Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

driver-ul TDA7250

Vizitator dinsul

Postări Recomandate

pai daca merge, se aude atunci nu e ars, sau daca ai pe unul pe vreun cablaj si nu se aude, incearca sa verifici celelalte piese, incepand cu finalii, si daca tot e in ordine mai ramane un sg lucru: integratulcum pot sa scap eu de oscilatii, ca am impresia ca imi osclileaza in ultrasonic, sau ceva... ca se incalzesc radiatoarele, si am un consum mare, in loc sa am cativa mA,(:shock: am aproape 1A :shock: ) ce as putea sa fac sa nu mai oscileze...??dati idei dece oscileaza...???(un kit de la adelaida....)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bolek

18

• csl1131

9

• kappa_ii

7

• MadRaper

7

Top autori în acest subiect

Vizitator Kimnotyze

Va rog mult ajutati-ma si pe mine cu circuitul de muting/st-by pentru TDA7250. Eu am conectat pinul 5 la un comutator SPDT cu basculare intre masa si -VE si printr-un divizor format din 2 R a cate 100K si am pus si un condensator de 1,5uF in serie cu pinul 5 (ma gandeam sa obtin o mica intarziere inainte de comutare). Treaba e ca atunci cand comutez pinul 5 la masa, nu-mi intra in ST-By si nici daca il comutez la -VE. Am scos butonul si condensatorul si lasat in aer liber (pin5) continua sa se mentina in starea de PLAY. Doar daca pun -VE direct pe pinul 5 se opreste, dar nu stiu cat de ortodoxa e metoda asta.Ma poate ajuta cineva? Va pot da si o schema cu ce am facut eu aici daca nu ma intelegeti...

Link spre comentariu

da e normal ca daca il pui la masa sa nu intre in mute....in datasheet scrie klar(desii cam marunt) ca daca aplici <1V la pinul ala intra in st-by, daca e intre 1-3V atunci e mute, si daca e > 3V atunci e play.....ceea ce nu scrie chiar asa de klar e regerinta....care e -Vs, si NU GND deci daca vrei sa il opresti trebuie sa pui -Vs pe pinul ala, sau ff aproape de -vs....evectul ala care il zici tu nu il obtii deoarece el are 2 comparatoare...cand sunt active IMEDIAT INTR-O FRACTIUNE DE SEC se inchide muzica, deci efectul ala trebuie sa il faci pe undeva PE LA INTRARE, si nu aici...

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

OK, mi-e mai clar dar din cate stiam eu, <1V inseamna 0 si fata de +Vs si fata de -Vs, de asta m-am derutat. Cam care este tensiunea maxima care se poate aplica pe pinul 5 ?In rest ma descurc, multumesc !

Link spre comentariu

da, in mod normal asa e, da in datasheet scrie altceva...la pinul ala n-as conecta totusi +Vs, dar merge conectat GNDP.S. tie iti oscileaza cumva...???si cati W scoate.....???

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Am inlocuit rezistenta de 100K serie cu pinul 5 cu una de 2k si am lasat-o in paralel cu un electrolictic de 100uF si cu o rezistenta la masa de 100K. Functioneaza super !Ampul asta este facut dupa ultima schema din datasheet (cea pentru power darlingtons) cu o mica inspiratie de la ampslab.com. Practic, schema de la ampslab.com este identica cu cea din datasheet, numai ca difera finalii si circuitul de mute, care practic e blocat in starea PLAY. Am folosit ca finali BD911/912 si TIP147/142 cumparati de la telezimex.ro. Sunt 100% sigur ca sunt contrafacuti, deoarece cifra 1 din 142 si 147 este scrisa stramb pe tranzistori, iar seria 0352 este escrisa pe toti 4, cu toate ca pe cei 2 TIP147 scrie mare, jos, MORROCO, iar pe TIP142 nu scrie nimic.L-am testat mai intai pe o sursa simetrica de 12V si se auzea bine, dupa care l-am testat la o alta sursa simetrica de 24V si se aude superb. Cand am sa-i pun radiatorul si o sa-l finalizez, am sa-l testez pe sursa lui de 2x42V la 350W. Din cate teste i-am facut si dupa cum l-am auzit, nu pare sa oscileze, dar ramane sa vad cum se comporta in final, cand o sa-l testez si cu osciloscopul. Si e adevarat, se incing tranzistorii chiar si in starea de mute, dar sa va spun o chestie: amplificatorul asta l-am auzit prima oara la inginerul electronist si profesor universitar Dan Ionescu, iar acest profesor mi-a spus inca de pe atunci ca se vor incalzi tranzistorii si mi-a facut un test, lasand ampul in mute tranzistorii erau calzi. Nici macar el nu stia de ce.

Link spre comentariu

totusi 350W mi se pare cam putin pt el....da nu ai idee cam cat scoate totusi..???oricum se incinge rad ca naiba....pt 60-80W /8 ohmi, el trebuie sa disipe cam 60-70W.....iar pt 4 ohmi ma gandesc ca e mai mult!!!deci pt 110W/4 ohmi+70W calsura disipata =180W....*2 = 360W traf...minim...!!!oricum si eu am un traf de 400W si tot la asta vreau sa il pun...si dinaia te intrebam....

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Despre kitul care il face adelaida folosind driverul asta si finali darl mj11015/6 (ala cu care se lauda ca ar fi in stare de 400W)fiind in punte ar fi in stare sa genereze tensiune pt 400W/4 ohmi dar eu nu ii vad in stare pe cei 4 tranzistori sa suporte asemenea tortura, adica se iese din SOAAcum revenind la problema mea. L-am conectat la sursa de la ampliful meu +-26V si se aude prost, oribil. Adica se aude ca si un amplif in clasa B, oare toate modulele sunt asa? nu am schema amplifului, dar nu vad nici unde pe el un montaj pt reglarea acestui lucru. Oare are driverul functia asta incorporata?Sa fie defect modulul? sau e prost conceput?

Link spre comentariu

eu am facut pt. o discoteca 2 amplifuri de cate 2*200w cu kitul de la Adelaida.eu zic ca is merita banii,nu merg ele la 200w, dar scot 128,7w la 1khz,si 101,3 la 500hz(masurat cu osciloscop pe sarcina de 8ohm).merg de doua saptamani fara probleme,cu radiatoare un pic subdimensionate(nu am avut loc in cutie de mai mare :oops: )abia se incalzesc.THD e intre 0.1-0.5.Puneti 2 rez de 0.1ohm in paraler pt. problema cu protectia.

Link spre comentariu

Sa fie defect modulul? sau e prost conceput?

tot ce se poate... cum am mai zis peste tot...adelaida face cele mai proaste kituri posibile.....

Despre kitul care il face adelaida folosind driverul asta si finali darl mj11015/6 (ala cu care se lauda ca ar fi in stare de 400W)fiind in punte ar fi in stare sa genereze tensiune pt 400W/4 ohmi dar eu nu ii vad in stare pe cei 4 tranzistori sa suporte asemenea tortura, adica se iese din SOA

pai ca sa scoata 400/4 trebuie sa dea 14.14 A si 56.56V (astea valori maxime, pt o fractiune de secunda), adica un tranzistor ar trebui sa suporte pt o fract de secunda 400W((14*56)/2,ca 2 tranz conduc deodata)... :shock: ceea ce nu cred ca e posibill...fara sa iasa fum din ei...oricum daca ai vedea datasheet-ul la ala, ei scrie clar... MAX 130W /4 ohmi...oricum tu degeaba incerci sa il pui la 2 ohmi(adica boxe de 4 in punte) ca..intra limitarea la curent...si oricum sin cei 5mA cat scoate..si cu hfe de minim 1000 cat au tranz aia -> 5A max... deci.. si oricum incearca sa il alimentezi de la o tensiune mai mare..vezi ce iese...sper ca nu fum...
Link spre comentariu

eu nu incerc nimic...kitul nu e am meu...nu am chef sa il prajesc, eram curios numai daca l-a mai folosit cineva, ca eu zic ca suna ca dracu,.. poate de aia ca am prins numai un modul prostm-am uitat acum cu mare atentie prin catalog si am vazut ca are in CI reglajul pt quiescent curent, deci ar trebui sa sune bine..teoretico sa ma uit cu osciloscopul cand am vreme sa vad, poate problema e inainte de CI

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Kimnotyze

Stimabili intelectuali, puteti va rog sa-mi explicati de ce in datasheet-ul circuitului TDA7250, la pagina 9 tranzistorii BD912 si BD911 sunt pusi in locul la Q1 si Q2? Adica.. tranzistorii de putere nu ar trebui sa fie exact in locul celor marcati ca BD912 si BD911 ?

Uitati un argument la cele spuse de mine: http://www.ampslab.com/tda7250cfp.htm

si in plus, iesirea este in sistem Sziklai.

In schema (functionala) de la ampslab tranzistorii de putere (Q5, Q6 - 200W) sunt pusi exact in locul BD-urilor din datasheet, iar cei pt. preamplificare (Q1, Q2 - 25W) sunt in locul celor marcati cu Q1 si Q2 in datasheet.

Mi-e intotdeauna mi-a functionat schema de pe ampslab.com, dar am observat treaba asta in datasheet.

Link spre comentariu

Stimabili intelectuali, puteti va rog sa-mi explicati de ce in datasheet-ul circuitului TDA7250, la pagina 9 tranzistorii BD912 si BD911 sunt pusi in locul la Q1 si Q2? Adica.. tranzistorii de putere nu ar trebui sa fie exact in locul celor marcati ca BD912 si BD911 ?

Uitati un argument la cele spuse de mine: http://www.ampslab.com/tda7250cfp.htm

si in plus, iesirea este in sistem Sziklai.

In schema (functionala) de la ampslab tranzistorii de putere (Q5, Q6 - 200W) sunt pusi exact in locul BD-urilor din datasheet, iar cei pt. preamplificare (Q1, Q2 - 25W) sunt in locul celor marcati cu Q1 si Q2 in datasheet.

Mi-e intotdeauna mi-a functionat schema de pe ampslab.com, dar am observat treaba asta in datasheet.

hai ca te-ai incuract tu.....

deci sa o luam de la inceput:

aia bd911 si 912 au cica 90W :shock: deci ei sunt tranz de putere, si NU driverele...!!!

si la ampsland, sau cum ii zice, ei nu folosesc finali darlington..si dinaia au drivere de mare putere(25W) pe cand daca pui mj110xx atunci aia deja sunt darlington..si ai nevoie de drivere fff mica putere...0.5W ajunge...

tie ti-o functionat schema aia pt ca ai facut-o la fel ca cea din datasheet...

aaa..daca ai cablajul+schema si piesele+pozitionate nu mi-l trimiti si mie intr-un mai l: [email protected] pt ca eu mi-am piersut fisierele respective..nu la mei gasesc...si...

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Intr-adevar, la ampslab.com nu sunt finali darlington. Folosind darlington conectati in pinii 18/19 respectiv 13/12, iar BD-urile in colectoarele acestora mi se pare gresit!Sunt 95% sigur ca trebuia invers, adica prefinalii BD conectati cu baza in integrat, iar darlingtoanele de putere in colectoarele BD-urilor. Este logic!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări