Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Presiuni agent racire (freon)


aeromania

Postări Recomandate

Dupa o perioada de canicula inevitabil se produce si o nenorocire care sa te lase fara ceva bani in buzunar. Evident s-a stricat frigiderul... . Motorul s-a ars. Toate bune si frumoase, am gasit un meserias dispus sa vina repede, l-a schimbat, dar la momentul umplerii cu freon a instalatiei , tipul a facut-o dupa ureche, mai bine spus dupa simtul mainii, la cat de tare ingheata dupa o perioada de timp , nu dupa indicatia manometrului!!! Aici a aparut problema mea: ce cantitate de freon trebuia introdusa in instalatie ( totul pana la urma se reduce la presiunea care putea fi masurata mai usor).La fel au facut si cei care au montat aerul conditionat , nu au verificat nici o presiune spunand ca freonul necesar se afla in instalatie. Pe acele manometre sunt trecute mai multe scale reprezentant tipul de freon si o scala de temperatura. Daca cineva stie ceva despre presiuni si citirea acelor manometre poate reuseste sa-mi impartaseasca acele lucruri. :prayer: . Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • aeromania

    2

  • MishuL

    1

  • exxu

    1

  • Blind

    1

Top autori în acest subiect

Cat de vechi este frigiderul si ce agent foloseste? Daca este de fabricatie romaneasca, pana in imediata perioada de dupa revolutie, sigur merge cu R22.Presiunea freonului nu poti sa o afli decat din cartea frigiderului, unde este data diagrama ciclului de functionare.

Link spre comentariu

Frigiderul nu este vechi, sau cel putin 3 ani nu reprezinta f mult. Problema mea este acest tip de service dupa ureche... Asa cum am spus am vazut acele manometre cu diferite gradatii, sperand sa nu spun o prostie, cred ca fiecare freon are o diagrama , indiferent de tipul de compresor folosit, altfel nu s-ar fi gradat acele manometre.

Link spre comentariu

Intradevar fiecare tip de freon are un "raspuns" propriu, iar presiunile de lucru variaza in functie de aplicatie: temperaturi pozitive(frigidere,racitoare de apa) si temperaturi negative(congelatoare).Uita-te pe compresorul din spate, unde ar trebui sa fie notat tipul de agent frigorific folosit.Este posibil iar ca, respectivul meserias sa fi incarcat cu alt tip de freon.Sub nici o forma nu incerca sa intervii tu daca nu ai sculele specifice si cunostintele necesare; se mai folosesc si agenti frigorifici extrem de inflamabili:izobutan R600A.Cel mai bine este sa faci rost de un termometru digital cu sonda externa, iar in congelator trebuie sa ai maxim -18 C, iar in racitor(frigider) maxim 4-6 C.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Mie mi s-au reparat frigidere si congelatoare de f multe ori la modul asta fara probleme. Acum vreau si eu sa experimentez umplerea cu freon a unui frigider, vidand intai instalatzia- astia care nnu au divais specializat baga freon-dau drumul si repeta de 1-2-3 ori pana iese aerul.Pe orice frigi' e scrisa pe o placutza cantitatea de freon in grame si tipul acestuia (R12, R22, R 134A etc). Deci, cantarind butelca in timp real, potzi afla cat ai bagat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări