Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cea mai buna metoda de realizare a cablajelor acasa ever.

petreelectronic

Postări Recomandate

Doru, SIGUR m-ai inteles gresit.

Eu i-am multumit lui Petre pentru idei, si am sa si incerc singura parte care este diferita in esenta fata de ce faceam eu.

Probabil ca trebuia sa fac grafic mai evidenta separatia de ideea ce urma, care este adresata colegilor care au adus in discutie variantele industriale.

Am crezut ca formularea "Cat despre" este suficienta pentru a arata ruperea de idei - se pare ca nu.

Iar ceea ce am zis la inceput "Eu nu stiu de ce isca astfel de pasiuni." este evident ca se adreseaza tot comentariilor "pe langa" care au abatut discutia de la o metoda adresata amatorilor care doresc sa realizeze PCBul singuri / si mai repede / si sa aiba satisfactia ca totul a iesit din mana lor.

Link spre comentariu

@petreelectronic - iti multumesc si eu pentru aceasta prezentare.

Pentru indepartarea hartiei, puteti folosi solutii pe baza de soda caustica: Sano Forte sau altele. Se curata mult mai usor decat cu apa calda. Atentie ca este caustica. Cu grija sau cu manusi nu se intampla nimic grav.

Link spre comentariu

Salut ,aseara am incercat si eu aceasta metoda,dar neavand o imprimanta xerox proprie am apelat la un centru copieri xerox.Ca si rezultat deoarece nu au vrut sa bage hartie foto in imprimanta xerox,a trebuit sa incerc 2 variante.Prima varianta suport carton lucios,dar la prima vedere parea un pic cam gros si poros se depune un strat subtire transparent de toner care adera foarte bine pe cablaj dar,cum am spus transparent----o nuanta de gri nu de negru pe cablaj,indepartare instantanee cu carburol de pe cablaj.Carburolul nota 10 pentru indepartare toner.A doua varianta hartie ordinara xerox acelasi rezultat.Sunt 2 posibile greseli pe care le-am experimentat,hartie prea poroasa tonerul a aderat prea bine la ea,toner care nu se preteaza la aceasta metoda.Voi cauta un centru care sa vrea sa printeze xerox pe hartie foto.In concluzie domnule petreelectronic va multumesc pentru prezentare,este cea mai buna metoda pentru un amator in electronica,care care are nevoie de cate un singur cablaj pentru proiectele proprii.Inca o data multumiri.

Link spre comentariu

Poate ca fiind la un centru pt copieri, aia n-au dat contrast maxim, si cantitatea de toner depusa a fost mai mica. E firesc sa mearga la ''economic'', din asta traiesc.

Link spre comentariu

Exista diferente intre tonere? Retin ca atunci cand am printat ceva la centrele de imprimare tonerul lor avea un aspect lucios, chiar daca printam AN, iar la imprimanta de acasa tonerul are un aspect mat poros.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Am incercat si eu la inceput diverse centre de copiere insa rezultatul lasa de dorit,  tonerul depus este foarte subtire sau tonerul adera atat de tare de hartie ca mai mult de jumatate ramane pe hartie. Pana la urma m-am plictisit de experimentat la diferite centre de copiere si am cumparat o imprimanta laser xerox cu care am obtinut rezultate bune chiar si cu hartie normala. Mai apoi am gasit hartie de ambalat cadouri la rola (se gaseste la fiecare supermarket) din care tai o bucatica si il lipesc pe o coala A4 folosind banda de mascare (este din hartie, mi-a fost frica sa pun banda adeziva din plastic sa nu se topeasca cumva), hartia find subtire si foarte lucioasa nu ramane strop de toner pe el. Obtin trasee de 0.4mm fara probleme, posibil sa iasa si mai subtiri insa nu am incercat. La 2-3 cablaje pe luna tine destul de mult si tonerul cu care vine imprimanta, daca am inteles bine ar fi umplut la 50%.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Spuneam ca o sa incerc si eu, ceea ce am si facut.

Vorbesc de transferul cu solvent.

Trebuie sa atentionez lumea ca varianta asta nu este chiar ultra-simpla si rapida - dar probabil este mai usor ajustabila decat cea termica.

Trebuie sa aveti in vedere:

- variatii in functie de tonerul concret folosit.

- variatii in functie de tipul si concentratia solventului.

- variatii in functie de presiunea mecanica folosita pentru transfer.

- atentie la evaporarea solventului aplicat pe placa, este rapida.

Va expun cate ceva aici pe scurt (daca voi progresa cu metoda posibil sa incep un alt topic, separat, pentru a nu polua aici):

1. daca aplici foaia de hartie si nu exerciti presiune, ea se lipeste capilar pe PCB, totul pare in ordine.

Insa in momentul indepartarii hartiei se va exfolia mult din toner.

DECI INAPLICABIL

2. este foarte usor sa treci in extrema opusa, cu presiune prea mare tonerul care este deja in mare parte vascos, dizolvat de solvent, va fi "turtit" si traseele sunt inutilizabile.

Uitati un astfel de caz, placuta era evident de test, fara a fi decapata.

Aderenta tonerului a fost insa foarte buna, a rezistat la frecare energica cu o periuta de dinti

Pn3f.md.jpg

https://www.ultraimg.com/image/Pn3f

3. cu un PCB decapat si cu o presiune redusa am obtinut ceva utilizabil, vedeti si o corectura mica... probabil ca daca perseverezi accidente de acest tip nu mai apar.

Chiar am si corodat placuta - si a rezultat un PCB utilizabil, este vorba numai de o fata, urmeaza si a doua fata, ca este dublu-strat.

Tineti cont ca este vorba de un PCB pentru SMD, cea mai lunga latura este sub 4 cm.

Pn3s.md.jpg

https://www.ultraimg.com/image/Pn3s

Link spre comentariu

in prima poza ai folosit prea mult solvent, altfel nu se explica imprastierea tonerului si evaporarea rapida

in mod sigur merg si alti solventi care merg amestecati cu alcool izoprpilic, caz in care trebuie sa tatonezi concentratia

diluantul nitro d209 este ieftin, poate fi gasit la orice magazin de chimicale sau comandat online, cu 1l faci "un milion" de cablaje

decaparea (curatarea prealabila) a cablajului se face repede (cam un minut) cu Cif spray pentru bucatarie, nu cu Cif crema (care curata si acesta excelent) pentru ca datorita microparticolelor din compozitie zgarie laminatul.....simplu, rapid, eficient, spre deosebire de frecarea cu smilgher care iti taie cheful de facut cablaje inca de la inceput.

in a doua poza, acolo unde a trebuit corectat, sigur ai prins ceva sub toner....o scama, praf etc

al trei-lea o sa iasa perfect

spor!

Editat de petreelectronic
Link spre comentariu

Multumesc de feedback - sunt convins ca ai dreptate la toate.

Daca vezi filmuletzul pare ca totul merge liniar, asta pentru ca tu ai experienta necesara. Este normal ca la inceput sa faci teste  si sa experimentezi cat solvent este suficient / cat prea putin / cat prea mult.

Oricum o sa continui sa incerc si presupun ca pe parcurs va fi cum zici tu... deoacamdata este prima placa facuta astfel care a ajuns la corodat si rezultatul este comparabil cu varianta termica. Pe masura ce imi reglez trehnica sper sa inceapa sa iasa mai bine decat termic.

Va urma sa fac aceeasi placa, dar pe fata opusa - asta va fi numarul doi. Cat despre a treia... ...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 1/26/2019 at 12:24 PM, valivoi said:

Salut ,aseara am incercat si eu aceasta metoda,dar neavand o imprimanta xerox proprie am apelat la un centru copieri xerox.Ca si rezultat deoarece nu au vrut sa bage hartie foto in imprimanta xerox,a trebuit sa incerc 2 variante.Prima varianta suport carton lucios,dar la prima vedere parea un pic cam gros si poros se depune un strat subtire transparent de toner care adera foarte bine pe cablaj dar,cum am spus transparent----o nuanta de gri nu de negru pe cablaj,indepartare instantanee cu carburol de pe cablaj.Carburolul nota 10 pentru indepartare toner.A doua varianta hartie ordinara xerox acelasi rezultat.Sunt 2 posibile greseli pe care le-am experimentat,hartie prea poroasa tonerul a aderat prea bine la ea,toner care nu se preteaza la aceasta metoda.Voi cauta un centru care sa vrea sa printeze xerox pe hartie foto.In concluzie domnule petreelectronic va multumesc pentru prezentare,este cea mai buna metoda pentru un amator in electronica,care care are nevoie de cate un singur cablaj pentru proiectele proprii.Inca o data multumiri.

Am cumparat hartie cretata si am incercat din nou sa realizez cablajul,prima proba am observat ca la cablaje cu suprafata mare se prind bule de aer intre hartie si cablaj vizibile la curatarea in apa a hartiei de pe cablaj.La urmatoarea proba am intepat hartia intre trasee pentru a elibera aerul,la ambele probe se vad intreruperi in traseee si nedezlipirea completa a tonerului ,concluzie tonerul centrelor de copieri nu se preteaza la aceasta metoda,trebuie sa caut o imprimanta ""de uz personal"".

Link spre comentariu

Dupa cat de multa hratie a ramas (sau creta daca ai folosit hartie cretata), precum si dupa cum s-au imprastiat traseele, probabil solutia a fost prea concentrata.

Ca sa nu prinda aer sub hartie aceasta trebuie usor arcuita inainte de o arunca pe placa, astfel incat sa se aseze incepand de la mijloc spre extremitati. Se vede bine in video cum fac eu. Chiar daca mai raman mici bule de aer nu este o problema. Atunci cand vei apasa cu ceva plan, aerul va iesi.

Iata unul terminat acum zece minute:

IMG-20190216-144249.jpg

Link spre comentariu

De arcuit am arcuit hartia dar este un cablaj de 200x150 mm si inevitabil a prins ceva aer ,problema nu ar fi aerul caci cu ceva intepaturi intre traseese elimina, ci tonerul ,la imprimanta xerox phaser 3250 pe care o avem la lucru iese hartia calda pe cand la centrul de copieri era complet rece deci cred totusi ca difera tehnologia si tipul de toner.Traseele nu sunt imprastiate ,ce se vede zdrentuit pe margini este creta.E clar tonerul prost, se spala de pe cablaj cu buretele si cu cif.

Solutia a fost 1/2 +1/2.

As fi folosit imprimanta de la lucru dar scoate cu dungi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări