aceea cu mesaje de utilitate ( am vazut - o pe unele radiocasetofoane auto Blaupunkt vechi ) , despre care nu stiu mare lucru ( nimic ) ? Cand apasai tasta respectiva ... , se auzeau niste beep - uri ... , cel putin in Romania . Sper sa nu ma fi inselat asupra destinatiei ... , n - am gasit ( cautat ) nimic despre !

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 hour ago, franzm said:

Cele mai multe receptoare radio se afla montate pe automobile (si mare parte sunt integrate în sistemul electronic al acestora) si prin bucatariile oamenilor. Si nu-i poti convinge sa-si schimbe continuu aparatele pe masura ce se tot schimba standardele de transmisie.

Corect! Si eu fac parte dintre acestia. Hi.

Pe de alta parte (asta ca sa raspund si altor intrebari indirecte, cum ar fi cea a colegului VAX), desi imi place sa experimentez orice tehnologie moderna, am ramas atasat de sunetul si perceptia (sau cum spune englezul, de "feeling-ul") pe care mi le-a oferit (si inca o mai ofera) receptia emisiunilor analogice, in special cele MA si cu precadere cele din unde scurte. 

Fac parte din categoria celor care nu doresc sa vada ca emisiunile analogice radio ar putea sa dispara. Televiziunea ma lasa rece, nu reprezinta o pasiune.

Dar radioul, da.  Iar tehnologiile digitale, desi foarte avansate, zdrobesc acea urma de sentimentalism de care am pomenit. 

Spre exemplu, in Bucuresti mai exista doua tipuri de emisiuni digitale :

- HDRadio, emis in paralel cu canalul analogic pe care se transmite RockFM (100.6 MHz); exista 2 benzi laterale canalului analogic, pe care se transmite un semnal multiplexat, care ofera 4 posturi radio in digital (Kiss FM, Magic FM, Rock FM şi One FM) .

- DAB, emis pe 223.936 MHz, care ofera un multiplex ce contine  6 posturi radio:  România Actualități , România Cultural, România Muzical, București FM, Radio 3 Net si Antena Satelor. Totul, intr-o largime de banda de 1.536 MHz.

Eu receptionez DAB atat printr-un stick RTL-SDR si demodulare in laptop, cat si pe un radioreceptor echipat cu procesor DSP specializat pentru DAB/DAB+.

Emisiunile HDRadio le demodulez doar in laptop, receptia RF realizand-o cu stick-ul RTL-SDR. 

Despre DAB:

1. http://electronica-azi.ro/2005/08/14/radio-digital-dab/

2. http://www.agir.ro/buletine/734.pdf

Ca sa-l citez pe colegul VAX:

17 hours ago, VAX said:

Nu-mi place cum se aude, fara fading si fara sunetele specifice undelor scurte (fluieraturi, pacaneli de la radarul rusesc, etc). Parca as asculta la difuzorul de radioficare.  E prea sec. Era mai bine cand ascultam Europa Libera la un radio Selena. Era atmosfera de clandestinitate, mai disparea semnalul, mai un bruiaj. 

Astia or emite cu kilowattii, fara numar, de se aude asa.

1) De auzit, se aude foarte frumos si tocmai asta este scopul acestor emisiuni experimentale - sa demonstreze ca se pot transmite pe un canal de 10KHz, emisiuni care pot avea un standard de fidelitate mult imbunatatit, chiar stereo. In schimb, aveti dreptate, tocmai aceasta perfectiune zdrobeste "feeling-ul" (atmosfera) pe care cei mai multi il cunoastem. E posibil ca generatiile urmatoare sa se uite impasibile si sa nu le mai intereseze, la fel cum pe mine nu ma intereseaza ce se intampla in domeniul TV, de exemplu. Asta e - ghinion. 

Totusi, strict tehnic, trebuie sa constatam ca DRM-ul foloseste tehnologia COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing) cu modulatie QAM (Quadrature Amplitude Modulation), iar cele mai multe canale pe care se emite, au o largime de 10KHz (rareori mai mult).

2) In Global DRM Transmissions Schedule se pot vedea si puterile cu care emit anumite statii. 

De exemplu, BBC=100KW, Voice of Russia=40KW, Radio Romania International=90KW /40KW (Tiganesti), All India Radio=250KW, Radio Kuwait= 250KW .

Puterile pot varia in functie de directia (azimutul) pe care se face transmisia. 

Doua link-uri referitoare la DRM:

1. https://www.sigidwiki.com/wiki/Digital_Radio_Mondiale_(DRM)

2. Digital Radio Mondiale (DRM) System Specification ( ETSI ES 201 980 V3.1.1 )

1 hour ago, RST said:

Salut, am instalat si eu DREAM si vad ca imi ia direct ca sursa placa audio.

DRM se demoduleaza initial in receptor si JF rezultata e prelucrata prin intermediul placii de sunet sau cum? 

Pentru a demodula emisiuni DRM, trebuie sa ai posibilitatea de a extrage un canal cu largimea de minim 10KHz, canal care se injecteaza la intrarea placii de sunet. 

De acolo, este preluat de aplicatia DREAM si este demodulat. 

Trucul standard este sa se faca o conversie suplimentara la ultima schimbare de frecventa, astfel incat sa rezulte un FI aditional de 12KHz.

De exemplu, iesirea RF a ultimului FI de 455KHz se mixeaza cu 467-470KHz si rezulta o componenta de 12-15KHz care este apoi adusa la placa de sunet. 

Ideea e sa se asigure putin mai mult decat un canal standard DRM de 10KHz, ca sa aiba softul DSP din DREAM ce sa poata prelucra.

Si de asemenea, stabilitatea frecventei oscilatorului local al convertorului este cruciala.

Uite mai jos un exemplu de convertor:

ON6MU DRM MF 455kHz -> AF Converter

In cazul transceiverului meu, acesta are o iesire digitala pe USB, care poate transporta fie semnal AF, fie o banda intermediara de 12KHz ("IF") - care poate fi folosita astfel si la demodularea emisiunilor DRM. 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Desi discutam despre DRM, va prezint mai jos si cum arata spectrele ocupat de emisiunile DAB si HDRadio in Bucuresti.

Reamintesc ca in postarea anterioara, am facut urmatoarele precizari :

- HDRadio, este emis in paralel cu canalul analogic pe care se transmite RockFM (100.6 MHz); exista 2 benzi laterale canalului analogic, pe care se transmite un semnal multiplexat, care ofera 4 posturi radio in digital (Kiss FM, Magic FM, Rock FM şi One FM) .

- DAB este emis pe 223.936 MHz, care ofera un multiplex ce contine  6 posturi radio:  România Actualități , România Cultural, România Muzical, București FM, Radio 3 Net si Antena Satelor. Totul, intr-o largime de banda de 1.536 MHz.

1. Cum arata un canal DAB, generic, pe analizorul de spectru (poza nu imi apartine):

spectruDAB.jpg

2. Canalul DAB Bucuresti, 223.936 MHz, receptionat prin stick RTL-SDR si aplicatia software SDRSharp.

Aici nu fac nici o demodulare, ci doar receptie si afisarea spectrului ocupat. Largime de banda = 1.536 MHz.

(click pe poza pentru marire)

banda-DAB_t.jpg

3. Canalul DAB Bucuresti (223.936 MHz), receptionat prin stick RTL-SDR si aplicatia software Welle.Io

Cu aceasta aplicatie decodez fluxurile corespunzatoare celor 6 posturi de radio implicate in multiplexul transmis. 

(click pe poza ptr marire)

DAB-Bucuresti-223.936MHz_t.jpg

4. Canalul HDRadio de pe 100.6 MHz. 

In centru, se vede canalul FM ocupat de emisiunea analogica terestra a postului RockFM.

In lateral, se vad cele doua benzi care ofera multiplexul HDRadio pe care sunt transmise digital posturile Kiss FM, Magic FM, Rock FM şi One FM .

In poza de mai jos, e vorba doar de receptie RF si afisarea spectrului, nu si decodarea propriu-zisa.

Pentru decodare HDRadio, exista o aplicatie software modificata de un hacker american si care functioneaza foarte bine, dar numai in linie de comanda. 

Asta, pentru ca HDRadio este un standard inchis si proprietar... :95 Dar, dupa cum vedeti, baietii i-au dat de capat :freaza:

(click ptr marire)

RockFM+HDRadio_t.jpg

20 minutes ago, RST said:

Aha..e de fapt aceeasi conversie pe care o am  la FI3 in receptorul din celalalt topic. Deci poate receptiona si DRM...e bine de stiut, desi nici eu nu ma dau in vant dupa emisiunile digitale. Un fluierat, un fading..alta treaba :)

Da, dar convertorul are nevoie de un oscilator local foarte stabil, nu merge pe circuit LC. Iti trebuie cel putin un rezonator, sau cuart. 

73 de Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Radio Romania isi face datoria patriotica de a asigura locuri de munca bine platite de catre noi toti, angajatilor care se ocupa de emisiunile in limbi straine si a producatorilor de echipamente. Altfel nu asculta nici dracu' emisiunile in atitea limbi transmise pe U.S.

La fel de patrioti au fost si colegii lor de la o alta institutie, care dupa ce au cumparat emitatoarele TV in standardul DVB-T, le-au aruncat (desi nu stiu daca au terminat plata creditelor ) si au trecut la T2. Este stiut ca emisiunile TV digitale terestre se bucura de un real succes in Romania, tot omul dorind sa se apuce de instalat antene, catarge, amplificatoare si desigur receptoare sau si mai bine sa-si schimbe tv-ul cu unul compatibil T2.

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Eu am TV - uri DVB - T2 . Dar in Ploiesti nu sant emisiuni terestre in acest standard . Si sa vreau ... nu am ce receptiona . Oricum , si in zonele satesti au proliferat ( de mult ) receptiile prin satelit . La orase ( si in comunele mai mari , cu abonati destui ) ... cablul face legea . Vine si cu internet etc . Preturile nu mai sant prohibitive , chiar au scazut foarte mult . Daca ai banda destula , exista si televiziune prin internet . Telefonia mobila are si ea deja internet substantial , si pachete de programe TV . Deci , nu stiu ce adresabilitate ar mai avea transmisiile terestre ... fie ele si digitale . Infrastructura , personalul de deservire , energia si echipamentele costa ... , si nu putin . De aceea cred ca nici stradaniile cu ceva acoperire cu emisiuni DVB-T2 nu progreseaza . Deloc ... Ma rog , U.E. insista !

Editat de gauss
Link spre comentariu

In Ploiesti trebuie sa se receptioneaze atit emitatorul din Herastrau (Buc.) cit si cel de la Costila! O data cu oprirea definitiva a emisiei terestre analogice, era obligatoriu ca sa se asigure receptia digitala pentru majoritatea populatie. Am gasit (din viteza pt. ca trebuie sa plec) niste info, mai vechi dar se poate face o parere despre amplasarea emitatoarelor.

Personal, o consider printre cele mai neeconomice investitii facute in Ro.

https://www.hdsatelit.com/2015/05/amplasamente-canale-si-putere.html

Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

Oricum , si in zonele satesti au proliferat ( de mult ) receptiile prin satelit . 

In unele zone ale tarii locuitorii sunt mai bogati decat la oras, de cand muncesc in Germania, in agricultura. S-au ridicat, au faianta pe peretii din chirpici, au motoscutere la copii, in grajd calul paste telefoane mobile aruncate pe jos. Vorbesc prin mobil intre ei, din curte pana in gradina din spatele casei.  Se digitalizeaza taranimea, ne lasa in urma. Isi vor aduce radiouri DRM sa asculte la bucatarie, sau cand parlesc porcul in curte.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Puteti propune parlamentarilor care va reprezinta sa dea o lege prin care accesul la ce mentionate de dv. sa nu fie permis decit celor cu studii superioare! Si ca om care lucrind la o firma de catv si internet am intrat in mii de locuinte de la sate, va asigur ca la tara lumea e mai digitalizata si accesorizata decit se crede in mod uzual!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări